problem iz mikroekonomije

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
No_oNe__

#1 problem iz mikroekonomije

Post by No_oNe__ »

imam jedan mikroekonomski zadatak za rijesiti .... ako mi neko moze pomoci da otklonim neke sumnje bilo bi super.

1. pocnimo od cinjenice da kriva potraznje pada a ponude raste sa porastom cijene. pokazite promjene u odnosu na ravnoteznu tacku (graficki i opisno) ako:

a) nivo prihoda u drustvu poraste

ja znam da ce potraznja porasti i znam to i nacrtati i objasniti ALI da li na grafiku trebam ucrtati i D(potraznja) i S(ponuda) i jedno D` - jel to ispravno?
onda d prelazi u d`- povecava se
p1 u p2 - raste
q u q2 - povecava se trazena kolicina

znaci imam dvije d krive i jednu s krivu - na grafiku

nadam se da ce me neko skontati jer i sama ne znam kako bih sebe skontala po ovom opisu zadatka

naprijed hvala!
Kazoo

#2 Re: problem iz mikroekonomije

Post by Kazoo »

Prije svega zavisi o kakvoj robi je riječ, da li je roba normalna ili inferiorna. U slučaju normalne robe sa povećanjem dohotka raste tražnja za tom robom, dok kod inferiornih dobara sa povećanjem dohotka opada tražnja za tim dobrom.

Eh recimo da je u pitanju normalno dobro.
Pri određenoj cijeni P i traženoj količini Q nekog dobra, sa povečanjem dohotka kriva tražnje se pomjera u desno tj. iz D u D' i povećava se tražena količina te robe, za tu cijenu P, znaći društvo će kupovati više tog dobra po cijeni P. Ali u slučaju porasta cijene, smanjit će se tražnja tog dobra, ali sada se ne pomjera kriva D' nego samo tačka na toj krivoj, što znaći, raste P, a Q se smanjuje. U tvom slučaju krvu S ne moraš crtati jer posmatraš krivu tražnje i uticaj povećanja dohotka.

Evo slika koja to lijepo prikazuje.

Image

Nisam te u potpunosti razumio tako da nisam siguran šta u stvari tražiš.
statix

#3 Re: problem iz mikroekonomije

Post by statix »

ja znam da ce potraznja porasti i znam to i nacrtati i objasniti ALI da li na grafiku trebam ucrtati i D(potraznja) i S(ponuda) i jedno D` - jel to ispravno?
Upravo tako i trebas uraditi. Povecanje traznje ce rezultirati stvaranjem nove krive u grafiku na desno (D'). To ce promjeniti ravnotezu i dobijas novu tacku E'. Znaci opsti nivo cijena ce da poraste na p2 i BDP tj. proizvodnja na q2.
No_oNe__

#4 Re: problem iz mikroekonomije

Post by No_oNe__ »

radi se o normalnom dobru - bicikla

znaci ipak trebam imati krivu ponude

znam ja sta ce se desiti sa krivom potraznje ALI buni me da li trebam ili ne imati i krivu S i da li mozda i nju trebam da pomjerim tj da li ce se pojaviti i nova kriva S`

hvala vam jos jednom
Kazoo

#5 Re: problem iz mikroekonomije

Post by Kazoo »

No_oNe__ wrote:radi se o normalnom dobru - bicikla

znam ja sta ce se desiti sa krivom potraznje ALI buni me da li trebam ili ne imati i krivu S i da li mozda i nju trebam da pomjerim tj da li ce se pojaviti i nova kriva S`

hvala vam jos jednom

Mijenja se količina ponude tj. "hodat" ćeš po krivoj S, ne nastaje nova S'.
No_oNe__

#6 Re: problem iz mikroekonomije

Post by No_oNe__ »

super!

a situacija kada opada cijena aluminija

onda se S mijenja a D ostaje ista tj samo se povecava trazena kolicina pri padu cijene
tj "hoda" S --- S` po krivoj D ???
statix

#7 Re: problem iz mikroekonomije

Post by statix »

No_oNe__ wrote:radi se o normalnom dobru - bicikla

hvala vam jos jednom
U stvaranosti hoce, ali ne moras je crtati, dovoljno je da pokazes koji su efekti povecanja potraznje. Dakle cijene rastu i povecava se proizvodnja, sto znaci da raste ponuda tog dobra.
extraordinary

#8 Re: problem iz mikroekonomije

Post by extraordinary »

Koliko se ja sjećam, što je cijena manja, manja je i ponuda. Što je cijena veća, i ponuda je veća, dok za tražnju vrijedi obrnuto. Znači, kod smanjenja cijene aluminija, tražnja će se povećati, a ponuda smanjiti dok ne dostignu ravnotežu.
No_oNe__

#9 Re: problem iz mikroekonomije

Post by No_oNe__ »

radi se o cijeni aluminija od kojeg se prave bicikla - zato proizvodnja "manje kosta" i prozivodi se vise i vise se nudi :)
Kazoo

#10 Re: problem iz mikroekonomije

Post by Kazoo »

No_oNe__ wrote:super!

onda se S mijenja a D ostaje ista tj samo se povecava trazena kolicina pri padu cijene

Upravo, aluminij se koristi kao input za proizvodnju bicikla, što znaći da će doći do smanjenja troškova proizvodnje i proizvođač može ponuditi veću količinu bicikala. S se pomjera desno u S', smanjuje se cijena.
statix

#11 Re: problem iz mikroekonomije

Post by statix »

Ma povecava se i prozvodnja,jer tim sto pada cijena i traznja za poroizvodom raste. Dakle dobijas novu D', ali ne moras je crtati da objasnis efekte, samo uneses strijelice koje pokazuju sta se desava sa p i q.
statix

#12 Re: problem iz mikroekonomije

Post by statix »

Kazoo wrote:

Upravo, aluminij se koristi kao input za proizvodnju bicikla, što znaći da će doći do smanjenja troškova proizvodnje i proizvođač može ponuditi veću količinu bicikala. S se pomjera desno u S', smanjuje se cijena.
Da, s tim da ono sto sustinski uzrokuje porast ponude je porast traznje usljed jeftinije cijene proizvoda.
Kazoo

#13 Re: problem iz mikroekonomije

Post by Kazoo »

statix wrote:

Ma povecava se i prozvodnja,jer tim sto pada cijena i traznja za poroizvodom raste. Dakle dobijas novu D', ali ne moras je crtati da objasnis efekte, samo uneses strijelice koje pokazuju sta se desava sa p i q.
U ovom njenom slučaju neće doći do pomjeranja iz D u D' nego samo po krivoj D, tj. doći će do smanjenja cijene i povećat će se količina tražnje.
Kazoo

#14 Re: problem iz mikroekonomije

Post by Kazoo »

statix wrote: Da, s tim da ono sto sustinski uzrokuje porast ponude je porast traznje usljed jeftinije cijene proizvoda.
U njenom slučaju ono što suštinski uzrokuje pomjeranje ponude jeste što proizvođač po starom trošku sada može proizvesti veći broj bicikala, nema veze sa promjenom tražnje.
statix

#15 Re: problem iz mikroekonomije

Post by statix »

Kazoo wrote:
statix wrote:

U ovom njenom slučaju neće doći do pomjeranja iz D u D' nego samo po krivoj D, tj. doći će do smanjenja cijene i povećat će se količina tražnje.
Da, ali traznja je D(demand), je l' me razumijes.
Kazoo

#16 Re: problem iz mikroekonomije

Post by Kazoo »

statix wrote: Da, ali traznja je D(demand), je l' me razumijes.
Mislim da smo se pogrešno razumjeli, ti pod D' misliš na novu tačku, a ja na novu krivu?
No_oNe__

#17 Re: problem iz mikroekonomije

Post by No_oNe__ »

oki je narode :)
jja sam skontala poentu

crtam znaci po tri krive po grafiku
dvije "osnovne" tj po jednu s i d + s`ili d` u ovisnosti od toga sta se mijenja u zavisnosti od situacije :)

HVALA SVIMA JOS JEDNOM!
statix

#18 Re: problem iz mikroekonomije

Post by statix »

Kazoo wrote:
Mislim da smo se pogrešno razumjeli, ti pod D' misliš na novu tačku, a ja na novu krivu?
Njoj je dovoljno da pokaze shift u pomjeranju sa s na s', i to je to. Ja takodjer mislim na novu krivu, ali to je nepotrebno prikazivati sa novom krivom d', dovoljno je pokazati shift u desno na x osi (q).
Kazoo

#19 Re: problem iz mikroekonomije

Post by Kazoo »

statix wrote:
Kazoo wrote:
Njoj je dovoljno da pokaze shift u pomjeranju sa s na s', i to je to. Ja takodjer mislim na novu krivu, ali to je nepotrebno prikazivati sa novom krivom d', dovoljno je pokazati shift u desno na x osi (q).
Shvatila je suštinu, teško je to bez papira i olovke :-D
statix

#20 Re: problem iz mikroekonomije

Post by statix »

Shvatila je suštinu, teško je to bez papira i olovke :-D
Ma da, ono sto sam ja potencirao da je to samo teorijski kako bi se lakse uocili efekti. U stvarnosti nastaju dvije nove krive, kako bi se stvorila nova makroekonomska ravnoteza, s novom tackom presjeka. :), ali to profesori ne traze, nego samo spomenu u predavanju. :D
No_oNe__

#21 Re: problem iz mikroekonomije

Post by No_oNe__ »

HVALA svima koji su se javili na temu!

moj zadatak (tj vise njih bazirano na ovim zakljucicima koje smo ovdje usaglasili) potvrdjeni/polozeno/odobreni su od strane profesora!

hvala svima jos jednom!

Molim moderatore da ne zakljucavaju temu - cisto mozda opet zatreba pametno misljenje!

hvala jos jednom!
No_oNe__

#22 Re: problem iz mikroekonomije

Post by No_oNe__ »

evo jos jednog mikroekonomskog problema za rijesiti:

predpostavimo da postoji trziste mesa sa dvije vrste potraznje, od strane porodica sa djecom i samaca. predpostavka je da porodice sa djecom imaju nize dohotke. neka je p - cijena mesa na trzistu, x1 - potraznja porodica sa djecom i x2 - potraznja samaca. uzmimo da su f-je potraznje ove dvije grupe date formulama:

a) p=500-0,4x1 -- za porodice sa djecom
b) p=500-0,1x2 -- za samce

pitanje?

pokazi da trzisna potraznja (ukupna) ima formulu - data je slijedecim funkcijama:

x=-12.5p+6250

p=-0.08x+500

znaci kako od ove prve dvije doci do ove druge dvije

nadam se da neko zna

unaprijed hvala!
No_oNe__

#23 Re: problem iz mikroekonomije

Post by No_oNe__ »

niko???

iko???
Mali_vragolan

#24 Re: problem iz mikroekonomije