Problem na trapu.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Melami

#1 Problem na trapu.

Post by Melami »

Pozdrav svima, pokusao ma temi gume al ocigledno nije tema popularna pa cu pokusati na ovoj temi.
Auto 1999 audi a6
ZNaci, evo kakve su mi gume bile kad sam prekontrolisao.
Image
Gume su zamjenjene odmah al sta je problem, ne zelim nove gume mjenjati za 6 mjeseci.
1. Da li je ovo moguci problem? Dva mehanicara su mi rekli da je ovaj dio problem. Auto ne vuce ni u jednu stranu i druga guma je isto bila poprilicno istrosena samo iznutra.
Image

2. Isto tako,jedan mi ''mehanicar'' kaze da uzmem neku ovakvu stvarcicu i da naprscem cijelu suspenziju naprijed, jer se cuje neki zvuk kad okrecem volan,znaci sve dijelove da namazem.http://www.ebay.com/itm/CRC-White-Lithi ... 0c&vxp=mtr
Koliko bi to imalo svrhe raditi kad ionako ne mogu se naprskati dijelovi koji su pokretni?
da li moze biti kakve stete.

3. Da li je ovaj zglob problem tog zvuka i smijem li ovako ostaviti, znaci lijepo se moze otvoriti ova guma i vidi se unutra. Jel bolje zamjeniti samo zglob ili cijeli ovaj dio?
Image

4. Da li se trebaju podmazivati ovi zglobovi, na suspenziji ili... Nesto u ovom smislu? smijem li recimo ovaj sto se razvaljen otvoriti i malo podmazati unutra sa ovim proivodom gore navedenim sa ebaya?
http://www.youtube.com/watch?v=nhagkwZJ ... re=related

Hvala mnogo svima.
shlauf

#2 Re: Problem na trapu.

Post by shlauf »

Tamo gdje si pravio špuru neka ti prekontrolišu nagib točkova a ne samo da se pouzdaš da ti auto ne vuče u stranu.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Melami

#3 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

shlauf wrote:Tamo gdje si pravio špuru neka ti prekontrolišu nagib točkova a ne samo da se pouzdaš da ti auto ne vuče u stranu.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Nisam ni pravio spuru jos, hocu da prvo provjerim ovo sve i zamjenim sto treba pa onda, nema svrhe prvo raditi spuru pa nesto mjenjati i opet treba raditi spuru ili ne?
Daj mi sta konkretno na ove gore slike.
Svi kazu da je auto pretesko i da porede ovaj dio konkretno sto sam slikao, valjda je od nekog mekog materijala ili sta je znam. Auto je naprijed tesko oko 1150kg meni se cini a nazad preko 1000kg.

Nemojte se samo sad ibretiti kakve su gume i kako sam to dopustio i slicno :D
Bimmer_

#4 Re: Problem na trapu.

Post by Bimmer_ »

kao sto ti shlauf odgovori, idi nekom DOBROM majstoru, a ne tim sto ti kazu da podmazujes kugle :D
Ta kugla sto je na njoj guma poderana je istrosenaa sigurno, mora se zamijenit citava ta lafeta aluminijska. Na tom autu se mijenjaju citave lafete, nemozes samo zamijenit npr. kuglu (taj zglob sto ti kazes) ili selen.
Pregledaj sve te lafete imaju li lufta (imas ih 4 na jednoj strani, stabilizator i krajnicu), ako ima imalo lufta na kugli mora se promijenit.
Tek onda odes na spuru i eto ;)

Taj gore selen sto si uslikao, moze on biti uzrok ali mi ne izgleda pokidano.
Nema veze sto je auto pretezak ako je ispravan ovjes i trap ima da stoji kao strijela ;)
Melami

#5 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:kao sto ti shlauf odgovori, idi nekom DOBROM majstoru, a ne tim sto ti kazu da podmazujes kugle :D
Ta kugla sto je na njoj guma poderana je istrosenaa sigurno, mora se zamijenit citava ta lafeta aluminijska. Na tom autu se mijenjaju citave lafete, nemozes samo zamijenit npr. kuglu (taj zglob sto ti kazes) ili selen.
Pregledaj sve te lafete imaju li lufta (imas ih 4 na jednoj strani, stabilizator i krajnicu), ako ima imalo lufta na kugli mora se promijenit.

Nema veze sto je auto pretezak ako je ispravan ovjes i trap ima da stoji kao strijela ;)
Skonto sam i ja da se ne mogu sami zglobovi mjenjati, da se mora cijela lafeta promjeniti.
Znaci ti mislis da je spura problem a ne ovaj selen sto sam usliko? Jbg i mehanicar ce svaki vuci na svoju stranu, onaj koji radi spuru ce reci da je spura, jer mu je lako to odraditi, dok onaj koji ne radi spuru ce reci da je selen kako bi dobio sta posla dodatnog. ko ce ga znati.
JBg kao sto ti rece, imaju 4 lafete, to dok bi sve zamjenio mogo bi ga rahat novog kupiti. Malo sam cacko oko zglobova i meni se cini da su svi nekako meki, moze se pomjerii ova guma, zato koliko sam skonto ovi ''mehanicari'' i posmazuju zglobove umjesto da ih mjenjaju, jer je mnogo prihvatljivije finansijski a rezultat isti.
Pogledao sam ispod zglobova i ima saraf gdje se konektuje pumpa da se podmazu. kao na videu.
sto se moraju promjeniti ako imaju lufta na kugli ? pravice zvuk ili ce mi sve pokidati, cuo sam da se moze mnogo problema stvoriti ako nije dobar zglob, iltiga kugla.
drndalo

#6 Re: Problem na trapu.

Post by drndalo »

Melami wrote: Svi kazu da je auto pretesko i da porede ovaj dio konkretno sto sam slikao, valjda je od nekog mekog materijala ili sta je znam. Auto je naprijed tesko oko 1150kg meni se cini a nazad preko 1000kg.
Koji svi ? Zene kod Sabrije u brijacnici ? Popusti sviju i nadji jednog koji zna sta prica. Audi ti je tezak 2150 kg ? Super, prave ga od Uranijuma za USA trziste... :-) Popusti malo sve te "STRUCNJAKE" sto podmazivanjem zglobova dobijaju 200 KS vise, nego potrazi garazu specijalizovanu za rad na suspenziji, da otkriju sta sve treba mijenjati, pa to onda promijeni, neka kosta vise stotina $, Audi je, ni za Saturna ne mozes proci sa 70$... Ali kada to napravis sada, onda si miran bar 3-4-5 godina i bog te veselio...
Bimmer_

#7 Re: Problem na trapu.

Post by Bimmer_ »

Melami wrote:
Bimmer_ wrote:kao sto ti shlauf odgovori, idi nekom DOBROM majstoru, a ne tim sto ti kazu da podmazujes kugle :D

Skonto sam i ja da se ne mogu sami zglobovi mjenjati, da se mora cijela lafeta promjeniti.
Znaci ti mislis da je spura problem a ne ovaj selen sto sam usliko? Jbg i mehanicar ce svaki vuci na svoju stranu, onaj koji radi spuru ce reci da je spura, jer mu je lako to odraditi, dok onaj koji ne radi spuru ce reci da je selen kako bi dobio sta posla dodatnog. ko ce ga znati.
JBg kao sto ti rece, imaju 4 lafete, to dok bi sve zamjenio mogo bi ga rahat novog kupiti. Malo sam cacko oko zglobova i meni se cini da su svi nekako meki, moze se pomjerii ova guma, zato koliko sam skonto ovi ''mehanicari'' i posmazuju zglobove umjesto da ih mjenjaju, jer je mnogo prihvatljivije finansijski a rezultat isti.
Pogledao sam ispod zglobova i ima saraf gdje se konektuje pumpa da se podmazu. kao na videu.
sto se moraju promjeniti ako imaju lufta na kugli ? pravice zvuk ili ce mi sve pokidati, cuo sam da se moze mnogo problema stvoriti ako nije dobar zglob, iltiga kugla.
Pa ako ima lufta u kugli onda kucka u voznji, a kad se taj luft prosiri onda ce ti ispast kugla iz lafete skroz, dalje ti razmisli kakve su posljedice ako se to desi na autoputu...
Ako vec neces da se bakces sa majstorima, probaj ovo:
Podigni auto na dizalicu
Uhvati za tocak i probaj ga trzucat naprijed nazad, lijevo desno i dore dole.
Pokazat ce ti na svakoj kugli luft ako ga ima, vidjet ce se da pomjera, ne bi trebala pomjerat ako je ispravna.
Nemoj sve mijenjat samo sta je otislo.
Ne moras kupovati originalne, ima u Barama momak prodaje (ja ih koristim i solidne su) po 35-40KM gornje male, velike su po 60KM
Melami

#8 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

drndalo wrote:
Melami wrote: Svi kazu da je auto pretesko i da porede ovaj dio konkretno sto sam slikao, valjda je od nekog mekog materijala ili sta je znam. Auto je naprijed tesko oko 1150kg meni se cini a nazad preko 1000kg.
Koji svi ? Zene kod Sabrije u brijacnici ? Popusti sviju i nadji jednog koji zna sta prica. Audi ti je tezak 2150 kg ? Super, prave ga od Uranijuma za USA trziste... :-) Popusti malo sve te "STRUCNJAKE" sto podmazivanjem zglobova dobijaju 200 KS vise, nego potrazi garazu specijalizovanu za rad na suspenziji, da otkriju sta sve treba mijenjati, pa to onda promijeni, neka kosta vise stotina $, Audi je, ni za Saturna ne mozes proci sa 70$... Ali kada to napravis sada, onda si miran bar 3-4-5 godina i bog te veselio...
audi je tezak oko 2250kg.
Nisam skonto ovaj dio,
''/// podmazivanjem zglobova dobijaju 200 KS vise..'
vjeruj da kad bi otiso u tu radnju kao sto kazes ne bi izasao bez popravki ispod 1.000$ nasli bi oni milion stvari, ne d aauto ne valja, vec ce oni htjeti sve mjenjati sto je imalo istroseno.
Nije bas da vrijedi sad sve mjenjati ako nije pokvareno, ipak je auto staro.
Melami

#9 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:
Pa ako ima lufta u kugli onda kucka u voznji, a kad se taj luft prosiri onda ce ti ispast kugla iz lafete skroz, dalje ti razmisli kakve su posljedice ako se to desi na autoputu...
Podigni auto na dizalicu
Pokazat ce ti na svakoj kugli luft ako ga ima, vidjet ce se da pomjera, ne bi trebala pomjerat ako je ispravna.
Ne moras kupovati originalne, ima u Barama momak prodaje (ja ih koristim i solidne su) po 35-40KM gornje male, velike su po 60KM
eh bas tako, to sam cuo da se desi ako kugla nije dobra. To sto kazes kako da provjerim kugle, def cu uraditi.
Ne kucka mi nista u voznji, nema nikakvih problema, samo sto sam rekao, zvuk kad okrecem volan, pogovoto kad je u mjestu i ovo sto su mi se gume istrosile.

Ne zivim u SA, ja sam u USA, i da se razumijemo, da imam love da bacam ja ne bi ni vozio audija iz 1999 vec iz 2009, radim i ja braco za crnjaka zato i pokusavam da ustedim svaki $
Naso sam na ebay meni se cini oko $40 po lafeti, nije skupo, da li kod tih lijevih proizvodjaca kad se uzmu lafete mogu da brzo odu kugle i to?
Melami

#10 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:
Podigni auto na dizalicu
kako moja kugla ne kucka a maltene poderana je skroz?
Moram li mjenjati i desnu i lijevu lafetu ili se moze samo na jednoj strani?
Bimmer_

#11 Re: Problem na trapu.

Post by Bimmer_ »

Melami wrote:
Bimmer_ wrote:
Podigni auto na dizalicu
Ne moras u paru, mijenjaj samo ono sto je otislo. Naspanovana je pa ne vidis, mora ona imat lufta, a ta sto skripi i ona ima sigurno dosta lufta. Pod dosta lufta podrazumjevam da osjetis imalo, jer za trap svaki luft je mnogo...
Kad ode jedna, ona vuce drugu, trecu i sto vise otezes sa zamjenom vise ti se raznosi trap, morat ces i druge mijenjat
drndalo

#12 Re: Problem na trapu.

Post by drndalo »

@Melami

Da se razumijemo, da bi tvoj Audi imao 2200 kg, morao bi biti blindiran, a nije, pa smanji malo dozivljaj sa kilogramima, tvoj auto ne bi trebao imati vise od 1600 kg.... A onaj drugi dio se odnosio na "strucnjake" koji ti kazu da je tezak pa je zato to normalno, eto Audi nije znao da im je auto tezak, pa su stavili staklene lafete i secerne kugle... I slicne gluposti, kao neka podmazivanja... Ako ga je fabrika napravila tako, to mu je sasvim dovoljno, ali se mora nekada promijeniti... Ovako na daljinu ti vise ne mozemo pomoci, ali, sve to moras pretresti da nadjes sta se mora promijeniti, a sta jos moze. Sto mora, mora, nisi ti bez veze kupio auto povoljno, neko drugi ga nije htio skupo popravljati, ali ti to mozes zavrsiti jeftinije nego prosjecan Amer, ali moras malo vise traziti tamo nekoga ko hoce da radi npr. 3 od 6 stvari koje se moraju promijeniti... Mora biti takvih, ali ih neces naci ovdje, pogledaj po Audi forumima u USA kakav pametan savjet, ima toga... Dakle koliko god da kosta, a vozices ga nekoliko godina, onda ti taj trosak nije veliki, jer kao sto ti rekoh, ako to uradis kako treba, miran si nekoliko godina... Ako ga kontas samo preprodati, onda ne diraj nista, malo zamazi i te gumice tovatnom mascu, da se ne vidi da su popucale i zaradi koji $ na preprodaji...
Melami

#13 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:
Melami wrote:
Bimmer_ wrote:
Podigni auto na dizalicu
Ne moras u paru, mijenjaj samo ono sto je otislo. Naspanovana je pa ne vidis, mora ona imat lufta, a ta sto skripi i ona ima sigurno dosta lufta. Pod dosta lufta podrazumjevam da osjetis imalo, jer za trap svaki luft je mnogo...
Kad ode jedna, ona vuce drugu, trecu i sto vise otezes sa zamjenom vise ti se raznosi trap, morat ces i druge mijenjat
ja nisam skonto koja skripi, pretpostavljam ova sto je poderana.
@drndalo,
ja sam govorio o pojedinacnoj tezini prednjeg i zadnjeg dijela, al vjerovatno kad se gleda ukupno da se to ne sabira vec ima odredjeni dio koji se oslanja i na prednju i na zadnju osovinu ? :D tj onaj u sredini. Ukupno tezina auta je negdje oko 1600 meni se cini. tj 3650lb
drndalo

#14 Re: Problem na trapu.

Post by drndalo »

Ne moze se to tako gledati, ti si vjerovatno to gledao kao max. dozvoljeno osovinsko opterecenje, tj. sa punim autom... Ali to i nije bitno, kao sto ti rekoh, sve ostalo je bitnije...
Melami

#15 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

drndalo wrote:@Melami

Da se razumijemo, da bi tvoj Audi imao 2200 kg, morao bi biti blindiran, a nije, pa smanji malo dozivljaj sa kilogramima, tvoj auto ne bi trebao imati vise od 1600 kg.... A onaj drugi dio se odnosio na "strucnjake" koji ti kazu da je tezak pa je zato to normalno, eto Audi nije znao da im je auto tezak, pa su stavili staklene lafete i secerne kugle... I slicne gluposti, kao neka podmazivanja... Ako ga je fabrika napravila tako, to mu je sasvim dovoljno, ali se mora nekada promijeniti... Ovako na daljinu ti vise ne mozemo pomoci, ali, sve to moras pretresti da nadjes sta se mora promijeniti, a sta jos moze. Sto mora, mora, nisi ti bez veze kupio auto povoljno, neko drugi ga nije htio skupo popravljati, ali ti to mozes zavrsiti jeftinije nego prosjecan Amer, ali moras malo vise traziti tamo nekoga ko hoce da radi npr. 3 od 6 stvari koje se moraju promijeniti... Mora biti takvih, ali ih neces naci ovdje, pogledaj po Audi forumima u USA kakav pametan savjet, ima toga... Dakle koliko god da kosta, a vozices ga nekoliko godina, onda ti taj trosak nije veliki, jer kao sto ti rekoh, ako to uradis kako treba, miran si nekoliko godina... Ako ga kontas samo preprodati, onda ne diraj nista, malo zamazi i te gumice tovatnom mascu, da se ne vidi da su popucale i zaradi koji $ na preprodaji...
Upravo tako, nacicu nekog ko hoce popraviti samo djelove koje mora i koje ja kupim, a ne da ima duplu zaradu na djelovima i jos mu za sve i najmanju sitnicu treba 3 sata, pa tako dodje $250 ruke.
Sta mislis na ovo? http://www.1aauto.com/1A/ControlArmsFro ... 167/473367 Da li bi se smjelo komplet sve mjenjati, ovaj set sa slike, nije skup?
http://www.1aauto.com/1A/ControlArmsFro ... 167/473367

I kakav je kvalitet ovih proizvoda koji nisu original?

Sta je bilo sa selenom sa pocetka teme, to da ne mjenjam?
nisma nesto detaljno gledo, da li je ovaj selen dio donje lafete ili ne ? :S
daxon

#16 Re: Problem na trapu.

Post by daxon »

Kugla se obično čuje da lupka u vožnji, nisam imao iskustvo da se neispravna kugla manifestuje kao škripanje dok se volan okreće u mjestu. Škripanje prilikom okretanja volana u mjestu često zna biti uzrokovano neispravnim jednim ili oba aksijalna ležaja. Aksijalni ležaj se nalazi na vrhu prednjih amortizera gdje se amortizer spaja sa šasijom, njegova funkcija je da prilikom okretanja volana omogući i djelomično okretanje opruge koje se nalaze na amortizeru. Ukoliko aksijalni ležaj ne obavlja svoju funkciju, tada se može čuti škripanje ili krckanje prilikom okretanja volana u mjestu. Moguća poslijedica neblagovremene zamjene neispravnog aksijalnog ležaja je pucanje opruge, naime, uslijed djelovanja sile, a zbog nemogućnosti pravilnog zakretanja opruge prilikom okretanja volana, dolazi do uvrtanja i naprezanja opruge na način koji nije predviđen, vremenom zbog takvog naprezanja dolazi do zamora materijala i pucanja opruge, što ukoliko se desi u vožnji može biti veoma opasno.
Dakle, uz ostale dijelove ovjesa, moja preporuka bi bila provjeriti amortizere i stanje aksijalnih ležajeva.
Melami

#17 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

daxon wrote:Kugla se obično čuje da lupka u vožnji, nisam imao iskustvo da se neispravna kugla manifestuje kao škripanje dok se volan okreće u mjestu. Škripanje prilikom okretanja volana u mjestu često zna biti uzrokovano neispravnim jednim ili oba aksijalna ležaja. Aksijalni ležaj se nalazi na vrhu prednjih amortizera gdje se amortizer spaja sa šasijom, njegova funkcija je da prilikom okretanja volana omogući i djelomično okretanje opruge koje se nalaze na amortizeru. Ukoliko aksijalni ležaj ne obavlja svoju funkciju, tada se može čuti škripanje ili krckanje prilikom okretanja volana u mjestu. Moguća poslijedica neblagovremene zamjene neispravnog aksijalnog ležaja je pucanje opruge, naime, uslijed djelovanja sile, a zbog nemogućnosti pravilnog zakretanja opruge prilikom okretanja volana, dolazi do uvrtanja i naprezanja opruge na način koji nije predviđen, vremenom zbog takvog naprezanja dolazi do zamora materijala i pucanja opruge, što ukoliko se desi u vožnji može biti veoma opasno.
Dakle, uz ostale dijelove ovjesa, moja preporuka bi bila provjeriti amortizere i stanje aksijalnih ležajeva.
Ne lupka nista u voznji, a skripanje se cuje i tokom sporije voznje i u mjesto kad se volan okrece,tokom brze voznje i sporijeg okretanja volana, vjerovatno jer je otpor manji, skripanje se ne cuje.
eh sad to sto si ti rekao, onda mi logicno pada i najjeftija opcija oko toga je, da uzmem ovaj sprej i namazem to onako povrsno, malo okrecem volan i mazem to, tj naprscem, to bi podmazalo to preklapanje ozmedju amortizera i lezaja, opruge, cega sve ne i moguce d aode taj zvuk, kazem to je najjeftinija opcija i treba prvo pokusati, ako nema nikakve stete?
Kad sam mehanicara pitao za svuk, lagano me odjebo, kaze trebali bi sve rasklopiti, cijeli power steering sistem, da bi to orkili, ono bas mi glupo bilo, jer veze nema volan sa tim vec suspenzija al eto, uglavnom, te sam mehanicare i ja odjebo kao i oni mene, njima na stetu.

Znam da se odugovlaci ova tema i dobio sam korisne odgovore, al kao laik pokusavam sto vis etsvari da shvatim.
Da li su ove kugle pod pritiskom, jer ne mogu da shvatim onda kako je ova razvaljena a nema onda po ovim odgovorima vasim nikakvih problema.
Bimmer_

#18 Re: Problem na trapu.

Post by Bimmer_ »

Melami wrote:
daxon wrote:Kugla se obično čuje da lupka u vožnji, nisam imao iskustvo da se neispravna kugla manifestuje kao škripanje dok se volan okreće u mjestu. Škripanje prilikom okretanja volana u mjestu često zna biti uzrokovano neispravnim jednim ili oba aksijalna ležaja. Aksijalni ležaj se nalazi na vrhu prednjih amortizera gdje se amortizer spaja sa šasijom, njegova funkcija je da prilikom okretanja volana omogući i djelomično okretanje opruge koje se nalaze na amortizeru. Ukoliko aksijalni ležaj ne obavlja svoju funkciju, tada se može čuti škripanje ili krckanje prilikom okretanja volana u mjestu. Moguća poslijedica neblagovremene zamjene neispravnog aksijalnog ležaja je pucanje opruge, naime, uslijed djelovanja sile, a zbog nemogućnosti pravilnog zakretanja opruge prilikom okretanja volana, dolazi do uvrtanja i naprezanja opruge na način koji nije predviđen, vremenom zbog takvog naprezanja dolazi do zamora materijala i pucanja opruge, što ukoliko se desi u vožnji može biti veoma opasno.
Ne lupka nista u voznji, a skripanje se cuje i tokom sporije voznje i u mjesto kad se volan okrece,tokom brze voznje i sporijeg okretanja volana, vjerovatno jer je otpor manji, skripanje se ne cuje.
eh sad to sto si ti rekao, onda mi logicno pada i najjeftija opcija oko toga je, da uzmem ovaj sprej i namazem to onako povrsno, malo okrecem volan i mazem to, tj naprscem, to bi podmazalo to preklapanje ozmedju amortizera i lezaja, opruge, cega sve ne i moguce d aode taj zvuk, kazem to je najjeftinija opcija i treba prvo pokusati, ako nema nikakve stete?
Kad sam mehanicara pitao za svuk, lagano me odjebo, kaze trebali bi sve rasklopiti, cijeli power steering sistem, da bi to orkili, ono bas mi glupo bilo, jer veze nema volan sa tim vec suspenzija al eto, uglavnom, te sam mehanicare i ja odjebo kao i oni mene, njima na stetu.

Znam da se odugovlaci ova tema i dobio sam korisne odgovore, al kao laik pokusavam sto vis etsvari da shvatim.
Da li su ove kugle pod pritiskom, jer ne mogu da shvatim onda kako je ova razvaljena a nema onda po ovim odgovorima vasim nikakvih problema.
Na ovom sistemu ovjesa se cesto desi da kugle skripe, jako su napregnute i kad se osusi unutra, pohaba se, dobije luft i pocne skripat;)
Naravno da mozes sve zamijeniti (taj set gore), nisu losi zamjenski ti dijelovi, pogotovo ako su vam dobri putevi tamo, trajat ce to koliko tebi treba... Mada ja da sam na tvom mjestu i ako kupis taj kompletan set (sto je isplativije nego pojedinacno) zamijenio bih samo dijelove koji imaju lufta, ostalo nek stoji dok se ne pohaba. Ako kupis set fino rastavis sve i pregledas, najlakse je vidit kakva je situacija kad je skines. Ako ces sam radit treba ti 2-3sata posla da uradis obje strane komplet. (kljuc 16, 17, 13, cekic i kakva poluga)
Selen je u sklopu lafete i ne mijenja se posebno, znaci kad kupis donju krivu lafetu na njoj je selen
Melami

#19 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:
Melami wrote:

Na ovom sistemu ovjesa se cesto desi da kugle skripe, jako su napregnute i kad se osusi unutra, pohaba se, dobije luft i pocne skripat;)
Naravno da mozes sve zamijeniti (taj set gore), nisu losi zamjenski ti dijelovi, pogotovo ako su vam dobri putevi tamo, trajat ce to koliko tebi treba... Mada ja da sam na tvom mjestu i ako kupis taj kompletan set (sto je isplativije nego pojedinacno) zamijenio bih samo dijelove koji imaju lufta, ostalo nek stoji dok se ne pohaba. Ako kupis set fino rastavis sve i pregledas, najlakse je vidit kakva je situacija kad je skines. Ako ces sam radit treba ti 2-3sata posla da uradis obje strane komplet. (kljuc 16, 17, 13, cekic i kakva poluga)
Selen je u sklopu lafete i ne mijenja se posebno, znaci kad kupis donju krivu lafetu na njoj je selen
eh toto, taj zadnji mi je odg bitan, iako su mi mehanicari ponudili da mjenjaju selen posebno. Samo da ti kazem da ovdje mehanicarima treba 3 sata da zamjene dva selena, sat je $80 dolara, jedan selen je po njhovoj cijeni $72 dolara, tako ti idu cijene.
Odgovor je bitan jer necu ici kod nekih madjionicara vec sam nasao nekog garazistu i ne bi da mi se mnogo igra oko auta, a ako zamjenim cijelu lafetu nema sta sjebati, zamjeni dva sarafa.

Znaci def cu uzeti ove donje lafete na obje strane i zamjeniti ovu gdje je puko zglob, i nakon toga spuru. To sam znaci def odlucio, sad cu jos razmisliti sta su ostalima, jer ipak i kad zamjenim polomljeni zglob ne znaci da ce zvuk otici, tj tu lafetu gdje je zglob puko.
Kao sto ti rece osuse se kugle unutra, to sam i sam primjetio, da li se moze podmazati kao ono sto sam video postavio, stavi s emali saraf ispod i pumpa i podmazu se kugle unutra, ko nove budu?mislim na ove ostale koje nisu pukle.
Ili recimo da li bi trebao pokusati sa onim sprejom sto sam rekao, ono oko amortizera malo naprskati, tj oko opruge i da li bi mogao pokusati naprskati oko zglobova?? Da pokusam? Pokusao bi to ako ne moze skoditi nicemu ostalom?
Nisu putevi nesto strasno dobri, al recimo da su OK.
Sta kazes da su dobri ove lafete kad se uzmu neke od lijevih proizvodjaca i jeftine, na ebayu, mene je to bas brinulo, da one ne mogu biti kvalitetne kao originalne? Da li su i dalje bolje nego polovne?
Hvala ti na pomoci i pozz.
Bimmer_

#20 Re: Problem na trapu.

Post by Bimmer_ »

kako god bolje su od tih koje imaju lufta, ja sam i kineske stavljao i malo brze odu ali nista strasno.
Mozes ti podmazati, samo nemoj poderat te gume jer i ako je ispravna zeznut ces je ako poderes gumu. najbolje ti je uzmi iglu i spricu, i ulja naspricaj, samo da vidis je li to ta sto skripi. Ako skripi, ima i lufta onda sigurno i zrela je za promijenit
Melami

#21 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

Bimmer_ wrote:kako god bolje su od tih koje imaju lufta, ja sam i kineske stavljao i malo brze odu ali nista strasno.
Mozes ti podmazati, samo nemoj poderat te gume jer i ako je ispravna zeznut ces je ako poderes gumu. najbolje ti je uzmi iglu i spricu, i ulja naspricaj, samo da vidis je li to ta sto skripi. Ako skripi, ima i lufta onda sigurno i zrela je za promijenit
koliko su ti bile te kineske, mogu li biti 2 godine i 20.000km?
Ne znam kako to ide sa iglom, pa ako probijem gumu valjda ce to ulje izaci nazad brzo?
ja sam gledao video, ljudi navrnu saraf odozdo i napumpaju ulje.
Sta znaci da ima lufta, jel OK ako je mogu pomjeriti prstom, gore-dole? ili samo ako se pomjera kad ja gumu ljuljam?
jesul te gumice zatvorene pod pritiskom nekim ili? ako su pod pritiskom onda su meni skoro sve pokvarene, jer sam ih mogoa prstom lijepo pomjeriti.
530i

#22 Re: Problem na trapu.

Post by 530i »

Nećeš valjda na audija kineske dijelove :-)
Bimmer_

#23 Re: Problem na trapu.

Post by Bimmer_ »

Melami wrote:
Bimmer_ wrote:kako god bolje su od tih koje imaju lufta, ja sam i kineske stavljao i malo brze odu ali nista strasno.
koliko su ti bile te kineske, mogu li biti 2 godine i 20.000km?
Ne znam kako to ide sa iglom, pa ako probijem gumu valjda ce to ulje izaci nazad brzo?
ja sam gledao video, ljudi navrnu saraf odozdo i napumpaju ulje.
Sta znaci da ima lufta, jel OK ako je mogu pomjeriti prstom, gore-dole? ili samo ako se pomjera kad ja gumu ljuljam?
jesul te gumice zatvorene pod pritiskom nekim ili? ako su pod pritiskom onda su meni skoro sve pokvarene, jer sam ih mogoa prstom lijepo pomjeriti.
Budu po 20 000-30 000km obicno ios kod nas po ovim kraterima na ulicama.
Ma unutra i ne bude ulje nego grafitna mast, izaci ce sta god da stavis, jer ako joj je vakat za zamjenu mozes ti podmazivat cim hoces.
Ne bi je smio poci povuc gore-dole ni u kom slucaju ni milimetar, niti bi smjela da se pomjera kad guras gumu.
Ma te gume samo sluze da ta grafitna mast ne izadje vani, nisu pod pritiskom...
Melami

#24 Re: Problem na trapu.

Post by Melami »

530i wrote:Nećeš valjda na audija kineske dijelove :-)
nevjerujem da su ovo kineske ne ebay al nevjeruejem ni da je kvalitet mnogo bolji.
Post Reply