PROBLEM KAD AUTO NE PRIMA DOBRO GAS, TROKIRA PRI UBRZAVANJU?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ninja-san
#1 PROBLEM KAD AUTO NE PRIMA DOBRO GAS, TROKIRA PRI UBRZAVANJU?
Kolege forumasi, nedavno mi se desio jedan problem sa mojim Fordom KA, 1,3 37 kw motor Endura E.
Naime, kada sam upalio auto i krenuo sa parkinga, auto je poceo trokirati kada mu se doda gas, te nemirno raditi na leru i tresti se (slicno kad se autu iskopca jedna svjecica pa radi na tri cilindra.)
Otisao sam mom kucnom majstoru i covjek je pogledao auto i kaze da sam vjerojatno naletio na lose gorivo.
Vozio sam tako dan-dva i zaista se rad na leru vratio na normalu i vise ne trese. Medjutim , ostao je problem, kad se doda gas i zeli ubrzati iz niskih obrtaja, auto pocne trokirati i trzati. Ne ide on puno losije i ne gubi snagu, samo trokira i traza kada se npr- zeli malo brze ukljuciti u promet ili preticati, ne prima gas dobro.
Ima li neko od vas slicnih iskustava (ja sumnjam da mozda ventili nisu u redu, ili da su zacepljeni dovodi, pa ne moze primit jak gas, tj. ne moze isporuciti dovoljno goriva).
Naime, kada sam upalio auto i krenuo sa parkinga, auto je poceo trokirati kada mu se doda gas, te nemirno raditi na leru i tresti se (slicno kad se autu iskopca jedna svjecica pa radi na tri cilindra.)
Otisao sam mom kucnom majstoru i covjek je pogledao auto i kaze da sam vjerojatno naletio na lose gorivo.
Vozio sam tako dan-dva i zaista se rad na leru vratio na normalu i vise ne trese. Medjutim , ostao je problem, kad se doda gas i zeli ubrzati iz niskih obrtaja, auto pocne trokirati i trzati. Ne ide on puno losije i ne gubi snagu, samo trokira i traza kada se npr- zeli malo brze ukljuciti u promet ili preticati, ne prima gas dobro.
Ima li neko od vas slicnih iskustava (ja sumnjam da mozda ventili nisu u redu, ili da su zacepljeni dovodi, pa ne moze primit jak gas, tj. ne moze isporuciti dovoljno goriva).
-
skojotovski
da nije lambda-sonda? ako je Ka ima? ona zna zahebavati na takav nacin
-
ninja-san
Nema karburator, auto je '98. godiste.Ne znam ima li lambda sondu ali ima katalizator i Euro 3 normu. Ono sto je specificno je da se prvi dan kad se desilo to trokiranje, odjednom u kabini auta osjetio prilican smrad (moj majstor kaze da je vjerojatno voda usla u katalizator). Zna li neko od Vas kako se krecu cijene tih katalizatora?
-
milano
otis'o je najvjerovatnije i katalizator. Ako je lose gorivo ne mora znaciti, da je otis'o, ali ako je radio na tri cilindra otis'o je skoro sigurno.and wrote:ne mora znaciti da ti je otisao katalizator.moze biti lambda sonda,svjecice,kablovi,filter goriva...
najbolje da ti dobar majstor pogleda
- gol-man
Ako imas jednu zutu lampicu koja je svijetlila ili mozda i dalje svijetli , to ti je katalizator ( lambda sonda se nalazi na njemu). to ti kontrolira ispusne gasove a onda odredjuje kolicinu goriva i tako nesto koje ce se ubrizgati... Nisam profesinalaca sto se toga tice , ali znam preko prijatelja koji je imao tako slicnih problema
-
skojotovski
jaruga, tratis vrijeme ovdje. imas nekoliko stavki na koje ti je raja ukazala. fataj se majstora i nek zareda. moj savijet, neka pocne od lambda-sonde. iskustvo 
-
ninja-san
ma Kojotovski druze, ne bjezim ja od majstora, i kad mi neko otkrije i otkloni kvar, jos bi mu dao 50 KM za kavu....Medjutim, problem je sto su kod nas majstori losi dijagnozeri...nije problem ako ne valja pola motora , evo 1000 KM i zamjeni pola motora, ali nakon toga hocu da je kvar otklonjen.
Ja sam imao problem sa lupkanjem iz trapa, pa mijenjaj ovo, mijenjaj ono...pola godine da izadjes na cistac sto je u pitanju....
Ja sam imao problem sa lupkanjem iz trapa, pa mijenjaj ovo, mijenjaj ono...pola godine da izadjes na cistac sto je u pitanju....
-
gumifufna
Moze biti do kablova,svjecica i do goriva ali cisto sumnjam da ti je katalizator otisao.
Cesto na fordu odlazi ovaj ventil(na slici)Probaj sam skini taj ventil ( ima samo dva sarafa i jedno crijevo i uspricaj u njega malo WD 40)pa probaj da li ce biti bolje

Cesto na fordu odlazi ovaj ventil(na slici)Probaj sam skini taj ventil ( ima samo dva sarafa i jedno crijevo i uspricaj u njega malo WD 40)pa probaj da li ce biti bolje

- buba
Evo od mog coikicha:
''Lambda sonda je samo za regulaciju kolicine goriva i zraka i ona kad ode, dolazi do povecanja potrosnje. A katalizator kada ode, dolazi do pregrijavanja vozila i na auspuhu izbacuje prah u obliku pepela.
Po svemu sudeci po vasem objasnjenju, kod vas su problem svjecice ili kablovi svjecica, jel vam se to nedavno pocelo desavati, a posto je vlaga u zraku i hladnije, prvi simptomi trokiranja su svijecice ili kablovi svijecica.''
Et' to je to..
P.S. (ne kupuj svijecice BosnaSuper, nego original fordove svijecice)
''Lambda sonda je samo za regulaciju kolicine goriva i zraka i ona kad ode, dolazi do povecanja potrosnje. A katalizator kada ode, dolazi do pregrijavanja vozila i na auspuhu izbacuje prah u obliku pepela.
Po svemu sudeci po vasem objasnjenju, kod vas su problem svjecice ili kablovi svjecica, jel vam se to nedavno pocelo desavati, a posto je vlaga u zraku i hladnije, prvi simptomi trokiranja su svijecice ili kablovi svijecica.''
Et' to je to..
P.S. (ne kupuj svijecice BosnaSuper, nego original fordove svijecice)
-
skojotovski
Skojotovskininja-san wrote:ma Kojotovski druze, ne bjezim ja od majstora, i kad mi neko otkrije i otkloni kvar, jos bi mu dao 50 KM za kavu....Medjutim, problem je sto su kod nas majstori losi dijagnozeri...nije problem ako ne valja pola motora , evo 1000 KM i zamjeni pola motora, ali nakon toga hocu da je kvar otklonjen.
znam stari. ali dok ne odes majstoru, nista od svega ovoga. sve su ovo nagadanja. neko mora zaredati i naci uzrok.
daklem, narode, zna li neko dobrog i pouzdanog majstora?
- Kenan-Safvet
imao sam slican problem sa svojim spuccijem z-13, koji inace ima vrlo zivahan dizel motor, medjutim izgleda da nikad nismo navikli jedno na drugo, te ga sad prodajem. ako ima neko zainteresovan presao je samo 13 hiljada.
- putujucidzindas
podsjeti me ovo, kad je brat tamo nekad poslije rata, imao problema s autom, a isto ovako mu podijelili more savjeta, te ti on spici majstoru, lik mu sredi lambdu-sondu, uzme 3 stoje, brat dodje autom, opet zeza, pogleda ga komsija, priuceni mahalski majstor i skonta da zglave nema lambdu-sondu 
- Kenan-Safvet
lambda sonda, jel to nesto poput signal-sigme? ako jeste, onda je sve u redu sa tvojim metalnim ljubimcem.(metalni ljubimac nije isto kao kucni ljubimac, jer je kucni sastavljen od mesa i dlaka, dok je metalni ljubimac kao sto mu ime kaze sastavljen od celika)putujucidzindas wrote:podsjeti me ovo, kad je brat tamo nekad poslije rata, imao problema s autom, a isto ovako mu podijelili more savjeta, te ti on spici majstoru, lik mu sredi lambdu-sondu, uzme 3 stoje, brat dodje autom, opet zeza, pogleda ga komsija, priuceni mahalski majstor i skonta da zglave nema lambdu-sondu
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
Uzroka takvog ponašanja motora ima više i složio bih se sa ranijim postovima, samo me jedna stvar zbunjuje! Taj smrad koji se povremeno javlja mi nešto ne ide zajedno sa kvarovima lambda sonde i sl.
Možda će zvučati smiješno, ali doživio sam nešto slično na svom autu i uzrok je bila začepljena "oduška" na poklopcu rezervoara za gorivo, pa kad pumpa nabije pritisak osjeti se smrad benzina u kabini a auto počne gubiti snagu.
Možda će zvučati smiješno, ali doživio sam nešto slično na svom autu i uzrok je bila začepljena "oduška" na poklopcu rezervoara za gorivo, pa kad pumpa nabije pritisak osjeti se smrad benzina u kabini a auto počne gubiti snagu.
-
ninja-san
Hvala puno svima...
I meni je najlogicnije da su svjecice ili paljenje, jer auto zbilja nema ni za decilitar povecanu potrosnju, samo nece da povuce kad naglo dodas gas vec pocne trzati...
Pretpostavljam da su svijecice, a to mi sugerira i cinjenica da nisu mijenjane od kada je auto dosao iz Njemacke, dakle oko 45 000 km.
Nista, danas zakazujem termin, promijenit cu ulje, filter, svjecice, i traziti da mi pogledaju to trokiranje.
Valjda su u ovlastenom servisu ok majstori i ako imaju dobru opremu ne bi im trebalo biti problem otkriti....
I meni je najlogicnije da su svjecice ili paljenje, jer auto zbilja nema ni za decilitar povecanu potrosnju, samo nece da povuce kad naglo dodas gas vec pocne trzati...
Pretpostavljam da su svijecice, a to mi sugerira i cinjenica da nisu mijenjane od kada je auto dosao iz Njemacke, dakle oko 45 000 km.
Nista, danas zakazujem termin, promijenit cu ulje, filter, svjecice, i traziti da mi pogledaju to trokiranje.
Valjda su u ovlastenom servisu ok majstori i ako imaju dobru opremu ne bi im trebalo biti problem otkriti....