Eh ovako, imam par pitanja u vezi terenaca, ali krenut cu sa problemom na Toyoti LC koju vozi inace zena, ali ponekad i ja to ganjam. Kasnije cemo o pitanjima za mog Velikog Ciru
Problem sa AT mjenjacem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
veliki ciro
#1 Problem sa AT mjenjacem
Pozdravljam forumaše
Eh ovako, imam par pitanja u vezi terenaca, ali krenut cu sa problemom na Toyoti LC koju vozi inace zena, ali ponekad i ja to ganjam. Kasnije cemo o pitanjima za mog Velikog Ciru
Znachi ovako, problem koji me muci: toyota land cruiser iz ljeta gospodnjeg 1999 (sa 4.0 benzincem unutra) i desava se da ne prebacuje u treću brzinu. Kad nabijem gas do 3500 rpm-a,pa ga oduzmem prebaci u treću pa odmah u četvrtu i to samo dok je hladan, kad se zgrije-nula bodova. prva-druga šljaka bez greške. pravi mi to problem jer volim ponekad izaci i na van ceste... Nisam totalni laik za off-road, navozao sam se Pinzgauera,Puch-G, Campagniola i dajčeva duplaka po Romaniji i drugim brdima u ratnim danima,al svi su bili na šaltheblu, ni jedan automatik, zato i uzeh automatika i sebi i ženi da se malo odmorim,uživam, pa i da glumatam lokalnog šerifa,a on meni tako..
-
mišmaš
#2 Re: Problem sa AT mjenjacem
postoji mogućnost da je ulje staro i da ne radi kako treba... svaki automatik inače traži više pažnje nego običan mjenjač, ali ako ga se mazi i pazi traje dugo... ovako je teško reći šta bi bilo ali ima više stvari.....jedna od njih ti je možda i sajla od kick down-a, pogledaj da li je ona kako treba. da li kada voziš u četvrtoj recimo 50 km/h i stisneš gas do poda proradi kick down i prebaci brzinu dvije niže?? ako ne pogledaj taj detalj
-
veliki ciro
#3 Re: Problem sa AT mjenjacem
provjerio sam ulje i bilo je boje,opipa okusa, mirisa kao blato. inače stavljam dexron II... Pilu sam uzeo od frenda prije 2,5 godine za 5000 eura i on se kune da je mjenjač servisiran kod nekog u Ivanić gradu i da je koštao remont ko Sv.Petra kajgana. a to za kickdown nisam nikad vala ni provjerio
- kreso_atac
#4 Re: Problem sa AT mjenjacem
Ljudi, koje sajle, koji kick down, crkle su lamele od treće brzine... sorry po naški crknuo je mjenjač.
Ispočetka, dok je ulje hladno ima veći viskozitet te samim time veće trenje u lamele te ih donekle gura iako su one gotove. Mjenjač dobro radi u 1 i 2 jer ima zajedničke lamele za iste brzine, kad treba prebaciti u treću, lamele kližu i neće uhvatit, ako auto naguravaš u 3500 o/min oslobađaš lamele treće brzine sa turažom druge te u visokim okretajima kad vozilo automatski mjenja pod limitom u sljedeću brzinu on to uspije učiniti jer lamele 3. brzine nemaju velik otpor jer je već pao pritisak snage okretnog momenta koji je na 1500o/min u uzlaznoj putanji, a nakon 3000 okr. u silaznoj te ne prenosi snagu na lamele već samo fizičko dodirivanje istih, mjenjač se simultano tada nalazi u brzini okretaja koja tjera pritisak ventila u zonu dozvoljavanja prebacivanja u overdrive i overdrive sa lakoćom preuzima sav otpor ulazne putanje okretnog momenta. znači, ulje u mjenjaču toplo, viskozitet ulja normalan, tj. pravilan, mjenjač iz prve i druge prelazi u stanje kada bi lamele treće brzine trebale prihvatiti otpor obrtnog momenta, ne dešava se ništa, lamele kližu 100%, obrtni moment je prejak da bi lamele stisle, mejnjač ni fizički ne namjerava ući u treću brzinu te ne može sljedom događaja niti preusmjeriti u overdrive jer da bi se to desilo lamele treće i potisak ulja trebaju funkcionirati da bi prebacile ventile za 4 brzinu.
pržio si ga (ti ili neko prije tebe) na autoputu na visoke obrtaje dugo vremena, a ulje je bilo zastarilo, ili hladnjak ulja u mjenjaču je bio loš. vjerovatno ti se i palila lampica za prekomjernu temperaturu u mjenjaču. profesionalna reparacija ili drugi mjenjač, trećeg nema.
Ispočetka, dok je ulje hladno ima veći viskozitet te samim time veće trenje u lamele te ih donekle gura iako su one gotove. Mjenjač dobro radi u 1 i 2 jer ima zajedničke lamele za iste brzine, kad treba prebaciti u treću, lamele kližu i neće uhvatit, ako auto naguravaš u 3500 o/min oslobađaš lamele treće brzine sa turažom druge te u visokim okretajima kad vozilo automatski mjenja pod limitom u sljedeću brzinu on to uspije učiniti jer lamele 3. brzine nemaju velik otpor jer je već pao pritisak snage okretnog momenta koji je na 1500o/min u uzlaznoj putanji, a nakon 3000 okr. u silaznoj te ne prenosi snagu na lamele već samo fizičko dodirivanje istih, mjenjač se simultano tada nalazi u brzini okretaja koja tjera pritisak ventila u zonu dozvoljavanja prebacivanja u overdrive i overdrive sa lakoćom preuzima sav otpor ulazne putanje okretnog momenta. znači, ulje u mjenjaču toplo, viskozitet ulja normalan, tj. pravilan, mjenjač iz prve i druge prelazi u stanje kada bi lamele treće brzine trebale prihvatiti otpor obrtnog momenta, ne dešava se ništa, lamele kližu 100%, obrtni moment je prejak da bi lamele stisle, mejnjač ni fizički ne namjerava ući u treću brzinu te ne može sljedom događaja niti preusmjeriti u overdrive jer da bi se to desilo lamele treće i potisak ulja trebaju funkcionirati da bi prebacile ventile za 4 brzinu.
pržio si ga (ti ili neko prije tebe) na autoputu na visoke obrtaje dugo vremena, a ulje je bilo zastarilo, ili hladnjak ulja u mjenjaču je bio loš. vjerovatno ti se i palila lampica za prekomjernu temperaturu u mjenjaču. profesionalna reparacija ili drugi mjenjač, trećeg nema.
-
veliki ciro
#5 Re: Problem sa AT mjenjacem
Ah,da može bit svašta... naime kod bivšeg vlasnika ga vozilo 5 članova familije nekim tamo brdima pa me ne bi čudilo da ima 0,5 promila u mjenjaču umjesto ulja
Ja ga jesam pržio 120 po autoputu kad je uključio over-drive. Siđem na staru Lujzijanu i u Gornjoj Dobri u zavoju ugasi se mrcina i javlja da je pregrijan senzor bregaste osovine??? Ohladim ga 1 sat,resetiram i điraj dalje,al u post sezoni je pržio bez problema. sa postojećim gumama (Wrangler A/T) i nije baš za velike brzine na autostradi, ali je zato moja gospoja zimus pokušala preko Gornjeg Jelenja i tu je počelo proklizavati, a ja sa grandom keine problem. zna li neko ko je spreman odraditi posao oko mjenjača kako treba i koliko bi me to koštalo, cca??
- kreso_atac
#6 Re: Problem sa AT mjenjacem
huh, ne znam gdje se nalaziš, i ne poznajem baš ovlaštene servise toyote kakvi su, nisam imao apsolutno nikakvog iskustva, mada automatik kao mjenjač siguran sam da bi ti u hrvatskoj u istri, krota (poznat kao dr jeep) mogao to uraditi... cijena pa vjerovatno nešto preko 1000 eura. koliko bi te to koštalo ne možeš znat dok ne otvoriš mjenjač.... sa nemijenjanim hladnjakom ulja mjenjača ne možeš recimo ljeti juriti 200 km/h neprestano sat vremena jer će ti zakuhat ulje u mjenjaču i onda se dešava to šta ti imaš. tu je najčešći problem hlađenje. možda i nije tip toliko jurio, možda je imao prljav hladnjak ulja mjenjača itd, još ako je ulje bilo starije (samim tim rjeđe i izgubilo svoja prava svojstva), tu su problemi sa automaticima generalno, a to ljudi uglavnom zanemaruju.
-
promaha
#7 Re: Problem sa AT mjenjacem
i ja bih rekao da je do lamela 3ce brzine..
imao sam isti problem s mjenjacem na mercedesu c220 cdi..
problem rijesen tako sto su u mercedesovom servisu u mostaru reparirali mjenjac relativno "jeftino"
nakon toga nikakvih problema, jednom mijenjao ulje i to je to. mada neki proizvodjaci govore da ne treba preporucuje se zamjena ulja svakih cca 60 000 km
imao sam isti problem s mjenjacem na mercedesu c220 cdi..
problem rijesen tako sto su u mercedesovom servisu u mostaru reparirali mjenjac relativno "jeftino"
nakon toga nikakvih problema, jednom mijenjao ulje i to je to. mada neki proizvodjaci govore da ne treba preporucuje se zamjena ulja svakih cca 60 000 km
- kreso_atac
#8 Re: Problem sa AT mjenjacem
ma zamjena ulja u mjenjacu svakih 30 000 km u svakom vozilu nece donijet nista lose, ja to praktikujem i radim sa mjenajcem kako je propisano, i nikad nijednog problema nisam imao, jos bas iskoristavam ih maksimalno, sa najvecim mogucim opterecenjima... nikad ne mijenjati stepene (P->D; P->R; R->P; R->D itd itd) dok auto POTPUNO ne miruje, znaci potpuno ga zakociti pa onda mjenjac, jer inace silujes mu centralnu osovinu, zupcanike, klip i sta sve ne.
-
veliki ciro
#9 Re: Problem sa AT mjenjacem
ok, hvala puno, da znam na čemu sam. eh sad sljedeće pitanje, vezano za mog Jeepa Grand Cherokee ZJ, 4.0 motor... koliko je komplikovan zahvat liftovanja za 3 inča? i sljedeće pitanje, koje su razlike između običnog 4.0 i 4.0 HO motora u jeepovima? koji je bolji?
- kreso_atac
#10 Re: Problem sa AT mjenjacem
za lift od 3 i više inča treba produžit kardan. ako te baš zanima cijene i sve kako ide odeš na www.4x4.hr i kontaktiraš mailom dr jeepa, sve će ti reći koliko bi te to koštalo, odvezeš mu auto, kroz par dana dođeš po sređenog. samo pazi da sjediš kad ti bude govorio cijenu da ne padneš na guzicu
moja preporuka je 2'' ako ne planiraš nešto ekstremno, ne mijenja se ugao osovine, balans, veličina guma, fenderi, samim tim i diferencijali ostaju isti itd itd.
što se benzinaca u cherokeeju tiče,
2.5
4.0 HO

renix 4.0 je dobar, pouzdan, ali zastarjeli motor, malo više troši, a manje obrtnog momenta ima. 4.0 HO ima dosta bolji usis i dosta moćniji motor, sa malo manjom potrošnjom. 2.5 dizel je dobar što se snage tiče, ali često su problematični. ima dobrih primjeraka, očuvanih, paženih itd, ali njega kao i 2.1 možeš za par sati izgoriti na terenu ako mu "tjeraš" dušu vani
što se benzinaca u cherokeeju tiče,
2.5

4.0 HO

renix 4.0 je dobar, pouzdan, ali zastarjeli motor, malo više troši, a manje obrtnog momenta ima. 4.0 HO ima dosta bolji usis i dosta moćniji motor, sa malo manjom potrošnjom. 2.5 dizel je dobar što se snage tiče, ali često su problematični. ima dobrih primjeraka, očuvanih, paženih itd, ali njega kao i 2.1 možeš za par sati izgoriti na terenu ako mu "tjeraš" dušu vani
-
veliki ciro
#11 Re: Problem sa AT mjenjacem
koliko su onako generalno automatski mjenjaci pouzdani i izdrzljivi?
-
herbert mekfjuger
#12 Re: Problem sa AT mjenjacem
^ kao i svi drugi, samo ako se držiš pravila striktno 
- hopi
#13 Re: Problem sa AT mjenjacem
može li ko preporučiti gdje u SA da odem promjeniti ulje u automatskom mjenjaču
- kreso_atac
#14 Re: Problem sa AT mjenjacem
zasto majstor, mozes to i sam odraditi, nije neka pamet. a generalno at mjenjaci su prakticno korisniji u voznji po snijegu i vecim opterecenjima, masa je nas koji voze off road trke i uglavnom imamo automatike. odrzavanje mora biti pravilno i to je sve
-
tavustavus
#15 Re: Problem sa AT mjenjacem
stanite ljudi prepadoste me...kreso svaka cast moje pitanje...imam pasata 4 motion manuelni mjenjac 2003 i htio sam prosle godine mjenjati ulje u mjenjacu,kaze ovaj majstor ne diraj to ulje sto je u njemu je bolje od svakog koje mi naspemo..ne znam malo ste prepali kakva je situacija sa ovim manuelcima 7 godina je autu nista se ne desava ne cuje ne kvari..samo prefdostroznosti radi...molim vas..sarajevo