Problem sa racunarom
Moderator: Benq
- saric900
#1 Problem sa racunarom
Treba mi pomoc oko racunara. Imam problem sa usb ulazima. Kada ustekam mis i tipkovnicu i pokrenem racunar , sve je uredu nekih 5 min. i onda racunar sam odspoji mis i tipkovnicu. Nekada nakon nekog vremena dode , a nekada ne dode. Nekada nonstop odspaja i spaja samo. Usb stic radi bez problema i nikada ga nece odspojiti. Probao sam i reinstalaciju sistema , resetovanje biosa , probao sam i druge miseve ali uvijek isto. Znal netko do cega je

-
volan
#2 Re: Problem sa racunarom
Provjeriti driver proizvođača miša/tastature za spomenuti OS.
Provjeriti BIOS verziju za ploču ili model računara ako je brand name računar.
Provjeriti BIOS verziju za ploču ili model računara ako je brand name računar.
-
Kralj Tvrtko I.
#3 Re: Problem sa racunarom
Da ne otvaram novu temu, pitanje je vezano za restartovanje racunara.
Svakih 10-15 minuta se restartuje...Otvarao sam ga, nista osim HDD nije zagrijano, sve u normali.
HDD jeste poprilicno vruc. Da li je to problem zbog kojeg se restartuje racunar ili moze biti neka druga komponenta?
Evo dok sam pisao ovu poruku restartovao se 5 puta.
Svakih 10-15 minuta se restartuje...Otvarao sam ga, nista osim HDD nije zagrijano, sve u normali.
HDD jeste poprilicno vruc. Da li je to problem zbog kojeg se restartuje racunar ili moze biti neka druga komponenta?
Evo dok sam pisao ovu poruku restartovao se 5 puta.
- AstorH
#4 Re: Problem sa racunarom
U obojice vam je problem pregrijavanje maticne ploce.
Racunalo obicno kada se samo restarta, a nije uzrok neispravan driver nekog hardvera ili napajanje, ono trazi hladjenje.
Takodjer kada zakazuje mis ili tipkovnica bez razloga, zakuca se strelica sve stane i krene ventilator ubrzano da vrti. Nekad se mora prislino ugasiti jer otkazu sve komande poput start gumba, ( mis i tipkovnica windows logo+R) sve je zamrznuto pa je nemoguce ugasiti racunalo regularnim putem. Ucestalija pojava navedenog desava se na laptop racunalima.
Ovo ako se forsira ponovnim paljenjem i pregrijavanjem vremenom otkaze maticna ploca koja nije nimalo jeftina.
Sent from my Linux using Manjaro
Racunalo obicno kada se samo restarta, a nije uzrok neispravan driver nekog hardvera ili napajanje, ono trazi hladjenje.
Takodjer kada zakazuje mis ili tipkovnica bez razloga, zakuca se strelica sve stane i krene ventilator ubrzano da vrti. Nekad se mora prislino ugasiti jer otkazu sve komande poput start gumba, ( mis i tipkovnica windows logo+R) sve je zamrznuto pa je nemoguce ugasiti racunalo regularnim putem. Ucestalija pojava navedenog desava se na laptop racunalima.
Ovo ako se forsira ponovnim paljenjem i pregrijavanjem vremenom otkaze maticna ploca koja nije nimalo jeftina.
- newphoenix
#5 Re: Problem sa racunarom
Moze biti jos defekt u memoriji.
-
Kralj Tvrtko I.
#6 Re: Problem sa racunarom
zagrijavanje maticne?
Kako rijesiti taj problem?
Jel moze slucajno biti problem nedovoljno rama?
Kako rijesiti taj problem?
Jel moze slucajno biti problem nedovoljno rama?
-
Ikarbus IK206
#7 Re: Problem sa racunarom
Pregrijavanje dodatni cooler ili zamjena starog ako dobro ne radi to bi trebalo pomoći,
pogledaj ovdje možda ti šta pomogne: http://www.bug.hr/forum/topic/procesori ... 10580.aspx
pogledaj ovdje možda ti šta pomogne: http://www.bug.hr/forum/topic/procesori ... 10580.aspx
-
Kralj Tvrtko I.
-
Ikarbus IK206
#9 Re: Problem sa racunarom
kod mene nakon 13h rada parametri su okjel ti kučiste ima dovoljno lufta da zrak cirkuliše,isto prašina moze da utiče na coloolerima ako se nakupi slabije hladi mada ti parametri nisu visoki da se puno grije osim Hdd (skini sa strane poklopac kučišta pa vidi ocel dizati temperaturu)
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#10 Re: Problem sa racunarom
Treba provjeriti kondezatore na matičnoj i napojnoj. To je najčešći kvar, zašto se računar gasi ili nepravilno radi, jer je njihova funkcija da peglaju napon, odnosno struju od 50 HZ, koja pravi 50 prekida u sekundi, akumulira da nema tih prekida. Provjera nije komplikovana, to se radi vizuelno, treba gledati dali ima napuhanih kondezatora. Jedino je potrebna elektroničarska vještina za zamjenu.
Slikoviti primjer neispravnih kondezatora:

Slikoviti primjer neispravnih kondezatora:

-
laik1981
#11 Re: Problem sa racunarom
Ako mi neko pomogne ustedice mi 60-70KM
..
Problem je sledeci: Dva dana sam pokusavao zamijeniti procesor i nisam uspijevao, windows se sa novim procesorom nije zelio dici.. Nakon sto sam isprobao milion opcija probao sam sa vadjenjem jedne po jedne plocice rama i rijesio problem sa procesorom kada sam izvadio ram iz drugog i cetvrtog utora.. To mi je bila zadnja opcija jer su sa starim procesorom sve cetiri plocice od po 1gb funkcionisale i nisu pravile probleme.. Sve plocice su pretpostavljam ispravne jer sve cetiri rade kada ih stavim u prvi i treci utor..
Zna li neko u cemu bi mogao biti problem? Meni pada samo na pamet da kupim dvije plocice ram-a od po 2gb i stavim u ove slotove sto rade..
Konfiguracija je:
MBO: asus m2v
CPU: amd athlon 64 x2 5000+ 2,6 GHz
stari CPU sa kojim ram-ovi rade: amd athlon 64 3200+
Graficka: Nvidia geforce 8400 gs
Napajanje: ms platinum 400atx p4
Problem je sledeci: Dva dana sam pokusavao zamijeniti procesor i nisam uspijevao, windows se sa novim procesorom nije zelio dici.. Nakon sto sam isprobao milion opcija probao sam sa vadjenjem jedne po jedne plocice rama i rijesio problem sa procesorom kada sam izvadio ram iz drugog i cetvrtog utora.. To mi je bila zadnja opcija jer su sa starim procesorom sve cetiri plocice od po 1gb funkcionisale i nisu pravile probleme.. Sve plocice su pretpostavljam ispravne jer sve cetiri rade kada ih stavim u prvi i treci utor..
Zna li neko u cemu bi mogao biti problem? Meni pada samo na pamet da kupim dvije plocice ram-a od po 2gb i stavim u ove slotove sto rade..
Konfiguracija je:
MBO: asus m2v
CPU: amd athlon 64 x2 5000+ 2,6 GHz
stari CPU sa kojim ram-ovi rade: amd athlon 64 3200+
Graficka: Nvidia geforce 8400 gs
Napajanje: ms platinum 400atx p4
- AstorH
#12 Re: Problem sa racunarom
Apdejtuj BIOS pa probaj
-
laik1981
#13 Re: Problem sa racunarom
Uradio, isto se desava.. Ram radi samo kada ga stavim u prvi i treci utor.. Ni u jednoj drugoj kombinaciji windows nece da se boot-a.. U bios-u ocita sve cetiri plocice od po gb i pise single channel iako bi trebalo da pise dual channel kada su svi slotovi popunjeni.. Probao sam i reinstalirati windows sa butabilnog usb-a ali desava se isto iako sam u bios-u podesio da je prvi uredjaj za bootanje usb.. Jednostavno nece da boot-a..AstorH wrote:Apdejtuj BIOS pa probaj
Napominjem da sa starim procesorom svi slotovi rade u dual channel bez ikakve frke...
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#14 Re: Problem sa racunarom
Skini procesor i pogledaj dali je sve uredu sa kontaktima!
-
laik1981
#15 Re: Problem sa racunarom
Vizuelno djeluje ok mada pretpostavljam da je negdje nesto zakrivljeno posto mu je potreban minimalan potisak prstom (ali bas minimalan, dovoljno je samo nasloniti prst i on upadne) dok je stari proc bilo dovoljno samo namjestiti u pravi polozaj i on sam upadne.. Jel moguce da taj, eventualni, problem zeza memoriju??stetoskop wrote:Skini procesor i pogledaj dali je sve uredu sa kontaktima!
-
Kralj Tvrtko I.
- avaks
#17 Re: Problem sa racunarom
Tu javlja da je procesor klokan i da su voltaže dignute i kao nije uspio da boota.
Šta se desi kada pritisneš F2?!
Šta se desi kada pritisneš F2?!
-
Kralj Tvrtko I.
#18 Re: Problem sa racunarom
nista, normalno se pokrece sistem.
- avaks
#19 Re: Problem sa racunarom
Koji procesor uopšte imaš i ostale komponente?
Ako su ti ono u idle temperature, nije ok izgleda. Vjerovatno se zbog pregrijavanja restartuje...
Ako su ti ono u idle temperature, nije ok izgleda. Vjerovatno se zbog pregrijavanja restartuje...
-
Kralj Tvrtko I.
#20 Re: Problem sa racunarom
ASUS P5Pl2E ploca
Pentium Dual Core 3,2 Ghz
1 GB rama
WD 80gb HDD
nvidia GeForce 210 graficka
Pentium Dual Core 3,2 Ghz
1 GB rama
WD 80gb HDD
nvidia GeForce 210 graficka
-
laik1981
#21 Re: Problem sa racunarom

Jeli ovo znaci da je graficka pri krajui?? Probao sam reinstalirati drivere, instalirati vise verzija starijih divera i opet ova poruka cim malo vise opteretim komp.. Temperatura graficke je oko 55 stepeni kada nista nije upaljno.. Jeli to puno??
-
Kralj Tvrtko I.
#22 Re: Problem sa racunarom
eto samo da javim da je problem kod mene bila napojna jedinica....kupio novu i rijesio problem.
- skupljac_zeljeza
#23 Re: Problem sa racunarom
Nekakav krš pokušao pretvoriti u pisaću mašinu i sve uredno osim što neće da prepozna USB memory stick dok normalno svi USB ulazi prepoznaju tastaturu i miša. Na XP-u je.
-
Wheatly
#24 Re: Problem sa racunarom
55c je sasvim uredu. Meni se HD5450 dizala na 80c bez ikakvog napora.laik1981 wrote:
Jeli ovo znaci da je graficka pri krajui?? Probao sam reinstalirati drivere, instalirati vise verzija starijih divera i opet ova poruka cim malo vise opteretim komp.. Temperatura graficke je oko 55 stepeni kada nista nije upaljno.. Jeli to puno??
Greška dolazi iz nekog sistemskog drajvera, pa pokušaj saznati šta je.
-
Enticer
#25 Re: Problem sa racunarom
Treba mi savjet, skoro sam reinstalirao sistem i sad zelim da obrisem neke igre, ali ne mogu brisati preko uninstall, jer sad tamo nema nista. Sigurno postoji neki program pomocu kojeg mogu detaljno izbrisati sve ranije instalirano. Unaprijed hvala na preporuci.