Problem s grafičkom

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
arnes_king

#1 Problem s grafičkom

Post by arnes_king »

Pozdrav svima,

Jučer sam ubacio u komp Asus Geforce 210 grafičku, sve mi radi najnormalnije, s dva monitora i ne primjetim nikakve probleme. Temperatura je dobra, oko 40 stepeni se vrti i čak i kada radim editovanje video snimaka u camtasiji sve super radi.

Problemi tek počinju kada mi monitoru odu na spavanje (sleep), nakon toga vise neće da upale. Kada mrdam mišem on svijetli i komp radi, ali monitori nikako neće, pokušavao sam i sa svim tipkama na tastaturi ali bez uspjeha. Prvo sam pomislio da driver ne zeza, pa sam vratio sa zadnje verzije na predzadnju, ali opet ist. Čudno je to što kad mi se to desi komp zna imati problema, neće nekad odmah iz prve da upali, izbaci mi da su se resetovale postavke biosa, a kada tamo udjem sve je kako treba, spremim i restartujem pa neće nikako. Nekada i upali odmah poslije, a nekada iz 2-3 pokušaja.

Prije ove sam imao drugu grafičku s kojom nisam imao problema, a prije nje mi je radilo na integrisanoj gdje također nije bilo čudnih dešavanja.

Sada sam isključio sleep mod skroz za monitore, za pc je svakako isključeno, pa da vidim hoće li ovako raditi normalno ili će ipak opet zalediti.

Ima li neko ideju do čega bi moglo biti i šta da pokušam kako bih ovo riješio?
Cookie85

#2 Re: Problem s grafičkom

Post by Cookie85 »

Idemo ovako, koji ti je OS?

Prepostavljam da nisi racunao da ti nova graficka treba veci napon nego stara?

Da li si provjerio kablove da se nije koji "opustio"? da li ti je tastatura preko USB ? provjeri setting za tastaturu i misa da mogu "probuditi" kada je u sleep mode.

Ako nista nije od toga onda mjenjaj PSU jer ti je preslab napon.

EDIT:

Da li nece da se upali (nekad) ili nece da boot sistem ?
arnes_king

#3 Re: Problem s grafičkom

Post by arnes_king »

Cookie85 wrote:Idemo ovako, koji ti je OS?

Da li si provjerio kablove da se nije koji "opustio"? da li ti je tastatura preko USB ? provjeri setting za tastaturu i misa da mogu "probuditi" kada je u sleep mode.

EDIT:

Win 10 a imao sam i jacu graficku koja je radila bez problema, napajanje mi je i vise nego dovoljno i sve je bez problema radilo na toj drugoj grafickoj.

Evo jucer cijeli dan sve radilo kada sam isključio sleep za monitore, medjutim sinoc ugasio komp jutros ne baca sliku opet, nikako.
Cookie85

#4 Re: Problem s grafičkom

Post by Cookie85 »

arnes_king wrote:
Cookie85 wrote:Idemo ovako, koji ti je OS?

EDIT:

Win 10 a imao sam i jacu graficku koja je radila bez problema, napajanje mi je i vise nego dovoljno i sve je bez problema radilo na toj drugoj grafickoj.

Evo jucer cijeli dan sve radilo kada sam isključio sleep za monitore, medjutim sinoc ugasio komp jutros ne baca sliku opet, nikako.
A komp radi, nema slike ? provjerio kablove?
Cookie85

#5 Re: Problem s grafičkom

Post by Cookie85 »

1. Ugasi komp i iskljuci kabal iz struje i sacekaj 10 sec.
2. Izvadi graficku
3. Ukljuci monitor u integrisanu
4. Upali komp.
5. start i napisi msconfig
6. Izaberi BOOT tab i oznaci "Safe boot with minimal ".
7. Apply i klikni ok
8. NEMOJ RADITI RESTART.
9. Ugasi komp i iskljuci iz struje
10. Stavi grafickiu
11. Upali komp(trebao bi otici u safe mode)
12. Device Manager
13. Display Adapter
14. Disable graficku. (NEMOJ UNINSTALL)
15. start- upisi msconfig
16. Unclick Safe boot
17. Restart
Cookie85

#6 Re: Problem s grafičkom

Post by Cookie85 »

Zaboravih pitati da li si Update BIOS ?

Edit:
Da li ti je integrisana graficka na listi u Device manager-u pod "display devices"?
Ako jest disable i restartuje i provjeri da li su ti od nove graficke instalirani zadnji driveri. To bi mogao biti problem zbog tvoje integrisane.

Probaj pa mi javi :)
arnes_king

#7 Re: Problem s grafičkom

Post by arnes_king »

Cookie85 wrote:Zaboravih pitati da li si Update BIOS ?

Edit:
Da li ti je integrisana graficka na listi u Device manager-u pod "display devices"?
Ako jest disable i restartuje i provjeri da li su ti od nove graficke instalirani zadnji driveri. To bi mogao biti problem zbog tvoje integrisane.

Pokusat cu tvoje savjete iz prethodnog posta dok dodjem kuci. Ne prikazuje integrisanu, a komp radi samo eto ovo kad se desi i kad nece vise da upali ne cuje se onaj pip ton koji oznacava da je sve ok.

Čudna stvar sto kad upalim radi najnormalnije a kad se zabaguje onda nece ni da upali, bios mi je azuriran i ima zadnju verziju, i opet navodim, druge graficke su 3-4 rszlicite radile tako da ne vjerujem da tu lezi problem, a ova nije nesto specijalno.

A kontam da mi je bolje izvaditi je i ne zamarat se, puno mi je to ulaganja vremena za nesto sto i kad radi sto je ono "meh", svakako mi je jaran htio dst za cenera, tako da je mogu i vratiti.
Cookie85

#8 Re: Problem s grafičkom

Post by Cookie85 »

arnes_king wrote:
Cookie85 wrote:Zaboravih pitati da li si Update BIOS ?

Edit:

Pokusat cu tvoje savjete iz prethodnog posta dok dodjem kuci. Ne prikazuje integrisanu, a komp radi samo eto ovo kad se desi i kad nece vise da upali ne cuje se onaj pip ton koji oznacava da je sve ok.

Čudna stvar sto kad upalim radi najnormalnije a kad se zabaguje onda nece ni da upali, bios mi je azuriran i ima zadnju verziju, i opet navodim, druge graficke su 3-4 rszlicite radile tako da ne vjerujem da tu lezi problem, a ova nije nesto specijalno.

A kontam da mi je bolje izvaditi je i ne zamarat se, puno mi je to ulaganja vremena za nesto sto i kad radi sto je ono "meh", svakako mi je jaran htio dst za cenera, tako da je mogu i vratiti.
Vazi, Javi sta je uspjelo ;)
Post Reply