Eh, ovaj tekst si zapocela obracanjem meni pa pretpostavljam da se odnosi na mene.bosonoga wrote:Evo,došli smo do smirenog dijaloga.Dvoje odraslih ljudi istih godina. Možda ćeš sada shvatiti bit onoga što provlačim kroz sve svoje postove - važnost da se i nakon što se riješi problem lutalica - (na najbolji mogući način, a koji to bude odlučiti će oni koji će se posvetiti tome) - i ugroza stanovnika, ista situacija ne ponovi opet.Odgovornost je svih nas za nastalo stanje, ono početno koje potencira situaciju kakvu vi imate.Ne može si nitko dozvoliti - zapravo ne smije - da uzme psa i nakon nekoga vremena ga jednostavno izbaci na ulicu.Ja pričam o toj odgovornosti,jer pas nije svojevoljno došao k meni,i zbog toga sam dužna voditi brigu o njemu.
Samo bi poremečen čovjek stavljao pseći život ispred sigurnosti i vrijednosti ljudskog.
Ako ima mogućnosti spasiti pseći život i osigurati mu smještaj i hranu bilo bi jadno da se to ne napravi.I životinje su dio našega okruženja u kojem živimo i čine nam život ljepšim i sretnijim.Ako se to ne može ostvariti,izbor je eutanazija.
Shvatila sam ja problem grada - čitala sam temu danima prije nego sam se registrirala ovdje.Pa i sam naslov govori o čemu se radi.Možda u prvi tren i nisam shvatila u kolikom je obimu to eksponirano,ali princip rješavanja je isti.
Nadam se da smo razriješili sve nesporazume.Bila sam zaista strpljiva i čekala da se smiri situacija i nastojala cijelo vrijeme nikoga ne uvrijediti niti povrijediti.Moram priznati da mi je ponekada to jako teško išlo.
Ja sam na forumu nova.Neznamo se i prvi kontakt baš i nije dobro prošao.Dopustimo si da se kroz postove malo bolje upoznamo i nakon toga donesemo sud o sugovorniku.Zato i nisam željela reagirati na sve one uvrede kojima ste me počastili.
Želim vam ugodno veče.
Vidim da ispada da sam te vrijedjao...
Koliko shvatam ti zelis reci da se psi moraju rjesiti onako kako jeste najefikasnije i najhumanije.
Mi to isto hocemo. Svi mi, vjerovala ili ne, volimo zivotinje, ali nas podviljali psi stavljaju na iskusenje.
Dok hodas ulicom moras paziti da ne ugazis u govno, udjes u haustor, tamo ker, nekako usao... zapisao, zasrao... smece svuda po ulici jer sve sto nije cvrsto zatvoreno u kontejnere copor izvuce i rastrga svuda...
Dakle sada vise nema vremena i nacina da se radi u rukavicama jer ih se vise okoti nego sto ih umre ili pogine. Svi mi smo za humano i za 15-20 dnevni rok za spas. To bi smo i halalili od drzavnih para, ali za sve dalje, neka DT i aktivisti sami zavuku ruku u dzep, nek obilaze klaonice, trzne centre i skupljaju hranu, neka volonterski ciste, neka nadju veterinare, itd.
Mi ne zelimo da nam psi budu na budzetu jer jednostavno vise se ne moze podnijeti, dok se svakodnevno gase firme i povecavaju troskovi.
Dakle izgleda da isto zelimo, s tim da tebi nedostaju pravi podaci pa ne mozes pojmiti razmjere posasti, te se upires da nama objasnis da bi trebali ovako ili onako, a mi to sve odavno znamo. Drzava je qurac. Drzava nece i ne zna uraditi nista. Nema kompetentnih ljudi nigdje, vec su svuda uhljebljeni nesposobnjakovici koji se neprekidno mnoze ovih dvadeset godina. Nema nista od baze podataka i kaznjavanja vlasnika, mada bi smo svi to htjeli. Jedini lijek je eutanazija, sto prije, sto brze, sto obuhvatnije...