Problem sa hp laser jet 1020
Moderator: Benq
-
watcher
#1 Problem sa hp laser jet 1020
Šta je potrebno da bi ovaj printer printao iz dos-a?
-
el maffo
http://www.andtechnologies.com/dosprint.html
probaj more biti i upali, ako ne bude onda je do akumulatora
probaj more biti i upali, ako ne bude onda je do akumulatora
-
el maffo
Jebi ga mislio sam da si i ti u korak sa vremenom i da koristis XP. Nadam se da znas da DOS ne podrzava USB port. E da bi mogo printat iz dosa onda moras nac driver kao sto je ovaj koji sam ti dao gore. Teoretski je moguce jer bi taj driver od tvoje USB napravio jednu virtualnu LPT port pa bi iz dosa jednostavno mogo sa komandom :
type imefile kojeg printas >LPT2
Primjer: Hoces da printas sarajevo-x.log
type sarajevo-x.log >LPT2
P.S.
najvjerovatnije da bi od usb novonastala virtualna port bila LPT2 pa zato i jesam stavio LPT2.
Driver moras sam traziti jer se meni neda al eto sam ti pokuso pomoc.
Haj zivio !
type imefile kojeg printas >LPT2
Primjer: Hoces da printas sarajevo-x.log
type sarajevo-x.log >LPT2
P.S.
najvjerovatnije da bi od usb novonastala virtualna port bila LPT2 pa zato i jesam stavio LPT2.
Driver moras sam traziti jer se meni neda al eto sam ti pokuso pomoc.
Haj zivio !
-
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
zar te nije u toku instalacije drivera pito hoces li ga koristiti za printanje u dosu, ako nisi ti instalirao pokusaj ponovo instalirati drivere, a na kraju krajeva da se ne nerviras LPT kabal ti je cca 5 km.
-
el maffo
... nema smisla da ga insatlira ponovo jer i da ga je pito hoce'l printat u DOS-u nebi pomoglo da je reko da hoce iz prostog razloga sto DOS ne podrzava USB. E sad vala i da LPT kabal dijele dzaba ni to mu ne pomaze jer ovaj printer ima samo USB port (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/ca/en/un ... 39423.html)xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:zar te nije u toku instalacije drivera pito hoces li ga koristiti za printanje u dosu, ako nisi ti instalirao pokusaj ponovo instalirati drivere, a na kraju krajeva da se ne nerviras LPT kabal ti je cca 5 km.
... prema tome, problem jos nije rijesen ...... hajmo sljedeci
-
car-x
..komsija me pito posto bi mu isprogramiro knjigovodstveni program.. i ja zacijenio, veli on puno mu, tri put jeftinije ima kod tog i tog..
poslije mjesec dana koristenja na nekoj kanti od stampaca, skonto on da ne bi bilo lose imati kakav laserski.. i kupi.. i kvrc.. program, tri put jeftiniji koji je kupio, radi samo u DOS-u.. stampac opet radi samo na USB.. i zove komsija da mu "to nesto" uradim, da bi stampac radio s tim programom ili obrnuto.. velim ja njemu, idi kod onog ko ti je prodo program, nek on napravi..
off-topic je, ali je cesto uzrok "vracanja" na staru tehnologiju upravo ovako jedan zastarjeli software.. jeftin i pisan u predpotopno vrijeme..
poslije mjesec dana koristenja na nekoj kanti od stampaca, skonto on da ne bi bilo lose imati kakav laserski.. i kupi.. i kvrc.. program, tri put jeftiniji koji je kupio, radi samo u DOS-u.. stampac opet radi samo na USB.. i zove komsija da mu "to nesto" uradim, da bi stampac radio s tim programom ili obrnuto.. velim ja njemu, idi kod onog ko ti je prodo program, nek on napravi..
off-topic je, ali je cesto uzrok "vracanja" na staru tehnologiju upravo ovako jedan zastarjeli software.. jeftin i pisan u predpotopno vrijeme..
-
el maffo
Qler wrote:a zar nema u BIOS-u opcija da ukljuci USB DOS SUPPORT ili tako nekako?!
Ja sam 99% siguran da kod mene BIOS ima tu opciju!![]()
.... u pravu si ... i ja sam hajmo rec pa gotovo 100% sigur da ima ta opcija (barem kod novijih maticnih ili bios verzija) i zove se LEGACY SUPPORT ...... al on j'ope nejma nista od toga jer je to samo za KEYBOARD & MOUSE support (barem kolko ja znam a more biti i da sam se zahebo) ........
heheheh ......velim ja njemu, idi kod onog ko ti je prodo program, nek on napravi..
-
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
konto sam da ti je xp,el maffo wrote:... nema smisla da ga insatlira ponovo jer i da ga je pito hoce'l printat u DOS-u nebi pomoglo da je reko da hoce iz prostog razloga sto DOS ne podrzava USB. E sad vala i da LPT kabal dijele dzaba ni to mu ne pomaze jer ovaj printer ima samo USB port (http://h10010.www1.hp.com/wwpc/ca/en/un ... 39423.html)xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx wrote:zar te nije u toku instalacije drivera pito hoces li ga koristiti za printanje u dosu, ako nisi ti instalirao pokusaj ponovo instalirati drivere, a na kraju krajeva da se ne nerviras LPT kabal ti je cca 5 km.
... prema tome, problem jos nije rijesen ...... hajmo sljedeci