problem s mjenjačem-automatik

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hopi

#1 problem s mjenjačem-automatik

Post by hopi »

ljudi pomozite
sljedeći problem s mjenjačem: u vožnji danas odjednom je D prestao raditi. Ukratko, kada prebacim u D auto ne može krenuti tj dajem mu gas - dižu se obrtaji a jedva da krene tj malo mili. I prije se osjetilo kada prebaciš iz N u D sada baš ništa kao da i ne prebaciš. Rikverc, brzine 2 i 1 rade odlično bez ikakvih problema kao i prije. Uspio sam durgom doći kući sasvim ok tu nije bilo nekih problema. Provjerio sam ulje, ok je, ima ga. Mjenjač nije prije ovoga pokazivao nikakve probleme kao proklizivanje ili loše mijenjanje brzina znači ništa sve kao od početka i odjednom ovo. Kada sam došao kući probao još jednom isto i dalje nisam htio više probavati.
mondeo benzin, klasični automatik 4 brzine
šta bi moglo biti?
Tuzla111

#2 Re: problem s mjenjačem-automatik

Post by Tuzla111 »

hopi wrote:ljudi pomozite
sljedeći problem s mjenjačem: u vožnji danas odjednom je D prestao raditi. Ukratko, kada prebacim u D auto ne može krenuti tj dajem mu gas - dižu se obrtaji a jedva da krene tj malo mili. I prije se osjetilo kada prebaciš iz N u D sada baš ništa kao da i ne prebaciš. Rikverc, brzine 2 i 1 rade odlično bez ikakvih problema kao i prije. Uspio sam durgom doći kući sasvim ok tu nije bilo nekih problema. Provjerio sam ulje, ok je, ima ga. Mjenjač nije prije ovoga pokazivao nikakve probleme kao proklizivanje ili loše mijenjanje brzina znači ništa sve kao od početka i odjednom ovo. Kada sam došao kući probao još jednom isto i dalje nisam htio više probavati.
mondeo benzin, klasični automatik 4 brzine
šta bi moglo biti?
zaboravio sam kako se zove al nije skupo.
MESCBA

#3 Re: problem s mjenjačem-automatik

Post by MESCBA »

Nedostaje ulja u mjenjacu? Los filter u mjenjacu? Otisla neka od lamelica? Najjeftinije ti je da prvo provjeris ulje i da uradis dijagnostiku u servisu.
hopi

#4 Re: problem s mjenjačem-automatik

Post by hopi »

ulje ok, provjereno
imam račun, u ovlaštenom servisu u SA 6.9.2011.(prije 18 000km) promjenjeno ulje
preludezalude

#5 Re: problem s mjenjačem-automatik

Post by preludezalude »

Koje je ulje nasuto? Pogresno ulje moze se spaliti za 2-3 hiljade kilometara i onda mjenjac pocne zezati. Ali opet mislim da nije do ulja. To ipak trebas otici do nekoga ko zna kako rade automatski mjenjaci i da pogleda. I ti mozes vizuelno provjeriti kakvo je ulje. Mora biti bistro, ne smije biti crno, i ne smije mirisati na goretinu.
hopi

#6 Re: problem s mjenjačem-automatik

Post by hopi »

ulje piše Storm atf GIII 16x1
ali sumnjam da je ulje, niti bi rekao da je neki veći kvar jer je mjenjač do tada odlično radio i sada rade 1 i 2 i rikverc. Znači "samo" u D neće da krene. Ostavio sam ga kod majstora ali ipak volim provjeriti i raspitati se
Post Reply