[Problem s punjačem] Punjač laptopa ASUS K95V povremeno prestaje raditi

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
developer10

#1 [Problem s punjačem] Punjač laptopa ASUS K95V povremeno prestaje raditi

Post by developer10 »

Nedavno mi se pojavio ovaj problem s punjačem. Primijetio sam ujutro recimo kada pokrenem laptop (inače ga ostavljam u hibernate mode, s punjačem stalno uključenim) da punjenje ne radi.

Punjenje krena ako uradim nesto od sljedeceg, uglavnom vise puta moram radnju ponoviti, malo kada iz prve prodje:
- promijenim utor/uticnicu u onom hepeku sa 5 uticnica, ne mogu se trenutno sjetiti naziva
- ukljucim u obliznju uticnicu u zidu
STO SE UTICNICA TICE - NEKAD PROMIJENIM UTOR NPR. NE RADI- VRATIM U STARI - RADI
- razdvojim, pa ponovo spojim dijelove punjaca (kao i vecina - iz dva dijela je, mislim na spoj/utor na transformatoru)

I ovo je cudno i meni interesantno. Kada puni, ako iz laptopa izvucem jack punjaca, pa odmah vratim - ponovo puni. Mogu tako nekoliko puta. Ali ako izvadim, sacekam minut-dva, vratim - ne puni.

Moj laicki zakljucak je da je nesto vezano za napon.

Evo sad sam izvadio bateriju da vidim da nije do nje (usput, primijetio sam i to da punjenje ne ide više do 100%, već do 90-92%, kako kad). Mada je to normalno valjda za bateriju staru 3 godine a laptop se koristi min 15h dnevno.

Znaci izvadjena baterija, ponasanje isto. Nece da upali direktno preko punjaca - iščačkam kako je gore opisano - pali se. Onda izvadim punjac, laptop se ugasi, odmah vratim - pali se opet. Ako ostavim na minut-dva pa probam ponovo - nece htjeti.

Sad sam evo ostavio ga da odstoji 3-4 h prema nekom kao rjesenju s neta. Prije toga sam znaci izvadio bateriju, odspojio punjac a zatim drzao 60s pritisnutu tipku za paljenje.

Ako je neko imao slicnih problema, neka podijeli sa mnom iskustva. Po svemu sudeci je punjac ali se bojim da je nesto na maticnoj. Usput ona je zamijenjena u sklopu servisa (ovlasteni ASUS servis negdje u Sarajevu) krajem 8. mjeseca 2016 (stavljena nova) jer nije radio jedan USB port.
diablobih

#2 Re: [Problem s punjačem] Punjač laptopa ASUS K95V povremeno prestaje raditi

Post by diablobih »

Moze ti biti i onaj utor za punjac, nekad se to desi. Ako imas garanciju posalji, ako ne, naruci dio sa neta, jer ovi ovdje ga zacijene k'o da je milion, a ne par maraka.
Post Reply