Problem sa racunarom ???

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

User avatar
rovac13
Posts: 3751
Joined: 08/12/2013 16:17

Problem sa racunarom ???

Post by rovac13 » 15/05/2015 19:18

Posle dugo vremena besprijekornog rada kompjuter je u trenutku samo zakocio........morao sam ga prisilo ugasit jer nista ne reaguje.......sljedece paljenje sav ekran je u nekakvim linijama crtama,i ne reaguje nista,ni mis,ni tastatura,znaci samo prisilno se moze ugasit opet..........sledece,usao sam u safe mode with network,i tako sada pisem,slaba rezolucija ali nema crtica po ekranu safe mode radi ok.

Jesu li kome poznati ovi simptomi,ja bih pretpostavio da je do grafike,ali sto onda ne radi mis i tastatura ni skoro nista ?????

Radi se o :
-proc core2duo e6750
-ddr3 1333mhz 4gb
-ploca asus p5kc
-ati radeon x1550


wolfie
Posts: 718
Joined: 19/10/2010 21:21

Re: Problem sa racunarom ???

Post by wolfie » 15/05/2015 19:26

Krepala grafička. Izvadi je, skini sa nje cooler i sve ostalo što se da skinuti, alu folija i malo je u rernu, trebala bi oživjeti da radi još neki period. :mrgreen:

OkorijeliFilozof
Posts: 128
Joined: 22/01/2015 01:02

Re: Problem sa racunarom ???

Post by OkorijeliFilozof » 15/05/2015 21:30

rovac13 wrote:Posle dugo vremena besprijekornog rada kompjuter je u trenutku samo zakocio........morao sam ga prisilo ugasit jer nista ne reaguje.......sljedece paljenje sav ekran je u nekakvim linijama crtama,i ne reaguje nista,ni mis,ni tastatura,znaci samo prisilno se moze ugasit opet..........sledece,usao sam u safe mode with network,i tako sada pisem,slaba rezolucija ali nema crtica po ekranu safe mode radi ok.

Jesu li kome poznati ovi simptomi,ja bih pretpostavio da je do grafike,ali sto onda ne radi mis i tastatura ni skoro nista ?????

Radi se o :
-proc core2duo e6750
-ddr3 1333mhz 4gb
-ploca asus p5kc
-ati radeon x1550

Graficka karta je pokvarena, ali provjeri I ostale komponente jer ne znam sta uzrokuje prestanak rada misa I tastature.

User avatar
rovac13
Posts: 3751
Joined: 08/12/2013 16:17

Re: Problem sa racunarom ???

Post by rovac13 » 17/05/2015 20:10

OK.....problem je kao sto se i pretpostavljalo.......dao sam drugu on ju je malo sredio,sad radi ali to je privremeno dok ne izaberem nesto za kupit........u medjuvremenu moze neki prijedlog za graficku.......ja to dugo nisam kupovao pa sam malo zaribao :D

Prije 10-ak godina sam kupio u hrvatskoj powercolor ati x1550.....tad je kostalo nesto oko 100 KM .......nesto 512ram ddr2,600mhz,800mhz,128 bit sta god to znacilo.......danas gledam graficke 64 bit a nisu jeftine bas

Nisam gamer,ne treba nesto posebno,ali eto ako vec uzimam da bude bolja od stare za sto manje para,mislim da cu izbjegavat pasivno hladjenje,i volio bi da opet bude ati .....ova je bas dugo sluzila

User avatar
klaki
Posts: 1930
Joined: 15/02/2013 17:49
Location: 榛名山峠

Re: Problem sa racunarom ???

Post by klaki » 17/05/2015 20:17

pa otvoris neku stranicu ili pik i nadjes neki jeftinu i novu ati karticu sa coolerom. kakva god da je bit ce bolja od te.

http://www.olx.ba/artikal/16226707/vga- ... -1gb-ddr5/
nesto tipa ovo. nije lose i trebalo bi bito dobro za svakodnevno koristenje

vidio sam na plus.ba imaju neke oko 100km slabije
Last edited by klaki on 17/05/2015 20:23, edited 2 times in total.

User avatar
rovac13
Posts: 3751
Joined: 08/12/2013 16:17

Re: Problem sa racunarom ???

Post by rovac13 » 17/05/2015 20:19

Otvorim ja tako genelec......kad ono graficka sa pasivnim hladjenjem i 64 bit kosta 141 KM..........jel ovo uredu,meni ovo izgleda poskupo

User avatar
klaki
Posts: 1930
Joined: 15/02/2013 17:49
Location: 榛名山峠

Re: Problem sa racunarom ???

Post by klaki » 17/05/2015 20:23

rovac13 wrote:Otvorim ja tako genelec......kad ono graficka sa pasivnim hladjenjem i 64 bit kosta 141 KM..........jel ovo uredu,meni ovo izgleda poskupo


kakav 64bit druze pa nije kameno doba. sad su to 256 i 348 bitne, ima i jacih. ove jeftine su 128bit

edit: samo za ovu r7 ti treba 400wati napojna

User avatar
rovac13
Posts: 3751
Joined: 08/12/2013 16:17

Re: Problem sa racunarom ???

Post by rovac13 » 17/05/2015 20:31

http://www.genelec.ba/vga-sapphire-ati- ... -09-20g-p2

Upravo zato bi volio da neko predlozi neku karticu,moze li se za 100 KM naci nesto da je ok.

Napojna u racunaru je 400w.

User avatar
Snake Eyes
Posts: 921
Joined: 12/04/2013 14:02

Re: Problem sa racunarom ???

Post by Snake Eyes » 17/05/2015 20:37

klaki wrote:
rovac13 wrote:Otvorim ja tako genelec......kad ono graficka sa pasivnim hladjenjem i 64 bit kosta 141 KM..........jel ovo uredu,meni ovo izgleda poskupo


kakav 64bit druze pa nije kameno doba. sad su to 256 i 348 bitne, ima i jacih. ove jeftine su 128bit

edit: samo za ovu r7 ti treba 400wati napojna


Provjeri koliko je najjeftinija 256 bitna gr. kartica

User avatar
klaki
Posts: 1930
Joined: 15/02/2013 17:49
Location: 榛名山峠

Re: Problem sa racunarom ???

Post by klaki » 17/05/2015 20:44

rovac13 wrote:http://www.genelec.ba/vga-sapphire-ati-hd6450-2gb-ddr3-dvihdmi-lite-11190-09-20g-p2

Upravo zato bi volio da neko predlozi neku karticu,moze li se za 100 KM naci nesto da je ok.

Napojna u racunaru je 400w.


http://www.plus.ba/proizvod/vga_gigabyt ... d3-1gl_1.1

evo imas ovo. ne vjerujem da ima ista jeftinije. gigabyte kartice su dobre inace. a inace rijetko izadje graficka da "nije ok"

Snake Eyes wrote:Provjeri koliko je najjeftinija 256 bitna gr. kartica


Ako te interesuje idi i provjeri sam

User avatar
rovac13
Posts: 3751
Joined: 08/12/2013 16:17

Re: Problem sa racunarom ???

Post by rovac13 » 17/05/2015 20:52

Ta iz plus-a je isto 64 bit s tim sto je ddr3........mozda ja nesto fulam,rekoh da sam malo ispao iz toga.......ako sam prije 10 godina kupio jeftino graficku 128 bit,zar poslije toliko godina sad da predjem na 64 bit a.........pretpostavljam da ja tu nesto fulam,jer nije isto gddr2 gddr3 itd i one frekvencije

User avatar
avaks
Posts: 5479
Joined: 03/03/2013 15:44
Location: Sarajevo-x

Re: Problem sa racunarom ???

Post by avaks » 17/05/2015 21:15

Protok na opvim lowend grafikama i nije toliko bitan jer svakako ne mogu iskoristiti svoj potencijal (u igrama recimo gdje je brzina sabirnice iole bitna). Bolje neki kvalitetniji čip sa 128 bitnom sabirnicom nego neki lošiji sa 256 (primjera radi). Ili recimo 64 bitni sa DDR5 memorijom od 128 bitnog DDR2...
Evo ti solidna grafika ako planiraš nešto i zaigrati na računaru:
http://www.winwin.ba/racunari-i-kompone ... 52134.html
Do 100KM možda nađeš neku GT 730 ali su ti sve to HTPC grafike pa što se novog tiče i nemaš neki prevelik izbor.
Ako ti nije potrebna za igranje, vala koju god uzmeš nećeš pogriješiti, sve je to u par deka.

User avatar
Snake Eyes
Posts: 921
Joined: 12/04/2013 14:02

Re: Problem sa racunarom ???

Post by Snake Eyes » 17/05/2015 21:30

klaki wrote:
rovac13 wrote:http://www.genelec.ba/vga-sapphire-ati-hd6450-2gb-ddr3-dvihdmi-lite-11190-09-20g-p2

Upravo zato bi volio da neko predlozi neku karticu,moze li se za 100 KM naci nesto da je ok.

Napojna u racunaru je 400w.


http://www.plus.ba/proizvod/vga_gigabyt ... d3-1gl_1.1

evo imas ovo. ne vjerujem da ima ista jeftinije. gigabyte kartice su dobre inace. a inace rijetko izadje graficka da "nije ok"

Snake Eyes wrote:Provjeri koliko je najjeftinija 256 bitna gr. kartica


Ako te interesuje idi i provjeri sam


Da li si znao da je ljudska glupost i neznanje upravo proporcionalna njegovoj drskosti i nekulturi?

amal1
Posts: 420
Joined: 18/12/2011 11:46

Re: Problem sa racunarom ???

Post by amal1 » 04/06/2015 20:41

Mozda nisam na dobrom topicu, ali evo da postavim sliku i da vas pitam sta je ovo ovako vruće :) AUXTIN !

Image

kakavdanakneiskustvu
Posts: 46909
Joined: 03/08/2010 19:04

Re: Problem sa racunarom ???

Post by kakavdanakneiskustvu » 04/06/2015 20:55

imam problem sa skajpom,morao sam ga deinstalirati,sad kad ga skinem na komp ne mogu ga instalirati,pojavi mi se neka poruka,nemam pojma kakva,sta da radim?

Image

User avatar
Praetorious
Posts: 1208
Joined: 07/09/2012 07:07
Contact:

Re: Problem sa racunarom ???

Post by Praetorious » 04/06/2015 22:40

Nije ti palo na pamet da pitaš internet šta znači poruka? Ovo je jedan od rezultata pretrage za "dxva2.dll":
http://www.vsksoft.com/dll/windows/dxva2-dll/

Ovdje ti je hrpa ostalih rezultata:
https://duckduckgo.com/?q=dxva2.dll+error

Pročitaj par savjeta kako povratiti korumpirani & nedostajući .dll, pa ako i tu imaš problem onda se opet javi.

kakavdanakneiskustvu
Posts: 46909
Joined: 03/08/2010 19:04

Re: Problem sa racunarom ???

Post by kakavdanakneiskustvu » 05/06/2015 06:30

Praetorious wrote:Nije ti palo na pamet da pitaš internet šta znači poruka? Ovo je jedan od rezultata pretrage za "dxva2.dll":
http://www.vsksoft.com/dll/windows/dxva2-dll/

Ovdje ti je hrpa ostalih rezultata:
https://duckduckgo.com/?q=dxva2.dll+error

Pročitaj par savjeta kako povratiti korumpirani & nedostajući .dll, pa ako i tu imaš problem onda se opet javi.




e drug moj,ne znam ja ni sta je taj. dil,hvala na infu

User avatar
muha_sa
Posts: 105031
Joined: 12/11/2004 23:33
Location: rajvosa

Re: Problem sa racunarom ???

Post by muha_sa » 05/06/2015 06:33

kakavdanakneiskustvu wrote:imam problem sa skajpom,morao sam ga deinstalirati,sad kad ga skinem na komp ne mogu ga instalirati,pojavi mi se neka poruka,nemam pojma kakva,sta da radim?

Image

eh ovako.

1--pritisni puljku PrntScr

2--Caps Lock

3--Backspace i F14 pa Enter

BAD_BLUE_BOY
Posts: 153
Joined: 08/08/2007 20:35

Re: Problem sa racunarom ???

Post by BAD_BLUE_BOY » 05/06/2015 10:52

Da ne otvaram novi topic ovdje bih da pitam raju ako mogu pomoci u vezi kvara racunara.
Racunar nece da se upali.Popale se svi ventilatori i lampice od HDD i power stalno blinkaju.Nema nikakvih beep-ova.Vadio sam RAM,grafiku,mreznu,raskopcavao floppy,CD rom ali nista.Jedino kad izvadim RAM pocnu beepovi.Provjeravao sam napone na napojnoj i variraju nisu konstantni.Da jos dodam CD rom stalno blinka lampica i ne mogu izbaciti CD.Ne mogu ni ugasiti racunar na tipku power ,nego moram drito iz struje iscupati kabal ili na prekidacu od napojne.
Da li je ko imao slican problem da ovo rijesimo sto prije?Pozdrav svima i hvala na pomoci.

kakavdanakneiskustvu
Posts: 46909
Joined: 03/08/2010 19:04

Re: Problem sa racunarom ???

Post by kakavdanakneiskustvu » 05/06/2015 18:36

muha_sa wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:imam problem sa skajpom,morao sam ga deinstalirati,sad kad ga skinem na komp ne mogu ga instalirati,pojavi mi se neka poruka,nemam pojma kakva,sta da radim?

Image

eh ovako.

1--pritisni puljku PrntScr

2--Caps Lock

3--Backspace i F14 pa Enter




nemam F14

User avatar
Del_Boy1
Posts: 1411
Joined: 19/01/2013 14:37
Location: TK

Re: Problem sa racunarom ???

Post by Del_Boy1 » 05/06/2015 20:51

Nije valjda da još nisi upoznao @muha_sa i njegov način rješavanja problema sa računarom. :D

kakavdanakneiskustvu
Posts: 46909
Joined: 03/08/2010 19:04

Re: Problem sa racunarom ???

Post by kakavdanakneiskustvu » 05/06/2015 22:46

Del_Boy1 wrote:Nije valjda da još nisi upoznao @muha_sa i njegov način rješavanja problema sa računarom. :D




nisam,nesto kontam da me malo zeza

User avatar
Praetorious
Posts: 1208
Joined: 07/09/2012 07:07
Contact:

Re: Problem sa racunarom ???

Post by Praetorious » 06/06/2015 00:01

Pa čuj, u duhu prethodnog "savjeta" morao bih reči: nemaš F14? awwww mora da imaš onu malu tastaturu samo sa 12 F tipki... treba ti XXL tastatura ... :run:
Ma jašta da te malo zeza:
PrtScr - sprema snimak ekrana u clipboard;
CAPS Lock - uključuje velika slova;
BCKSPC - Briše karakter ulijevo;
F14 - ne postoji
Enter - ... hm! to služi nečem, samo da se sjetim ... :D

Fino ti idi do čika Gugla (ili Duck-a, koji se hvali da ne vodi evidenciju ko-šta pretražuje), ukucaj naziv potrebnog .dll fajla + riječ "download", pa kad skineš fajl na komp. prekopiraj ga ... negdje u Windows folder. "Negdje" znači da može ići u root \Windowsa ili u System ili System32 ili ...
Hm! Možda usput da pitaš internet gdje da strpaš taj .dll u zavisnosti od OS-a koji koristiš... to bi moglo upaliti :izet:
Naravno, ako te Win upita za Overwrite, znači da taj faj već postoji ali da je (vjerovatno) korumpiran, pa je preporučljivo da originalni fajl sačuvaš reimenovan, za svaki slučaj ako ga budeš morao vraćati.

Eto, to bi bilo to, probaj to odraditi (a usput ne srušiti Windowse), pa se javi ... ako još budeš mogao upaliti mašinu :run:

User avatar
Benq
Posts: 7943
Joined: 16/11/2009 18:00
Location: Sarajevo

Re: Problem sa racunarom ???

Post by Benq » 06/06/2015 00:06

BAD_BLUE_BOY wrote:Da ne otvaram novi topic ovdje bih da pitam raju ako mogu pomoci u vezi kvara racunara.
Racunar nece da se upali.Popale se svi ventilatori i lampice od HDD i power stalno blinkaju.Nema nikakvih beep-ova.Vadio sam RAM,grafiku,mreznu,raskopcavao floppy,CD rom ali nista.Jedino kad izvadim RAM pocnu beepovi.Provjeravao sam napone na napojnoj i variraju nisu konstantni.Da jos dodam CD rom stalno blinka lampica i ne mogu izbaciti CD.Ne mogu ni ugasiti racunar na tipku power ,nego moram drito iz struje iscupati kabal ili na prekidacu od napojne.
Da li je ko imao slican problem da ovo rijesimo sto prije?Pozdrav svima i hvala na pomoci.


Ako ti variraju naponi prvo probaj sa novom napojnom , ako ni tada racunar ne upali , onda je vjerovatno povuklo i plocu , ali probaj sve raskopcati sa ploce i ostaviti samo ono neophodno , a to je ram , cpu i graficka (osim ako nije integrisana) , onda probaj sa drugom memorijom , ako nemas posudi od nekog samo za test , i obavezno pogledaj kondenzatore na ploci , znaju se napuhat i pravit probleme, u tom slucaju ili zamijeniti te ostecene kondenzatore ili nova ploca.

Ono sto bih ja uradio :

1.Nova napojna
2.Pregled maticne tj kondenzatora pogotovo onih oko procesora
3.Druga ram memorija i izmjenjat po slotovima na ploci , zna se desiti da je slot defektan
4.Ako nista od ovo troje ne upali , onda nova ploca i svakako nova napojna.

kakavdanakneiskustvu
Posts: 46909
Joined: 03/08/2010 19:04

Re: Problem sa racunarom ???

Post by kakavdanakneiskustvu » 06/06/2015 08:05

Praetorious wrote:Pa čuj, u duhu prethodnog "savjeta" morao bih reči: nemaš F14? awwww mora da imaš onu malu tastaturu samo sa 12 F tipki... treba ti XXL tastatura ... :run:
Ma jašta da te malo zeza:
PrtScr - sprema snimak ekrana u clipboard;
CAPS Lock - uključuje velika slova;
BCKSPC - Briše karakter ulijevo;
F14 - ne postoji
Enter - ... hm! to služi nečem, samo da se sjetim ... :D

Fino ti idi do čika Gugla (ili Duck-a, koji se hvali da ne vodi evidenciju ko-šta pretražuje), ukucaj naziv potrebnog .dll fajla + riječ "download", pa kad skineš fajl na komp. prekopiraj ga ... negdje u Windows folder. "Negdje" znači da može ići u root \Windowsa ili u System ili System32 ili ...
Hm! Možda usput da pitaš internet gdje da strpaš taj .dll u zavisnosti od OS-a koji koristiš... to bi moglo upaliti :izet:
Naravno, ako te Win upita za Overwrite, znači da taj faj već postoji ali da je (vjerovatno) korumpiran, pa je preporučljivo da originalni fajl sačuvaš reimenovan, za svaki slučaj ako ga budeš morao vraćati.

Eto, to bi bilo to, probaj to odraditi (a usput ne srušiti Windowse), pa se javi ... ako još budeš mogao upaliti mašinu :run:



svasta ti meni napisa a ja laik oko tih stvari,probacu,hvala

Post Reply