PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

audy

#1 PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by audy »

Pozdrav raja, imam problem sa audi B4, 2.0 benzin motor, prije dvije godine izvadio katalizator, lambda sonda je ostala na istom mjestu, samo je katalizator izvadjen i ponovo zavareno sve...nakon toga sam primijetio ogroman skok potrosnje, zamjenjen termosenzor, ali i nakon toga kad ga na otvorenom vozim, i to IZUZETNO pazljivo, trosi 9,5l, a po gradu ne smijem ni da provjeravam :) da li je to normalno nakon sto se katalizator izvadi? ili je nesto drugo ipak pokvareno? Nadam se da ce biti eksperata da mi ponude dobre savjete, HVALA unaprijed
johntra

#2 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by johntra »

normalno je da troši više nakon vađenja katalizatora, ali to je ipak prevelika potrošnja...šta je sa ostalim dijelovima, filteri, svjećice, kablovi svjećica?
frngla

#3 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by frngla »

lambda sonda daje pogresne parametre racunaru, a samim tim smjesa nije dobra i zbog toga veca potrosnja, nista drugo...
audy

#4 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by audy »

johntra wrote:normalno je da troši više nakon vađenja katalizatora, ali to je ipak prevelika potrošnja...šta je sa ostalim dijelovima, filteri, svjećice, kablovi svjećica?
sve sam zamijenio, doduse, prije dvije godine, plus je tada motor i generalno uradjen, bile otisle karike...
kao laik, sumnjam na katalizator ili lambdu, sta sad raditi?
audy

#5 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by audy »

frngla wrote:lambda sonda daje pogresne parametre racunaru, a samim tim smjesa nije dobra i zbog toga veca potrosnja, nista drugo...
hvala na tako brzom odgovoru...a sad kao laik imam pitanje, da li moram kupiti katalizator i lambdu ili samo je dovoljno kupiti lambdu? jer sa ovim cijenama goriva me ovo odvede u propast, gadi mi se vise auto voziti
preludezalude

#6 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by preludezalude »

Od mene laicko misljenje. Vadjenjem katalizatora si smanjio restrikciju izduvnih gasova sto utice na pogresan rad lambda sonde.
Mnogi su pokusali tako da dobiju bolji izduv pa skidaju katalizator i lonce i kao dobit ce vise konja. Na kraju auto ide losije i trosi vise.
lavic

#7 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by lavic »

preludezalude wrote:Od mene laicko misljenje. Vadjenjem katalizatora si smanjio restrikciju izduvnih gasova sto utice na pogresan rad lambda sonde.
Mnogi su pokusali tako da dobiju bolji izduv pa skidaju katalizator i lonce i kao dobit ce vise konja. Na kraju auto ide losije i trosi vise.
Ovo je ispravan odgovor, posto izduvni gasovi nesmetano prolaze lambda sonda saljepogresan podatak kompjuteru,
pokusaj na mjesto katalizatora stavi lonac da vratis otpor na isti nivo kao sa katalizatorom.
Mada potrosnja oko 10 l/100 km i nije puno za 2.0 motor.
audy

#8 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by audy »

ima li igdje da se kupi katalizator? je li rjesenje polovan sa otpada?
johntra

#9 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by johntra »

pa jedino polovan katalizator, ustvari samo njegov lonac, jer te novi kolje cijenom, a nisam ni siguran da za taj model ima novi...kod majstora za auspuh, pa nek ti zavari protočni lonac umjesto te cijevi, to se uvijek radi kad se skine katalizator...
hopi

#10 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by hopi »

auta bez katalizatora troše manje i malo bolje idu, stoga vađenjem katalizatora ćeš smanjiti potrošnju, (jer katalizator stvara mali otpor prolasku zraka kroz auspuh). Ako auto ima samo jednu lambda sondu i ako je ispred katalizaotora onda onda vađenje katalizatora ne utiče njeno mjerenje. Ako auto ima dvije sonda onda može biti da pogrešno mjeri, ili da se pokvarila neka pa je treba zamjeniti. Pogledaj koliko l sondi ima taj auto. Vidim to je urađeno prije dvije god, a tek se sada potrošnja povećala. Ako hoćeš da staviš kat. polovan je mislim još gore staviti, moguće da će biti začepljen i prljav, a univerzalni koliko sam ja vidio nisu nešta pokazali. a originialni prilično skupi.
basicm

#11 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by basicm »

hopi wrote:auta bez katalizatora troše manje i malo bolje idu, stoga vađenjem katalizatora ćeš smanjiti potrošnju, (jer katalizator stvara mali otpor prolasku zraka kroz auspuh). Ako auto ima samo jednu lambda sondu i ako je ispred katalizaotora onda onda vađenje katalizatora ne utiče njeno mjerenje. Ako auto ima dvije sonda onda može biti da pogrešno mjeri, ili da se pokvarila neka pa je treba zamjeniti. Pogledaj koliko l sondi ima taj auto. Vidim to je urađeno prije dvije god, a tek se sada potrošnja povećala. Ako hoćeš da staviš kat. polovan je mislim još gore staviti, moguće da će biti začepljen i prljav, a univerzalni koliko sam ja vidio nisu nešta pokazali. a originialni prilično skupi.
Upravo tako, ako je sonda ispred katalizatora nema nikakvih promjena vadjenjem istog. Zasto ne uradis dijagnostiku auta, mozda sonda otisla jer joj je dosadilo, neovisno o tim prepravkama koje si radio.
goran16v

#12 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by goran16v »

Mislim da ovo o poziciji i broju sondi ima smisla. Ja sam na 3 auta skidao katalizatore, jedan se jos uvijek vozi, sva 3 auta su imala samo jednu sondu i na sva 3 auta sonda je bila ispred katalizatora i poslije skidanja ni na jednom se potrosnja nije tako izmjenila (na vise ili na nize) da bih bez nekog prezicnoh mjerenja mogao osjetiti razliku. Predpostavljam da skidanje katalizatora kod auta koja imaju vise sondi i koja imaju sondu iz katalizatora ima uticaja na mjerenje parametara i rada ECU, e sad kakve su sanse da Ford iz '93 i Renault iz '98 imaju jednu a Audi 80 B4 ima dvije ne znam. Ja bih svakako provjerio da li je ta sonda ispravna i priheftao auto na dijagnostiku...
GaRGa

#13 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by GaRGa »

Potrosnja se poveca ako crkne lambda sonda, otidji u ovlasteni nek ti je provjere
AmADin_gospo

#14 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by AmADin_gospo »

Dobar električar može napraviti "varalicu" za lambda sondu pa ECu dobija parametre dosta jednake ko za vrijeme postojanja katalizatora
hogar strasni

#15 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by hogar strasni »

Golf 4 sdi, skinuo mu katalizator, sve mi se cini da je ionako ekonomicna potrosnja postala jos ekonomicnija, a osjetno se osjeti razlika narocito pri voznji uz brdo, bolje vuce bar 20%. A to sto vise trosi ti je do lambda sonde 99%, znam da mi je kolega imao isti problem i da je poslije zamijene bilo sve ok.
audy

#16 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by audy »

johntra wrote:pa jedino polovan katalizator, ustvari samo njegov lonac, jer te novi kolje cijenom, a nisam ni siguran da za taj model ima novi...kod majstora za auspuh, pa nek ti zavari protočni lonac umjesto te cijevi, to se uvijek radi kad se skine katalizator...
lonac je ostao, samo je iz njega sve izvadjeno i ponovo zavaren, tako da nije onda to to
audy

#17 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by audy »

hogar strasni wrote:Golf 4 sdi, skinuo mu katalizator, sve mi se cini da je ionako ekonomicna potrosnja postala jos ekonomicnija, a osjetno se osjeti razlika narocito pri voznji uz brdo, bolje vuce bar 20%. A to sto vise trosi ti je do lambda sonde 99%, znam da mi je kolega imao isti problem i da je poslije zamijene bilo sve ok.
ima li gdje ta mogucnost da se provjeri ispravnost lambda sonde?
ima li neko iskustva sa tim?
audy

#18 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by audy »

GaRGa wrote:Potrosnja se poveca ako crkne lambda sonda, otidji u ovlasteni nek ti je provjere
mozes li mi preporuciti nekoga? unaprijed hvala
audy

#19 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by audy »

goran16v wrote:Mislim da ovo o poziciji i broju sondi ima smisla. Ja sam na 3 auta skidao katalizatore, jedan se jos uvijek vozi, sva 3 auta su imala samo jednu sondu i na sva 3 auta sonda je bila ispred katalizatora i poslije skidanja ni na jednom se potrosnja nije tako izmjenila (na vise ili na nize) da bih bez nekog prezicnoh mjerenja mogao osjetiti razliku. Predpostavljam da skidanje katalizatora kod auta koja imaju vise sondi i koja imaju sondu iz katalizatora ima uticaja na mjerenje parametara i rada ECU, e sad kakve su sanse da Ford iz '93 i Renault iz '98 imaju jednu a Audi 80 B4 ima dvije ne znam. Ja bih svakako provjerio da li je ta sonda ispravna i priheftao auto na dijagnostiku...
moj auto ima jednu sondu, i to ispred katalizatora, onda je najvjerovatnije razlog potrosnje sonda kao sto mi vecina ovdje kaze, ali malo cudno onda da nijedan majstor mi nije ni pomenuo to da je mozda sonda pokvarena...cak i iskusni i hvaljeni elektricari tzv. majstori
goran16v

#20 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by goran16v »

audy wrote: moj auto ima jednu sondu, i to ispred katalizatora, onda je najvjerovatnije razlog potrosnje sonda kao sto mi vecina ovdje kaze, ali malo cudno onda da nijedan majstor mi nije ni pomenuo to da je mozda sonda pokvarena...cak i iskusni i hvaljeni elektricari tzv. majstori
Dijagnostika bi trebala pokazati gresku na sondi, a neki moji drugari su nekad na nekim forumima pisali kako provjeriti ispravnost sonde, ako se dobro sjecam mjereni su neki otpori. Mozda da probas proguglati...
Qler

#21 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by Qler »

Meni nije jasno sto ljudi skidaju katalizatore. Ili sam ja jedina budala koja je koliko/toliko ekoloski osvjestena...
basicm

#22 PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by basicm »

Katalizatori se skidaju jer se zapuse ili izgore pa ometaju normalan protok dima i uticu na pravilan rad motora. S obzirom da su skupi ljudi ih isprazne i rijese problem, a zakonski nismo obavezni da ga stavimo. Ekologija ili dzep...pitanje je.
goran16v

#23 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by goran16v »

Qler wrote:Meni nije jasno sto ljudi skidaju katalizatore. Ili sam ja jedina budala koja je koliko/toliko ekoloski osvjestena...
Kad se zacepi, a cijena ekoloske osvjestenosti bude cetverocifrena, onda ce ti sve biti jasno... :-)

@basicm Pitanje je vremena kad ce to da zakonski ne moramo imati kat na autu na kojem je tvornicki bio ugradjen biti ukinuto. Zasad tehnicki pregledi mjere emisiju gasova i evidentiraju, a zbog usladjivanja sa EU regulativom u sklopu EU integracija, realno je ocekivati da zbog toga budu uskoro vracali sa tehnickog. Neke zakonske promjene koje su kod nas nedavno uvedene, npr atest za plinsku instalaciju, homologacija prilikom uvoza, zabrana uvoza auta za US trziste itd su u HR uvedene prije nekliko godina. Kod njih se vec preslo na rigoroznije stvari kao sto su atestiranje svakog naknadno ugradjenog dijela koji odstupa od tvornickih normi (felge, gume, spojleri, sva plasticna galanterija, opruge, amortizeri, sistemi ubrizgavanja, turbine itd itd) s tim da ce za atest biti potrebni tipski atesti proizvodjaca ali ako bitno mijenja karakteristike automobila to nece biti dovoljno za dobivanje atesta.
sorcerer

#24 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by sorcerer »

Qler wrote:Meni nije jasno sto ljudi skidaju katalizatore. Ili sam ja jedina budala koja je koliko/toliko ekoloski osvjestena...
kad skines dobijes dvajs konja ocam
530i

#25 Re: PROBLEM sa potrosnjom AUDI

Post by 530i »

Ma nemaš šta razmišljat...vidi koliko žica ide do tvoje sonde i kupi takvu istu...čini mi se da je NGK bila oko stotinjak maraka nova...
Post Reply