Problem Hostela/potrosnja vode

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Cracked

#1 Problem Hostela/potrosnja vode

Post by Cracked »

Pozdrav,

Problem je slijedeci. U ulazu je neki gospodin u centru grada odlucio da izdaje sobe gostima. Od tada (tri mjeseca) potrosnja vode je skocila svima sa nekih 15-18km po osobi na 50-75km. Prvo smo mislili da je neki kvar u pitanju i kad su dosli da provjere sve je bilo u redu, sto ostavlja jedino navedenog gospodina da je krivac za potrosnju. E sa dme interesuje koje opcije imamm, kome se mogu zaliti i sta sve mogu uciniti. Cuo sam da neki ljudi uvode posebne satove ali takodje je prica da je cijena tih satova astronomska. Ako neko ima iskustva ili bilo kakve informacije bilo bi super

hvala unaprije
vjesticanametli

#2 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by vjesticanametli »

pa ne moze on tako odluciti da u ulazu napravi hostel boze sacuvaj ....prijavi ga svakako
mora biti neko u opstini ili inspekcija neka
Cracked

#3 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by Cracked »

Ne znam jel uopste prijavljen, idem od toga (po nekoj logici) da ako jeste prijavljen kao hostel(ili sta vec) da bi se voda drugacije regulisala a ne dijelila po svim stanarima. Ne razumijem se dovoljno da bih znao
vjesticanametli

#4 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by vjesticanametli »

hahahha pa drskosti nema kraja......on ako je registrovan placa kao pravno lice jos neke ĐŽiĐŽe i ne mogu da vjerujem da raspodjeljuju vodu na sve stanare :run:
bumerangss

#5 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by bumerangss »

Po nekoj logici on bi trebao placati vodu za 20 clanova domacinstva :D
spreca

#6 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by spreca »

Cracked wrote:Pozdrav,

Problem je slijedeci. U ulazu je neki gospodin u centru grada odlucio da izdaje sobe gostima. Od tada (tri mjeseca) potrosnja vode je skocila svima sa nekih 15-18km po osobi na 50-75km. Prvo smo mislili da je neki kvar u pitanju i kad su dosli da provjere sve je bilo u redu, sto ostavlja jedino navedenog gospodina da je krivac za potrosnju. E sa dme interesuje koje opcije imamm, kome se mogu zaliti i sta sve mogu uciniti. Cuo sam da neki ljudi uvode posebne satove ali takodje je prica da je cijena tih satova astronomska. Ako neko ima iskustva ili bilo kakve informacije bilo bi super

hvala unaprije
brojilo za vodu nije skupo...jedino ako je tesko doci do cijevi u stanu da se stave brojila.....ovdje kod mene brojilo je oko 60Kmx2=120(topla+ hladna)bez ugrade.......kod nas je sigurno jeftinije
ilkbahar

#7 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by ilkbahar »

A da popricate sa komsijom o tom problemu i da mu skrenete pažnju? sračunajte mjesečni prosjek potrošnje prije i poslije njegovog biznisa i lijepo mu prezentirajte uz indirektu prijetnu da će te mu svezat inspekciju.
k1ks

#8 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by k1ks »

Isti problem zena izdavala preko ljetne sezone strancima stan u nasoj zgradi.... Poslali kucipazitelja kad smo poceli dobivati vece racune za vodu i sad tu razliku placa zena :D
strucnjak_kofol

#9 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by strucnjak_kofol »

spreca wrote:

hvala unaprije
brojilo za vodu nije skupo...jedino ako je tesko doci do cijevi u stanu da se stave brojila.....ovdje kod mene brojilo je oko 60Kmx2=120(topla+ hladna)bez ugrade.......kod nas je sigurno jeftinije
sat za vodu je itekako poskup ,jer u Sa se moze ugraditi sad samo onaj s daljinskim ocitanjem i on kosta 305 KM , trebas podnjeti zahtjev u vodovodu , jedno 20 Km i kupit sat i naci nekoga da ti ugradi i na kraju sve prijaviti Vodovodu , uz to moli boga da ti je sve na jednoj vertikali ,a ne na dvije ,kao sto je bilo kod mene ,pa onda trebaju dva sata ....
spreca

#10 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by spreca »

strucnjak_kofol wrote:
spreca wrote:

hvala unaprije
sat za vodu je itekako poskup ,jer u Sa se moze ugraditi sad samo onaj s daljinskim ocitanjem i on kosta 305 KM , trebas podnjeti zahtjev u vodovodu , jedno 20 Km i kupit sat i naci nekoga da ti ugradi i na kraju sve prijaviti Vodovodu , uz to moli boga da ti je sve na jednoj vertikali ,a ne na dvije ,kao sto je bilo kod mene ,pa onda trebaju dva sata ....
ko vam tusi te satove po 350km....ciji su ?
dustaban

#11 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by dustaban »

Posto ti rjesenje ovog zaista flagrantnog slucaja trazis na forumu a ne tamo gdje treba (VIK, inspekcija...) ja mislim da je sasvim ok da placas koliko placas!
:mrgreen:
strucnjak_kofol

#12 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

nemam pojma sad ciji su ,samo ti s daljinski ocitanjem mogu , 305 KM kostaju
strucnjak_kofol

#13 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

strucnjak_kofol wrote:nemam pojma sad ciji su ,samo ti s daljinski ocitanjem mogu , 305 KM kostaju
evo ovdje sam kupio :

http://imas.ba/sites/default/files/RADI ... 20IMAS.pdf
spreca

#14 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by spreca »

strucnjak_kofol wrote:
strucnjak_kofol wrote:nemam pojma sad ciji su ,samo ti s daljinski ocitanjem mogu , 305 KM kostaju
evo ovdje sam kupio :

http://imas.ba/sites/default/files/RADI ... 20IMAS.pdf
ma jebem im mater i njihov vodovod.....nije ni cudo da su satovi skupi......znaci u dogovoru sa prodavcom su i samo taj tip sta moze zato je i skupo
vješalica

#15 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by vješalica »

jesu li mu prijavljeni ti gosti? treba inspekciju i poresku zivkati
calculator

#16 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by calculator »

Pa i ako jedan od stanara u svoj stan ugradi vodo-mjerilo, ostali stanari, koji su na zajedničkom očitanju, plaćaju i njegovu potrošnju. ViK ne odbija količinu potrošene vode stanara sa ugrađenim mjerilima od ukupne očitane količine na glavnom mjerilu :D

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, korisnik komunalnih usluga nije obavezan plaćati račun, ukoliko s davaocem javnih komunalnih usluga nema zaključen ugovor. S ViK-om u Sarajevu rijetko ko ima zaključen ugovor. Osim toga, svaki korisnik komunalnih usluga, uz račun, mora dobiti detaljan izvještaj utroška, svejedno - vode, el. energije, plina, tel. i td. ViK ne izdaje ovakav račun.

Očito je da postoji snažna sprega između ViK-a, Vlade Kantona Sarajevo i pravosuđa Kantona Sarajevo :(
strucnjak_kofol

#17 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

calculator wrote:Pa i ako jedan od stanara u svoj stan ugradi vodo-mjerilo, ostali stanari, koji su na zajedničkom očitanju, plaćaju i njegovu potrošnju. ViK ne odbija količinu potrošene vode stanara sa ugrađenim mjerilima od ukupne očitane količine na glavnom mjerilu :D

(
e od kud mozes pisati ovakve gluposti ?
calculator

#18 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by calculator »

Strucnjace, sta su gluposti?
vješalica

#19 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by vješalica »

calculator wrote:Pa i ako jedan od stanara u svoj stan ugradi vodo-mjerilo, ostali stanari, koji su na zajedničkom očitanju, plaćaju i njegovu potrošnju. ViK ne odbija količinu potrošene vode stanara sa ugrađenim mjerilima od ukupne očitane količine na glavnom mjerilu :D

Prema Zakonu o zaštiti potrošača, korisnik komunalnih usluga nije obavezan plaćati račun, ukoliko s davaocem javnih komunalnih usluga nema zaključen ugovor. S ViK-om u Sarajevu rijetko ko ima zaključen ugovor. Osim toga, svaki korisnik komunalnih usluga, uz račun, mora dobiti detaljan izvještaj utroška, svejedno - vode, el. energije, plina, tel. i td. ViK ne izdaje ovakav račun.

Očito je da postoji snažna sprega između ViK-a, Vlade Kantona Sarajevo i pravosuđa Kantona Sarajevo :(

idiotarija svemirskih razmjera
zijancer

#20 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by zijancer »

hvala unaprije
hajde ne lupetaj
nema sanse da toliko skoci racun taman da je peteroclana porodica u stanu (sto mu dode isto kao hostel)
ako ti hostel ide na zivce, komsiji na vrata i pitaj: 'jarane koliko je clanova tebi prijavljeno po stanu?'
mozda vas vodovod zafrkava na foru
zijancer

#21 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by zijancer »

vješalica wrote:jesu li mu prijavljeni ti gosti? treba inspekciju i poresku zivkati
fuj
šta fali da bude frajer pa lično ode na vrata?
vješalica

#22 Re: Problem Hostela/potrosnja vode

Post by vješalica »

zijancer wrote:
vješalica wrote:jesu li mu prijavljeni ti gosti? treba inspekciju i poresku zivkati
fuj
šta fali da bude frajer pa lično ode na vrata?
mora da se i ti baviš ovakvim radnjama pa glumiš
Post Reply