PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
LEOLEOLEO11111
#1 PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Imam jedan veliki problem,dobio sam auto od brata prije mjesec dana, auto je u exstra stanju samo sam ja trebao napraviti mali servis (promijeniti ulje,sve filtere što sam narvno i uradio),međutim poslije urađenog servisa odmah nakon 3 dana desilo mi se da mi se pojavila emulzija na čepu ulja ,a na mjeraču je bilo viška i do 2 l ulja,al boja je bila siva...odmah nakon tog """majstor""mi je promjenio hladnjak ulja i ubacio novo ulje,i opet isto tako da sam za mjesec dana promijenio 6 puta ulje,uzeo sam od majstora auto prešao 1 km do kuće,otvorio sam haubu izvadio mjerač ,na mjeraču je bila (emulzija) koja je izgledala kao majoneza.Znači ustanovljeno je da auto ne gubi nigdje vodu,svi su sumnjali na glavu motora.E juče sam odvezao auto u servis,oni su izvadili 15 kg emulzije (koja izgleda kao majoneza)ustanovili su takođe da ne gubi vodu .Moram napomenuti da sam oprao auto i poslije pranja normalno da ga uvezem u garažu koćnice su bile kao kamen,isto neki dan kad je kiša počela padati na cesti nisam mogao zakoćiti (znači kočnice ne reagiraju odma kad se smokre tek nakon par sekundi),Sad sumnjaju na dizne i vodenu pumpu,pa me interesuje jel tko zna što bi mogao biti moj problem.Da napomenem da je moj brat taj auto je vozio 11 godina dolazio s njim iz Švicarske svake godine po dva puta ovamo i nikad nije imao problema,auto je prešao 200 000 km.
-
maximus99
#2 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Pozdrav!
Citam post i imam identican problem na Passatu 2002.god. motor 1.9 tdi pd 130 ks. Pojavila mi se emulzija na pokazivacu raine ulje, svijetlo sive boje kao majoneza, i pokazuje da je ima barem 2 litre vise, vodu auto nije ni trunke potrosilo, antifriz cist, a emulzija ulja se ne osjeti na miris dizela. Auto normalno pali i vozi, ne pokazuje nikakvu gresku, a emulzije ima i na cepu od ulja. također sam prije dva dana kada je pala prva kisa nakon 3 mjeseca, primijetio da je kocnica otvrdnula, te stiskanjem papucice osjeti se kao da ista tiska vodu, nakon čega auto normalno koci.
Gotovo mi je nevjerojatno kako voda u kocnicama i kako je nastala emulzija, a prije 1000 km, sam provjerio ulje koje je bilo uredno cisto i na optimalnoj razini, jer sam isao na put, znaci autocesta 600 km. Koristim ulje iskljucivo norme 505.01, koje je mijenjano prije 6 tkm.
S obirom da imas skoro identican problem kao, mozes li mi javiti kako je popravak dalje prosao, odnosno sto se dogodilo. Hvala. Takodjer ako itko ima kakve korisne savjete, rado bi da ih podijelite.
Citam post i imam identican problem na Passatu 2002.god. motor 1.9 tdi pd 130 ks. Pojavila mi se emulzija na pokazivacu raine ulje, svijetlo sive boje kao majoneza, i pokazuje da je ima barem 2 litre vise, vodu auto nije ni trunke potrosilo, antifriz cist, a emulzija ulja se ne osjeti na miris dizela. Auto normalno pali i vozi, ne pokazuje nikakvu gresku, a emulzije ima i na cepu od ulja. također sam prije dva dana kada je pala prva kisa nakon 3 mjeseca, primijetio da je kocnica otvrdnula, te stiskanjem papucice osjeti se kao da ista tiska vodu, nakon čega auto normalno koci.
Gotovo mi je nevjerojatno kako voda u kocnicama i kako je nastala emulzija, a prije 1000 km, sam provjerio ulje koje je bilo uredno cisto i na optimalnoj razini, jer sam isao na put, znaci autocesta 600 km. Koristim ulje iskljucivo norme 505.01, koje je mijenjano prije 6 tkm.
S obirom da imas skoro identican problem kao, mozes li mi javiti kako je popravak dalje prosao, odnosno sto se dogodilo. Hvala. Takodjer ako itko ima kakve korisne savjete, rado bi da ih podijelite.
-
frngla
#3 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
glava motora...
- HardCore
#4 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Ovaj sto je bio na forumu pod ovim nickom bio je, jednom se registrovao, dosao sutra nea odgovora i batalio forum, ovaj forum je samo za sprdanje, da si otvorio temu u vezi sexa do sad bi imao 10 stranica, a a kad su automobili u pitanju nea ni 10 pregleda a kamal postova.. btw. sretno ti s rjesavanjem problema 
-
maximus99
#5 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Glava motora, da a sta na glavi ako je voda u redu i ne trosi ju, a i decko ranije je rekao da su mu rekli da nije pukla glava.frngla wrote:glava motora...
Eventualno tandem pumpa na glavi motora sam cuo da stvara probleme, a nadam se da nije to jer ce me onda popravak skupo kostati.
Inace ovii motori 1.9 tdi nemaju problema sa pucanjem glava, to je bio problem na 2.0 tdi.
-
frngla
#6 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Ili je pukla glava, ili je kriva... Provjeriti termostat i termoprekidač jer se auto vjerovatno pregrijavao. Uraditi hidro test glave, ako je samo kriva obrusiti glavu, kupiti nove šarafe glave (izdužuju se stari prilikom ponovnog zavrtanja tako da nije ista sila stezanja, te se ne preporučuje vraćanje starih šarafa glave), te promijeniti dihtung. Pretpostavljam da je situacija sa emulzijom na čepu ovakva
Emulzija se može stvoriti iz 2 razloga, miješanjem različitih vrsta ulja te dolaskom vode u ulje (velika količina emulzije se stvara miješanjem ulja i vode)... Jako je opasno i štetno po motor tako voziti jer ulje gubi svojstva lubrikanta i dolazi do pregrijavanja i habanja pokretnih dijelova motora!!!
Nadam se da je malo jasnije...
Emulzija se može stvoriti iz 2 razloga, miješanjem različitih vrsta ulja te dolaskom vode u ulje (velika količina emulzije se stvara miješanjem ulja i vode)... Jako je opasno i štetno po motor tako voziti jer ulje gubi svojstva lubrikanta i dolazi do pregrijavanja i habanja pokretnih dijelova motora!!!Nadam se da je malo jasnije...
- sorcerer
#7 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
ovo se moze desiti zbog kondenza u bloku,ako auto pravi kratke ture npr. posao-kuca (par kilometara) nezagrijan....ali ako je u tolikoj mjeri prisutno mislim da mijesa rashladnu tekucinu i ulje....
-
technoGeek
#8 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Prodajte te limove na tockovima i kupite prava auta
-
frngla
#9 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
eh da, to sam zaboravio reći, ali s obzirom da su temperature bile nadprosječno visoke, mislim da to nije slučajsorcerer wrote:ovo se moze desiti zbog kondenza u bloku,ako auto pravi kratke ture npr. posao-kuca (par kilometara) nezagrijan....ali ako je u tolikoj mjeri prisutno mislim da mijesa rashladnu tekucinu i ulje....
-
maximus99
#10 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Slazem se, da nije moj auto, ja bi takodjer tako isto prezentirao stvari, jer imam Calibru turbo ovako za gust, pa mi se to upravo dogadjalo, zbog pregrijavanja mi je pucala glava, dok nisam nabavio glavu od coswortha, i mijesalo je ulje i vodu, a vodu je tada drasticno pilo, no međutim, ovdje je drugacija situacija, na passata stvarno pazim, tempertaura nikad ali nije prelazila 90 stupnjeva, ne forsiram motor, to mi je obiteljski auto, kao vozac stalno pratim sve kazaljke i parametre na instrument ploci, tako da bi to odmah primijetio. Auto znaci nije izgubio niti kapi rashladne tekucine, a novi crveni antifriz je stavljen prije 11 000 km prilikom velikog servisa, nista nisam nadoljevao. Također nisam osjetio niti miris dizela na ulju odnosno emulziji. Ulje je Aral 505.01 za PD motore, nikada ne mijesam ulja jer znam da zbog razlicitih gradacija moze pjeniti.frngla wrote:Ili je pukla glava, ili je kriva... Provjeriti termostat i termoprekidač jer se auto vjerovatno pregrijavao. Uraditi hidro test glave, ako je samo kriva obrusiti glavu, kupiti nove šarafe glave (izdužuju se stari prilikom ponovnog zavrtanja tako da nije ista sila stezanja, te se ne preporučuje vraćanje starih šarafa glave), te promijeniti dihtung. Pretpostavljam da je situacija sa emulzijom na čepu ovakvaEmulzija se može stvoriti iz 2 razloga, miješanjem različitih vrsta ulja te dolaskom vode u ulje (velika količina emulzije se stvara miješanjem ulja i vode)... Jako je opasno i štetno po motor tako voziti jer ulje gubi svojstva lubrikanta i dolazi do pregrijavanja i habanja pokretnih dijelova motora!!!
Nadam se da je malo jasnije...
-
carobnjak1
#11 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
vidi mozda je samo dihtung glave otisao,kod 2.0 su problem glave i ja sam mjenjao glavu,al kako kazes da brzo dobijes tu emulziju po svemu sudeci da ti je glava vrisnula..kakav je sa vodom gubil vodu!!!
-
milojicabrzi
#12 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
...konstantna voznja na kratke relacije, kad motor nema kada postici radnu temperaturu, takodjer zna prouzrociti skupljanje emulzije na cepu za ulje. Narocito u hladnim mjesecima... Npr. ako neko stanuje na Grbavici a radi na Alipasinom, to auto ne stigne postici 90 C temperature, jer taman kad se pocne grijati, vozac stigne na cilj.
Konstantna voznja na ovim kratkim relacijama, narociti zimi, moze prouzrociti stvaranje emulzije.
Ako auto ne gubi vodu i ne prolazi gorivo u motor, moze biti i da je to razlog... Naravno, dobar majstor bi to mogao otkriti bez problema...
Konstantna voznja na ovim kratkim relacijama, narociti zimi, moze prouzrociti stvaranje emulzije.
Ako auto ne gubi vodu i ne prolazi gorivo u motor, moze biti i da je to razlog... Naravno, dobar majstor bi to mogao otkriti bez problema...
-
frngla
#13 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
ja ne znam stvarno da li si ti pročitao čovjekov post, u Augustu mjesecu na +40 da mu se ovo desi:
" Pojavila mi se emulzija na pokazivacu raine ulje, svijetlo sive boje kao majoneza, i pokazuje da je ima barem 2 litre vise..." smiješno...
" Pojavila mi se emulzija na pokazivacu raine ulje, svijetlo sive boje kao majoneza, i pokazuje da je ima barem 2 litre vise..." smiješno...
-
LEOLEOLEO11111
#14 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Evo da Vam dam odgovor na svoj problem koji je riješen jednostavno u servisu bez imalo muke.Al prvo ću odgovoriti onima koji su pisali da se to može pojaviti i da je to normalo da se pojavi kad se vozi na kratkim relacijama tj.loko vožnje,ma niđe veze.Mnogi su govorili mi da je glava motora što je bilo jako smiješno.Greška je bila da su diftunzi na diznama popustili i tu je bilo mudro slovo.Moram dati savjet onima koji imaju probleme s autima da ga odvezu u AUTO SERVIS """ŠKORO"""U VITEZU ,gore Vam radi jedna fantastična ekipa vrhunskih majstora i vjerujte nećete požaliti.
- drndalo
#15 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Super da si to rijesio, i da sada drzis predavanje ljudima koji su ti pokusali pomoci... Bas si se onako padobranski ubacio, napisao temu za reklamu Skori u Vitezu, a nisi naucio prije toga da se ne kaze diftung !!! Ni na Srpskom, ni na Bosanskom, bogme ni na Hrvatskom !
Da sam ja Admin, ko sto nisam, fakturu za reklamu bih odmah posalo Skori sa sve PDV-om da plati...
Da sam ja Admin, ko sto nisam, fakturu za reklamu bih odmah posalo Skori sa sve PDV-om da plati...
-
Melami
#16 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Cak mislim da je i tema otvorena sa tim razlogom, da se nabaci reklama.drndalo wrote:Super da si to rijesio, i da sada drzis predavanje ljudima koji su ti pokusali pomoci... Bas si se onako padobranski ubacio, napisao temu za reklamu Skori u Vitezu, a nisi naucio prije toga da se ne kaze diftung !!! Ni na Srpskom, ni na Bosanskom, bogme ni na Hrvatskom !
Ljudi pokusaju pomoci a on ovako reaguje, ccc, pa budala je onaj ko otvara temu sa ciljem da mu se problem rijesi na forumu. Ja uvijek kad nesot pitam to je cisto informativno i ne uzimam zdravo za gotovo, mora covjek biti svjestan da se auto ne popravlja preko klixa.
- addoea
#17 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Covjek je otvorio temu jer je imao problema s autom, trazio je savjet i pitao je da li je neko imao slicnih problema, niko se nije ni javio sve do onog trenutka dok se nije pojavio ovaj koji je imao identican problem! I ne vidim razloga zasto je ovo reklama???? Naravno da nece popraviti auto preko klixa ali ce se naci neko ko je to vec "prosao" i bice i njemu lakse da se obrati majstoru (nece ga niko levatiti, a nadam se i ostale koji poslije progooglaju isti problem)! A reklama nije jer ti sigurno neces otici u Vitez kod Skore da zamjenis jedne gumice na diznama! To ces uraditi kod svog majstora i reci ces mu sta je problem i da to prvo pogleda a ne mjenjati ulje 6 puta u mjesecu! NHFMelami wrote:Cak mislim da je i tema otvorena sa tim razlogom, da se nabaci reklama.drndalo wrote:Super da si to rijesio, i da sada drzis predavanje ljudima koji su ti pokusali pomoci... Bas si se onako padobranski ubacio, napisao temu za reklamu Skori u Vitezu, a nisi naucio prije toga da se ne kaze diftung !!! Ni na Srpskom, ni na Bosanskom, bogme ni na Hrvatskom !
Ljudi pokusaju pomoci a on ovako reaguje, ccc, pa budala je onaj ko otvara temu sa ciljem da mu se problem rijesi na forumu. Ja uvijek kad nesot pitam to je cisto informativno i ne uzimam zdravo za gotovo, mora covjek biti svjestan da se auto ne popravlja preko klixa.
-
LEOLEOLEO11111
#18 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
addoea wrote:Covjek je otvorio temu jer je imao problema s autom, trazio je savjet i pitao je da li je neko imao slicnih problema, niko se nije ni javio sve do onog trenutka dok se nije pojavio ovaj koji je imao identican problem! I ne vidim razloga zasto je ovo reklama???? Naravno da nece popraviti auto preko klixa ali ce se naci neko ko je to vec "prosao" i bice i njemu lakse da se obrati majstoru (nece ga niko levatiti, a nadam se i ostale koji poslije progooglaju isti problem)! A reklama nije jer ti sigurno neces otici u Vitez kod Skore da zamjenis jedne gumice na diznama! To ces uraditi kod svog majstora i reci ces mu sta je problem i da to prvo pogleda a ne mjenjati ulje 6 puta u mjesecu! NHFMelami wrote:Cak mislim da je i tema otvorena sa tim razlogom, da se nabaci reklama.drndalo wrote:Super da si to rijesio, i da sada drzis predavanje ljudima koji su ti pokusali pomoci... Bas si se onako padobranski ubacio, napisao temu za reklamu Skori u Vitezu, a nisi naucio prije toga da se ne kaze diftung !!! Ni na Srpskom, ni na Bosanskom, bogme ni na Hrvatskom !
- drugtito2011
#19 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Ne mogu da vjerujem, da se na vw savsrenstvu desio kvar. 
- addoea
#20 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Ko je spomenuo ovdje da je vw savrsenstvo?drugtito2011 wrote:Ne mogu da vjerujem, da se na vw savsrenstvu desio kvar.
-
maximus99
#21 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Evo nakon sto sam uspjesno otklonio kvar koji smo gore naveli i komentirali, zelio bih opisati o cemu je kvaka, kako bi svim sadasnjim ili buducim vlasnicima vw passata olaksao probleme. Kvar je toliko banalan da je smjesno, radi se o jednoj tako maloj serijskoj greski na karoseriji passata i njegovog brata audija b5, ali koja moze puno kostati ako se ne otkloni. Znaci motor je bezprijekoran, nema price o pucanju glave kao sto su neki naveli, jer je model tehnicki kvalitetan. Voda je dosla u motor, a nije niti iz rashladne tekucine kao sto sam naveo da mi nije ni kap popilo, niti je nafta usla u ulje. Odakle onda, bio je veliki upitnik? Znaci passat ispod akumulatora ima rupu za odvod vode koja se slijeva u medjuprostor izmedju kabine auta i motora, no svabe su stavile neku kao mrezicu u taj odvod (koja ne znam cemu sluzi jer svejedno kaplje voda na tlo i nema svrhe da je tamo jer kada u nju dodje suho lisce ili prljavstina odvod se zacepi) i voda nema kuda oticati nego se gomila i zadrzava te sam zatekao akumulator i bubanj od serva kocnica doslovce preko pola uronjene u vodu. To se nije odmah vidjelo jer passat ima zastitnu plastiku preko koja je onemogucavala da se vidi voda, a nikom to nije padalo na pamet, jer su svi gledali motor, glavu motora. Kako je bubanj serva od kocnica bio duze vrijeme uronjen u vodu pocela je voda ulaziti i njega, te zbog toga sam imao vodu u kocnicama. S obzirom da je bubanj serva kocnice spojen crijevom na tandem pumpu na glavi motora, kako bi mu radio vakum, tandem pumpa je uvlacila vodu u motor, odnosno u ulje, a kako je kolicina vode bila znacajna nastajala je smeđe/bijela emulzija nalik na majonezu. Pomocu tekucine za ispiranje isprao sam motor i stavio novo ulje, a vodu iz serva izvukao spricom i isusio kroz nekoliko dana i sada je sve u redu. Sva sreca da cesto gledam ulje i da nisam vozio sa takvom emulzijom, jer bi mi prvo otkazala turbina a potom cijeli motor. Ovlasteni serviser VW-a u Porsche centru u Kopru, koji je meni najblize iz Umaga, rekao mi je da je to serijska greska sa mrezicom na odvodu tekucine i da oni prilikom servisa samo iscupaju tu plasticnu mrezicu ispod akumulatora nakon cega nema opasnosti za stopanje vode i da si to trebaju napraviti svi vlasnici passata i audija, a isto imaju pravo i besplatno napraviti u ovlastenim servisima bilo gdje. Voda u kabinu auta nije uopce ulazila jer cepovi i pregrade kod passata odlicno brtve.drugtito2011 wrote:Ne mogu da vjerujem, da se na vw savsrenstvu desio kvar.
Evo nadam se da cu ovim mailom pomoci svim vlasnicima passata, da vas ne bi varali 6 puta mijenjanjem ulja ili mijenjanjem glave motora, skupih dizni ili ne znam cega.
-
preludezalude
#22 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Ociti primjer zasto WV mrziti. Toliko okovan u zvijezde a ovakva kardinalna greska se provuce i jos se proizvodjac ne oglasi na sva zvona sa upozorenjem. Ja sad prvi put cujem za ovakav dogadjaj. Trebala su ta vozila biti povucena dok se greska ne otkloni. Pa jbte glavu izgubiti zbog vode u kocnicama.
Hvala tebi na podjeljenom iskustvu. Vjerovatno si nekome ustedio gomilu para, a mozda i glavu spasio.
Hvala tebi na podjeljenom iskustvu. Vjerovatno si nekome ustedio gomilu para, a mozda i glavu spasio.
-
frngla
#23 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Ne dipr matere tipreludezalude wrote:Ociti primjer zasto WV mrziti. Toliko okovan u zvijezde a ovakva kardinalna greska se provuce i jos se proizvodjac ne oglasi na sva zvona sa upozorenjem. Ja sad prvi put cujem za ovakav dogadjaj. Trebala su ta vozila biti povucena dok se greska ne otkloni. Pa jbte glavu izgubiti zbog vode u kocnicama.
-
Melami
#24 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
Znas li na kojim godistima se to desavalo i dali je za sva trzista?maximus99 wrote:Evo nakon sto sam uspjesno otklonio kvar koji smo gore naveli i komentirali, zelio bih opisati o cemu je kvaka, kako bi svim sadasnjim ili buducim vlasnicima vw passata olaksao probleme. Kvar je toliko banalan da je smjesno, radi se o jednoj tako maloj serijskoj greski na karoseriji passata i njegovog brata audija b5, ali koja moze puno kostati ako se ne otkloni. Znaci motor je bezprijekoran, nema price o pucanju glave kao sto su neki naveli, jer je model tehnicki kvalitetan. Voda je dosla u motor, a nije niti iz rashladne tekucine kao sto sam naveo da mi nije ni kap popilo, niti je nafta usla u ulje. Odakle onda, bio je veliki upitnik? Znaci passat ispod akumulatora ima rupu za odvod vode koja se slijeva u medjuprostor izmedju kabine auta i motora, no svabe su stavile neku kao mrezicu u taj odvod (koja ne znam cemu sluzi jer svejedno kaplje voda na tlo i nema svrhe da je tamo jer kada u nju dodje suho lisce ili prljavstina odvod se zacepi) i voda nema kuda oticati nego se gomila i zadrzava te sam zatekao akumulator i bubanj od serva kocnica doslovce preko pola uronjene u vodu. To se nije odmah vidjelo jer passat ima zastitnu plastiku preko koja je onemogucavala da se vidi voda, a nikom to nije padalo na pamet, jer su svi gledali motor, glavu motora. Kako je bubanj serva od kocnica bio duze vrijeme uronjen u vodu pocela je voda ulaziti i njega, te zbog toga sam imao vodu u kocnicama. S obzirom da je bubanj serva kocnice spojen crijevom na tandem pumpu na glavi motora, kako bi mu radio vakum, tandem pumpa je uvlacila vodu u motor, odnosno u ulje, a kako je kolicina vode bila znacajna nastajala je smeđe/bijela emulzija nalik na majonezu. Pomocu tekucine za ispiranje isprao sam motor i stavio novo ulje, a vodu iz serva izvukao spricom i isusio kroz nekoliko dana i sada je sve u redu. Sva sreca da cesto gledam ulje i da nisam vozio sa takvom emulzijom, jer bi mi prvo otkazala turbina a potom cijeli motor. Ovlasteni serviser VW-a u Porsche centru u Kopru, koji je meni najblize iz Umaga, rekao mi je da je to serijska greska sa mrezicom na odvodu tekucine i da oni prilikom servisa samo iscupaju tu plasticnu mrezicu ispod akumulatora nakon cega nema opasnosti za stopanje vode i da si to trebaju napraviti svi vlasnici passata i audija, a isto imaju pravo i besplatno napraviti u ovlastenim servisima bilo gdje. Voda u kabinu auta nije uopce ulazila jer cepovi i pregrade kod passata odlicno brtve.drugtito2011 wrote:Ne mogu da vjerujem, da se na vw savsrenstvu desio kvar.
Evo nadam se da cu ovim mailom pomoci svim vlasnicima passata, da vas ne bi varali 6 puta mijenjanjem ulja ili mijenjanjem glave motora, skupih dizni ili ne znam cega.
-
milojicabrzi
#25 Re: PROBLEM -PASSAT TDI 2001
...Evo ocitog primjera, kako su auta slozeni sklopovi, te kako neka banalnost, moze dovesti do toga da se ljudi uvale 2000 KM i vise u popravke, a ne rijese kvar...
Ovakav scenariji, tesko bi se mogao desiti, kada bi neko namjestao i ciljao da se desi (da servo povuce vodu i tuda da dodje u motor
), sto sve govori da su tehnika, praksa i koristenje vozila, pravo cudo i splet okolnosti..
Zbog ovoga su na cijeni stari majstori, koji se bave uzrokom a ne samo otklanjanjem posljedica, kao ovi brzinski serviseri danas.
Mogu se kladiti da bi na 5 od 6 servisa u Sarajevu i okolici, predlozili mijenjanje dihtunga, mijenjanje i brusenje glave, promjenu pumpe i dovoda goriva i sta sve jos ne...a problem je u jednoj obicnoj mrezici...
Da se nadovezem na temu...Ja sam tamo negdje 2000-e godine, imao Golfa 2, 1,3 bezinca, bio je '84. godiste. U godinu dana, desilo mi se dva puta, da mi se u voznji (najcesce prilikom okretanja ili parkiranja), izvuce lijeva poluosovina iz kinetickog zgloba i ostanem na cesti... srecom to mi se desilo jednom na D.Malti, jednom skoro pred kucom, pa sam nasao druga da me doslepa kod majstora...
Majstor vrati poluosovinu, promjeni manzetne i kao to je to...
Kad se desilo treci put, odem ja kod starog i iskusnog majstora, objasnim sta se desava...Covjek se malo zabavi oko auta, i nadje da je na autu neko cini mi se na letvi volana, pomjerao anslag, te je povecao zaokret tockova, pa bi prilikom najcesce okretanja na ulici, kad se mota puni, volan izvlacio poluosovinu iz lezista.
Namjestio je anslag, postavio poluosovinu i osigurac i nikada vise to se nije desilo... Eto, bez veze kvar i problem, a mozes ostati na cesti negdje u vukojebini zbog toga...
Ovakav scenariji, tesko bi se mogao desiti, kada bi neko namjestao i ciljao da se desi (da servo povuce vodu i tuda da dodje u motor
Zbog ovoga su na cijeni stari majstori, koji se bave uzrokom a ne samo otklanjanjem posljedica, kao ovi brzinski serviseri danas.
Mogu se kladiti da bi na 5 od 6 servisa u Sarajevu i okolici, predlozili mijenjanje dihtunga, mijenjanje i brusenje glave, promjenu pumpe i dovoda goriva i sta sve jos ne...a problem je u jednoj obicnoj mrezici...
Da se nadovezem na temu...Ja sam tamo negdje 2000-e godine, imao Golfa 2, 1,3 bezinca, bio je '84. godiste. U godinu dana, desilo mi se dva puta, da mi se u voznji (najcesce prilikom okretanja ili parkiranja), izvuce lijeva poluosovina iz kinetickog zgloba i ostanem na cesti... srecom to mi se desilo jednom na D.Malti, jednom skoro pred kucom, pa sam nasao druga da me doslepa kod majstora...
Majstor vrati poluosovinu, promjeni manzetne i kao to je to...
Kad se desilo treci put, odem ja kod starog i iskusnog majstora, objasnim sta se desava...Covjek se malo zabavi oko auta, i nadje da je na autu neko cini mi se na letvi volana, pomjerao anslag, te je povecao zaokret tockova, pa bi prilikom najcesce okretanja na ulici, kad se mota puni, volan izvlacio poluosovinu iz lezista.
Namjestio je anslag, postavio poluosovinu i osigurac i nikada vise to se nije desilo... Eto, bez veze kvar i problem, a mozes ostati na cesti negdje u vukojebini zbog toga...