problem sa laptopom
Moderator: Benq
-
aida25
#1 problem sa laptopom
Imam jedan mali problem a ne znam je li mi nešto pokvareno na laptopu... Kad gledam filmove cesto mi zvuk ne ide sa slikom, počne malo da kasni, a onda čim premotam malo napriijed ili nazad sve bude ok, i non stop tako, brine me da mi se nije šta pokvarilo?
-
aida25
#2 Re: problem sa laptopom
Pa zar nema baš niko da mi odgovori?
-
dragan.s
#3 Re: problem sa laptopom
Ima više mogućih uzroka tog problema.
Prvi mogući uzrok je do plejera i samog filma. Treba probati neki drugi plejer i neki drugi film.
Drugi uzrok može biti da računar nije dovoljno jak da sinhrono reprodukuje film. To se obično dešava sa malo starijim računarima i HD filmovima. Tu nema lijeka. Može se pokušati sa nekim drugim plejerom ili filmom koji nije kodiran nekim zahtjevnim kodekom. x264 je odličan kodek, ali za fluidno gledanje filma kodiranog u njemu je potrebno imati jači računar nego kad je u pitanju XVid kodek.
Ako je u pitanju kašnjenje zvuka na filmovima na Youtube-u onda je definitivno do starosti računara.
Prvi mogući uzrok je do plejera i samog filma. Treba probati neki drugi plejer i neki drugi film.
Drugi uzrok može biti da računar nije dovoljno jak da sinhrono reprodukuje film. To se obično dešava sa malo starijim računarima i HD filmovima. Tu nema lijeka. Može se pokušati sa nekim drugim plejerom ili filmom koji nije kodiran nekim zahtjevnim kodekom. x264 je odličan kodek, ali za fluidno gledanje filma kodiranog u njemu je potrebno imati jači računar nego kad je u pitanju XVid kodek.
Ako je u pitanju kašnjenje zvuka na filmovima na Youtube-u onda je definitivno do starosti računara.
-
aida25
#4 Re: problem sa laptopom
Prvo hvala ti na odgovoru, a laptop nije star, kupljen je prije 4-5 godina. Probala sam više filmova, na početku ne kasni, nego poslije nekog vremena i čim ja malo premotam naprijed ili nazad više ne kasni pa opet počne, i sve tako. Ne znam šta li je, mislim da nisu virusi nije spor laptop, samo se bojim da mu nije šta otišlo, pregrijava se dosta.
-
Walther
#5 Re: problem sa laptopom
Zbog pregrijavanja se uklopi thermal management koji uspori PC koji onda pocne "stekati"....aida25 wrote:Prvo hvala ti na odgovoru, a laptop nije star, kupljen je prije 4-5 godina. Probala sam više filmova, na početku ne kasni, nego poslije nekog vremena i čim ja malo premotam naprijed ili nazad više ne kasni pa opet počne, i sve tako. Ne znam šta li je, mislim da nisu virusi nije spor laptop, samo se bojim da mu nije šta otišlo, pregrijava se dosta.
-
Walther
#6 Re: problem sa laptopom
kako stvar sanirati zavisi od toga koliko si spremena sama uraditi ili platitiaida25 wrote:Prvo hvala ti na odgovoru, a laptop nije star, kupljen je prije 4-5 godina. Probala sam više filmova, na početku ne kasni, nego poslije nekog vremena i čim ja malo premotam naprijed ili nazad više ne kasni pa opet počne, i sve tako. Ne znam šta li je, mislim da nisu virusi nije spor laptop, samo se bojim da mu nije šta otišlo, pregrijava se dosta.
-
aida25
#7 Re: problem sa laptopom
Aha, hvala na odg. mislim da je to pregrijavanje, nema šta drugo biti... Ništa onda hvala vam na odgovorima svima...
-
kolegione
#8 Re: problem sa laptopom
Koji player koristiš za gledanje ?aida25 wrote:Aha, hvala na odg. mislim da je to pregrijavanje, nema šta drugo biti... Ništa onda hvala vam na odgovorima svima...
-
aida25
#9 Re: problem sa laptopom
Ja ne skidam filmove nego gledam direktno npr. na filmoviziji, za to imam instaliran flash player i javu.
-
aida25
#10 Re: problem sa laptopom
Samo da kažem da sam skontala da je sigurno problem u pregrijavanju jer sam zaboravila spomenuti da malo i štopaju-prekidaju filmovi, tako da je problem u tome vjerovatno, ok hvala svima....
-
Walther
#11 Re: problem sa laptopom
Ako je problem temperatura onda solucija nije uvijek jeftina ili laka, pogotovo kod nekih modela. Za pocetak pazi gdje i kako koristis laptop (deke i slicno?), dim, ...Stalak sa ventilatorima je jedino sto mozes pokusati sama...aida25 wrote:Samo da kažem da sam skontala da je sigurno problem u pregrijavanju jer sam zaboravila spomenuti da malo i štopaju-prekidaju filmovi, tako da je problem u tome vjerovatno, ok hvala svima....
Najbolje je naravno provjeriti cpu/gpu temperaturu... I onda ciscenje, po potrebi nova pasta
- Kal El
#12 Re: problem sa laptopom
Ma skini filmove i titlove i riješen problem,stream vazda zna zajebati
Imaš BSPlayer koji automatski nađe titlove za film,javi se u inboxu ako želiš linkove i upute(ne bih da ovdje postavim,da me ne banuju zbog piraterije
)
Imaš BSPlayer koji automatski nađe titlove za film,javi se u inboxu ako želiš linkove i upute(ne bih da ovdje postavim,da me ne banuju zbog piraterije
-
dragan.s
#13 Re: problem sa laptopom
Filmovizija nije pouzdan sajt. Pod tim ne mislim na smeće koje iskače kao reklame već da nemaju dovoljno jake stream servere da opsluže sve korisnike kvalitetno.aida25 wrote:Ja ne skidam filmove nego gledam direktno npr. na filmoviziji, za to imam instaliran flash player i javu.
Probaj neki HD film na Youtube-u. Ako na njemu ide sve fluidno (ne kasni zvuk) onda je do filmovizije.
Uvijek je dobro imati računar sa normalnim temperaturama (posebno laptop), ali pregrijavanje sa tvojim problemom nema ništa. To je samo jedan od hoax-a koji kruži okolo od tzv. majstora. Ako se laptop pregrijava to će se osjetiti po povećanoj buci ventilatora i sama plastika u okolini procesora će biti vruća. U ektremnijim slučajevima će se laptop sam ugasiti. Sve do tada će laptop raditi normalnom brzinom.
Temperature je lako provjeriti sa npr. Aida64 programom. Ovdje se može skinuti probna verzija: http://www.aida64.com/downloads
Last edited by dragan.s on 21/01/2016 19:19, edited 1 time in total.
-
aida25
#15 Re: problem sa laptopom
Ok vidjecu jos, hvala svima puno.
- typeOnegative
#16 Re: problem sa laptopom
Mogu se složit sa kolegama , filmovizija nije ok ... ako već želš da gledaš tako, onda ti preporučujem filmovitu ili film-club.net . filmovita cak ima i aplikaciju koja je baš jednostavna za korištenje, klikni i gledaj , brzo , efikasno i gospodski bez ikakvih reklama iskakanja ovog i onog 
evo u prilogu slika da vidiš kako izgleda

evo u prilogu slika da vidiš kako izgleda

-
Walther
#17 Re: problem sa laptopom
Napisao si par zescih nebuloza ovdje.... Upoznaj thermal throttling, tjuncion, tjunction max, itd, itd... Svaki moderan procesor prije gasenje (thermal shutdowna) pokusa sam sebe ohladiti usporavanjem. Pogotovo kod laptopa tj. procesora za laptop gdje je thermal managment vazniji nego kod kucnih racunara. Kod Intela je SpeedStep stalnica vec od P4... Zbog usporavanja procesora pocnu problemi sa videoplaybackom (720, 1080, ...) jer je to kod laptopa obicno sve cpu based.dragan.s wrote:Filmovizija nije pouzdan sajt. Pod tim ne mislim na smeće koje iskače kao reklame već da nemaju dovoljno jake stream servere da opsluže sve korisnike kvalitetno.aida25 wrote:Ja ne skidam filmove nego gledam direktno npr. na filmoviziji, za to imam instaliran flash player i javu.
Probaj neki HD film na Youtube-u. Ako na njemu ide sve fluidno (ne kasni zvuk) onda je do filmovizije.
Uvijek je dobro imati računar sa normalnim temperaturama (posebno laptop), ali pregrijavanje sa tvojim problemom nema ništa. To je samo jedan od hoax-a koji kruži okolo od tzv. majstora. Ako se laptop pregrijava to će se osjetiti po povećanoj buci ventilatora i sama plastika u okolini procesora će biti vruća. U ektremnijim slučajevima će se laptop sam ugasiti. Sve do tada će laptop raditi normalnom brzinom.
Temperature je lako provjeriti sa npr. Aida64 programom. Ovdje se može skinuti probna verzija: http://www.aida64.com/downloads
Pentium 4 (Prescott)
Starting with the Prescott 6 series, EIST is supported in some processors, mainly the Pentium 4 660 .
Yonah
Most Pentium, Core Duo and Solo processors support EIST.
Merom, Conroe and Allendale, Penryn and Wolfdale
Most Core 2 Duo, Quad, Extreme and Solo processors support EIST. Celeron started supporting EIST in Allendale.
Nehalem, Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell and Skylake
All Core i3, i5, i7, Xeon, Celeron and Pentium processors support EIST.
AMD koristi vise tehnologija:
AMD Cool'n'Quiet (desktop CPUs)
AMD PowerNow! (laptop CPUs)
AMD PowerTune (graphics)
Za domacu...
https://en.wikipedia.org/wiki/Dynamic_frequency_scaling
Moze to i u praksi provjeriti u Power Mangment tako da pod cpu max stavis 70% i onda pokrenes 1080p film
- muha_sa
#18 Re: problem sa laptopom
udješ na postavke--onda ideš na Insert pa PrntScr onda F14 i na kraju Enter
-
dragan.s
#19 Re: problem sa laptopom
Znam ja odlično svu tu teoriju, ali jesi li ikad vidio kako to radi u praksi? Ja jesam i mogu ti reći da nema nikakvog vidljivog usporavanja.Walther wrote: Napisao si par zescih nebuloza ovdje.... Upoznaj thermal throttling, tjuncion, tjunction max, itd, itd... Svaki moderan procesor prije gasenje (thermal shutdowna) pokusa sam sebe ohladiti usporavanjem. Pogotovo kod laptopa tj. procesora za laptop gdje je thermal managment vazniji nego kod kucnih racunara. Kod Intela je SpeedStep stalnica vec od P4... Zbog usporavanja procesora pocnu problemi sa videoplaybackom (720, 1080, ...) jer je to kod laptopa obicno sve cpu based.
....
Pročitaj tekst ljudi koji su to testirali: https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... mance-606/
U pitanju su noviji Intelovi procesori i primjećena su manja usporavanja tek kada temperatura pređe 100 stepeni C što je jako blizu isključivanju procesora zbog pregrijavanja.
A i dosta puta sam natjerao laptope da se ugasi tokom testiranja iz Aide64. Nisu uopšte usporavali brzinu kad su se primicali granici isključenja.
Teorija je teorija, ali ja sve govorim iz prakse. Priča kako će laptop/desktop usporiti jer se pregijava naprosto nije tačna. Prije će se isključiti nego usporiti.
-
Walther
#20 Re: problem sa laptopom
Da, znam to jako dobro u praksi... U zadnjoj recenici sam ti napisao kako to mozes sam provjeriti i praksi.dragan.s wrote:Znam ja odlično svu tu teoriju, ali jesi li ikad vidio kako to radi u praksi? Ja jesam i mogu ti reći da nema nikakvog vidljivog usporavanja.Walther wrote: Napisao si par zescih nebuloza ovdje.... Upoznaj thermal throttling, tjuncion, tjunction max, itd, itd... Svaki moderan procesor prije gasenje (thermal shutdowna) pokusa sam sebe ohladiti usporavanjem. Pogotovo kod laptopa tj. procesora za laptop gdje je thermal managment vazniji nego kod kucnih racunara. Kod Intela je SpeedStep stalnica vec od P4... Zbog usporavanja procesora pocnu problemi sa videoplaybackom (720, 1080, ...) jer je to kod laptopa obicno sve cpu based.
....
Pročitaj tekst ljudi koji su to testirali: https://www.pugetsystems.com/labs/artic ... mance-606/
U pitanju su noviji Intelovi procesori i primjećena su manja usporavanja tek kada temperatura pređe 100 stepeni C što je jako blizu isključivanju procesora zbog pregrijavanja.
A i dosta puta sam natjerao laptope da se ugasi tokom testiranja iz Aide64. Nisu uopšte usporavali brzinu kad su se primicali granici isključenja.
Teorija je teorija, ali ja sve govorim iz prakse. Priča kako će laptop/desktop usporiti jer se pregijava naprosto nije tačna. Prije će se isključiti nego usporiti.
U clanku kojeg sam citiras ti pise da nije hoax i da su to tehnologije koje se koriste:
Modern CPUs are able to adjust their operating frequencies through a number of technologies in order to either reduce their power consumption or provide maximum power as needed. The first of these modern technologies is Turbo Boost (or Turbo Core for AMD APU/CPUs). According to the overview page for Intel Turbo Boost Technology 2.0, there are five factors that affect the amount of increased frequency an Intel CPU can achieve via Turbo Boost:
Znaci nije "hoax" ili "teorije". Svaki moderan procesor ima tacku gdje pocinje kocenje "thermal throttling" i gdje pocinje gasenje (thermal shutdown). Ako procesor sa "kocenjem" ne uspije onda ide korak dalje (gasenje).
To kocenje mozes upaliti i sam tako dobijes nize temp ali losije performanse. To je kod nekih laptopa jedini racionalan nacin da se sanira "pregrijavanje".
- Arslan_11
#21 Re: problem sa laptopom
Ja imam hp 6930p laptop p8400 dual core. Cesto pogledam film na njemu (neokino, ne skinut film), a on se toliko zagrije da i plastika oko njega bude vrela tj. kompletan dio gdje je cooler. Nijednom se nije desio problem kao ovdje, niti bilo kakav slican. Mislim da nebi bilo lose da nam napise specifikacije laptopa i ocita temperature dok gleda film. Mozda da postavi i screen shot speecy-a.
-
dragan.s
#22 Re: problem sa laptopom
Hoax je govoriti ljudima da im je to problem ako se manifestacija tog problema javlja jako rijetko u praksi. Kada ugriješ procesor na 100 i više stepeni on će se vrlo brzo sam isključiti i govorimo o sasvim drugom problemu od onog da im se film desinhronizuje.Walther wrote: Da, znam to jako dobro u praksi... U zadnjoj recenici sam ti napisao kako to mozes sam provjeriti i praksi.
U clanku kojeg sam citiras ti pise da nije hoax i da su to tehnologije koje se koriste:
Modern CPUs are able to adjust their operating frequencies through a number of technologies in order to either reduce their power consumption or provide maximum power as needed. The first of these modern technologies is Turbo Boost (or Turbo Core for AMD APU/CPUs). According to the overview page for Intel Turbo Boost Technology 2.0, there are five factors that affect the amount of increased frequency an Intel CPU can achieve via Turbo Boost:
Znaci nije "hoax" ili "teorije". Svaki moderan procesor ima tacku gdje pocinje kocenje "thermal throttling" i gdje pocinje gasenje (thermal shutdown). Ako procesor sa "kocenjem" ne uspije onda ide korak dalje (gasenje).
To kocenje mozes upaliti i sam tako dobijes nize temp ali losije performanse. To je kod nekih laptopa jedini racionalan nacin da se sanira "pregrijavanje".
Sve ove tehnologije koje si ranije pobrojao služe da procesor troši što manje energije i uglavnom su usmjerene prema tome. Zato je i moguće samostalno upaliti mod štednje energije u kome se spušta množilac procesora naniže što se odražava na performanse. Procesor to i sam radi kada je u idle-u, ali svaki procesor će sam prebaciti množilac naviše kada su potrebe za CPU snagom veće pa će čak i sam sebe overclokovati ako treba (Intel Turbo Boost).
Zato se i podatci o TT (Thermal Throtlingu) ne mogu lako naći. TT iz prakse počinje na temperaturama koje su vrlo blizu temperaturama isključenja i po onome što je u tekstu dato jako malo utiče na performanse tako da se može isključiti kao uzrok problema u ovakvim situacijama.
-
Walther
#23 Re: problem sa laptopom
Taj problem se manifestira jako cesto. Vjerovatno jedan najcescih problema kod laptopa za obicnog usera. Laptop se zbog specificnog nacina koristenja pregrijava, pali se thermal managment, laptop se usporava... Nema tu nikakvog hoaxa ili zablude. To nisu tehnologije samo za "potrosnju manje energije" vec za se smanji pretvaranje jedne energije u drugu (toplotnu). Kod nekih se to vidi i iz imena samog (recimo COOL&QUIET).dragan.s wrote:Hoax je govoriti ljudima da im je to problem ako se manifestacija tog problema javlja jako rijetko u praksi. Kada ugriješ procesor na 100 i više stepeni on će se vrlo brzo sam isključiti i govorimo o sasvim drugom problemu od onog da im se film desinhronizuje.Walther wrote: Da, znam to jako dobro u praksi... U zadnjoj recenici sam ti napisao kako to mozes sam provjeriti i praksi.
Sve ove tehnologije koje si ranije pobrojao služe da procesor troši što manje energije i uglavnom su usmjerene prema tome. Zato je i moguće samostalno upaliti mod štednje energije u kome se spušta množilac procesora naniže što se odražava na performanse. Procesor to i sam radi kada je u idle-u, ali svaki procesor će sam prebaciti množilac naviše kada su potrebe za CPU snagom veće pa će čak i sam sebe overclokovati ako treba (Intel Turbo Boost).
Zato se i podatci o TT (Thermal Throtlingu) ne mogu lako naći. TT iz prakse počinje na temperaturama koje su vrlo blizu temperaturama isključenja i po onome što je u tekstu dato jako malo utiče na performanse tako da se može isključiti kao uzrok problema u ovakvim situacijama.
Znaci upalis 1080p sa 50% cpu max pa provjeri koliko steka tj. koliki je cpu load... a onda ugasi cpu max pa provjeri isto. A thermal mangment ti u pozadini uradi bas to.
-
Walther
#24 Re: problem sa laptopom
Taj problem se manifestira jako cesto. Vjerovatno jedan najcescih problema kod laptopa za obicnog usera. Laptop se zbog specificnog nacina koristenja pregrijava, pali se thermal managment, laptop se usporava... Nema tu nikakvog hoaxa ili zablude. To nisu tehnologije samo za "potrosnju manje energije" vec za se smanji pretvaranje jedne energije u drugu (toplotnu). Kod nekih se to vidi i iz imena samog (recimo COOL&QUIET).
Znaci upalis 1080p sa 50% cpu max pa provjeri koliko steka tj. koliki je cpu load... a onda ugasi cpu max pa provjeri isto. A thermal mangment ti u pozadini uradi bas to.
-
Walther
#25 Re: problem sa laptopom
Nema veze odakle je film vec cpu load kod playbacka. Cpu load zavisi od formata i kodiranja materiala (filma) i ne od izvora.Arslan_11 wrote:Ja imam hp 6930p laptop p8400 dual core. Cesto pogledam film na njemu (neokino, ne skinut film), a on se toliko zagrije da i plastika oko njega bude vrela tj. kompletan dio gdje je cooler. Nijednom se nije desio problem kao ovdje, niti bilo kakav slican. Mislim da nebi bilo lose da nam napise specifikacije laptopa i ocita temperature dok gleda film. Mozda da postavi i screen shot speecy-a.