problem s računarom
Moderator: Benq
-
aida25
#1 problem s računarom
Pozdrav, imam problem s računarom pa ako ima neko ko se razumije da mi kaže samo šta bi moglo biti otprilike... Kad gledam eon.tv a otvorim još dva tri filma u pozadini, slika mi počne na eonu sjeckat i onda skroz stane , sve zablokira, ne mogu ni izać ni ništa sve se zaledi, ekran pocrni kao da su u pitanju virusi ali nisu, ja sam kompjuter nosila na čišćenje od virusa neki dan jer sam msilila da je u tome problem, ali nije. Sad je brz, samo ako otvorim nekolko prozora u pozadini slika stane, sad evo neće eon nikako odmah se zaledi nakon par minuta. Pretpostavljam da je tako i kad bi film pustila ne samo eon.tv, nisam probavala. Šta bi moglo biti problem, bi li moglo biti da je otišla grafička, ili nešto drugo? youtube radi normalno, stream uzivo tv radi pink bez problema. Radi mi sad i eon, ali zablokira čim u pozadini otvorim 2 prozora. Moram napomenuti da sam ja do skoro držala istovremeno puno prozora-filmova otvorenih u pozadini, baš puno, 10 ili 15, tako sam radila dugo vremena pa da nije zbog toga nešto otišlo...
-
duffy_duck
#2 Re: problem s računarom
Sve zavisi kompjuter ne trpi puno filmova npr teoretski moze se desiti da je graficka ili procesor mozda se zagrije i onda pocne loodat odnosno ne mozes izac nikako mislim da je graficka. Ili je pri kraju pa daje posljednje znake zivota.
-
_someone
#3 Re: problem s računarom
Ja kad sam imao takve probleme hard disk je bio pri kraju.Skini kakav program za testiranje hard diska, meni se cini da sam ja koristio Hard Disk Sentinel, skini ga i testiraj pa vidi sta ce izbaciti.
-
aida25
#4 Re: problem s računarom
Hoću hvala na odgovorima, ne znam stvarno šta mu je.
- semirsar
#5 Re: problem s računarom
jes' ti svestrano zensko celjade, mislim... ne cudim se, divim se kak' se sve to mere upratit'aida25 wrote:Pozdrav, imam problem s računarom pa ako ima neko ko se razumije da mi kaže samo šta bi moglo biti otprilike... Kad gledam eon.tv a otvorim još dva tri filma u pozadini, slika mi počne na eonu sjeckat i onda skroz stane , sve zablokira, ne mogu ni izać ni ništa sve se zaledi, ekran pocrni kao da su u pitanju virusi ali nisu, ja sam kompjuter nosila na čišćenje od virusa neki dan jer sam msilila da je u tome problem, ali nije. Sad je brz, samo ako otvorim nekolko prozora u pozadini slika stane, sad evo neće eon nikako odmah se zaledi nakon par minuta. Pretpostavljam da je tako i kad bi film pustila ne samo eon.tv, nisam probavala. Šta bi moglo biti problem, bi li moglo biti da je otišla grafička, ili nešto drugo? youtube radi normalno, stream uzivo tv radi pink bez problema. Radi mi sad i eon, ali zablokira čim u pozadini otvorim 2 prozora. Moram napomenuti da sam ja do skoro držala istovremeno puno prozora-filmova otvorenih u pozadini, baš puno, 10 ili 15, tako sam radila dugo vremena pa da nije zbog toga nešto otišlo...
Mislim da je problem u snazi procesora, nedostatku memorije, ipak valja to sve pootvarat'... broj monitora il' tv panela necu ni spominjat' , mislim nji'ov veci broj je samo olaksavajuca okolnost ne i nuznost
-
aida25
#6 Re: problem s računarom
Ma sto je najgore nemam pojma sta moze bit, tako da ne mogu promijenit ni graficku ni hd. Da li ce majstor znat i skontat u cemu je problem, necu da mi mijenja nista otprilike?
- diablobih
#7 Re: problem s računarom
Samo ti reci neka ti vidi sta je problem i to je to, ne treba ti nista mjenjati.aida25 wrote:Ma sto je najgore nemam pojma sta moze bit, tako da ne mogu promijenit ni graficku ni hd. Da li ce majstor znat i skontat u cemu je problem, necu da mi mijenja nista otprilike?
- semirsar
#9 Re: problem s računarom
pa vidis u prvom postu da je napisala da je radila dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju racunara kod nekog lika, merebit mu se svidla pa joj narikto racunar da joj svirne nebil mu jopet svratila, a ondak ce joj sve malo po malo stimat sto cesce da je vidjadiablobih wrote:Samo ti reci neka ti vidi sta je problem i to je to, ne treba ti nista mjenjati.aida25 wrote:Ma sto je najgore nemam pojma sta moze bit, tako da ne mogu promijenit ni graficku ni hd. Da li ce majstor znat i skontat u cemu je problem, necu da mi mijenja nista otprilike?
- diablobih
#10 Re: problem s računarom
Ma pusti, ovi kad "gledaju" sta je problem, onda ti ga naplati dramaticno, ako nemas blage o racunarima.semirsar wrote:pa vidis u prvom postu da je napisala da je radila dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju racunara kod nekog lika, merebit mu se svidla pa joj narikto racunar da joj svirne nebil mu jopet svratila, a ondak ce joj sve malo po malo stimat sto cesce da je vidjadiablobih wrote:Samo ti reci neka ti vidi sta je problem i to je to, ne treba ti nista mjenjati.aida25 wrote:Ma sto je najgore nemam pojma sta moze bit, tako da ne mogu promijenit ni graficku ni hd. Da li ce majstor znat i skontat u cemu je problem, necu da mi mijenja nista otprilike?
Nego @aida, je li kada zastopa, restartuje se sam? Ili samo zastopa, pa odstopa opet? Moglo bi znaciti da ima malo RAMa isto, jer tako mi nekako lici taj simptom.
-
aida25
#11 Re: problem s računarom
Ne restartuje se uopšte, zaštopa i onda nikad odštopat, tako mi mozilla firefox ne radi nikako otvorim film jedan zaštopa odmah,samo radi chrome jedan prozor ako je otvoren. Primijetila sam duže vrijeme mi se dešava, na eon.tv samo, gledam film i svakih 3 minute vrati film 1 minutu unazad i non stop tako, to se dešava već možda 10 15 dana.
- diablobih
#12 Re: problem s računarom
Haj ti skini ovo, i printscreen nam konfiguraciju: https://www.ccleaner.com/speccy/downloadaida25 wrote:Ne restartuje se uopšte, zaštopa i onda nikad odštopat, tako mi mozilla firefox ne radi nikako otvorim film jedan zaštopa odmah,samo radi chrome jedan prozor ako je otvoren. Primijetila sam duže vrijeme mi se dešava, na eon.tv samo, gledam film i svakih 3 minute vrati film 1 minutu unazad i non stop tako, to se dešava već možda 10 15 dana.
Ides na tu opciju from ccleaner.com
-
aida25
#13 Re: problem s računarom
http://speccy.piriform.com/results/zi4w ... 6mRcWpj3xB Ne znam jeste li na ovo mislili?
- CPT
#14 Re: problem s računarom
hd ili ramaida25 wrote:http://speccy.piriform.com/results/zi4w ... 6mRcWpj3xB Ne znam jeste li na ovo mislili?
mislim da je HD pred krajem al eto...
http://www.hdtune.com
instaliraj i javi sta pise pod "benchmark" i "health"
ako je sve ok onda jedan po jedan ram vani... i test
- diablobih
#15 Re: problem s računarom
Ne bi trebalo da je HDD, jer radi oko 1300 dana tek, i speccyevi su sitni testovi prosli okej.
Vjerovatno je jedna plocica RAMa riknula, pa kada predje 4 GB pocne da stopa k'o ludo dok se ne smanji ispod te granice.
Znaci prije nego sto krenes spavati, ili znas da duze vremena neces nista raditi: https://www.memtest86.com/
Pokreni test i javi sta kaze.
Vjerovatno je jedna plocica RAMa riknula, pa kada predje 4 GB pocne da stopa k'o ludo dok se ne smanji ispod te granice.
Znaci prije nego sto krenes spavati, ili znas da duze vremena neces nista raditi: https://www.memtest86.com/
- CPT
#16 Re: problem s računarom
Stanje diska generalno nema veze sa danima. Moze otici nakon 5 ili 5000 dana. Za ovaj disk 1300 *dana* i nije tako malo. Disk je trenutno na 50% originalne brzine.diablobih wrote:Ne bi trebalo da je HDD, jer radi oko 1300 dana tek, i speccyevi su sitni testovi prosli okej.
Da je ram otisao ne bi ga sistem prepoznao (pola). Problem moze biti sto koristi 2 razlicita rama ali ako je dosad onda bi trebalo biti ok.
-
Naslovnica
#17 Re: problem s računarom
Ja sam nedavno imao sličan problem...jedan od hdd u mašini bio na izdisaju, nakon 14 godina.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#18 Re: problem s računarom
tako je jednoj našoj pametnici u firmi štekao nov komp i7 sa 8 gb rama sedmica jaka neka grafičkasemirsar wrote:jes' ti svestrano zensko celjade, mislim... ne cudim se, divim se kak' se sve to mere upratit'aida25 wrote:Pozdrav, imam problem s računarom pa ako ima neko ko se razumije da mi kaže samo šta bi moglo biti otprilike... Kad gledam eon.tv a otvorim još dva tri filma u pozadini, slika mi počne na eonu sjeckat i onda skroz stane , sve zablokira, ne mogu ni izać ni ništa sve se zaledi, ekran pocrni kao da su u pitanju virusi ali nisu, ja sam kompjuter nosila na čišćenje od virusa neki dan jer sam msilila da je u tome problem, ali nije. Sad je brz, samo ako otvorim nekolko prozora u pozadini slika stane, sad evo neće eon nikako odmah se zaledi nakon par minuta. Pretpostavljam da je tako i kad bi film pustila ne samo eon.tv, nisam probavala. Šta bi moglo biti problem, bi li moglo biti da je otišla grafička, ili nešto drugo? youtube radi normalno, stream uzivo tv radi pink bez problema. Radi mi sad i eon, ali zablokira čim u pozadini otvorim 2 prozora. Moram napomenuti da sam ja do skoro držala istovremeno puno prozora-filmova otvorenih u pozadini, baš puno, 10 ili 15, tako sam radila dugo vremena pa da nije zbog toga nešto otišlo...
Mislim da je problem u snazi procesora, nedostatku memorije, ipak valja to sve pootvarat'... broj monitora il' tv panela necu ni spominjat' , mislim nji'ov veci broj je samo olaksavajuca okolnost ne i nuznost
ženska uopće nije zatvarala prozore internet eksplorera mislim da je bilo 75 otvorenih firefox
kaže jebote ovo sporo
-
aida25
#19 Re: problem s računarom
Znaci to je uzrok, ja sam uvijek imala 10 filmova otvorenih, kad naletim na neki dobar film kliknem na njega inace zaboravim na njega, ma znala sam ja da to ne valja ali kompjuter je cijelo vrijeme bio brz pravo, otkud sam znala da ce crknut 
-
bitangeIprinceze
#20 Re: problem s računarom
Probaj ti onda jedan film otvoriti i uzivati a svakako smanji dozivljaje, bice ti lakse u zivotu.
- diablobih
#21 Re: problem s računarom
Opet ne bi trebalo da to bude nesto posebno, ode svaki od njih u idle kad se ne koriste tabovi, moze 8 GB RAMa podnijeti to. Odradi ti i memtest i HDD scan.
@CPT, ako si procitao sa Speccya, izasli su ovi normalni skenovi kriticnih dijelova hard diska kao okej, tako da ne bi trebalo da je to, ali svakako neka skenira kompletno.
@CPT, ako si procitao sa Speccya, izasli su ovi normalni skenovi kriticnih dijelova hard diska kao okej, tako da ne bi trebalo da je to, ali svakako neka skenira kompletno.
- CPT
#22 Re: problem s računarom
disk ima 1/2 originalne brzine (via hdtune) sto znaci da nesto sigurno nije okdiablobih wrote:Opet ne bi trebalo da to bude nesto posebno, ode svaki od njih u idle kad se ne koriste tabovi, moze 8 GB RAMa podnijeti to. Odradi ti i memtest i HDD scan.