Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Erzsebet

#1 Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by Erzsebet »

Ne znam koliko vas živi u strogom centru grada, kao što su ulice Ferhadija, Titova, Dženetića čikma, Branilaca Sarajeva i sl., ali ja se susrećem s jednim teško rješivim problemom. Naime, za vrijeme bivanja u Sarajevu, auto sam uvijek ostavljao u ulicama Petrakijina ili Buka, zavisno gdje nađem mjesto. Nakon što je uvedeno obavezno plaćanje u Petrakijinoj, Buka je uvijek puna i nemam više gdje ostaviti auto, osim da se penjem na vrhove Mejtaša ili Bjelava, a živim u Ferhadiji, tj. u Gajevom trgu, gdje mi je službeno adresa stanovanja.

Zanima me sada slijedeća stvar. Kome da se obratim za dozvolu parkiranja u Gajevom trgu, tj. pored samo Tržnice? Da li je za to zadužena Gradska uprava ili Kanton? Ili možda opština? Ako je opština u pitanju, moglo bi predstavljati problem što je moja zgrada, iznaj Unicredit banke, u Starom Gradu, a ta eventualna parking mjesta su u centru, jer granica ide posred ulice.

Obratio bih se u ime stanara naše dvije zgrade, jer mislim da je sasvim normalno da tu imamo parking. Nikome auta neće smetati, i ovako je ulica puna nepropisno parkiranih vozila i pješačka zona se ne poštuje. Šverceri i ostali parkiraju tu, a policija ispija kafe s njima. Trenutno u ulici stoje parkirana četiri auta, od kojih dva BMW-a, jedan Lexus i jedan Audi A8. Zaboga, ljudi su kokuzi, pa nemaju gdje drugo.

Čak mi je palo na pamet, ako se ljudi iz naše dvije zgrade slože, da jednostavno sagradimo rampe koje se podižu, pa da onda tražimo legalizaciju, to u Bosni tako očigledno ide. Šta mislite o tome svemu i imate li neki prijedlog šta da radim? Dakle, prvenstveno me zanima čija je to nadležnost i kome da se obratim?
Cipelguz

#2 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by Cipelguz »

Staklena boca + bemzin + krpica + sibica + dobar vjest zabac = rjesenje tvojih muka, da se puno ne kuka (po forumu) + da znas, "zakon" nece doc' po tu 4-icu.
dimu

#3 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by dimu »

izvini nigdje ne postoji pravilo da ti parking mora biti ispred zgrade... sta neko ko zivi recimo na vrhu strose, taj treba trazit dozvolu da parkira ispred katedrale ???

razumijem ja problem parkiranja i manjak mjesta i to, ali ti je zahtjev za parking kod trznice apsurdan totalno...

a sto se tice petrakijine, kakva crna naplata, tamo sam sto puta parkirao i nikad nisam dobio ono "upozorenje"jer nisam platio. a nisam nikad ni vidio da oni sto naplacuju zalaze u tu ulicu...

uostalom ako vec zivis u centru onda mozes kupit onu godisnju kartu za zonu 1, pa fino parkiras tu gdje se naplacuje...
Erzsebet

#4 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by Erzsebet »

Godišnje mi je parking u A zoni 540 KM, što je 50% skuplje od same registracije. To nije normalno nikako, i ja te pare ne dam. Kod Tržnice ionako šverceri parkiraju, a auta nikome ne smetaju, zar nije logičnije da stanari tu ostavljaju auta?

Petrakijina se od juče plaća, meni danas ostavili upozorenje.
slavkoimamodilera

#5 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by slavkoimamodilera »

Jednom vec napisah pa me iznapadase na pasija preskakala - ko zeli da zivi u centru, treba da bude spreman na posljedice zivota u centru - i tacka!
missko

#6 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by missko »

Ovdje u NJemackoj je to ovako regulisano. Parking ispred moje zgrade se placa, od 09-23 sata osim nedelje, a mi stanari smo dobili godisnje dozvole od opstine koje moras ostaviti na vidnom mjestu u autu i koje kostaju oko 35 evri tako da smijemo u toj zoni parkirat. Na dozvoli stoji registracija pecat i ime zone za vazecu godinu.
Klodovik

#7 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by Klodovik »

Ne vidim zašto je ovo problem. Plati parking mjesto ili garažu i gotovo. To vrijedi i za druge dijelove grada, a ne samo strogi centar. Ljudi plaćaju garaže po Dobrinji, Alipašinom, Pofalićima... što zbog sigurnosti, što zbog nedostatka (legalnog besplatnog) parking prostora.
nokia6170

#8 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by nokia6170 »

parking je luxuz, a ne potreba...ma koliko sad to nekom strasno zvucalo. ovaj sistem koji generalno imamo je naslijedjen iz komunizma gdje je svaka zgrada imala "svoj" parking...to ustvari nije nikad bio "svoj" parking vec je bio u vlasnistvu nadlezne opstine koja je davala "gratis" na koristenje stanarima. danas ako stanari hoce "svoj" parking onda se fino prilikom izgradnje stambene zgrade ispod te iste zgrade napravi parking.

Prema Zakonu o gradjevinskom zemljistu, vlasnik, odnosno suvlasnik si samo onoga sto se nalazi ispod zgrade.

p.s. znaci nemas pravo na parking, al imas pravo da molis nadlezne opstinske organe da vam daju na koristenje neki prostor za parking...al to je vec diskreciono pravo vlasti, a ne obaveza.
nova_korisnica

#9 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by nova_korisnica »

ne zivim u strogom centru grada, vec u starom gradu :D ali problem je tu manje vise isti..
ja sam svoj rijesila na taj nacin sto sam nasla nekoga da mi iznajmljuje garazu od 17h do 9h (na poslu imam zakup parking mjesta od 07-19h)..i to placam oboje cca 2000 KM godisnje (lijep odmor negdje, ha??)
posto drugog rjesenja nije bilo, ja sam morala uzeti to..ovaj na poslu mi je sasvim jasno i ok sto ga placam...ali ovaj kuci je vec druga prica..naime, ja imam komsiju koji se sjetio da prostor ispred zgrade pretvori u garaze! bas lijepo od njega..samo sto je u svemu tome previdio da ne zivi on sam u toj zgradi :) on i njegov sin imaju po jednu garazu (nekada imaju jedno auto, nekada dva :? ), zatim jedan komsija i njegov otac takodjer imaju jednu garazu i jos jedno parking mjesto, jedan komsija garazu, jedan jos parking mjesto. i to ti je to. sav prostor zauzet. eh posto sam ja jedina ostala bez parkinga, nema teorije da bi neko od komsija stao iza mene kada bih se zalila inspekciji za nelegalnu gradnju (svi objekti osim jedne garaze su ilegalni) btw..ima jos jedna garaza u kojoj jedan covjek drzi auto, koji uopste ne zivi u blizini...uglavnom, da se vratim na pricu..svi bi oni jedva docekali da se to potpise i legalizuje,a opstina kao takva uopste nema interesa da se bakce "tako sitnim stvarima" (ovo mi je covjek iz opstine rekao)...drugi problem u tomu svemu jeste sto je taj komsija sto je te silne garaze napravio (a nisu to samo garaze, vec garaza i "malo" prostora da se moze ostaviti sto sta) malo reci tezak covjek...samo galami okolo i sve mora biti po njegovom i mene ako neko pita covjek nije dobar u glavi...plus na to sve covjek ima pistolj u kuci...
razmisljala sam da li mi vrijedi razgovarati sa jednim takvim covjekom (a tu nema razgovora-sve mora biti po njegovom) i opet vjerovatno izaci "praznih ruku" ili bi trebala da se obratim opstini i nadleznim inspekcijama, koji opet nece nista uraditi?!? kako god, iz toga bi proizasao neki sukob i onda je meni da razmisljam sta li ce taj debil uraditi :| saberi i oduzmi, ja bih tu najlosije prosla i onda je najlakse bilo da svaki mjesec kesiram nadoknadu za garazu koju koristim pola dana....
alica.k

#10 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by alica.k »

pa cujte
zivot u centru je luksuz
auta i parking su luksuz
ko hoce da zivi u centru mora platit odredjenu cijenu za to, i tacka.

rjesenje: prodaj stan, kupi negdje dalje od centra (gledaj da nije u blizini opstine/policije/slicnih zgrada), opremi stan, uplati 10 dana na maldivima i uzivaj. a parking uvijek slobodan.

na kraju krajeva, sta ce ti auto, ako zivis na 10 min pjeske od svega bitnog. nekako je logicno ako radis na...ilidzi(lupam)...lakse ti je onda zivjeti na ilidzi nego svaki dan iz centra na ilidzu, pa kad se vratis kuci nemos se ni odmorit jer valja trazit/cekat parking.

meni auto treba da idem u centar (tamo mi je fakultet i sve ostalo bitno). da zivim u centru...sta ce mi onda auto?
Erzsebet

#11 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by Erzsebet »

slavkoimamodilera wrote:Jednom vec napisah pa me iznapadase na pasija preskakala - ko zeli da zivi u centru, treba da bude spreman na posljedice zivota u centru - i tacka!
Tačka zato što ti tako kažeš... Ne bi tako govorio da živiš ovdje i da ti šverceri parkiraju pred zgradu svaki dan, bez ikakve naknade i pored toga još i nelegalno prodaju milion stvari tu. Šta ćemo s tim? Meni uopšte ne bi bio problem kad bi zakon za sve bio isti i kad bi ga svi poštovali, ali me strašno živcira kad jedan od tih "vlasnika" svih tih nelegalnih stvari parkira svoj BMW nasred pješačke zone i niko mu ništa nikad ne uradi, jer je zaboga invalid, a uz to se još Bog zna kakvim kriminalom bavi.

Ja samo kažem da, ako će već biti parkirana auta tu, zar nije logičnije da parkiraju ljudi koji žive tu? Ako neće nikoga biti, onda ok, ali neka ih nosi pauk stalno, pa će prestati, a ja ću i dalje na Bjelavama parkirati ili gdje već nađem.
slavkoimamodilera

#12 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by slavkoimamodilera »

Erzsebet wrote:Tačka zato što ti tako kažeš... Ne bi tako govorio da živiš ovdje i da ti šverceri parkiraju pred zgradu svaki dan, bez ikakve naknade i pored toga još i nelegalno prodaju milion stvari tu. Šta ćemo s tim?
Govorim zato sto je i meni 4 km od centra ista takva situacija :-) Meni pred zgradom parkiraju kojekakvi likovi koji rade u blizini, koji zive 200 m od moje zgrade, ali im je parking okupiran zbog obliznjeg trznog centra i jos milion takvih... pa se opet ne zalim, vec parkiram gdje stignem :roll: a ti bi i da si u centru i da ti je jos po taman :-)
Erzsebet

#13 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by Erzsebet »

alica.k wrote:pa cujte
zivot u centru je luksuz
auta i parking su luksuz

rjesenje: prodaj stan, kupi negdje dalje od centra (gledaj da nije u blizini opstine/policije/slicnih zgrada), opremi stan, uplati 10 dana na maldivima i uzivaj. a parking uvijek slobodan.

na kraju krajeva, sta ce ti auto, ako zivis na 10 min pjeske od svega bitnog. nekako je logicno ako radis na...ilidzi(lupam)...lakse ti je onda zivjeti na ilidzi nego svaki dan iz centra na ilidzu, pa kad se vratis kuci nemos se ni odmorit jer valja trazit/cekat parking.

meni auto treba da idem u centar (tamo mi je fakultet i sve ostalo bitno). da zivim u centru...sta ce mi onda auto?

Auto mi treba da putujem po Evropi, ne da se vozam po gradu i da ponekad naveče odem negdje malo dalje od Pofalića... Inače, ne vozim se po centru, nisam blesav.

Miješate kruške i jabuke, nisam vas pitao za mišljenje jel' život u centru luksuz ili ne, nego da li je logično da svi osim nas koji živimo tu, parkiraju kod naše zgrade ili je logičnije da mi parkiramo? Kad već lupetaš, ove stanove nije moguće bilo otkupiti do nedavno, pa ih nije moguće bilo ni prodati, a neki su još pod restitucijom. Tu ljudi žive, kao i moja porodica, zadnjih 100 godina i zaista to ne smatram luksuzom.
alica.k

#14 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by alica.k »

hm, e vidis, ako ti treba za putovanje evropom, onda to i nije toliki problem? znas sta hocu da kazem, ako ti auto treba jednom mjesecno, kad to ides putovati evropom, onda kad se vratis i nadjes mjesto, okupiras ga ostatak mjeseca, i nemas frke.
kako si ti ovaj post gore napisao, to je kao da si svaki dan isao negdje i vracao se, pa svaki dan problem s parkingom. a ne samo kad putujes po evropi.

btw, i ja imam problem sa parkingom, zivim odmah do policije i opstine i to je prava premija ako dodjes i ima slobodno mjesto za parkirat se. skoro uvijek cekam da se oslobodi mjesto, pa makar i 15 minuta, ali cekam. ne zalim se, a znas zasto? jer sam sama tako izabrala, eto. a ne zivim ni blizu centra.

to kad je moguce bilo il nije bilo otkupiti stanove i slicne stvari, zaista nije tema ovdje, nit ja znam jel ti tu zivis sad il si zivio nekad, il mozda jos neko tvoj zivi tu, i kakva ti je historija porodice, i slicno.

smijesno.
Klodovik

#15 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by Klodovik »

Erzsebet wrote:
alica.k wrote:pa cujte
zivot u centru je luksuz
auta i parking su luksuz

Auto mi treba da putujem po Evropi, ne da se vozam po gradu i da ponekad naveče odem negdje malo dalje od Pofalića... Inače, ne vozim se po centru, nisam blesav.

Miješate kruške i jabuke, nisam vas pitao za mišljenje jel' život u centru luksuz ili ne, nego da li je logično da svi osim nas koji živimo tu, parkiraju kod naše zgrade ili je logičnije da mi parkiramo? Kad već lupetaš, ove stanove nije moguće bilo otkupiti do nedavno, pa ih nije moguće bilo ni prodati, a neki su još pod restitucijom. Tu ljudi žive, kao i moja porodica, zadnjih 100 godina i zaista to ne smatram luksuzom.
Logično je da tu parkira onaj ko nađe slobodno mjesto. Tako je i pred mojom zgradom i pred ogromnim brojem zgrada u gradu. Centar ili ne, potpuno je nevažno.
taksimetar

#16 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by taksimetar »

Moj je problem slican, ali obrnut.

Meni treba parking na Marin Dvoru u radno vrijeme. Trenutno placam mjesecnu poludnevnu kod mosta Suade Dilberovic jer na parkingu koji meni odgovara (kod drzavne bolnice) ne izdaju mjesecne karte.
Dakle, odgovaraju mi sve opcije koje podrazumijevaju sigurno parking mjesto ujutro u 8h posto na posao dolazim izvan Sarajeva.
Odgovara mi i garaza, mjesto ispred garaze (uz dogovor da vlasniku garaze ostavim rezervni kljuc), avlija...sve sto je u tom dijelu grada i samo u periodu 0d 8-16 h, samo u radne dane.
Naravno, uz razumnu cijenu, odnosno po cijeni poludnevne mjesecne parking karte tamo gdje ta opcija postoji (50 kM).
Erzsebet

#17 Re: Problem parkinga ljudi koji žive u centru grada

Post by Erzsebet »

Klodovik wrote:Logično je da tu parkira onaj ko nađe slobodno mjesto. Tako je i pred mojom zgradom i pred ogromnim brojem zgrada u gradu. Centar ili ne, potpuno je nevažno.

Tu ja parking ZABRANJEN, jer je to pješačka zona. Dakle, ja tražim ili da se zabrani potpuno i uklone ta vozila, ili da se dopusti nama koji tu živimo.

Mene zanima kome se obratiti s ovim zahtjevom? Je li iko zna ko je nadležan za ovakve stvari, opština, grad, kanton?
Post Reply