Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
nuceplavo34
#1 Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Postovani forumasi,
Da li ovlasteni servis neke auto kuce ima ikakvu odgovornost ukoliko se desi veliki problem na motoru auta, a auto od kupovine pa do dana kada je steta napravljena je samo i uvijek bilo kod njih u servisu. Auto u 172 000 km nije dirnuo majstor a da to nije majstor tj. tehnicar ovlastenog tj njihovog servisa. 13 redovnih malih servisa, 2 velika na 95 i 161 000 km. Set kvacila i zamajac na nekih 130 000. Sitne stvari tipa kugle prednje, manzetne kinetickog, sijalice, dezinfekcije klime, stabilizator, zamjena nekih semeringa.. Sve znaci u ovlastenom servisu te auto kuce gdje je auto kupljeno.
Auto naravno nije u garanciji (vec 2 godine). Ja sam 4. vlasnik a 3. vlasnik i ja smo presli zajedno 26 000. 2. vlasnik su bili oni jer oni su otkupili auto od 1. vlasnika koji je kupio auto od njih novo. Na autu je posljednji put radjen mali servis prije 5 mjeseci. Prije 2 mjeseca promijenjen stabilizator. Ponavljam sve kod njih. Prije mjesec dana upalila mi se zuta lampica od ulja te sam stao i provjerio nivo. Bilo je milimetar ispod donjeg nivoa, odmah otisao do njih i upitao sta bi mogao biti problem. Sto ulje se trosi a prije 5000 uradio mali servis. Spomenuo sam da nekad kada ujutro "stisnem gas" vidim tamniji dim iza auta. Oni su rekli da se radi o "difonima, deflonima.." i da se to zamjeni sa rukama je 300-400 KM. Rekli su mi da dospem litar ulja i da vozim mirno, te da ce mi poslati predracun pa kad budem htio da dodjem i da mi to zemjene.
Sad za vikend vozeci se niz planinu (cestom) auto je pocelo neki ton ispustati. Brzina je bila cca 40-50 km/h. U voznji mi se ugasilo i vise nije moglo upaliti. Slepa, pa opet taj servis. Oni su ustanovili da se zacepilo "sito" koje je na cijevi od uljne pumpe i da nije bilo ulja u radilici, lezajevima i slicno.
Cifra je u hiljadama tacnije preko 7-8.. Sto je da me srce zaboli. Auto je mene kostalo 21500.
Kazu majstori (tu u ovlastenom servisu) da je ovo "boljka ovih motora" i da im se to "cesto" desava, da se neka ćađ stvara kod dizni (od dima koji ulazi pored bakarni "dihtunga" u "utore" za dizne) i da ta ćađ godinama se spusta u karter te da sam bio "peh" i da se desilo zacepljenje.
Napomenuo bih da su mi majstori taj dan rekli da nije problem do nedostatka ulja vec do zacepljenja i da je ulja u karteru bilo dovoljno.
Ja ne osjecam nikakvu odgovornost. Godinama auto je bilo u njihovim rukama. I u garanciji i nakon. Da me je stjena pogodila rekao bih ok peh sam, da sam se u zid zapucao rekao bih kriv sam, ali ovako auto je dozivilo "infarkt" a niko za "trombozu" mi nije skrenuo paznju niti nekad nesto rekao.
Vjerovao sam u njihov pecat iz servisa, dao vise para zbog toga, uvijek mi je govoreno da je sve ok, a desilo se ovo.
Ulje i svi filteri mijenjani svakih 13 000 km a preporuceni interval 15 000.
Zamjena motora sa ugradnjom na auto otpadima je cca 4-5 000. Oni bi kao isto dali garanciju. Hajd ti sad vjeruj u neku garanciju i neki motor izvadjen iz nekog auta sa mozda 300 000 na satu. Ovi "ovlasteni" bi nakon popravke (gdje mijenjaju navodno cijeli polumotor (radilica, lezajevi, klipnjace, blok, klipovi), repariraju turbinu, veliki servis (zupcasti vodena) i ostalo) dali 20 000 km garanciju ili godinu dana..
Trenutno nisam pametan.. Sta je najbolje..Pisao sam njihovom generalnom direktoru sa prilozenom svom dokumentacijom.
2 dana su prosla nema jos odogovora. Tehnicki direktor je spustio cifru za servis maksimalno koliko je smio prema njihovim rijecima.
Sad.. Sta ciniti?
Izvinjavam se na duzem postu.
I unaprijed hvala na citanju i eventualno odgovorima.
Lijep pozdrav.
Da li ovlasteni servis neke auto kuce ima ikakvu odgovornost ukoliko se desi veliki problem na motoru auta, a auto od kupovine pa do dana kada je steta napravljena je samo i uvijek bilo kod njih u servisu. Auto u 172 000 km nije dirnuo majstor a da to nije majstor tj. tehnicar ovlastenog tj njihovog servisa. 13 redovnih malih servisa, 2 velika na 95 i 161 000 km. Set kvacila i zamajac na nekih 130 000. Sitne stvari tipa kugle prednje, manzetne kinetickog, sijalice, dezinfekcije klime, stabilizator, zamjena nekih semeringa.. Sve znaci u ovlastenom servisu te auto kuce gdje je auto kupljeno.
Auto naravno nije u garanciji (vec 2 godine). Ja sam 4. vlasnik a 3. vlasnik i ja smo presli zajedno 26 000. 2. vlasnik su bili oni jer oni su otkupili auto od 1. vlasnika koji je kupio auto od njih novo. Na autu je posljednji put radjen mali servis prije 5 mjeseci. Prije 2 mjeseca promijenjen stabilizator. Ponavljam sve kod njih. Prije mjesec dana upalila mi se zuta lampica od ulja te sam stao i provjerio nivo. Bilo je milimetar ispod donjeg nivoa, odmah otisao do njih i upitao sta bi mogao biti problem. Sto ulje se trosi a prije 5000 uradio mali servis. Spomenuo sam da nekad kada ujutro "stisnem gas" vidim tamniji dim iza auta. Oni su rekli da se radi o "difonima, deflonima.." i da se to zamjeni sa rukama je 300-400 KM. Rekli su mi da dospem litar ulja i da vozim mirno, te da ce mi poslati predracun pa kad budem htio da dodjem i da mi to zemjene.
Sad za vikend vozeci se niz planinu (cestom) auto je pocelo neki ton ispustati. Brzina je bila cca 40-50 km/h. U voznji mi se ugasilo i vise nije moglo upaliti. Slepa, pa opet taj servis. Oni su ustanovili da se zacepilo "sito" koje je na cijevi od uljne pumpe i da nije bilo ulja u radilici, lezajevima i slicno.
Cifra je u hiljadama tacnije preko 7-8.. Sto je da me srce zaboli. Auto je mene kostalo 21500.
Kazu majstori (tu u ovlastenom servisu) da je ovo "boljka ovih motora" i da im se to "cesto" desava, da se neka ćađ stvara kod dizni (od dima koji ulazi pored bakarni "dihtunga" u "utore" za dizne) i da ta ćađ godinama se spusta u karter te da sam bio "peh" i da se desilo zacepljenje.
Napomenuo bih da su mi majstori taj dan rekli da nije problem do nedostatka ulja vec do zacepljenja i da je ulja u karteru bilo dovoljno.
Ja ne osjecam nikakvu odgovornost. Godinama auto je bilo u njihovim rukama. I u garanciji i nakon. Da me je stjena pogodila rekao bih ok peh sam, da sam se u zid zapucao rekao bih kriv sam, ali ovako auto je dozivilo "infarkt" a niko za "trombozu" mi nije skrenuo paznju niti nekad nesto rekao.
Vjerovao sam u njihov pecat iz servisa, dao vise para zbog toga, uvijek mi je govoreno da je sve ok, a desilo se ovo.
Ulje i svi filteri mijenjani svakih 13 000 km a preporuceni interval 15 000.
Zamjena motora sa ugradnjom na auto otpadima je cca 4-5 000. Oni bi kao isto dali garanciju. Hajd ti sad vjeruj u neku garanciju i neki motor izvadjen iz nekog auta sa mozda 300 000 na satu. Ovi "ovlasteni" bi nakon popravke (gdje mijenjaju navodno cijeli polumotor (radilica, lezajevi, klipnjace, blok, klipovi), repariraju turbinu, veliki servis (zupcasti vodena) i ostalo) dali 20 000 km garanciju ili godinu dana..
Trenutno nisam pametan.. Sta je najbolje..Pisao sam njihovom generalnom direktoru sa prilozenom svom dokumentacijom.
2 dana su prosla nema jos odogovora. Tehnicki direktor je spustio cifru za servis maksimalno koliko je smio prema njihovim rijecima.
Sad.. Sta ciniti?
Izvinjavam se na duzem postu.
I unaprijed hvala na citanju i eventualno odgovorima.
Lijep pozdrav.
- amar1994
#2 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
za pocetak navedi ljduima koje je auto i motor u pitanju
ja bi ga se rjesio prodajom dijelova .
ja bi ga se rjesio prodajom dijelova .
-
Throttle
#3 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Nema servis odgovornost. Vidi sta ti je naijsplativije. Probaj naci nekog privatno da to odradi
- basicm
#4 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Slutimo da je 1.6 hdi u pitanju. Lakse je novi motor staviti.
- amar1994
#5 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
ja sumnjam na mazdu cd al eto vidjet cemo , kod hdi vecinom turbina ode prije motora .
- ranger
#6 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
ma 1.6 iz psa sad jel francuz, ford mazda volvo manje je bitno... sve ti ovo pisi u maticu kompanije, od ovih ovdje kriminalaca nes selameta docekat.
- johntra
#7 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Može biti Toyota, vjerovatno RAV4...ako je to, onda koliko znam nije bilo opoziva, a bilo je slučajeva da je zbog sita ljudima mijenjan motor u garanciji..
-
axe22
#8 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Vw ili ti WC ima problem na 2.0 motorima s sitom koje se zacepi i napravi havariju na motoru.
-
NediM17
#9 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
sta je tema sad ? nagadjanje koji je motor u pitanju? malo nekorektno i od postavljaca teme da nije rekao o kojem autu i motoru se radi.
- Travnički Noćni Šetač
#10 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Tu je ocito rijec o zacepljenju sita uljne pumpe a to je problem kod predugog intervala zamjenje ulja na 1,6 hdi i tdci motorima...
Jedina sansa da pozoves na odgovornost ovlasteni servis je da dokazes da li je proizvodjac izvrsio sluzbenu korekciju skracivanja intervala izmjene ulja i preporucio ciscenje sita uljne pumpe( sto je npr. ford izveo u smislu preporuke) i ako jeste da li te je ovlasteni servis o toj preporuci proizvodjaca upoznao kod izvrsenja servisa...
Mada kako se kod nas primjenjuje Zakon o zastiti potrosaca... mrka kapa oko toga...
Jedina sansa da pozoves na odgovornost ovlasteni servis je da dokazes da li je proizvodjac izvrsio sluzbenu korekciju skracivanja intervala izmjene ulja i preporucio ciscenje sita uljne pumpe( sto je npr. ford izveo u smislu preporuke) i ako jeste da li te je ovlasteni servis o toj preporuci proizvodjaca upoznao kod izvrsenja servisa...
Mada kako se kod nas primjenjuje Zakon o zastiti potrosaca... mrka kapa oko toga...
- Travnički Noćni Šetač
#11 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Ovo je tacno... na HDI i Tdci motorima uglavnom prvo osteti turbinu... ako negdje radi zacepljenja sita nije popustilo pa izgubio ulje....amar1994 wrote:ja sumnjam na mazdu cd al eto vidjet cemo , kod hdi vecinom turbina ode prije motora .
- commendatore
#12 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
maslaona na vidiku.... neko je bio dobro oderan na redovnom uzim.... pardon servisu..... 7-8 hiljada za motor.... crknut od smijeha.... nego je neko tu skonto da je "dobra musterija" za oderat..... 
- amar1994
#13 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Travnički Noćni Šetač wrote:Ovo je tacno... na HDI i Tdci motorima uglavnom prvo osteti turbinu... ako negdje radi zacepljenja sita nije popustilo pa izgubio ulje....amar1994 wrote:ja sumnjam na mazdu cd al eto vidjet cemo , kod hdi vecinom turbina ode prije motora .
- Sodom1
#14 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Ima li moj motor to cudoTravnički Noćni Šetač wrote:Tu je ocito rijec o zacepljenju sita uljne pumpe a to je problem kod predugog intervala zamjenje ulja na 1,6 hdi i tdci motorima...
Dok mi sta nije oslo da pregledaju ljudi
-
NediM17
#15 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
da je moj auto ja bih nasao dobrog mehanicara i motor obradio i slozio.
radilica se sigurno moze izvuci na 2. ili trecu specijalu, lezajevi, nova uljna pumpa, karike (obicno na stublinama ne bude ostecenja), dihtung glave, jos reparacija turba ako je stradao i gas, i kada je vec sve rastavljeno i gumice ventila koje su navodno bile uzrok potrosnje ulja. naravno pregledati ima li jos nekih ostecenja.
mislim da ovo moze stati u 1500-2000KM sa rukama mehanicara.
radilica se sigurno moze izvuci na 2. ili trecu specijalu, lezajevi, nova uljna pumpa, karike (obicno na stublinama ne bude ostecenja), dihtung glave, jos reparacija turba ako je stradao i gas, i kada je vec sve rastavljeno i gumice ventila koje su navodno bile uzrok potrosnje ulja. naravno pregledati ima li jos nekih ostecenja.
-
lavic
#16 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Sasvim logicno rjesenje ukoliko nije neka egzotika, pa je tesko naci dijelove van servisne mreze, a izgleda da nije.NediM17 wrote:da je moj auto ja bih nasao dobrog mehanicara i motor obradio i slozio.
- basicm
#17 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Pa motor citav bez periferije se moze naci jeftinije. I najbrze za napraviti.
- commendatore
#18 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
HDI za 21000 polovan? ma hajte molim vas
bicu zlocest pa reci - koliko to daleko ide da je coeka stid rec da je u pitanju Falšvango - jer je li, oni se ne kvare....
iste te probleme su imali i u VnAGu... i sa sitom i sa uljnom pumpom.....
bicu zlocest pa reci - koliko to daleko ide da je coeka stid rec da je u pitanju Falšvango - jer je li, oni se ne kvare....
-
dgL_
#19 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Nije da se cesto slazem sa Nediiim, ali bolji savjet od ovoga neces naci... Nadji nekog da to fino odradi, sklopi sve i zavrsi pricu... Te cifre koje spominjes su abnormalno velike... I ne da se ne isplati, vec se na prvu ne ISPLATI RAZMISLJAT DA LI SE ISPLATI. Pozzdrav i sretnoNediM17 wrote:da je moj auto ja bih nasao dobrog mehanicara i motor obradio i slozio.
- kabal1337
#20 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Isplati li se ili se ne isplati vidi se kada se motor otvori. Zar ne ? Bolje dati 2000 KM sa generalkom i imati "nov" motor nego neki les sa otpada. Po meni se ne isplati otpisati taj ako nije nesto ozbiljno 8k za motor da platis a vrijede 21k max je meni glupo
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Kako nema hdi polovan za te pare, odes na olx i uvjeriš se, ali naravno da moze biti i neki drugi motor u pitanju...commendatore wrote:HDI za 21000 polovan? ma hajte molim vas![]()
bicu zlocest pa reci - koliko to daleko ide da je coeka stid rec da je u pitanju Falšvango - jer je li, oni se ne kvare....![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#22 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
poznajem jednog takvog govnara kojem je sve skupo,nije ni rekao sta sve treba raditi vec pita koliko ce to bit para...commendatore wrote: nego je neko tu skonto da je "dobra musterija" za oderat.....
i zove me kao bil ti radio otisla mi turbina i bregasta,a mozda je i radilica...reko kako ti je to otislo ?pa kao malo sam ja produzio interval zamjene ulja al izgleda mi zadnji put nisu ni zamijenili ulje
- Travnički Noćni Šetač
#23 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
bitanga_sa_otesa wrote:reko kako ti je to otislo ?pa kao malo sam ja produzio interval zamjene ulja ...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#24 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
na 20 milja mijenja coek,svaki drugi put i filter...kokuzluk...jbga nije auto za fukaru...Travnički Noćni Šetač wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Travnički Noćni Šetač
#25 Re: Problem sa motorom i odgovornost ovlastenog servisa
Ma nemam ni ja pojma oko auta... ali to samovoljno produžavanje intervala zamjene ulja... to je gore i od mene...
A još i svaki drugi put zamijeni filter...

A još i svaki drugi put zamijeni filter...