Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Posjedujem LG CD pisač 52x/32x/52x i na Verbatimov 52x CD-R mi piše sa prosječno 15x, tj. treba mu skoro pet minuta da mi snimi 650 MB-ni data CD.
Zna li neko u čemu je problem? Operativni sistem je Windows 2000 Pro, a softver je Nero 6, nadograđen sa najnovijom verzijom i sa defaultnim postavkama. Naravno da sam postavio da mi piše sa 52x prije snimanja. Pisač je gotovo nov.
Još jedno pitanje vezano za ovu temu a nevezano za hardver :
Kako ću omogućiti DMA za secondary channel (na koje mi je pisač) u Win 2000 Pro ili XP Pro (isto je)? Nero mi je prikazao kao tip da bih to trebao uraditi za bolje performanse.
jedna mogucnost ti je da ti je przac povezan sa maticnom preko istog ide prikljucka koji ima na hard drive. Pri tom, u slucaju da imas malo memorije, dolazi do konstantnog citanja/pisanja page file-a sto usporava brzinu transfera i pada ti brzina
u svakom slucaju ti je ide preopterecen
dma ukljucujes ako odes u device manager, ata/atapi controllers, izaberes channel i kliknes dvaput na njega (ili odes na properties). tu imas mogucnost na advanced settings da izaberes transfer mode izmedju dma ili pio
meni je na jednom IDE kablu pisac i HDD, ali oba imaju po 8MB cache Very Happy IBM disk i plexwritter Very Happy njih sam platio ko pola konf kad sam kupovo komp Very Happy
Odvajanje CD/DVD przilice na poseban IDE kanal i to da bude MASTER na tom kanalu, ja smatram skoro za obavezno... ali ne mislim da je to uzrok niskoj brzini...
Pogledaj ima li na stranicama proizvodjaca firmware update, za taj model i ako ima, instaliraj ga... Desi se da neke vrste medija ne budu podrzane i pogon ih ne zna prepoznati... Onda proizvodjac izda update i doda podrsku za te medije ili ispravi neke naknadno otkrivene greske...
vidis kod mene je CD przac slave a disk master, posto su oni najbrzi stavljeni su na jedan kanal, a na 2. je lg dvd master posto brze cita od sony (koji je slave)
Tako bi valjda trebalo manje da gube na brzini, iako gube!
Ovaj pisac je OSJETNO brzi u citanju i kopiranju sa CD na HDD iako je na istom kontroleru, od LG-a i sonya. I na onom Nero testu oni CD/DVD uredjaja se pokazao kao ubjedljivo najbrzi iako je on 40x12x40 a ova dva 52x i 16x52x
Pogledaj koji čipset imaš na svojoj matičnoj ploči (SIS, VIA, ...) i instaliraj drajvere za IDE sa njihovih stranica. Windowsi ionako default postave sve najslabije mogućnosti, od refresh rate-a do DMA-ja. Restartas PC i stvar treba da proradi sa maksimalnom brzinom.