problem sa penzionim osiguranjem
-
džakailibu
#1 problem sa penzionim osiguranjem
Ljudi nadam se da mi mozete pomoci. Ne zivim u BiH vec nekih 4 godine, da li cemo se vratiti ili ne jos ne znamo ali smo odlucili da placamo penziono svaki mjesec po 300 KM. Nisam siguran da je to bila pametna opcija ali supruga navalila. I ona je placala preko administrativne zabrane, tako da je svaki mjesec na racun PIO lijegala svota za nase osiguranje. Prije dva dana smo dobili izvadak iz PIO gdje stoji da nista nije uplaceno za 2016 i 2017.
Kako nismo u BiH ikakva ideja kako da krenem u brorbu sa pomahnitalom birokratijom izvana da pokusam uvidjeti u cemu je problem.
hvala na svakom prijedlogu.
Kako nismo u BiH ikakva ideja kako da krenem u brorbu sa pomahnitalom birokratijom izvana da pokusam uvidjeti u cemu je problem.
hvala na svakom prijedlogu.
- vjesticanametli
#2 Re: problem sa penzionim osiguranjem
Pa jeste li placali za taj period....imas li dokaz ikakav za pocetak...izvod ....uplatnica i svrha uplate...ko je primalac itd
- alibaba_i_30_godina
#3 Re: problem sa penzionim osiguranjem
Samo tražite iz banke izvod da vam dostave svaki mjesec sa svim prilivima i odlivima prvo da provjerite gdje je i koliko uplaćivano, pa onda sa tim u PIO. Barem bih ja tako uradio.
-
Oticon
#4 Re: problem sa penzionim osiguranjem
Misliš da je uplaćivala administrativnom zabranom ili trajnim nalogom. Ako je administrativna zabrana ona je uplacuje firma...provjerite je li firma uplacivala na PIO BiH za taj period...ako je trajnim nalogom...onda pravac banka sa koje ste uplacivali...trazite listing za taj period na koji racun je išao novac.
Sretno
Sretno
- problemnatravunu
#5 Re: problem sa penzionim osiguranjem
Znas ti kakvo zivotno osiguranje imas za 300 KM mjesecno??
Izvini, ali ti moram reci da si bacio pare !
-
tap3ah75
#6 Re: problem sa penzionim osiguranjem
A zar se može kod nas to tako?
-
džakailibu
#7 Re: problem sa penzionim osiguranjem
ej hvala vam, radi se o trajnom nalogu koji ide vec nekih 3-4 godine. znam da je bacanje novca ali smo htjeli se potpuno osigurati i da penziono ode bez ikakvih pauza u placanju jer ne znamo da li se vracamo u bih i kada. imamo i zivotna osiguranja a ovo je trebao biti bonus. problem je sto nismo u bih i sve to sa izvadcima iz banke i odlazak u pio ce biti bas tegoba.
- dobar osjecaj
#8 Re: problem sa penzionim osiguranjem
Penziono kakvo uplaćuje dosta mojih poznanika koji nisu prijavljeni kao zaposlena lica u firmama u BiH a žele da ostvare pravo na makar minimalnu penziju u BiH.problemnatravunu wrote:Znas ti kakvo zivotno osiguranje imas za 300 KM mjesecno??
-
zrakomlat
#9 Re: problem sa penzionim osiguranjem
A ne znam koji će ti to qrz kad imaš zivotno osiguranje, a tri stoje mjesecno je vrhunska polica. Bolje za te pare otvoriti jos jednu policu, ili dvije. Nase penziono moze grohnuti svaki cas a osiguranje nece sigurno. Kredite uzimaju da isplate penzije, samo kad jednom stranci kazu nein, njet, jok, odoše penzije u helać.dobar osjecaj wrote:Penziono kakvo uplaćuje dosta mojih poznanika koji nisu prijavljeni kao zaposlena lica u firmama u BiH a žele da ostvare pravo na makar minimalnu penziju u BiH.problemnatravunu wrote:Znas ti kakvo zivotno osiguranje imas za 300 KM mjesecno??
PS a za ostale godine je uplaceno,dakle, nije za 2016 i 2017? Onda je nesto do njih sigurno. Kolege iz bivse firme su recimo imale probleme da im evidencija nije pokazivala neke dvije godine, a ja nisam imao taj slucaj. Oni su to onda nasli nedje drugo, al ne sjecam se. Uglavnom, nesto je "do njih" vjerovatno.
-
Satori
#10 Re: problem sa penzionim osiguranjem
Nemoguce je uplacivati samo PIO bez uplate ostalog paketa doprinosa (zdravstveno, nezaposlenost, vodne naknade...) - to jednostavno Porezna uprava ne priznaje i ta im sredstva stoje nerasknjizena. Provjerite u Poreznoj upravi a zatim i u PIO-u.
A drugo, nisam bas sigurna da neko moze tek tako sebi uplacivati PIO. Mora postojati prijava na Poreznu (kao zaposlenik ili samozaposlenje) da bi oni znali ko uplacuje, koji je povod, kome, koji ID poslodavca/JMB zaposlenika... Mozda nisam razumjela, mozes li pojasniti otkuda vam to, kako ste odredili iznos, jeste li konsultovali nekoga itd.
A drugo, nisam bas sigurna da neko moze tek tako sebi uplacivati PIO. Mora postojati prijava na Poreznu (kao zaposlenik ili samozaposlenje) da bi oni znali ko uplacuje, koji je povod, kome, koji ID poslodavca/JMB zaposlenika... Mozda nisam razumjela, mozes li pojasniti otkuda vam to, kako ste odredili iznos, jeste li konsultovali nekoga itd.
- alibaba_i_30_godina
#11 Re: problem sa penzionim osiguranjem
Naravno da možeš, pošalješ upit mailom da ti dostave to što ti treba, objasniš situaciju i to bi trebalo da je to. Možda će ti tražiti par podataka iz sigurnosnih razloga ali ne bi trebalo da bude većih problema. Koja banka je u pitanju?džakailibu wrote:ej hvala vam, radi se o trajnom nalogu koji ide vec nekih 3-4 godine. znam da je bacanje novca ali smo htjeli se potpuno osigurati i da penziono ode bez ikakvih pauza u placanju jer ne znamo da li se vracamo u bih i kada. imamo i zivotna osiguranja a ovo je trebao biti bonus. problem je sto nismo u bih i sve to sa izvadcima iz banke i odlazak u pio ce biti bas tegoba.
Pored svega toga pretpostavljam da imaš i neku vrstu elektronskog bankarstva, tu možeš provjeriti isplate sa računa za određeni period.
- problemnatravunu
#12 Re: problem sa penzionim osiguranjem
https://www.radiosarajevo.ba/metromahal ... nje/253325
Mada opet kazem , meni je ludost davati 300 KM u tako "neprofitabilnu firmu", sa 300KM mjesecno se sebi reguliše " kraljevsko " životno osiguranje, daleko profitabilmije i isplatnije, nego sto ces poslije nekad akobogda dobivati na ime minimalne peMzije
Mada opet kazem , meni je ludost davati 300 KM u tako "neprofitabilnu firmu", sa 300KM mjesecno se sebi reguliše " kraljevsko " životno osiguranje, daleko profitabilmije i isplatnije, nego sto ces poslije nekad akobogda dobivati na ime minimalne peMzije