PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
EddyGarrero

#1 PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by EddyGarrero »

Pozdrav...
Imam problem sa grafickom Ati HD 5770 1GB DDR5,dakle sve radi normalno...znaci prilikom dizanja sistema,prilikom koristenja FB,You Tube(gledanje videa u HD-u ),temparature su takodjer normalne u loadu 40 do max.settings full load 55,ali kad pokrenem igricu onda se pojave sive siroke linije,kao nekakvi trokutovi koji dodu pa nestanu,ali igrica i dalje radi normalno....neke igrice kao sto su NFS 2 radi normalno ali novije naslove vec brka...
Ostala konfiguracija je:
Procesor Intel Quad Core Q6600 2.4Ghz 8MB kesha
Ram 8 GB DDR2 Kingston
HDD 500GB SATA
MB DELL(opcenito radi se o Dell-ovoj centralnoj DELL PRECISION 390)
Napajanje Thermaltak-ovo 600w
OS WIN 7 64 BITNI(zbog rama je 64 bitni)
Ako je netko imao slican problem da pomogne ili ako zna o cemu se radi...(da nisu driveri ili da mi ploca nema propusnost posto je rijec o novijoj grafickoj DDR5 a u mene je DDR2 iako znam da je MB ram jedno a od g.karte ram drugo ali...)
Znaci nisu one uske linije non-stop niti se resetuje,niti se grije,jer prije sam imao problem sa grafickom Nvidia GeForce XFX 8800 GTX 768MB 386 BITNA,da se grijala i da su linije bile uvijek i prilikom dizanja sistema,i ostalo sve...
celeron

#2 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by celeron »

EddyGarrero wrote:Pozdrav...
Imam problem sa grafickom Ati HD 5770 1GB DDR5,dakle sve radi normalno...znaci prilikom dizanja sistema,prilikom koristenja FB,You Tube(gledanje videa u HD-u ),temparature su takodjer normalne u loadu 40 do max.settings full load 55,ali kad pokrenem igricu onda se pojave sive siroke linije,kao nekakvi trokutovi koji dodu pa nestanu,ali igrica i dalje radi normalno....neke igrice kao sto su NFS 2 radi normalno ali novije naslove vec brka...
Ostala konfiguracija je:
Ram 8 GB DDR2 Kingston
HDD 500GB SATA
Ako je netko imao slican problem da pomogne ili ako zna o cemu se radi...(da nisu driveri ili da mi ploca nema propusnost posto je rijec o novijoj grafickoj DDR5 a u mene je DDR2 iako znam da je MB ram jedno a od g.karte ram drugo ali...)
Znaci nisu one uske linije non-stop niti se resetuje,niti se grije,jer prije sam imao problem sa grafickom Nvidia GeForce XFX 8800 GTX 768MB 386 BITNA,da se grijala i da su linije bile uvijek i prilikom dizanja sistema,i ostalo sve...
Moguce da ti ploca ne radi kako treba, ako je slican problem s obe graficke. Da li imas na ploci integrisanu graficku, pa vidi kakva je situacija ako monitor s njom povezes. Moguce da ti i monitor daje posljednje znake zivota
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#3 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by Decerto »

Ostala konfiguracija je:
Ram 8 GB DDR2 Kingston
HDD 500GB SATA
Ne znam,ali ti mogu reci da ti nije u pitanju niti maticna niti ram.Da ti dam primjer,razlika izmedju 8x slota i 16x je svega 2-3%...tako da i da je stavis na 8x bus,neces vidjeti nikakvu razliku...dobro si spomenuo 8800,ta serija i sve blizu nje 2xx,imale su taj problem da kad tad rikne i pojave ti se linije na ekranu,koje jedino mozes popraviti guranjem grafe u rernu :D da je nisi mozda overclockao ? Pokusaj smanjiti core i memory clock sa msi afterburner-om za jedno 100 mhz na core pa vidi.
EddyGarrero

#4 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by EddyGarrero »

Moguce da ti ploca ne radi kako treba, ako je slican problem s obe graficke. Da li imas na ploci integrisanu graficku, pa vidi kakva je situacija ako monitor s njom povezes. Moguce da ti i monitor daje posljednje znake zivota[/quote]

Nemam integ. na ploci,a ta je 880 gtx prije dobro radila i onda je odjednom pocela...svoje linije i gotovo...pa sam zato naveo primjer da sad nije tako nego da ona u sustini radi normalno,ali kad se pokrne igrica onda nastaje problem...
EddyGarrero

#5 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by EddyGarrero »

Decerto wrote:
Ostala konfiguracija je:
Ram 8 GB DDR2 Kingston
HDD 500GB SATA
Ne znam,ali ti mogu reci da ti nije u pitanju niti maticna niti ram.Da ti dam primjer,razlika izmedju 8x slota i 16x je svega 2-3%...tako da i da je stavis na 8x bus,neces vidjeti nikakvu razliku...dobro si spomenuo 8800,ta serija i sve blizu nje 2xx,imale su taj problem da kad tad rikne i pojave ti se linije na ekranu,koje jedino mozes popraviti guranjem grafe u rernu :D da je nisi mozda overclockao ? Pokusaj smanjiti core i memory clock sa msi afterburner-om za jedno 100 mhz na core pa vidi.
Nisam je overclockao...ali pokusaci smanjiti m.clock i core iako nevidim tu rjesenje jer tvornicki je dosla tako tako da nisam nista dirao...ali OPET..
TomANDJerry

#6 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by TomANDJerry »

zao mi je na losim vijestima , ali vjerovatno ti je graficka ostecena - a mozda i pred totalnim gasenjem ... imao sam ja dvije Radeon-ke (serije 2xxx i 4xxx) koje su imale iste probleme .. dakle kada se krene koristiti punom snagom (pokretanje video igre) jednosavno po ekranu se javljaju svakakve linije , kao da teksture i poligoni "pucaju" po savovima :D ... eventualno ako ti je garancija istekla mozes skinuti hladnjak , sve ocistiti i namazati graficki cip pastom ... meni je to na 2xxx pomoglo da radi 2 mjeseca kako treba , ali se problem kasnije ponovo vratio (cak i pogorsao)
avaks

#7 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by avaks »

U kojem programu si gledao temperature prika? Moja stara 5770 je znala ići do 79-90 u loadu (Battlefield 3) ali nisam imao navedenih problema. Inače se linije pojavljuju zbog pregrijavanja da li jezgra ili shadera. Ako je kuler na njoj ok (pasta) i temperature kao što navodiš onda je vjerovatno problem u Vramu :/
Pokušaj sa novim driverima ili frišak sistem da budeš siguran da nije konflikt sa nvidia/amd driverima koji su ostali u registry. Eventualno novi bios za matičnu mada sumnjam da je do nje...
Sretno u svakom slučaju!
Decerto

#8 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by Decerto »

avaks wrote:U kojem programu si gledao temperature prika? Moja stara 5770 je znala ići do 79-90 u loadu (Battlefield 3) ali nisam imao navedenih problema. Inače se linije pojavljuju zbog pregrijavanja da li jezgra ili shadera. Ako je kuler na njoj ok (pasta) i temperature kao što navodiš onda je vjerovatno problem u Vramu :/
Pokušaj sa novim driverima ili frišak sistem da budeš siguran da nije konflikt sa nvidia/amd driverima koji su ostali u registry. Eventualno novi bios za matičnu mada sumnjam da je do nje...
Sretno u svakom slučaju!
nije flashanje biosa ploce za svakoga ;D kupi neku bolju pastu,nemoj ovih kineskih po 5 km,imas noctua po 15 km koje ja koristim,ocisti heatsink i kuler,stavi malo paste na graficki procesor,sve fino zasarafi i nadaj se da je bilo do pregijavanja :)
XeuX

#9 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by XeuX »

Mislim da ti grafička otkazuje.Ono što možeš učiniti je da je probaš underclockat,odnosno sniziti frekvencije memorije i grafičkog procesora,postoje šanse da će linije nestat.Znači skini neki program kao što je EVGA precision X ili MSI afterburner i spusti frekvencije za 100-150Mhz.
EddyGarrero

#10 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by EddyGarrero »

XeuX wrote:Mislim da ti grafička otkazuje.Ono što možeš učiniti je da je probaš underclockat,odnosno sniziti frekvencije memorije i grafičkog procesora,postoje šanse da će linije nestat.Znači skini neki program kao što je EVGA precision X ili MSI afterburner i spusti frekvencije za 100-150Mhz.
Sve sam uradio,znaci srusio sistem postojeci,formatirao HDD na novo digao sistem Win 7 64 bit,kao i zadnji driver od Ati-ja koji je bio skinuo i instalirao,graficku ocistio od prasine kao i sam cooler,stavio novu pastu(iako nemam problema sa temp. niti se kartica grije) snizio frekvvencije prvo na 100-150-200 svaku frekv. ali nista opet isto,neznam sta joj je,i zasto to radi samo u igricama,zasto npr kad upalim film u HD rezoluciji nemam problema sa slikom...
printy4911

#11 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by printy4911 »

DDR5 memorija tvoje grafičke nije u redu. Problem se pojavljuje samo u igrama, i to zahtjevnijim, zbog toga što tada DDR5 radi na vecem taktu i više se grije. Imao sam isti problem sa više istih grafičkih kupljenih "u paketu". Kod nekih su se pojavljivale linije, razne bijele smetnje pa sve do crnog ekrana pri pokretanju igre. Kod nas se na tržištu nekad zna naći novih grafičkih koje rade ali ne zadovoljavaju izlaznu kontrolu kvalitete u tvornici. Distributeri ih kupe pojeftino nadajući se da kupac pomalo koristi zahtjevnu grafiku i često neće ni primjetit da Graka nije u redu.
Decerto

#12 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by Decerto »

printy4911 wrote:DDR5 memorija tvoje grafičke nije u redu. Problem se pojavljuje samo u igrama, i to zahtjevnijim, zbog toga što tada DDR5 radi na vecem taktu i više se grije. Imao sam isti problem sa više istih grafičkih kupljenih "u paketu". Kod nekih su se pojavljivale linije, razne bijele smetnje pa sve do crnog ekrana pri pokretanju igre. Kod nas se na tržištu nekad zna naći novih grafičkih koje rade ali ne zadovoljavaju izlaznu kontrolu kvalitete u tvornici. Distributeri ih kupe pojeftino nadajući se da kupac pomalo koristi zahtjevnu grafiku i često neće ni primjetit da Graka nije u redu.
Upravo,ja sam imao 4870 koja je takodje DDR5.Na desktopu ili u nezahtjevnim igrama je radila fino,ali dok pokrenem neki noviji naslov,monitor se samo ugasi.Prodao je kao neispravnu.
EddyGarrero

#13 Re: PROBLEM Graficka Ati HD 5770 1GB DDR5

Post by EddyGarrero »

Hvala na odgovorima....toga sam se i sjetio da bi mogao biti ram od graficke jer...znam kad sam imao jos daaaaavvvvnooooo.....64mb graficku na win 98,pa kad upalim zahtijevniju igricu nisam imao dovoljno rama pa sam morao smanjiti sve na low da bi nekako igrao a kad bi se igrica upalila pokazala bi takve linije...i bilo bi usporeno....a ovdje je kontra igrica radi ali su te linije UZAS...svejedno hvala,nista drugo mi nepreostaje nego kupiti drugu...e sad da neganjam po temama sta da kupim ATI ili NvDia...i koji model,i u obzir dolaze samo 1GB-DDR5-256BITNE....http://www.klix.ba/forum/posting.php?mo ... 1&t=117433#
Post Reply