Problem pasa lutalica
- supercali
#3051 Re: Problem pasa lutalica
dogovori se amiliana gdje si u sa ili banja luci jesi musko ili zensko itd
- amiliana
#3052 Re: Problem pasa lutalica
Zensko trenutno u Banja Luci i ostajem ovdjesupercali wrote:dogovori se amiliana gdje si u sa ili banja luci jesi musko ili zensko itd
-
L u c i f e r
#3053 Re: Problem pasa lutalica
U čemu je fol...?amiliana wrote:Mi u Banja Luci nemamo taj problem.
- SanskiBiser
#3054 Re: Problem pasa lutalica
L u c i f e r wrote:U čemu je fol...?amiliana wrote:Mi u Banja Luci nemamo taj problem.
Problem pasa lutalica u Banjaluci: Sterilizacija ili eutanazija
Prema procjenama Veterinarskog zavoda i gradskog Azila, na ulicama Banjaluke živi oko 800 pasa lutalica, što je 5 do 10 puta manje u odnosu na druge gradove Bosne i Hercegovine približne veličine.
- Foto: RTS
Foto: RTS
Kako saznajemo iz Azila, u toku 2013. godine sa ulica Banjaluke uklonjena su 342 psa što je duplo manje nego prošle godine. Zdravi psi sklonjeni su u Azil , a do sada ih je 140 udomljeno. “Ove godine daleko je manji broj pasa iz Azila koji su naši sugrađani udomili. Razlog tome je osnivanje više udruženja za zaštitu životinja.“, rekao je Slaven Grbić, direktor preduzeća "Slaven" kojem je povjeren Azil. Zadatak ovakvih udruženja je da sklone napuštene životinje sa ulice, te udomiteljima pronađu zdrave životinje. „Oko 70 odsto pasa lutalica je vlasnik odbacio, same ili sa štencima“, rekao je Goran Milojević iz Udruženja za zaštitu životinja "Kerber". Јedno je sigurno, posljednjih nekoliko godina udomljeno je i na taj način spašeno oko 900 odraslih pasa i štenadi. Ipak to ne umanjuje problem pasa na ulici, a ni strah građana. U jeku protesta u Sarajevu protiv usvajanja zakona koji predviđa mogućnosti eutanazije napuštenih pasa u roku od 15 dana od dovođenja u azil, u Banjaluci ipak humanija rješenja. „Azil Grada Banja Luka zadržava zdrave pse do udomljavanja, vraćanja na ulicu ili uginuća od starosti. Eutanaziraju se samo bolesni, agresivni, te psi skloni da ugrizu čovjeka.“, kaže Grbić. Milojević smatra da bi najbolje rješenje problema bila sistematska sterilizacija pasa jer se na taj način broj pasa na ulici za pet godina smanjuje za oko 90 odsto. On dodaje da eutanazija nije dobro rješenje jer se njom za sedam godina umanjuje broj pasa za svega 30 odsto. Takođe, dosljedna primjena zakona koji kažnjava neodgovorne vlasnike doprinijela bi rješavanju problema. Tome u prilog išao bi jedinstven registar za čipovanje pasa na nivou cijele Republike Srpske, ili još bolje, cijele Bosne i Hercegovine. Ipak, u Banjaluci je samo jedan Azil čiji je smještajni kapacitet 100 pasa, a trenutno tamo brinu o 280. Od velike pomoći su urduženja za zaštitu životinja i volonteri,. U Republici Srpskoj postoje prihvatilišta za pse još u Prijedoru i Bijeljini, ali su neuslovni i broj pasa u njima je davno prešao dozvoljenu granicu. Problemi koji zbog ovakve situacije nastaju su brojni- od straha građana, evidentiranih napada pasa do (ne)higijene u stambenim naseljima. U 2013. godini Higijeničarska služba Banjaluke je imala preko 1400 poziva po raznim osnovama: prijava pasa lutalica, leševa životinja na javnoj površini, te poklanjanje pasa Azilu. Po izvještaju Klinike za infektivne bolesti kliničkog centra u Banjaluci za 2011. i 2012. godinu, za većinu napada pasa na čovjeka, čak 77 odsto, krivi su psi poznatog vlasnika. Zabilježen je slučaj Paše Јaganjac je iz Zenice koja je zbog pretrpljenog straha od opštine naplatila odštetu od 4.200 KM. U Republici Srpskoj je drugačija situacija. „U Gradu Banja Luka postoji Higijeničarska služba koja efikasno obavlja povjerene poslove, te se pravni osnov za tužbe protiv grada gubi. U takvoj situaciji bi bilo isto tužiti Grad ili Republiku Srpsku kada Vas neko opljačka, ukrade auto ili nanese povrede na javnom mjestu“, rekao je Slaven Grbić. PRIPREMILA: S. Slijepčević
-
Rizvan
#3055 Re: Problem pasa lutalica
A zašto ovo od početka nije primjenjivano i u Sarajevu?SanskiBiser wrote: Eutanaziraju se samo bolesni, agresivni, te psi skloni da ugrizu čovjeka.“, kaže Grbić.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3056 Re: Problem pasa lutalica
L u c i f e r wrote:U čemu je fol...?amiliana wrote:Mi u Banja Luci nemamo taj problem.
http://www.vetkom.rs.ba/lat/legislativa ... tinja.html
http://www.narodnaskupstinars.net/lat/s ... otinja-cyr
Član 30.
(1) Vlasnik prihvatilišta za životinje dužan je da:
a) obezbjedi dovoljnu količinu hrane i vode za životinje,
b) obezbjedi veterinarsko-zdravstvenu zaštitu životinja,
v) obezbijedi dovoljno životnog prostora za svaku životinju,
g) vodi evidenciju o svakoj zbrinutoj životinji i
d) vodi evidenciju o svakoj udomljenoj životinji.
(2) Imalac životinje ima pravo da zahtijeva vraćanje životinje koja je nađena i smještena u sklonište u roku od osam dana od dana smještanja u sklonište, u protivnom životinja se može dodijeliti drugom zainteresovanom licu.
(3) Lice koje udomi pronađenu životinju dužno je da potpiše izjavu o udomljavanju životinje.
(4) Životinje iz skloništa koje nije moguće udomiti mogu se nakon 30 dana držanja usmrtiti.
(5) Nadležni organ jedinice lokalne samouprave izdaje odobrenje za formiranje prihvatilišta za životinje, a na osnovu uputstva koje propisuje ministar.
-
Zastozato
#3057 Re: Problem pasa lutalica
Ko je god bio u RS potvrdice da na ulicama nema pasa lutalica, tako da ne znam sta ovaj prica.SanskiBiser wrote:L u c i f e r wrote:U čemu je fol...?amiliana wrote:Mi u Banja Luci nemamo taj problem.Problem pasa lutalica u Banjaluci: Sterilizacija ili eutanazija
Prema procjenama Veterinarskog zavoda i gradskog Azila, na ulicama Banjaluke živi oko 800 pasa lutalica, što je 5 do 10 puta manje u odnosu na druge gradove Bosne i Hercegovine približne veličine.
- Foto: RTS
Foto: RTS
Kako saznajemo iz Azila, u toku 2013. godine sa ulica Banjaluke uklonjena su 342 psa što je duplo manje nego prošle godine. Zdravi psi sklonjeni su u Azil , a do sada ih je 140 udomljeno. “Ove godine daleko je manji broj pasa iz Azila koji su naši sugrađani udomili. Razlog tome je osnivanje više udruženja za zaštitu životinja.“, rekao je Slaven Grbić, direktor preduzeća "Slaven" kojem je povjeren Azil. Zadatak ovakvih udruženja je da sklone napuštene životinje sa ulice, te udomiteljima pronađu zdrave životinje. „Oko 70 odsto pasa lutalica je vlasnik odbacio, same ili sa štencima“, rekao je Goran Milojević iz Udruženja za zaštitu životinja "Kerber". Јedno je sigurno, posljednjih nekoliko godina udomljeno je i na taj način spašeno oko 900 odraslih pasa i štenadi. Ipak to ne umanjuje problem pasa na ulici, a ni strah građana. U jeku protesta u Sarajevu protiv usvajanja zakona koji predviđa mogućnosti eutanazije napuštenih pasa u roku od 15 dana od dovođenja u azil, u Banjaluci ipak humanija rješenja. „Azil Grada Banja Luka zadržava zdrave pse do udomljavanja, vraćanja na ulicu ili uginuća od starosti. Eutanaziraju se samo bolesni, agresivni, te psi skloni da ugrizu čovjeka.“, kaže Grbić. Milojević smatra da bi najbolje rješenje problema bila sistematska sterilizacija pasa jer se na taj način broj pasa na ulici za pet godina smanjuje za oko 90 odsto. On dodaje da eutanazija nije dobro rješenje jer se njom za sedam godina umanjuje broj pasa za svega 30 odsto. Takođe, dosljedna primjena zakona koji kažnjava neodgovorne vlasnike doprinijela bi rješavanju problema. Tome u prilog išao bi jedinstven registar za čipovanje pasa na nivou cijele Republike Srpske, ili još bolje, cijele Bosne i Hercegovine. Ipak, u Banjaluci je samo jedan Azil čiji je smještajni kapacitet 100 pasa, a trenutno tamo brinu o 280. Od velike pomoći su urduženja za zaštitu životinja i volonteri,. U Republici Srpskoj postoje prihvatilišta za pse još u Prijedoru i Bijeljini, ali su neuslovni i broj pasa u njima je davno prešao dozvoljenu granicu. Problemi koji zbog ovakve situacije nastaju su brojni- od straha građana, evidentiranih napada pasa do (ne)higijene u stambenim naseljima. U 2013. godini Higijeničarska služba Banjaluke je imala preko 1400 poziva po raznim osnovama: prijava pasa lutalica, leševa životinja na javnoj površini, te poklanjanje pasa Azilu. Po izvještaju Klinike za infektivne bolesti kliničkog centra u Banjaluci za 2011. i 2012. godinu, za većinu napada pasa na čovjeka, čak 77 odsto, krivi su psi poznatog vlasnika. Zabilježen je slučaj Paše Јaganjac je iz Zenice koja je zbog pretrpljenog straha od opštine naplatila odštetu od 4.200 KM. U Republici Srpskoj je drugačija situacija. „U Gradu Banja Luka postoji Higijeničarska služba koja efikasno obavlja povjerene poslove, te se pravni osnov za tužbe protiv grada gubi. U takvoj situaciji bi bilo isto tužiti Grad ili Republiku Srpsku kada Vas neko opljačka, ukrade auto ili nanese povrede na javnom mjestu“, rekao je Slaven Grbić. PRIPREMILA: S. Slijepčević
-
kakavdanakneiskustvu
#3058 Re: Problem pasa lutalica
U Bijeljini ih prije dvije godine nigdje na ulicama nije bilo
- JaneEyre
#3059 Re: Problem pasa lutalica
ja se sve slažem sa ovim gore gospodinom direktorom azila u Banjaluci. Naravno da imaju samo 800 pasa na ulicama, da samo eutaniziraju agresivne, itd...sve je to super...
međutim, zaboravio je da spomene ključnu razliku između Zakona na nivou BIH i zakona koji tretira ovu problematiku na nivou RS koji nije u skladu sa zakonom na nivou BiH a gdje stoji: ''mogu se nakon 30 dana držanja usmrtiti. '' Da, da to se odnosi i na potpuno zdrave pse...i eto i u tome je fol
i što se mene tiče ja nisam za ubijanje pasa...ja bih stvarno zeljela da se svi sklone sa ulica, da se svima nađe topli dom i da se svi usvoje
međutim, živim u stvarnosti gdje je dječiji dodatak u KS 33,00 KM, u ZE-DO kantonu 09,00 KM mjesečno...a ne u zemlji medvjeda i leptirova 
međutim, zaboravio je da spomene ključnu razliku između Zakona na nivou BIH i zakona koji tretira ovu problematiku na nivou RS koji nije u skladu sa zakonom na nivou BiH a gdje stoji: ''mogu se nakon 30 dana držanja usmrtiti. '' Da, da to se odnosi i na potpuno zdrave pse...i eto i u tome je fol
i što se mene tiče ja nisam za ubijanje pasa...ja bih stvarno zeljela da se svi sklone sa ulica, da se svima nađe topli dom i da se svi usvoje
-
kakavdanakneiskustvu
#3060 Re: Problem pasa lutalica
JaneEyre wrote:ja se sve slažem sa ovim gore gospodinom direktorom azila u Banjaluci. Naravno da imaju samo 800 pasa na ulicama, da samo eutaniziraju agresivne, itd...sve je to super...
međutim, zaboravio je da spomene ključnu razliku između Zakona na nivou BIH i zakona koji tretira ovu problematiku na nivou RS koji nije u skladu sa zakonom na nivou BiH a gdje stoji: ''mogu se nakon 30 dana držanja usmrtiti. '' Da, da to se odnosi i na potpuno zdrave pse...i eto i u tome je fol![]()
i što se mene tiče ja nisam za ubijanje pasa...ja bih stvarno zeljela da se svi sklone sa ulica, da se svima nađe topli dom i da se svi usvojemeđutim, živim u stvarnosti gdje je dječiji dodatak u KS 33,00 KM, u ZE-DO kantonu 09,00 KM mjesečno...a ne u zemlji medvjeda i leptirova
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#3061 Re: Problem pasa lutalica
10.000-12.000 paščadi u gradu
svaki dan poseru 100-200 grama(ovo lupam ako neko zna tačnije neka ispravi)
to je 1000-2000 kg svakog dana x 30 dana x 12 mjeseci x 5 godina
-
5 0 5
#3062 Re: Problem pasa lutalica
ima u bukurestu.madridist wrote:
Ovo nije normalno za selo negdje visoko u planinama a kamoli za prestonicu jedne drzave,sramota,
- SanskiBiser
#3063 Re: Problem pasa lutalica
Ovi sa slike seru barem pola kile dnevno, a ovaj bijeli i do kilu garantjapin_mutapi wrote:10.000-12.000 paščadi u gradu

-
nelle_tz
#3064 Re: Problem pasa lutalica
Video/Još jedan u nizu napada pasa lutalica
Psi lutalice napali su Kemala Durakovića na radnom mjestu, u krugu Kliničkog centra. Njih 17. Kaže, da mu kolege nisu pomogle, sam se sigurno ne bi uspio odbraniti.
http://tvsa.ba/ba/vijesti/videojos_jeda ... a_lutalica
Psi lutalice napali su Kemala Durakovića na radnom mjestu, u krugu Kliničkog centra. Njih 17. Kaže, da mu kolege nisu pomogle, sam se sigurno ne bi uspio odbraniti.
http://tvsa.ba/ba/vijesti/videojos_jeda ... a_lutalica
- Logovan
#3065 Re: Problem pasa lutalica
Jest eto jedino mi imamo problema sa lutalicama.madridist wrote: Ovo nije normalno za selo negdje visoko u planinama a kamoli za prestonicu jedne drzave,sramota,
-
L u c i f e r
#3066 Re: Problem pasa lutalica
Iz Općine Novi Travnik nisu se javno osvrnuli na pismo sugrađanke.
-
RLewis
#3067 Re: Problem pasa lutalica
Cega me je danas strah, moju zenu su prije par noci napali jer je nosila neku hranu iz pekare. A danas ce biti pune ulice djece s korpama punih mesa. Nadam se da mi je razmisljanje glupo!
- Hajlac
#3068 Re: Problem pasa lutalica
Mi i Rumunija.Logovan wrote:Jest eto jedino mi imamo problema sa lutalicama.madridist wrote: Ovo nije normalno za selo negdje visoko u planinama a kamoli za prestonicu jedne drzave,sramota,![]()
Gle čuda - u oba slučaja britanski dušmani upetljani.
http://en.wikipedia.org/wiki/Street_dog ... Background
-
nelle_tz
#3069 Re: Problem pasa lutalica
U Velikoj Britaniji pas ubio bebu. http://www.index.hr/vijesti/clanak/stra ... 75420.aspx
-
kakavdanakneiskustvu
#3070 Re: Problem pasa lutalica
Bože sacuvaj
- homega
#3071 Re: Problem pasa lutalica
http://tacno.net/sarajevo/snezana-vidov ... -na-zivot/
Ko je odgovoran za stanje sa napuštenim životinjama na ulicama bh. gradova?
Oni koji su već pet godina tobože, zatečeni ovim Zakonom i koji pet godina pričaju kako eto nisu stečeni preduvjeti, pa su nastavili da ih NE stvaraju i narednih pet godine. Oni koji 5 godine nisu mrdnuli prstom da provedu registraciju, kažnjavaju i onemoguće napuštanje životinja, oni koji nisu provodili sterilizacije, oni koji su učinili sve da problem eskalira, a kako bi sada izvršili zamjenu teza i refocus sa vlastitog nerada i neodgovornosti na pse na ulici. Riješit problem ne znači uklonit pse sa ulice, eliminirat, ubit. Ali očito nije u skladu sa populističkom retorikom kojoj smo svakodnevno izloženi reći građanima, da će pasa na ulici biti, da sistemsko rješenje podrazumijeva konsolidirani pristup uz uvezivanje svih kockica mozaika od registracije, kažnjavanja, sterilizacija vlasničkih i napuštenih životinja, osnivanje skloništa, te da se moraju stvoriti uvejti za fnkcioniranje sistema.
Zagovaranje ad hoc nezakonitih rješenja, ili izmjena zakona na tragu onoga čemu smo svjedočili prošle godine ne doprinosi izgradnji sistema dobre prakse, ne eliminira uzrok problema, ne diže standard veterinarske struke, no baca prašinu u oči svima kojih se ovo tiče. Samo dosljednom provedbom postojećeg zakona uz focus na preventivnim mjerama možemo ovaj problem rješavati.
7 godina kontinuiranog ubijanja jedva smanjuje populaciju pasa na ulici za 32, 5 posto, dok pet godina primjene preventivnih mjera sterilizacije uz preventive nastanka nove generacije napuštenih životinja smanjuje populaciju za 95 posto. Računica je jasna, egzaktna i nedvosmislena.
- Hemera
#3072 Re: Problem pasa lutalica
snnneeežžžžaaa i njene idiotarije
-
kakavdanakneiskustvu
#3073 Re: Problem pasa lutalica
Centralni registar životinja,pa ne znamo ni koliko ljudi ima a ono bi centralni registar životinja,kakav je to mozak,da je ne znam rekao bi da zivi norveškoj ili svedskoj
- drug_profi
#3074 Re: Problem pasa lutalica
ko vjeruje u sterilizaciju kao metod nek prodje autom od Darive preko Moscanice do Vasinog Hana. Vidjece 5-6 grupica kucica, od kojih su neki velicine pacova, a najveci velicine macke. otprilike sve zajedno 20-tak na 4 lokacije.
Prebiru po smecu, prestraseni, mrsavi, vjerovatno i bolesni.
Danas sam vidio da je jednog vjerovatno udarilo auto i ubilo ga dok su se ostali braca i sestre skupili oko tijela i kao da ga cuvaju.
E sad nabijem ja ljubav cukoljubaca kad je ljubav samo palamudit ili se malo poigrat u parku. Ove zivotinje pate i to ne malo.
Bilo bi super sve ih udomiti, ali budimo realni...
Uspavljivanje je jedino sto bi njima donijelo mir i prekid patnje.
Prebiru po smecu, prestraseni, mrsavi, vjerovatno i bolesni.
Danas sam vidio da je jednog vjerovatno udarilo auto i ubilo ga dok su se ostali braca i sestre skupili oko tijela i kao da ga cuvaju.
E sad nabijem ja ljubav cukoljubaca kad je ljubav samo palamudit ili se malo poigrat u parku. Ove zivotinje pate i to ne malo.
Bilo bi super sve ih udomiti, ali budimo realni...
Uspavljivanje je jedino sto bi njima donijelo mir i prekid patnje.
- homega
#3075 Re: Problem pasa lutalica
Hemera wrote:snnneeežžžžaaa i njene idiotarije
Od tebe dovoljno, uglavnom pružaš maksimum