Problem sa autom
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- alphonse kauders
#1 Problem sa autom
Evo da i ja malo zakukam.
Ukratko, vozim Renault Thalia-u i zadnjih pola godine mi više gas ne hvata dobro, tj. kad dodajem gas auto počinje da štekće, prekida i trza dok ne "otkoči" i onda normalno ide. Ali čim promjenim brzinu ili pokušam dodati više gasa opet počne štekati, pomalo trza i držim dok ne otčepi.
Poseban problem je uzbrdo, gdje jedva i drugom brzinom normalno idem, iako padina nije velika. Vraćao sam se iz Mostara i uz Ivan me čak i par kamiona pretklo, jer nisam mogao voziti više od 60 (nije moglo vući).
Helem, bio sam kod majstora, promijenio sam svjećice, promijenio filtere, ali i dalje je isti problem, pa me zanima šta bi moglo biti da mogu otići kod majstora a da se ne provaljujem i da me ne izlevate.
Dakle, ukratko - dajem gas, auto hoće -neće, zalaufa se na preskoke (ono k'o motocikl an - ana-anana;))) i tek onda progura i to samo na ravnici, uzbrdo jedva..
Hvala unaprijed na bilo kakvim odgovorima, pošto se ne mogu baš proglasiti velikim stručnjakom za automobile pa mi je svaka pomoć dobrodošla.
Ukratko, vozim Renault Thalia-u i zadnjih pola godine mi više gas ne hvata dobro, tj. kad dodajem gas auto počinje da štekće, prekida i trza dok ne "otkoči" i onda normalno ide. Ali čim promjenim brzinu ili pokušam dodati više gasa opet počne štekati, pomalo trza i držim dok ne otčepi.
Poseban problem je uzbrdo, gdje jedva i drugom brzinom normalno idem, iako padina nije velika. Vraćao sam se iz Mostara i uz Ivan me čak i par kamiona pretklo, jer nisam mogao voziti više od 60 (nije moglo vući).
Helem, bio sam kod majstora, promijenio sam svjećice, promijenio filtere, ali i dalje je isti problem, pa me zanima šta bi moglo biti da mogu otići kod majstora a da se ne provaljujem i da me ne izlevate.
Dakle, ukratko - dajem gas, auto hoće -neće, zalaufa se na preskoke (ono k'o motocikl an - ana-anana;))) i tek onda progura i to samo na ravnici, uzbrdo jedva..
Hvala unaprijed na bilo kakvim odgovorima, pošto se ne mogu baš proglasiti velikim stručnjakom za automobile pa mi je svaka pomoć dobrodošla.
- chuchumbamayumbe
#2 Re: Problem sa autom
Elektronska dizna, lambda sonda, katalizator...
Ja sam sa tim imao problema (drugo auto, isti simptomi).
Skinuo katalizator, promijenio diznu, lambdu nisam ni mijenjao.
Gari i dan danas.
Je li ti povecana potrosnja???
Ja sam sa tim imao problema (drugo auto, isti simptomi).
Skinuo katalizator, promijenio diznu, lambdu nisam ni mijenjao.
Gari i dan danas.
Je li ti povecana potrosnja???
- alphonse kauders
#3 Re: Problem sa autom
Jeste brzi, hvala:) Helem, ne bih se izjašnjavao o motoru jer ne znam šta me se tačno pita, jedino ako je bitno da je 1300 kubika i 70 KS.. Dakle, da se žalim na diznu i katalizator.. Šta mislite koliko bi to trebalo koštati ukupno, znam da su renaultovi dijelovi malo skuplji..?
- chuchumbamayumbe
#4 Re: Problem sa autom
Za cijenu pojma nemam...Ja sam imao rezervni motor pa skinuo komplet dio sa tom diznom, kod majstora odrezao katalizator (cvaja maruna) i sada ide uz Ivan 130 u cetvrtoj na pola gasa (kako sam vec negdje napisao...)
-
ninja-san
#5 Re: Problem sa autom
Probaj strucan odgovor dobiti na http://www.autoservis-meic.hr.
Covjek daje besplatne savjete i prilicno je strucan.
Tvoj problem moze biti u dovodu goriva, probijanju visokog napona (bobina) ili podesenosti paljenja.
Covjek daje besplatne savjete i prilicno je strucan.
Tvoj problem moze biti u dovodu goriva, probijanju visokog napona (bobina) ili podesenosti paljenja.
-
illegal
#6 Re: Problem sa autom
kako se zove onaj dio sto mjeri zrak,to kod tebe zvuci da nesto nestima sa smjesom zrak benzin,ja mislim,nisam majstor.
-
peglinator
#7 Re: Problem sa autom
katalizator nemoj da diras jer sigurno nije do njega, motor bi ti radio normalno samo ne bi imao snage da povuce.
(motor je motor)
provjeri dizne na karboratoru, sigurno do benzina, imam stalno taj problem na peglicialphonse kauders wrote:Dakle, ukratko - dajem gas, auto hoće -neće, zalaufa se na preskoke (ono k'o motocikl an - ana-anana;))) i tek onda progura i to samo na ravnici, uzbrdo jedva..
(motor je motor)
- dottore
#8 Re: Problem sa autom
To je MAF senzor protoka mase zraka. Mogao bi i on da bude.illegal wrote:kako se zove onaj dio sto mjeri zrak,to kod tebe zvuci da nesto nestima sa smjesom zrak benzin,ja mislim,nisam majstor.
Provjeri jos senzor pozicije papucice gasa, leptir gasa, i lambda sondu. Do katalizatora i dizni nije sigurno!
pozz
- alphonse kauders
#9 Re: Problem sa autom
Meni nema karboratora na autu, valjda je direktan utok goriva, kako sam ja shvatio....pglinator wrote:katalizator nemoj da diras jer sigurno nije do njega, motor bi ti radio normalno samo ne bi imao snage da povuce.provjeri dizne na karboratoru, sigurno do benzina, imam stalno taj problem na peglicialphonse kauders wrote:Dakle, ukratko - dajem gas, auto hoće -neće, zalaufa se na preskoke (ono k'o motocikl an - ana-anana;))) i tek onda progura i to samo na ravnici, uzbrdo jedva..![]()
(motor je motor)
Inače, hvala velika na savjetima, meni su govorili da je i do kablova za svjećice, ali ipak vidim da se sve svelo na nekoliko mogućih problema.
Hvala velika još jednom.
-
walkabout
#10 Re: Problem sa autom
da nije jedan od kablova za svjecice pa motor radi na samo 3 cilindra...?
imao sam ovaj problem i opis tvog problema je slican mada ne i istovjetan (moglo bi da bude da automobili razlicito reaguju kad im se desi ovaj kvar)...
gubljenje snage, tesko kretanje iz mjesta, jako tesko uz brdo, ali po ravnici pomalo dobija na brzini pa se cak moze i "normalno" voziti (ja sam sa ovakvim autom na autoputu isao i 100 km/s)...
kablove za svjecice mozes i ti provjeriti, samo ih skines (ne zaboravi oznaciti gdje je koji bio za svaki slucaj) i vizuelno pregledas...obicno je uocljivo koji je od kablova pokvaren...te samo njega zamijenish...
ako nije ovo, onda je nesto drugo...
imao sam ovaj problem i opis tvog problema je slican mada ne i istovjetan (moglo bi da bude da automobili razlicito reaguju kad im se desi ovaj kvar)...
gubljenje snage, tesko kretanje iz mjesta, jako tesko uz brdo, ali po ravnici pomalo dobija na brzini pa se cak moze i "normalno" voziti (ja sam sa ovakvim autom na autoputu isao i 100 km/s)...
kablove za svjecice mozes i ti provjeriti, samo ih skines (ne zaboravi oznaciti gdje je koji bio za svaki slucaj) i vizuelno pregledas...obicno je uocljivo koji je od kablova pokvaren...te samo njega zamijenish...
- dottore
#11 Re: Problem sa autom
walkabout wrote:da nije jedan od kablova za svjecice pa motor radi na samo 3 cilindra...?
jebate pa ni moj truhli golf ne bi mogao ovo...
PS:provjeri filter goriva!
-
walkabout
#12 Re: Problem sa autom
kulturno diskutovanje je nacionalna disciplina na Balkanu...
reci javno svoje iskustvo (u ovom slucaju kako to izgleda kada se vozi auto kojem jedan cilindar ne radi vec samo ostala tri, ukljucujuci i voznju na autoputu) u cilju da se nekom pomogne, odmah privuce "visokomisaone" komentare...

reci javno svoje iskustvo (u ovom slucaju kako to izgleda kada se vozi auto kojem jedan cilindar ne radi vec samo ostala tri, ukljucujuci i voznju na autoputu) u cilju da se nekom pomogne, odmah privuce "visokomisaone" komentare...
-
fu-do
#13 Re: Problem sa autom
Nisi napisao koje je godiste auto,ali nema veze.Ako je noviji model onda imas na svakoj svjecici umjesto kablova bombinu kaje daje varnicu,a ako je stariji model onda zamjeni razvodnik paljenja koji dalazi zajedno sa kablovima za svjecice,sto znaci da nemozes odvojeno kupiti kablove i obratno.
To su inace poznati problemi sa renaultovim autima.
- alphonse kauders
#14 Re: Problem sa autom
2002 godište je auto, a hvala na informacijama:) Pogledaću da odem ovih dana do mehaničara, pa ćemo vidjeti šta je...fu-do wrote:Nisi napisao koje je godiste auto,ali nema veze.Ako je noviji model onda imas na svakoj svjecici umjesto kablova bombinu kaje daje varnicu,a ako je stariji model onda zamjeni razvodnik paljenja koji dalazi zajedno sa kablovima za svjecice,sto znaci da nemozes odvojeno kupiti kablove i obratno.
-
Rambo-Amadeus
#15 Re: Problem sa autom
walkabout wrote:kulturno diskutovanje je nacionalna disciplina na Balkanu...![]()
pa napisao si da ti auto ide "100 kilometara u sekundi", a valjda si mislio "na sat"...zato ti je valjda coj'k dao onakav komentar
a za alfonsa savjet, koji je sam pomenuo, otidji do majstora, a ako ti nije frka otidji do bar dvojice - trojice, cesto majstori znaju uspustaviti pogresnu dijagnozu, pa te dok rijesis problem izadje k'o svetog petra kajgana...
- byNelle
#16 Re: Problem sa autom
Ako ti je Renault Thalia 2002 , ne znam kako ti moze biti 1300ccm , vozim renaulte 10g i nisam cuo za taj motor , imas 1,2 ; 1,4 ; 1,6; i sa 8v i sa 16v...
Svi renaultovi 16v motori tih godista imaju jedan zajednicki problem , Bombina na svjecici , koja kosta 150KM u ovlastenom servisu, Seriska greska. Simptomi su apsolutno identicni i sigurno ne moras dalje traziti uzrok kvara.
pozdrav
Svi renaultovi 16v motori tih godista imaju jedan zajednicki problem , Bombina na svjecici , koja kosta 150KM u ovlastenom servisu, Seriska greska. Simptomi su apsolutno identicni i sigurno ne moras dalje traziti uzrok kvara.
pozdrav
-
walkabout
#17 Re: Problem sa autom
ne nisam...Rambo-Amadeus wrote:walkabout wrote:kulturno diskutovanje je nacionalna disciplina na Balkanu...![]()
![]()
pa napisao si da ti auto ide "100 kilometara u sekundi", a valjda si mislio "na sat"...zato ti je valjda coj'k dao onakav komentar
a za alfonsa savjet, koji je sam pomenuo, otidji do majstora, a ako ti nije frka otidji do bar dvojice - trojice, cesto majstori znaju uspustaviti pogresnu dijagnozu, pa te dok rijesis problem izadje k'o svetog petra kajgana...
Bozhe...
PS. Izgleda da polako dolazimo do toga da je ipak problem da motor radi sa samo tri cilindra...
- alphonse kauders
#18 Re: Problem sa autom
sorry, 1,4 naravno.. HvalabyNelle wrote:Ako ti je Renault Thalia 2002 , ne znam kako ti moze biti 1300ccm , vozim renaulte 10g i nisam cuo za taj motor , imas 1,2 ; 1,4 ; 1,6; i sa 8v i sa 16v...
pozdrav
- Šeha
#19 Re: Problem sa autom
Ovo je najbolje na ovim forumima. Koliko postova toliko razlicitih odgovora. Mislim da je dosad sve sto ima na motoru moglo biti u pitanju

-
walkabout
#21 Re: Problem sa autom
sto znaci da jedan cilindar ne radi vec samo 3...slavkoimamodilera wrote:Bobina....
- slavkoimamodilera
#22 Re: Problem sa autom
Bingo!walkabout wrote:sto znaci da jedan cilindar ne radi vec samo 3...slavkoimamodilera wrote:Bobina....
-
Rambo-Amadeus
#23 Re: Problem sa autom
walkabout wrote:ne nisam...Rambo-Amadeus wrote:![]()
a za alfonsa savjet, koji je sam pomenuo, otidji do majstora, a ako ti nije frka otidji do bar dvojice - trojice, cesto majstori znaju uspustaviti pogresnu dijagnozu, pa te dok rijesis problem izadje k'o svetog petra kajgana...![]()
Bozhe...
PS. Izgleda da polako dolazimo do toga da je ipak problem da motor radi sa samo tri cilindra...![]()
nisi?walkabout wrote:da nije jedan od kablova za svjecice pa motor radi na samo 3 cilindra...?
Boze...
-
walkabout
#24 Re: Problem sa autom
ovo postaje zabavno...
je li ko kad cuo za ironiju...
"ne nisam" se odnosilo na ...ma ko normalan moze pomisliti da se ide 100km u secundi...
jedino "intelectually challenged" mogu to uzeti kao vjerodostojan podatak...
bitno je da smo covjeku nasli u cemu je problem...
te da pojedinci mogu dottorirat naovu temu...bez upotrebe fuel filters...
...i bez da se kache na s/h gdje ih logika nikako ne opravdava...
Bozhe...

je li ko kad cuo za ironiju...
"ne nisam" se odnosilo na ...ma ko normalan moze pomisliti da se ide 100km u secundi...
jedino "intelectually challenged" mogu to uzeti kao vjerodostojan podatak...
bitno je da smo covjeku nasli u cemu je problem...
te da pojedinci mogu dottorirat naovu temu...bez upotrebe fuel filters...
Bozhe...