Problem sa klimom

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Poskočica

#1 Problem sa klimom

Post by Poskočica »

Poštovani, javlja vam se jedna djevojka, ne previše upućena u automobile. Vozim auto proizvedeno u januaru 2009 godine, a kupila sam ga dva-tri mjeseca kasnije . Od tog trenutka, auto je imalo dva redovna servisa ( filter za ulje, ulje i filter za zrak). U oktobru 2010. godine promijenila sam filter za klimu jer sam osjetila neki neugodan miris, iako je filter bio prilično čist. Od tada sve je bilo ok. Međutim, u poslijednja dva- tri dana, prilikom uključivanja klime, isti taj neugodan miris se osjeti. Nisam sigurna od čega je, a niti se razumijem mnogo u sve to. Možda se čak i razumijem mnogo više nego druge djevojke, ali iskreno ovdje sam tabula rasa i ne znam što da radim. Klimu mnogo koristim, ali taj prvobitni neugodni miris mi zaista smeta. Molim za vašu cijenjenu pomoć. Hvala unaprijed ;)
Last edited by Poskočica on 05/09/2011 20:57, edited 1 time in total.
Deluxe

#2 Re: Problem sa klimom

Post by Deluxe »

Ako ti hladi normalno a čuje se miris, nakupilo se plijesni od vlage. Vozi auto na dezinfekciju i čišćenje (ja idem u klimacentar u Butmiru). Auto ti je dvije godine star, idealno vrijeme za servisiranje klime (provjera/dopuna plina, čišćenje, dezinfekcija) i mirna si naredne 2 godine.

Poz.
žulijan asanž

#3 Re: Problem sa klimom

Post by žulijan asanž »

imaš set za čišćenje (dezinfekciju) instalacija u svakom malo boljem supermarketu... sprej samo nasprejaš kroz otvore instalacija i to je to....
Poskočica

#4 Re: Problem sa klimom

Post by Poskočica »

U oktobru mjesecu sam promijenila filter za klimu i pri tome je izvršena dezinfekcija. Krajem maja mjeseca sam radila redovni servis, insistirala na detaljnoj provjeri pomenutog filtera, međutim rečeno mi je da je sasvim OK i samo su ga očistili od gljivica. Također, rečeno mi je da dopunu plina ću raditi tek na trećem servisu, jer trenutno nema potrebe za tim. Klima najnormalnije funkcionira, super hladi i grije, ali taj neugodan miris se osjeti najmanje 5 prvobitnih minuta nakon uključenja. Ipak, mnogo hvala na odgovoru, a svakako ako ne uspijem otkloniti problem u svom ovlaštenom servisu, da ću se zaputiti u Butmir ;)

Taj set imam kući jer ga koristim za klime u stanu. Međutim, nije mi baš jasno da li smijem taj sprej direktno stavljati u instalacije, jer u ove klime u stanu ne stavljam direktno na instalacije, već na pločice koje se nalaze unutar pregrada?!
žulijan asanž

#5 Re: Problem sa klimom

Post by žulijan asanž »

prema svemu što si rekla, treba u tom autu smanjiti seksualne aktivnosti :D
Edinz

#6 Re: Problem sa klimom

Post by Edinz »

Prije gasenja vozila/ventilacije iskljuci klimu na par minuta, ostaje kondensa u sistemu koji se neugodno osjeti nakon stajanja i pri ponovnom paljenju.
Poskočica

#7 Re: Problem sa klimom

Post by Poskočica »

žulijan asanž wrote:prema svemu što si rekla, treba u tom autu smanjiti seksualne aktivnosti :D
Mislim da to nije konstruktivan odgovor za moje pitanje od prilično velike važnosti ;)
Poskočica

#8 Re: Problem sa klimom

Post by Poskočica »

Edinz wrote:Prije gasenja vozila/ventilacije iskljuci klimu na par minuta, ostaje kondensa u sistemu koji se neugodno osjeti nakon stajanja i pri ponovnom paljenju.
Hvala mnogo na odgovoru. Prizanjem da uvijek klimu isključim prilikom gašenja auta, tako da je ova mogućnost veoma aktuelna.
Svemirco

#9 Re: Problem sa klimom

Post by Svemirco »

Poskočica wrote:
Edinz wrote:Prije gasenja vozila/ventilacije iskljuci klimu na par minuta, ostaje kondensa u sistemu koji se neugodno osjeti nakon stajanja i pri ponovnom paljenju.
Hvala mnogo na odgovoru. Prizanjem da uvijek klimu isključim prilikom gašenja auta, tako da je ova mogućnost veoma aktuelna.
100% je do toga. Ovo važi i za kućne klime samo je njih lakše prije gašenja rprebaciti na samo ventilaciju nekih 30ak minuta da se dobro isuše prije gašenja. Ako ovo ne uradiš onda element za hlađenje ostaje bitno hladniji od okoline i kondenzuje vlagu iz vazduha a kako je klima ugašena nema rotoka vazduha pa ova vlaga ostaje tu i pogoduje razvoju bakterija i gljivica pa otud krasna aroma povraćka svaki idući put kad upališ klimu. :-) :-) :-)
Poskočica

#10 Re: Problem sa klimom

Post by Poskočica »

Hvala puno. Svi ste mnogo kolegijalni i ljubazni.
Drago mi je da ne moram auto voziti u servis i da mogu biti sama svoj majstor ;)
pringless

#11 Re: Problem sa klimom

Post by pringless »

Deluxe wrote:Ako ti hladi normalno a čuje se miris, nakupilo se plijesni od vlage. Vozi auto na dezinfekciju i čišćenje (ja idem u klimacentar u Butmiru). Auto ti je dvije godine star, idealno vrijeme za servisiranje klime (provjera/dopuna plina, čišćenje, dezinfekcija) i mirna si naredne 2 godine.

Poz.
Kolik to kosta otprilike?
motorola01

#12 Re: Problem sa klimom

Post by motorola01 »

pringless wrote:
Deluxe wrote:Ako ti hladi normalno a čuje se miris, nakupilo se plijesni od vlage. Vozi auto na dezinfekciju i čišćenje (ja idem u klimacentar u Butmiru). Auto ti je dvije godine star, idealno vrijeme za servisiranje klime (provjera/dopuna plina, čišćenje, dezinfekcija) i mirna si naredne 2 godine.

Poz.
Kolik to kosta otprilike?
Mislim 80KM..
Poskočica

#13 Re: Problem sa klimom

Post by Poskočica »

Nekako mi malo da bude 80 KM jer sam ja sam filter za klimu platila 54 KM. Medjutim, sve je moguće.
motorola01

#14 Re: Problem sa klimom

Post by motorola01 »

Poskočica wrote:Nekako mi malo da bude 80 KM jer sam ja sam filter za klimu platila 54 KM. Medjutim, sve je moguće.
Ti si filter za klimu platila 54 KM jer si ga kupila u ovlastenom salonu.Taj isti filter da si kupila negdje drugo,tesko da bi kostao vise od 30-35KM..Drugo,u tekstu ne pise da ti mijenjaju filter vec rade ovo :) ;provjera/dopuna plina, čišćenje, dezinfekcija..
Poskočica

#15 Re: Problem sa klimom

Post by Poskočica »

Da, to ste u pravu. U ovlaštenom servisu je sve mnogo skuplje, ali ne razumijem se u te stvarčice, tako da samim time ave probleme rješavam u ovlaštenom servisu. Inače, kažem da je moguće i mislim da je to jeftino jer na proljeće sam platila 100 KM za dopunu plina u dvije klime u stanu. Znači samo dopuna bez čišćenja i dezinficiranja...
motorola01

#16 Re: Problem sa klimom

Post by motorola01 »

Poskočica wrote:Da, to ste u pravu. U ovlaštenom servisu je sve mnogo skuplje, ali ne razumijem se u te stvarčice, tako da samim time ave probleme rješavam u ovlaštenom servisu. Inače, kažem da je moguće i mislim da je to jeftino jer na proljeće sam platila 100 KM za dopunu plina u dvije klime u stanu. Znači samo dopuna bez čišćenja i dezinficiranja...
Ne razumijem se ni ja bas,ali eto to znam...Znam da sam recimo uradio veliki servis na autu u ovlastenom servisu,kad sam tek kupio auto + remenicu i to me je zadovoljstvo kostalo 950KM...Od tada sve ostalo radim kod covjeka koji je otvorio privatno radionicu,a radio je u tom ovlastenom servisu ;-) ...
TenDollars

#17 Re: Problem sa klimom

Post by TenDollars »

Imam ja problem sa klimom, kad ukljucim samo mi puse obican zrak.
Jel to vrijeme da napunim klimu ili sta?
Rza

#18 Re: Problem sa klimom

Post by Rza »

Vrlo vjerovatno... 8)
TenDollars

#19 Re: Problem sa klimom

Post by TenDollars »

Rza wrote:Vrlo vjerovatno... 8)
e nacekace se da je ja napunim :P

otvorim prozor i nema bolje klime, a ovdje nema zime, tako da sam rahat.
Post Reply