Problem sa sluhom na lijevo uho

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
whurz1

#1 Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by whurz1 »

Dobro jutro
Ev imam jedan problem koji me malo brine. Do sinoc je sve bilo uredu, sve dok nisam legao da spavam. Osjetio sam zujanje u lijevom uhu, al sam pomislio da nije nista vazno i da ce do jutra prestati. Ali kad sam se probudio opet isto, upola slabije cujem na lijevo uho, osjetim neko zujanje (odzvanjanje) pogotovo kad sam u prostoriji gdje ima buke.
Imam 17 godina, mislim da sam prosao pubertet, ako ovako nesta moze biti od toga, ali čisto sumnjam.
Ak je imao neko ovakva iskustva, bio bih mu vrlo zahvalan na pomoci i da mi preporuci sta da uradim
Hvala ;-)
Almond

#2 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by Almond »

Otiđi u ORL ako ne bude poboljšanja.
Provjeri da nemaš nakupljenog voska u uhu.
The Realist

#3 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by The Realist »

whurz1 wrote:Dobro jutro
Ev imam jedan problem koji me malo brine. Do sinoc je sve bilo uredu, sve dok nisam legao da spavam. Osjetio sam zujanje u lijevom uhu, al sam pomislio da nije nista vazno i da ce do jutra prestati. Ali kad sam se probudio opet isto, upola slabije cujem na lijevo uho, osjetim neko zujanje (odzvanjanje) pogotovo kad sam u prostoriji gdje ima buke.
Imam 17 godina, mislim da sam prosao pubertet, ako ovako nesta moze biti od toga, ali čisto sumnjam.
Ak je imao neko ovakva iskustva, bio bih mu vrlo zahvalan na pomoci i da mi preporuci sta da uradim
Hvala ;-)
Naravno, otiđi na ORL i neka ti provjere.

A kako je sve počelo? Da li si legao nakon kupanja, ili pranja kose?
addy_sa

#4 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by addy_sa »

otiđi na pregled kod geže na dobrinju, znaćeš sve za par minuta o čemu se radi, nije se zezzat s' ušima i sluhom ..
bull21

#5 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by bull21 »

Idi kod Geže on ti je najbolji. Može biti da, ako si slušao glasno muziku ili bio u glasnom okruženju da ti zvoni. Ukoliko ne prestane nakon 3-4 dana podhitno idi doktoru. Ako ne prestane, onda si oštetio one dlačice u uhu i imaš tinitus. Moja ti je preporuka da, naravno prvo vidiš sa doktorom. Ukoliko se ispostavi da imaš tinitus, nemoj se prepadati jer to nije ništa strašno. Morati češ se naučiti da živiš sa tom zvonjavom koja će ti ponekada smetati a ponekada ne (uvijek će ti smetati ali češ vremenom naučiti!). Ja živim sa tinitusom na oba uha već 7 godina (kao manji sam bio bolestan i imao česte upale ušiju, kasnije je i glasna muzika kumovala...) i sa vremenom sam jednostavno naučio - nema glasne muzike, nema in-ear slušalica (ako već moraju biti slušalice neka budu tute), nema boravljenja u glasnim kafićima (ovo će ti vjerovatno teško pasti ali... bolje je izbjegavati takve objekte nego da dođeš kući i ustanoviš kako ti zvoni i u drugom uhu).
Ugl, sretno. Nadam se da nije tinitus, no čak i ako jeste, nije ništa toliko strašno.

p.s. zujanje si vjerovatno osjetio tek kada si legao spavati jer prije toga se nisi 'osluškivao' niti si boravio u tihom okruženju.
The Realist

#6 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by The Realist »

bull21 wrote:Idi kod Geže on ti je najbolji. Može biti da, ako si slušao glasno muziku ili bio u glasnom okruženju da ti zvoni. Ukoliko ne prestane nakon 3-4 dana podhitno idi doktoru. Ako ne prestane, onda si oštetio one dlačice u uhu i imaš tinitus. Moja ti je preporuka da, naravno prvo vidiš sa doktorom. Ukoliko se ispostavi da imaš tinitus, nemoj se prepadati jer to nije ništa strašno. Morati češ se naučiti da živiš sa tom zvonjavom koja će ti ponekada smetati a ponekada ne (uvijek će ti smetati ali češ vremenom naučiti!). Ja živim sa tinitusom na oba uha već 7 godina (kao manji sam bio bolestan i imao česte upale ušiju, kasnije je i glasna muzika kumovala...) i sa vremenom sam jednostavno naučio - nema glasne muzike, nema in-ear slušalica (ako već moraju biti slušalice neka budu tute), nema boravljenja u glasnim kafićima (ovo će ti vjerovatno teško pasti ali... bolje je izbjegavati takve objekte nego da dođeš kući i ustanoviš kako ti zvoni i u drugom uhu).
Ugl, sretno. Nadam se da nije tinitus, no čak i ako jeste, nije ništa toliko strašno.

p.s. zujanje si vjerovatno osjetio tek kada si legao spavati jer prije toga se nisi 'osluškivao' niti si boravio u tihom okruženju.
Samo nešto. Ne može imati tinitus kao dijagnozu. Tinitus je simptom (tinitus je ustvari zujanje, a može biti i neki drugi šum) i kao takav nam samo govori o nekom drugom problemu.

Meni njegovi simptomi više vuku na cerumen obutrans (tj. preveliko nakupljanje voska, kako se voli reći), jer se naglo pojavilo, slabije čuje na to uho, ima zujanje, još treba vidjeti da li čuje jače sebe, nego što je to inače. Zato sam i pitao za kupanje, ili pranje kose, jer se to desi obično tada, pošto cerumen bubri u kontaktu sa vodom.

Doduše, ako ga nije prošlo, vjerovatno je momak već bio kod ljekara i oktrili o čemu se radi.

Nažalost, nezahvalno je davati dijagnoze preko interneta (ustvari, to se NE SMIJE RADITI), ali samo kažem na šta vuče ovako na prvu, ali ljekara MORA posjetiti.

@bull21, a da ti provjeriš još negdje šta je u tvom slučaju i da vidiš da tu nema nekog drugog načina da se tvoj problem riješi (ako je moguće, jer nažalost to i nije uvijek moguće).
bull21

#7 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by bull21 »

Ma moje je druge prirode. Vječito bolestan i kasnije i operacija uha i sve... meni ne smeta više, naučio sam se. Ponekada zasmeta al' se podsjetim da mi je trpit i to je to. Još i slabije čujem i sve. Jedino me uvijek vodi strah da ću ostati gluh. To mi je jedna od najvećih fobija u životu. Što bi rekli, zlo ne čulo. :-D

Volio bih da se postavljač teme javi i da kaže šta na kraju bi. Al' čini mi se da je jedan od padobranca. Šteta.
The Realist

#8 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by The Realist »

Eh, to ima logike, da ti je rađena operacije, jer obično je tu problem sa unutrašnjim uhom.

A ostalo, ne brini, nego se stalno raspituj ima li nekih novih metoda, kako bi riješio svoj problem, te više nikakvih problema ne bi imao, a.B.d. :)!

To ti je moj savjet, nemoj se pomiriti s tim (osim sa zujanjem, to moraš, ali ne na način da ne tražiš neki metod kojim to regulisao).
whurz1

#9 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by whurz1 »

Dakle nedjelja navecer, okupao sam se legao da spavam, i odmah kad sam stavio glavu na jastuk, osjetio sam zujanje. Evo proslo je 5 dana, zujanje jos uvijek nije nestalo. Isao sam i doktoru, rekla je da nije do voska (dakle usi su mi ciste), dala mi je neke kapi za NOS i da radim neke vjezbe kad ukapam u obje supljine nosa. To je bilo prije 3 dana, ali ja imam utisak da to nista nece pomoci, jer je jos uvijek sve isto. Doktorica mi je rekla da dođem u utorak sljedeci, jer dolazi neki doktor specializovan za ovakve stvari, pa ce on da ustanovi do cega je. (valjda :cry: ).
Hvala vama na pomoci ;) :bih:
mO k3

#10 Re: Problem sa sluhom na lijevo uho

Post by mO k3 »

whurz1 wrote:Dakle nedjelja navecer, okupao sam se legao da spavam, i odmah kad sam stavio glavu na jastuk, osjetio sam zujanje. Evo proslo je 5 dana, zujanje jos uvijek nije nestalo. Isao sam i doktoru, rekla je da nije do voska (dakle usi su mi ciste), dala mi je neke kapi za NOS i da radim neke vjezbe kad ukapam u obje supljine nosa. To je bilo prije 3 dana, ali ja imam utisak da to nista nece pomoci, jer je jos uvijek sve isto. Doktorica mi je rekla da dođem u utorak sljedeci, jer dolazi neki doktor specializovan za ovakve stvari, pa ce on da ustanovi do cega je. (valjda :cry: ).
Hvala vama na pomoci ;) :bih:
Dobro dosao u klub :) tinitus imam vec 3 godine :) i ne primjetim ga vise ...
Post Reply