Problem kod paljenja računara

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
huja

#1 Problem kod paljenja računara

Post by huja »

Problem je sljedeći:

Kad uštekam računar u struju, i na naponskoj idem na ON, upali se zelena lampica na maticnoj i kad upalim računar sve radi samo nema slike.
Drugi slucaj je kad se upali ta lampica i sacekam da se nazad, gdje se nalazi integrisana mrezna kartica upali lampica zelena pored nje, znaci potrebno je nekih 20-30 sekundi i kad se upali i ona i sacekam jos 10 sec. pokrenem računar radi sve. To je jedini načun na upalim računar, i kad ga restartujem ista situacija sve radi a slike nema.
Šta sam primjetio kad ne čekam tu lampicu i pokrenem računar sve radi normalno, a kad sačekam da se upali lampica i to sve ventilator na procesoru pokrene se u jaču brzinu i onda tako pokrene izlaz na graficku(integrisana) i kasnije smanji brzinu.
Mijenjao sam i naponsku sa drugih racunara ali sta stvar :/
Sta bi to moglo biti.
racunar je AMD Althon X2 1gb Rama !
Praetorious

#2 Re: Problem kod paljenja računara

Post by Praetorious »

Računar nije predviđen da se gasi iz struje kada se ne koristi, osim ukoliko korisnika neće biti nekoliko dana ili duže. Mašina je uvijek pod naponom, nravno ne sve komponente. Kada mašinu tek uključiš u struju, a ako sam shvatio ti je redovno gasiš iz napajanja i preko prekidača na napojnoj, onda je potrebno određeno vrijeme da napojna generira sve potrebne (stabilne) napone i da se matična dovede u radno stanje, tj. da se napune potrebni elektroliti. Večina mašina treba tek sekundu za to, no ranije sam viđao mašine kojima je bilo potrebno malo više vremena.
Probaj mašinu gasiti samo na SHUT DOWN, ne i preko napajanja, pa vidi da li se problem ponavlja. Ukoliko da, onda treba tražiti uzrok, metodom eliminacije komponenti. Moguće je da je problem u matičnoj - integriranoj grafici, pa probaj startati sa nekom grafičkom kartom umjesto integrirane.
valjuga

#3 Re: Problem kod paljenja računara

Post by valjuga »

99% da ti je napojna pri kraju.
jaba
Location: grad izmedju dvije rijeke na ravnici u zemlji oblika srca

#4 Re: Problem kod paljenja računara

Post by jaba »

Problem ti je u procesoru drug. Athlon ne voli ostat bez struje. Ja dok sam imao Athlon kad ga iskopcam iz struje, poslije toga morao barem 5 puta pokusat upalit racunar prije nego se normalno pokrene, isto mislio da je nesto crklo ali sve provjerio jednostavno je bilo od procesora.
Post Reply