problem iz mikroekonomije
-
No_oNe__
#1 problem iz mikroekonomije
imam jedan mikroekonomski zadatak za rijesiti .... ako mi neko moze pomoci da otklonim neke sumnje bilo bi super.
1. pocnimo od cinjenice da kriva potraznje pada a ponude raste sa porastom cijene. pokazite promjene u odnosu na ravnoteznu tacku (graficki i opisno) ako:
a) nivo prihoda u drustvu poraste
ja znam da ce potraznja porasti i znam to i nacrtati i objasniti ALI da li na grafiku trebam ucrtati i D(potraznja) i S(ponuda) i jedno D` - jel to ispravno?
onda d prelazi u d`- povecava se
p1 u p2 - raste
q u q2 - povecava se trazena kolicina
znaci imam dvije d krive i jednu s krivu - na grafiku
nadam se da ce me neko skontati jer i sama ne znam kako bih sebe skontala po ovom opisu zadatka
naprijed hvala!
1. pocnimo od cinjenice da kriva potraznje pada a ponude raste sa porastom cijene. pokazite promjene u odnosu na ravnoteznu tacku (graficki i opisno) ako:
a) nivo prihoda u drustvu poraste
ja znam da ce potraznja porasti i znam to i nacrtati i objasniti ALI da li na grafiku trebam ucrtati i D(potraznja) i S(ponuda) i jedno D` - jel to ispravno?
onda d prelazi u d`- povecava se
p1 u p2 - raste
q u q2 - povecava se trazena kolicina
znaci imam dvije d krive i jednu s krivu - na grafiku
nadam se da ce me neko skontati jer i sama ne znam kako bih sebe skontala po ovom opisu zadatka
naprijed hvala!
- Kazoo
#2 Re: problem iz mikroekonomije
Prije svega zavisi o kakvoj robi je riječ, da li je roba normalna ili inferiorna. U slučaju normalne robe sa povećanjem dohotka raste tražnja za tom robom, dok kod inferiornih dobara sa povećanjem dohotka opada tražnja za tim dobrom.
Eh recimo da je u pitanju normalno dobro.
Pri određenoj cijeni P i traženoj količini Q nekog dobra, sa povečanjem dohotka kriva tražnje se pomjera u desno tj. iz D u D' i povećava se tražena količina te robe, za tu cijenu P, znaći društvo će kupovati više tog dobra po cijeni P. Ali u slučaju porasta cijene, smanjit će se tražnja tog dobra, ali sada se ne pomjera kriva D' nego samo tačka na toj krivoj, što znaći, raste P, a Q se smanjuje. U tvom slučaju krvu S ne moraš crtati jer posmatraš krivu tražnje i uticaj povećanja dohotka.
Evo slika koja to lijepo prikazuje.

Nisam te u potpunosti razumio tako da nisam siguran šta u stvari tražiš.
Eh recimo da je u pitanju normalno dobro.
Pri određenoj cijeni P i traženoj količini Q nekog dobra, sa povečanjem dohotka kriva tražnje se pomjera u desno tj. iz D u D' i povećava se tražena količina te robe, za tu cijenu P, znaći društvo će kupovati više tog dobra po cijeni P. Ali u slučaju porasta cijene, smanjit će se tražnja tog dobra, ali sada se ne pomjera kriva D' nego samo tačka na toj krivoj, što znaći, raste P, a Q se smanjuje. U tvom slučaju krvu S ne moraš crtati jer posmatraš krivu tražnje i uticaj povećanja dohotka.
Evo slika koja to lijepo prikazuje.

Nisam te u potpunosti razumio tako da nisam siguran šta u stvari tražiš.
- statix
#3 Re: problem iz mikroekonomije
Upravo tako i trebas uraditi. Povecanje traznje ce rezultirati stvaranjem nove krive u grafiku na desno (D'). To ce promjeniti ravnotezu i dobijas novu tacku E'. Znaci opsti nivo cijena ce da poraste na p2 i BDP tj. proizvodnja na q2.ja znam da ce potraznja porasti i znam to i nacrtati i objasniti ALI da li na grafiku trebam ucrtati i D(potraznja) i S(ponuda) i jedno D` - jel to ispravno?
-
No_oNe__
#4 Re: problem iz mikroekonomije
radi se o normalnom dobru - bicikla
znaci ipak trebam imati krivu ponude
znam ja sta ce se desiti sa krivom potraznje ALI buni me da li trebam ili ne imati i krivu S i da li mozda i nju trebam da pomjerim tj da li ce se pojaviti i nova kriva S`
hvala vam jos jednom
znam ja sta ce se desiti sa krivom potraznje ALI buni me da li trebam ili ne imati i krivu S i da li mozda i nju trebam da pomjerim tj da li ce se pojaviti i nova kriva S`
hvala vam jos jednom
- Kazoo
#5 Re: problem iz mikroekonomije
No_oNe__ wrote:radi se o normalnom dobru - bicikla
hvala vam jos jednom
Mijenja se količina ponude tj. "hodat" ćeš po krivoj S, ne nastaje nova S'.
-
No_oNe__
#6 Re: problem iz mikroekonomije
super!
a situacija kada opada cijena aluminija
onda se S mijenja a D ostaje ista tj samo se povecava trazena kolicina pri padu cijene
tj "hoda" S --- S` po krivoj D ???
onda se S mijenja a D ostaje ista tj samo se povecava trazena kolicina pri padu cijene
- statix
#7 Re: problem iz mikroekonomije
U stvaranosti hoce, ali ne moras je crtati, dovoljno je da pokazes koji su efekti povecanja potraznje. Dakle cijene rastu i povecava se proizvodnja, sto znaci da raste ponuda tog dobra.No_oNe__ wrote:radi se o normalnom dobru - bicikla
hvala vam jos jednom
-
extraordinary
#8 Re: problem iz mikroekonomije
Koliko se ja sjećam, što je cijena manja, manja je i ponuda. Što je cijena veća, i ponuda je veća, dok za tražnju vrijedi obrnuto. Znači, kod smanjenja cijene aluminija, tražnja će se povećati, a ponuda smanjiti dok ne dostignu ravnotežu.
-
No_oNe__
#9 Re: problem iz mikroekonomije
radi se o cijeni aluminija od kojeg se prave bicikla - zato proizvodnja "manje kosta" i prozivodi se vise i vise se nudi 
- Kazoo
#10 Re: problem iz mikroekonomije
No_oNe__ wrote:super!
Upravo, aluminij se koristi kao input za proizvodnju bicikla, što znaći da će doći do smanjenja troškova proizvodnje i proizvođač može ponuditi veću količinu bicikala. S se pomjera desno u S', smanjuje se cijena.
- statix
#11 Re: problem iz mikroekonomije
Ma povecava se i prozvodnja,jer tim sto pada cijena i traznja za poroizvodom raste. Dakle dobijas novu D', ali ne moras je crtati da objasnis efekte, samo uneses strijelice koje pokazuju sta se desava sa p i q.No_oNe__ wrote:super!
- statix
#12 Re: problem iz mikroekonomije
Da, s tim da ono sto sustinski uzrokuje porast ponude je porast traznje usljed jeftinije cijene proizvoda.Kazoo wrote:No_oNe__ wrote:super!
Upravo, aluminij se koristi kao input za proizvodnju bicikla, što znaći da će doći do smanjenja troškova proizvodnje i proizvođač može ponuditi veću količinu bicikala. S se pomjera desno u S', smanjuje se cijena.
- Kazoo
#13 Re: problem iz mikroekonomije
U ovom njenom slučaju neće doći do pomjeranja iz D u D' nego samo po krivoj D, tj. doći će do smanjenja cijene i povećat će se količina tražnje.statix wrote:Ma povecava se i prozvodnja,jer tim sto pada cijena i traznja za poroizvodom raste. Dakle dobijas novu D', ali ne moras je crtati da objasnis efekte, samo uneses strijelice koje pokazuju sta se desava sa p i q.No_oNe__ wrote:super!
- Kazoo
#14 Re: problem iz mikroekonomije
U njenom slučaju ono što suštinski uzrokuje pomjeranje ponude jeste što proizvođač po starom trošku sada može proizvesti veći broj bicikala, nema veze sa promjenom tražnje.statix wrote: Da, s tim da ono sto sustinski uzrokuje porast ponude je porast traznje usljed jeftinije cijene proizvoda.
- statix
#15 Re: problem iz mikroekonomije
Da, ali traznja je D(demand), je l' me razumijes.Kazoo wrote:U ovom njenom slučaju neće doći do pomjeranja iz D u D' nego samo po krivoj D, tj. doći će do smanjenja cijene i povećat će se količina tražnje.statix wrote:Ma povecava se i prozvodnja,jer tim sto pada cijena i traznja za poroizvodom raste. Dakle dobijas novu D', ali ne moras je crtati da objasnis efekte, samo uneses strijelice koje pokazuju sta se desava sa p i q.No_oNe__ wrote:super!
- Kazoo
#16 Re: problem iz mikroekonomije
Mislim da smo se pogrešno razumjeli, ti pod D' misliš na novu tačku, a ja na novu krivu?statix wrote: Da, ali traznja je D(demand), je l' me razumijes.
-
No_oNe__
#17 Re: problem iz mikroekonomije
oki je narode
jja sam skontala poentu
crtam znaci po tri krive po grafiku
dvije "osnovne" tj po jednu s i d + s`ili d` u ovisnosti od toga sta se mijenja u zavisnosti od situacije
HVALA SVIMA JOS JEDNOM!
jja sam skontala poentu
crtam znaci po tri krive po grafiku
dvije "osnovne" tj po jednu s i d + s`ili d` u ovisnosti od toga sta se mijenja u zavisnosti od situacije
HVALA SVIMA JOS JEDNOM!
- statix
#18 Re: problem iz mikroekonomije
Njoj je dovoljno da pokaze shift u pomjeranju sa s na s', i to je to. Ja takodjer mislim na novu krivu, ali to je nepotrebno prikazivati sa novom krivom d', dovoljno je pokazati shift u desno na x osi (q).Kazoo wrote:Mislim da smo se pogrešno razumjeli, ti pod D' misliš na novu tačku, a ja na novu krivu?statix wrote: Da, ali traznja je D(demand), je l' me razumijes.
- Kazoo
#19 Re: problem iz mikroekonomije
Shvatila je suštinu, teško je to bez papira i olovkestatix wrote:Njoj je dovoljno da pokaze shift u pomjeranju sa s na s', i to je to. Ja takodjer mislim na novu krivu, ali to je nepotrebno prikazivati sa novom krivom d', dovoljno je pokazati shift u desno na x osi (q).Kazoo wrote:Mislim da smo se pogrešno razumjeli, ti pod D' misliš na novu tačku, a ja na novu krivu?statix wrote: Da, ali traznja je D(demand), je l' me razumijes.
- statix
#20 Re: problem iz mikroekonomije
Ma da, ono sto sam ja potencirao da je to samo teorijski kako bi se lakse uocili efekti. U stvarnosti nastaju dvije nove krive, kako bi se stvorila nova makroekonomska ravnoteza, s novom tackom presjeka.
Shvatila je suštinu, teško je to bez papira i olovke
-
No_oNe__
#21 Re: problem iz mikroekonomije
HVALA svima koji su se javili na temu!
moj zadatak (tj vise njih bazirano na ovim zakljucicima koje smo ovdje usaglasili) potvrdjeni/polozeno/odobreni su od strane profesora!
hvala svima jos jednom!
Molim moderatore da ne zakljucavaju temu - cisto mozda opet zatreba pametno misljenje!
hvala jos jednom!
moj zadatak (tj vise njih bazirano na ovim zakljucicima koje smo ovdje usaglasili) potvrdjeni/polozeno/odobreni su od strane profesora!
hvala svima jos jednom!
Molim moderatore da ne zakljucavaju temu - cisto mozda opet zatreba pametno misljenje!
hvala jos jednom!
-
No_oNe__
#22 Re: problem iz mikroekonomije
evo jos jednog mikroekonomskog problema za rijesiti:
predpostavimo da postoji trziste mesa sa dvije vrste potraznje, od strane porodica sa djecom i samaca. predpostavka je da porodice sa djecom imaju nize dohotke. neka je p - cijena mesa na trzistu, x1 - potraznja porodica sa djecom i x2 - potraznja samaca. uzmimo da su f-je potraznje ove dvije grupe date formulama:
a) p=500-0,4x1 -- za porodice sa djecom
b) p=500-0,1x2 -- za samce
pitanje?
pokazi da trzisna potraznja (ukupna) ima formulu - data je slijedecim funkcijama:
x=-12.5p+6250
p=-0.08x+500
znaci kako od ove prve dvije doci do ove druge dvije
nadam se da neko zna
unaprijed hvala!
predpostavimo da postoji trziste mesa sa dvije vrste potraznje, od strane porodica sa djecom i samaca. predpostavka je da porodice sa djecom imaju nize dohotke. neka je p - cijena mesa na trzistu, x1 - potraznja porodica sa djecom i x2 - potraznja samaca. uzmimo da su f-je potraznje ove dvije grupe date formulama:
a) p=500-0,4x1 -- za porodice sa djecom
b) p=500-0,1x2 -- za samce
pitanje?
pokazi da trzisna potraznja (ukupna) ima formulu - data je slijedecim funkcijama:
x=-12.5p+6250
p=-0.08x+500
znaci kako od ove prve dvije doci do ove druge dvije
nadam se da neko zna
unaprijed hvala!
-
Mali_vragolan
#24 Re: problem iz mikroekonomije
Poz. Treba mi instruktor za ekonomsku statistiku