Problem pasa lutalica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#7451 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

sad se dva Čupava rundova igrala u bašČi, samo mene opali ovo vrijeme još se nisam naBoBo pa sa sjekirČetom rješiH stvar Časkom...jebiga Dog Money
drug_profi

#7452 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

Ne bih zivotinju mucio, cak ni prepadao, ni pod razno.
Ali brzo i efikasno lisio zivota, bez problema...
Ovisi samo od toga da li ta zivotinja ugrozava moju dobrobit, zdravlje i sigurnost.
Cim se uspostavi takav odnos, ne vidim vise tuzne okice, vec samo ocnjake.
Nekad je bilo sasvim normalno da ustrijelis agresivnog lutalicu i ne sjecam se da je iko zbog toga plakao.
Danas eto kazu mozes i na sud radi toga.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7453 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

MJAU - da wrote:
Black swan wrote:ja živim na prvom katu i sve čujem pod prozorom
nije isto ako se neko žali za petog kata kad oni ništa ne čuju
gazda otišao na odmor oszavio psa u dvorištu koji laje na lutalice i lutalice na njega

najveći cirkus je kad prođu romi sa psom... tad je orkestar
osim vizualne rade i auditivno zagađenje naselja

non stop slikam pse mobitelom ali nemam živaca kačiti na forum još i na to gubiti vrijeme neka hvala
jesi li zvala inspekciju, jer je pas ostvljen u dvorištu sam? jesi li zvala policiju zbog remećenja javnog reda i mira, u ovom slučaju lajanja psa?
to su roditelji moga bivseg psa :mrgreen:
imaju podstanari koji hrane pse kao i cijela ulica :sax:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7454 Re: Problem pasa lutalica

Post by Truba »

drugi profil wrote:Ne bih zivotinju mucio, cak ni prepadao, ni pod razno.
Ovisi samo od toga da li ta zivotinja ugrozava moju dobrobit, zdravlje i sigurnost.
Nekad je bilo sasvim normalno da ustrijelis agresivnog lutalicu i ne sjecam se da je iko zbog toga plakao.
ja ne bih mogao ubiti nista vise od insekta...muhe...

ali kog djavla placam porez...ima kome je posao uspavljivati zivotzinje koje nmaju dom
drug_profi

#7455 Re: Problem pasa lutalica

Post by drug_profi »

Black swan wrote:
drugi profil wrote:Ne bih zivotinju mucio, cak ni prepadao, ni pod razno.
ja ne bih mogao ubiti nista vise od insekta...muhe...

ali kog djavla placam porez...ima kome je posao uspavljivati zivotzinje koje nmaju dom
Ma slazem se s tobom. Zakon treba da rjesi ovaj problem, ali ga ne rjesava jer je nakaradan i nemoguc, vec samo komplikuje i uvecava.
Ali u iscekivanju promjene zakona, koja mora doci kad-tad, dodje i do situacija kada moras ad-hoc djelovati jbg.
E sad neko moze lako, neko teska srca, nebitno, ali bitno je da se uradi. Neko ne moze nikako i ja to postujem. I ja sam nekad razmisljao da bih lakse covjeka ubio nego zivotinju, ali eto promijeni se sve. Nuzda ne pita. Bitno je samo da si svjestan da nema drugog rjesenja i da ne sprjecavas ljude da rade u interesu zajednice, makar i na rubu zakona. I naravno insistirati da se eliminacija radi najhumanije moguce, i samo onih jedinki koje su ocita opasnost po zdravlje i sigurnost. Za one druge, treba stvoriti mogucnost druge prilike. 15-30-45 dana azila i pokusaja adopcije prije eutanazije.
Moram evo da dodam da sam "usvojio" dva dodža na vikendici. Pod navodnicima zato što ih nisam vezao i zatvorio. Hranim ih i imaju kucu na mom imanju. Setaju slobodno po okolini, uglavnom neprimjetni jer su u strahu od drugih ljudi. Mene cuvaju od drugih kerova i nepoznate likove upozoravaju lavezom. Uglavnom vidio sam i mnoge dresirane pse koji su manje korisni covjeku.
MJAU - da

#7456 Re: Problem pasa lutalica

Post by MJAU - da »

@ sizife, ne uči se star pas lajati. :wink: Davno ti je otpjevano, imamo stav kad nemamo pojma...

@ drugi profil, ja isto razmišljam kao ti, volim ih, ali da vidim da ugrožavaju živote ljudi, po automatizmu bih zvala koga treba. isto kao što bih da vidim čovjeka bijesnog i agresivnog, opasnog po okolinu, pa da mi je rod najbliži strpala iza rešetaka doživotno, mislim, valjda je to zdravo razmišljanje.
KB9

#7457 Re: Problem pasa lutalica

Post by KB9 »

sizifinho wrote:
Naslovnica wrote: Naravno da nećemo prosjake, beskućnike i ostale u šinteraj.
Oni nisu psi (Canis lupus familiaris) nego ljudska bića (Homo sapiens).

Ljudi psi

Kapiraš?
Jesi uradio zadacu?
Napisi mi zasto covjek nije jednako psu?
Gdje je razlika?
Ako su stakor i pas jednaki, koja je razlika izmedju covjeka i psa?
sizife kralju, da ipak ne pretjerujes, bar malo :lol:
Zastozato

#7458 Re: Problem pasa lutalica

Post by Zastozato »

U skoli su nas ucili da je pas domaca zivotinja. Psi lutalice su kategorija za sebe i civilizovani svijet je davno rijesio njihov status, nestalo ih je sa lica zemlje. Samim tim sto psi lutalice nisu domace zivotinje, blizi su coporima vukova, cini ih stetocinama koje treba odstraniti na ovaj ili onaj nacin. Bivsa drzava je koristila efikasnu metodu kad je rijec o psima lutalicama koja je davala pozitivne rezultate. Odrzavali su njihov broj tako sto nisu dozvoljavali da ih bude toliko mnogo da zive u coporima. Ovo sto se ovdje desava je eksperiment nad naivnim Bosnjama u kojoj sudjeluje u prvom redu Dog Trust sa svojim placenicima jer ovdje kod nas ne dozvoljavaju cak ni to da pas bude zadrzan jedno odredjeno vrijeme u azilu prije eutanazije. Nakaradni zakon je stupio na snagu 2009, a sad je 2016. Eksperiment traje evo vec 7 godina. Djeca koja su posla u skolu ne pamte vrijeme kad nije bilo copora pasa lutalica na ulicama. Polahko se navikavamo na njih valjda dok se nedaj Boze nesto ekstremno ne dogodi. Mozda se ceka da neko nastrada ili da se pojavi zaraza, a cudo vec dosad nije, samo tad ce biti vec kasno djelovati.

Pored toga, svi vlasnicki psi moraju biti cipovani bez obzira sta se bude uradilo sa psima lutalicama.
pici

#7459 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

jutroske copor u tri saHata ganjaju macku po basci, nebimi mrsko s sjekicetom odvaljit jednome glavurdu, ostali u vidu lastinog repa odleprsase u MP3... oprosti dog money
sizifinho

#7460 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

KB9 wrote:
sizifinho wrote:
Naslovnica wrote: Naravno da nećemo prosjake, beskućnike i ostale u šinteraj.

Ljudi psi

Kapiraš?
Jesi uradio zadacu?
Gdje je razlika?

ne, ovo je bilo retoricko pitanje
Htio sam da vidim kojim rezonom mozes izjednaciti psa i stakora, ali ne i psa i covjeka. nikad nisam odgovor dobio, vec salvu uvreda i provokacija

To je samo pokazatelj kriticnog razmisljanja odnosno nedostatka istog.
Druze ja studiram medicinu, da sam htio veterinu, upisao bih je. Covjek > pas, kad god je u pitanju jedno ili drugo, ali ja imam dovoljno obrazovanja da znam da:
ako svrstavas stakora sa psom u isti kos, dvijr razlicite vrste, onda je JEDINO rAZumno objasnjenje da to radis jer su zivotinje
Ali tim rezonom... i covjek je zivotinja
To je kvaka koja ih toliko tangira. Nedo Bog napraviti javnu debatu s jednim od tih ogranicenjaka...

da se razumijemo, ovo je logika kojom se koriste ovi prostaci, ne ja
Samo im je rezon rupicav pa se onda ljute kad ga eksponiras. Jbg, neki jos zive u uvjerenju da je psihijatar za bolesne, ko kad nam je drustvo generalno neobrazovano

Nadalje, fascinantno mi je kako ljudi koji su mediokriteti sebe gledaju kao alfom i omegom, bogom ili sta ja znam. Ubijaju pse oko sebe, onako kako oni hoce, zele donijeti zakone koji njima odgovaraju, a ako im ne odgovaraju onda se zale a nista ne poduzimaju.
Da ne pricam o nacinu odnosa sa razlicitomisljenicima. Podrugivanje, podsmijavanje, provociranje, tuzne oke tuzne oke, a na kraju naprave od tebe debila i idiota, i oni su kao iznad tebe. a zapravo - mediokritet- svoju frustraciju zbog nemogucnosti djelovanja, odnosno slabost ispoljava nepostovanjem sugovornika u raspravi sto pokazuje nivo kulture i obrazovanja koji posjeduju.
Covjek jeste apex predator, bez daljnjeg, ali sigurno nije tu dosao zbog.ovakvih.

Evo primjer je iznad. Niko ne obraca paznju na njegovu glupu provokaciju i jako uprostenu salu
ali perzistira.
Da ga citiras, pokazao bi ti da je glavni, upravu, a ti glup.

:D
Last edited by sizifinho on 04/02/2016 12:00, edited 2 times in total.
Adriatic

#7461 Re: Problem pasa lutalica

Post by Adriatic »

Da li je na ovom forumu kažnjivo izjednačiti čovjeka i psa?
AmirBaa

#7462 Re: Problem pasa lutalica

Post by AmirBaa »

@sizifinho onda da ja tebe nesto retoricki pitam, sto ne odes pokupis nekog kera, ozenis ga i dijelite imovinu 50/50, pokusate i djecu napraviti ? Mozda neces zato sto je pas a ne covjek :roll: ?
sizifinho

#7463 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

Adriatic wrote:Da li je na ovom forumu kažnjivo izjednačiti čovjeka i psa?
Tvoja izjava samo dokazuje koliko ti nedostaje analize. Procitaj tekst jos par puta.
AmirBaa wrote:@sizifinho onda da ja tebe nesto retoricki pitam, sto ne odes pokupis nekog kera, ozenis ga i dijelite imovinu 50/50, pokusate i djecu napraviti ? Mozda neces zato sto je pas a ne covjek :roll: ?
zato sto ja ne izjednacavam psa i covjeka. Zapravo uopste ih ne poredim. Kao sto sam gore napisao, ali na to niste obratili paznju jer ste isuvisr zauzeti ceznjom da mr degradirate ili su neki vodjeni nekakvim osjecajem negativnih emocija prema meni pa ne znaju biti objektivni, za mene jr covjek>pas, studij mi jr usmjeren za dobrobit covjeka. Ja svoje bubrege lomim da bih nekad bio doktor i garant ako me neki od divljaka ne ubije, za vrijeme svog zivotnog.vijeka cu donijet vise dobra homo sapiensu nego neki drugi, koji se smatraju iznad mene.

Ponavljam, napisao sam to jedno tri puta iznad - nije moje misljenje da se poredi covjek a psom, niti ih ja izjednacavam, ali zelim vidjet argumentaciju koja ide u prilog covjeku iznas psa.
Last edited by sizifinho on 04/02/2016 12:12, edited 1 time in total.
Adriatic

#7464 Re: Problem pasa lutalica

Post by Adriatic »

sizifinho wrote:
Tvoja izjava samo dokazuje koliko ti nedostaje analize. Procitaj tekst jos par puta.
Od tvojih tekstova se maksimalno suzdržavam od reakcija, da ne bih bio banovan.
Ali neka tebe na forumu, da svi vide ko nam pravi ovaj problem. :thumbup:
Dr. Kuca

#7465 Re: Problem pasa lutalica

Post by Dr. Kuca »

Sve to treba u vrucu pec. Neku noc na grbavici ondje kod pilica jedno 15 ih ima krenuse na nekog momka al ih zajeba trola.
sizifinho

#7466 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

Adriatic wrote:
sizifinho wrote:
Od tvojih tekstova se maksimalno suzdržavam od reakcija, da ne bih bio banovan.
Ali neka tebe na forumu, da svi vide ko nam pravi ovaj problem. :thumbup:
zasto ne komentarises? Zasto bi bio banovan
jel to ne znas civilizovano raspravljati se s nekim ko razmislja drugacije? hmm
A ja ti, prijatelju mili, ne pravim problem. Ja imam svoja dva psa, djevojku i par prijatelja, i izmedju faxa nrmam vremena da ti pravim problem.
Osim ako moje misljenje na forumu nije neki pokretac dog trust revolucije... onda bih bio zaista kriv i pokajao bih se.

Ili mi jednostavno zelis reci da nemam pravo na misljenje?

Svasta.
AmirBaa

#7467 Re: Problem pasa lutalica

Post by AmirBaa »

sizifinho wrote:
AmirBaa wrote:@sizifinho onda da ja tebe nesto retoricki pitam, sto ne odes pokupis nekog kera, ozenis ga i dijelite imovinu 50/50, pokusate i djecu napraviti ? Mozda neces zato sto je pas a ne covjek :roll: ?
zato sto ja ne izjednacavam psa i covjeka. Zapravo uopste ih ne poredim. Kao sto sam gore napisao, ali na to niste obratili paznju jer ste isuvisr zauzeti ceznjom da mr degradirate ili su neki vodjeni nekakvim osjecajem negativnih emocija prema meni pa ne znaju biti objektivni, za mene jr covjek>pas, studij mi jr usmjeren za dobrobit covjeka. Ja svoje bubrege lomim da bih nekad bio doktor i garant ako me neki od divljaka ne ubije, za vrijeme svog zivotnog.vijeka cu donijet vise dobra homo sapiensu nego neki drugi, koji se smatraju iznad mene.

Ponavljam, napisao sam to jedno tri puta iznad - nije moje misljenje da se poredi covjek a psom, niti ih ja izjednacavam, ali zelim vidjet argumentaciju koja ide u prilog covjeku iznas psa.
pa zar ovo moje nije upravo to ? Jer ti kao covjek zavisis ustvari od drugih ljudi a ne od pasa. Covjek ti je omogucio ovaj internet i forum da pises na njemu, omogucio ti je da mozes studirati tu medicinu, otici autom/trolom na predavanje, rodio te covjek, ti ces jednom imati covjeka za nasljednika...I tako u nedogled :-)
Naslovnica

#7468 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

sizifinho wrote:
KB9 wrote:
sizifinho wrote:[quote="Naslovnica"
Naravno da nećemo prosjake, beskućnike i ostale u šinteraj.

Ljudi psi

Kapiraš?
Jesi uradio zadacu?
Gdje je razlika?

ne, ovo je bilo retoricko pitanje
Htio sam da vidim kojim rezonom mozes izjednaciti psa i stakora, ali ne i psa i covjeka. nikad nisam odgovor dobio, vec salvu uvreda i provokacija

To je samo pokazatelj kriticnog razmisljanja odnosno nedostatka istog.
Druze ja studiram medicinu, da sam htio veterinu, upisao bih je. Covjek > pas, kad god je u pitanju jedno ili drugo, ali ja imam dovoljno obrazovanja da znam da:
ako svrstavas stakora sa psom u isti kos, dvijr razlicite vrste, onda je JEDINO rAZumno objasnjenje da to radis jer su zivotinje
Ali tim rezonom... i covjek je zivotinja
To je kvaka koja ih toliko tangira. Nedo Bog napraviti javnu debatu s jednim od tih ogranicenjaka...

da se razumijemo, ovo je logika kojom se koriste ovi prostaci, ne ja
Samo im je rezon rupicav pa se onda ljute kad ga eksponiras. Jbg, neki jos zive u uvjerenju da je psihijatar za bolesne, ko kad nam je drustvo generalno neobrazovano

Nadalje, fascinantno mi je kako ljudi koji su mediokriteti sebe gledaju kao alfom i omegom, bogom ili sta ja znam. Ubijaju pse oko sebe, onako kako oni hoce, zele donijeti zakone koji njima odgovaraju, a ako im ne odgovaraju onda se zale a nista ne poduzimaju.
Da ne pricam o nacinu odnosa sa razlicitomisljenicima. Podrugivanje, podsmijavanje, provociranje, tuzne oke tuzne oke, a na kraju naprave od tebe debila i idiota, i oni su kao iznad tebe. a zapravo - mediokritet- svoju frustraciju zbog nemogucnosti djelovanja, odnosno slabost ispoljava nepostovanjem sugovornika u raspravi sto pokazuje nivo kulture i obrazovanja koji posjeduju.
Covjek jeste apex predator, bez daljnjeg, ali sigurno nije tu dosao zbog.ovakvih.

Evo primjer je iznad. Niko ne obraca paznju na njegovu glupu provokaciju i jako uprostenu salu
ali perzistira.
Da ga citiras, pokazao bi ti da je glavni, upravu, a ti glup.

:D[/quote]
'Ograničenjak, prostak, njegova glupa provokacija", itd...
Samo da te pitam, da li se to odnosilo na mene (konkretno) ili na nekoga drugoga? Jer te ja nikada lično nisam uvrijedio.
Ako se odnosilo na mene jedva čekam da se dočepam PC-ija pa da ti odgovorim. Frka mi tipkati sa mobitela. A ako nije onda zaboravi.
sizifinho

#7469 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

Jeste. Tu si ti upravu i ja se slažem sa tobom.

Ali taj rezon ne koriste svi ostali. Kad je bila aktuelna ova rasprava - argument je bio da su psi i štakori štetočine.
No shvati sad ovo. Čovjek je glavna sila koja oblikuje ekosistem. Nije to više priroda. Ni proces evolucije više nije prirodan već arteficijelan i prilagođaa se čovjeku. Stoga, mi kao rasa, nosimo odgovornost za cijeli živi svijet. I kad se zatruje okean i pomre na tone riba- čovjek je kriv.

Psi su se u našem kraju nakotili zbog nehaja čovjeka. Štakori su se u mom naselju nakotili zbog nehaja čovjeka. Zar nisu glavni problem te štetočine? To je ono što ja objašnjavam sve vrijeme. Prvo se treba riješiti problem čovjeka i njegovog štetočinstva, jer kooliko god ljudi sklanjali pse sa ulica - bit će onih što će ih dovlačiti i ostavljati, napuštati itd.
Naravno, treba se riješiti agresivnih pasa sa ulice ali se trebaju i kazniti ljudi koji nanose bol, zlo i smrt životinji. Ponavljam pitajne: Je li uredu da neko psa nahrani sa staklom?

I na kraju, zašto generalizirti sve pse, i čemu mržnja prema svim psima?
Ne kažem da ti to nosiš, ali ih ima popriličan broj koji ne mogu vidjeti psa pa ovdje pljuju maksimalno. Ima umiljatih lutalica, koje ne napadaju. Da li one zaslužuju da se "bace u vatru"? Ja mislim da ne zaslužuju. Nije njena krivica što ej završila na ulici, i ne mora ona snositi krivicu za grešku čovjeka.
Za mene je sasvim okej solucija sa azilima, 20 dana predeutanazije. Eutanazija je nažalost nužno zlo.

Ono što mene boli je kad ljudi svoje frustracije ispolje na nekom finom, nedužnom psu, zato što ga je neka ranije ujeo neki agresivni. Onda ne smiju ništa agresivnom, pa idemo na prvo šta naiđe.

Štene je prije 7 dana upucano na čaršiji pištoljem. Je li to humano? Hoćemo to podržavati, mi ljudi koji smo izgradili internet, zgrade, uspjeli aktivirati fuziju...
sizifinho

#7470 Re: Problem pasa lutalica

Post by sizifinho »

Naslovnica wrote:'Ograničenjak, prostak, njegova glupa provokacija", itd...
Samo da te pitam, da li se to odnosilo na mene (konkretno) ili na nekoga drugoga? Jer te ja nikada lično nisam uvrijedio.
Ako se odnosilo na mene jedva čekam da se dočepam PC-ija pa da ti odgovorim. Frka mi tipkati sa mobitela. A ako nije onda zaboravi.
nije tebi usmjereno, nije zapravo nikom usmjereno ovo je više generalno za one manje civilizovane. Pronaći će se oni sami, možda će me i prijaviti administraciji za uvredu. To će samo potvrditi da su i oni svjesni onog što sam napisao ali su u negaciji.
S tobom nism imao problema, niti sam smatrao da su tvoja mišljenja ekstremistička.
Naslovnica

#7471 Re: Problem pasa lutalica

Post by Naslovnica »

sizifinho wrote:
Naslovnica wrote:'Ograničenjak, prostak, njegova glupa provokacija", itd...
nije tebi usmjereno, nije zapravo nikom usmjereno ovo je više generalno za one manje civilizovane. Pronaći će se oni sami, možda će me i prijaviti administraciji za uvredu. To će samo potvrditi da su i oni svjesni onog što sam napisao ali su u negaciji.
S tobom nism imao problema, niti sam smatrao da su tvoja mišljenja ekstremistička.
OK, hvala!
:thumbup:
Kemal Malovčić

#7472 Re: Problem pasa lutalica

Post by Kemal Malovčić »

Mene kerovi sinoć zaganjali, sve im jebem, sreća pa nekoliko mjeseci ne silazim sa trake za trčanje, pa sam im uteko.
pici

#7473 Re: Problem pasa lutalica

Post by pici »

Umene je obrnuto ja njiH zaganjam...
vješalica

#7474 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

Nije ali degradirati covjeka u korist dzukelendare jeste ;)
vješalica

#7475 Re: Problem pasa lutalica

Post by vješalica »

Kemal Malovčić wrote:Mene kerovi sinoć zaganjali, sve im jebem, sreća pa nekoliko mjeseci ne silazim sa trake za trčanje, pa sam im uteko.
I ti imas neki problem-unutrasnji vjerovatno.

Jer to je jedan vid zlostavljanja pasa,kad te napadnu ne smijes se braniti na.licu mjesta vec moras iskljucivo i samo.putem institucija traziti rjesenje.Kontas?
Locked