Problem američkog imperijalizna

Locked
Opetja033

#201 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Opetja033 »

Man of steel wrote:
Opetja033 wrote:
Man of steel wrote:Vidim, sve frca od argumentovane rasprave, ali još niko nije osporio ni jednu moju tvrdnju.
Cuj "niko nije opovrgnuo moju tvrdnju" :roll:
Pa sasvim je ocito da ne poznajes same temelje rasprava. Dakle, niko nece letiti na rudu i komentarisati konspiracione teorije na kojima bi i David Icke pozavidio (Stanisic bio na platnom spisku CIA-e :roll: ).
Pomoci cu ti sa osnovama, fin sam danas:
1) Izneses tvrdnju
2) Potkrijepis je argumentima
3) Ocekujes odgovor

Ti izvalis nesto sto nema veze sa logikom, bez ijednog jedinog argumenta i onda se pitas zasto se niko ne prima na to. Argumenti, argumenti.

P.S. God bless America
Pa nesretniče zašto prvo u googlu ne ukucaš dva pojma-"Stanišić CIA" prije nego počneš sa etiketiranjem i ličnim uvredama.

Ovako samo ispadaš budala, jer je u Hagu na suđenju tom Stanišiću sama CIA priznala da je radio za njih u periodu od 1992-1998.

Kao što vidiš ne radi se o nikakvim konspiracionim teorijama već o opšte poznatim faktima.
Znaci ne mogu da vjerujem! Znam za tvrdnje, konspiracione teorije i sl. oko Stanisica ali ti - kao i ostali idolopoklonici konspiracionih teorija - sve tvrdnje uzimate kao "opce poznate fakte". Evo, navedi mi molim te jedan - dva neutralna izvora kojima ces dokazati tu svoju tvrdnju i ja cu ti se izvinuti. U protivnom, nemoj ispadati smijesan. Ali pazi, bez "navodno", "iz povjerljivih izvora", "saznajemo" - itd. Vec zvanicni dopis CIA Hagu da je Stanisic bio njihov spijun. Moze i haski dokument, nikakav problem.
nicaze_072

#202 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by nicaze_072 »

CIA inace voli da priznaje ko radi za nju... :D
Opetja033

#203 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Opetja033 »

nicaze_072 wrote:CIA inace voli da priznaje ko radi za nju... :D
Pa super, tako je najlakse: evo ja cu reci da si ti na platnoj listi CIA-e, da si njen ubacen covjek. Naci cu jos 20 ljudi koji ce to potvrditi i tebe onda ni Dunav nece moci saprati...... Jer "CIA inace voli da priznaje ko radi za nju..."
Man of steel

#204 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Man of steel »

Ja Sam Odavle wrote: Apsolutno nije izvrsavao nikakve planove CIA, nego je bio informant. Tj. uvaljivao klipove Milosevicu.

Ako ne znas razliku izmedju toga i ovoga sto ti insinuiras, a to je da je sprovodio americku politiku, onda covjek ima potpuno pravo da ti nalijepi etiketu teoreticara zavjere.
Nigdje ja nisam napisao da je on izvršavao njihove planove već samo da je radio za njih.

A šta je radio, sprovodio planove, davao informacije, pušio američke kurčeve, zavisi od toga šta su mu iz Langleya naređivali.
Man of steel

#205 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Man of steel »

Opetja033 wrote:
Znaci ne mogu da vjerujem! Znam za tvrdnje, konspiracione teorije i sl. oko Stanisica ali ti - kao i ostali idolopoklonici konspiracionih teorija - sve tvrdnje uzimate kao "opce poznate fakte". Evo, navedi mi molim te jedan - dva neutralna izvora kojima ces dokazati tu svoju tvrdnju i ja cu ti se izvinuti. U protivnom, nemoj ispadati smijesan. Ali pazi, bez "navodno", "iz povjerljivih izvora", "saznajemo" - itd. Vec zvanicni dopis CIA Hagu da je Stanisic bio njihov spijun. Moze i haski dokument, nikakav problem.
http://www.nacional.hr/clanak/54150/jov ... o-za-cia-u
GandalfSivi

#206 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by GandalfSivi »

Opet ista tema o zlim Amerima. Evo ono cisto licno iskustvo. Spasili mi guzicu '95 dok je kurva Evropa navijala da nas nestane. Poslije malo rokali i Srbiju, cisto ono da im ne padne na pamet kuhati opet. Igrom slucaja (totalno neplanirano) se preselim u DC prije sest i po godina. Prime me bolje nego sto sam se ikada nadao. Nikada za ovo vrijeme se nisam osjecao manje vrijednim zato sto sam stranac (za razliku od bilo koje zamlje u Evropi, gdje ti u sekundi, cak ako si i turista, pokazu gdje ti je mjesto). Dosao u Ameriku, priznali mi godinu i po sto sam nekada studirao u Sarajevu (btw, dva univerziteta ne mogu ni u istu recenicu ici), zavrsio fakultet, dobio dobar posao (bez stele) koji mi placa MBA program, upoznao milion ljudi sa svih strana svijeta, stekao mnogo dobrih prijatelja, proputovao cijeli svijet zahvaljujuci standardu ovdje, tako da se ne mogu zaliti. Nisam ja bas od onih zadojenih bilo kakvim patriotizmom, od toga sam se ohladio tamo negdje '93, ali u sustini dobra zemlja...
nicaze_072

#207 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by nicaze_072 »

GandalfSivi wrote:Opet ista tema o zlim Amerima. Evo ono cisto licno iskustvo. Spasili mi guzicu '95 dok je kurva Evropa navijala da nas nestane. Poslije malo rokali i Srbiju, cisto ono da im ne padne na pamet kuhati opet. Igrom slucaja (totalno neplanirano) se preselim u DC prije sest i po godina. Prime me bolje nego sto sam se ikada nadao. Nikada za ovo vrijeme se nisam osjecao manje vrijednim zato sto sam stranac (za razliku od bilo koje zamlje u Evropi, gdje ti u sekundi, cak ako si i turista, pokazu gdje ti je mjesto). Dosao u Ameriku, priznali mi godinu i po sto sam nekada studirao u Sarajevu (btw, dva univerziteta ne mogu ni u istu recenicu ici), zavrsio fakultet, dobio dobar posao (bez stele) koji mi placa MBA program, upoznao milion ljudi sa svih strana svijeta, stekao mnogo dobrih prijatelja, proputovao cijeli svijet zahvaljujuci standardu ovdje, tako da se ne mogu zaliti. Nisam ja bas od onih zadojenih bilo kakvim patriotizmom, od toga sam se ohladio tamo negdje '93, ali u sustini dobra zemlja...
Sram te bilo! :D
barcelona_

#208 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by barcelona_ »

Ne postoji nikakav americki imperijalizam. A i kako bi, kad je i Amerika sama imperija. Postoji samo britanski imperijalizam, a Ameriku gledaj kao njihove legije. Ko sto je Rim nekad imo...
jeza u ledja

#209 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by jeza u ledja »

Man of steel wrote:
jeza u ledja wrote:
Man of steel wrote:Pa koji si mi onda kurac kvotao post sa znakom pitanja ako ti to sve znaš.
Pa mislio sam da je u pitanju neka logicka igra verbalnih doskocica. Zar nije?
Pa ako tako misliš onda budi slobodan pa nađi nekog drugog za te svoje igrice.
Dobro bolan shvatili smo te. Mi nismo upuceni da CIA ima obavjestajce u drugim zemljama. Hajmo dalje.
Opetja033

#210 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Opetja033 »

jeza u ledja wrote:
Man of steel wrote: Pa ako tako misliš onda budi slobodan pa nađi nekog drugog za te svoje igrice.
Dobro bolan shvatili smo te. Mi nismo upuceni da CIA ima obavjestajce u drugim zemljama. Hajmo dalje.
:mrgreen:
amazon

#211 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by amazon »

barcelona_ wrote:Ne postoji nikakav americki imperijalizam. A i kako bi, kad je i Amerika sama imperija. Postoji samo britanski imperijalizam, a Ameriku gledaj kao njihove legije. Ko sto je Rim nekad imo...
Pa tako nesto, Britanci i stara Evropa, dodao bi samo, stvoritelji svega na ovome svijetu..
Challenger__

#212 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Challenger__ »

amazon wrote: Pa tako nesto, Britanci i stara Evropa, dodao bi samo, stvoritelji svega na ovome svijetu..
Koja stara Evropa? Zevsova žena? Ona je vječno mlada, ne stari.

Nisam znao da ovdje ima grčkih fanatika.
cvrčak_na_hedonizmu

#213 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

GandalfSivi wrote:Opet ista tema o zlim Amerima. Evo ono cisto licno iskustvo. Spasili mi guzicu '95 dok je kurva Evropa navijala da nas nestane. Poslije malo rokali i Srbiju, cisto ono da im ne padne na pamet kuhati opet. Igrom slucaja (totalno neplanirano) se preselim u DC prije sest i po godina. Prime me bolje nego sto sam se ikada nadao. Nikada za ovo vrijeme se nisam osjecao manje vrijednim zato sto sam stranac (za razliku od bilo koje zamlje u Evropi, gdje ti u sekundi, cak ako si i turista, pokazu gdje ti je mjesto). Dosao u Ameriku, priznali mi godinu i po sto sam nekada studirao u Sarajevu (btw, dva univerziteta ne mogu ni u istu recenicu ici), zavrsio fakultet, dobio dobar posao (bez stele) koji mi placa MBA program, upoznao milion ljudi sa svih strana svijeta, stekao mnogo dobrih prijatelja, proputovao cijeli svijet zahvaljujuci standardu ovdje, tako da se ne mogu zaliti. Nisam ja bas od onih zadojenih bilo kakvim patriotizmom, od toga sam se ohladio tamo negdje '93, ali u sustini dobra zemlja...
cvrčak_na_hedonizmu wrote: Argumenti za idu u smijeru:

u Americi se dobro živi
slobodno tržište je omogućilo internet
Haiti, Kuba, Gvozdena Zavjesa
šta se moglo uraditi za par žvaka
Russia Today je Ruski Fox
prokleti Hugo Chavez
idu u Somaliju, Afganistan ako ti smetaju Ameri
povećao se broj obrazovanih
napiši esej, pomozi nam
i masa nepovezanih i prilično nezrelih komentara koji apsolutno nijednu tvrdnju nisu pobili, oborili ili eventualno oslabili.

Šega, zar ne :D
Najgore je kada upadne padobranac, lupi Jovica Stanišić CIA igrač i ode sve u hendek, dvije stranice niđe veze, blago rečeno. To sam zaboravio spomenuti, padobrance :skoljka:

Super tema za raspravu, ima argumenata, može se nešto i naučiti. Al jok, Jovica Stanišić aka CIA i meni je super u AmeriKU :D Šteta :skoljka:
Lacrosse

#214 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Lacrosse »

Man of steel wrote:
Opetja033 wrote:
http://www.nacional.hr/clanak/54150/jov ... o-za-cia-u
Bio je i Fahro na National Prayer Breakfast/Day pa je sad ministar sigurnosti, sigurno radi za CIA, a samo part time za FBI, prijavljuje sve svoje Sandzaklije i Kosovare.

Jovica Stanisic je bio vrh drzavne bezbjednosti Srbije i normalno da je dolazio u dodir s ljudima iz CIA koja pokriva Balkansku regiju, a to da je "radio za CIA-u", sta je to uradio? Normalno da su oni igrali jedni s drugima kontraobavjestajne igrice, ali za informacije o ratovima koje je vodila Srbije nije ni trebala neka "spijunaza", pa postoji masa ljudi, ocevidaca, dokumenata, pokretaca odpora, sateliti iz svemira, avaxi, nosaci aviona u Jadranu, baze Aviijano u Italiju i Rammstein u Njemackoj, te izdasna cetnicka emigracija po Americi u tri koljena i milion drugih stvari.

Ali treba senzacionalizma. Radio je i Radovan Karadzic s lordom Ovenom i Stoltenbergom, siguran sam da je suradjivao sa Masonima i KGB-om. A svaki Bosnjak u Americi sleep cell Al-Qaide, nikad ne znas koji ce od nas da se probuditi i komsiluk satjera u podrume, a onda CNN here I come.

Trebao je dakle, prvi covjek kontraobavjestajne sluzbe zemlje sa 25 na 10 miliona stanovnika u centru Europe da nikad se ni ne sastane sa CIA-om? Pa ja sam se sa CIA sastajao. Prvi put kad sam isao u ameriku ko izbjeglica, drugi put kad su mi dali drzavljanstvo Americko. Jesam li i ja radio za njih, a da nisam ni znao? Ili mozda da trazim pismo podrske kao referencu, ono dosao je u ured na vrijeme, bio je pocesljan, obrijao se je to jutro, imao je los izbor po pitaru kolonske, nasao je parking ekspeditivno, i znao reci selam aljec i good morning, bez nalgaska.

Nego oborismo mi tu kontraobavjestajnu sluzbu Stanisica i njegove Crvene Beretke u Krajini s viljuskom u jednom dzepu, u drugom konzerva Ikara, a svaki drugi po kuruzu u dzepu. A oni mislili da su udarili tvrdim u meko. Od tad mogu kokati pjane lafo mafijase i predsjednika Srbije iz Bosne. Mora da je atentat na Djindjica bio Americki plan, ono taman Srbija krenula putem europskih integracija, a ovi se prepali da nece pojacati EU i gruh ubise Djindjica snajperom. Pucao je Luther Winston, iz Bronxa, marinac Americke vojske, ispomoc Stanisicu da spase svoju bandu hame hapica koja je Slobu uhapsila da ide sluziti zatvorski rok za sve svoje ubice i palikuce koje je okupio pod barjakom Dobrise Cosica
Last edited by Lacrosse on 08/01/2013 00:30, edited 1 time in total.
occupylove

#215 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by occupylove »

tema je USA imperijalizam , a ne Americki narod , naravno da ima dragih i dobrih ljudi, ko to tvrdi drugacije da ih nema u Americi ?
naravno da ima ljudi koji dobro zive , a zrtve imperijalizma su sada i mnogi Americki gradjani u ekonomiji korporacijskih plutokrata , naravno uz sve vece jacanje kontrole nad gradjanima
5 % svjetske populacije je u USA, a koristi ( ili otima ) 25 % svjetskih resursa i uprkos tome imamo statisticke podatke i po vecini kategorija u poredjenju sa svim ostalim razvijenim drzavama ?
USA je iza na ljestvici , uz drasticnu nejdnakost izmedju visoke klase ili bogatasa i ostalih, takodjer rekord ,

iz H-altera , stariji clanak , a podaci su jos i gori ;
Siromaštvo u SAD-u
28.05.2012. Vjesnik Svijet Komentiraj Print

Gotovo polovica svih Amerikanaca živi u kućanstvu koje je dobilo neku vrstu državne pomoći u prvom tromjesečju 2011., pokazalo je novo izvješće
Gotovo polovica svih Amerikanaca živi u kućanstvu koje je dobilo neku vrstu državne pomoći u prvom tromjesečju 2011., pokazalo je novo izvješće.
Wall Street Journal navodi da je 49,1 posto Amerikanaca primilo neki oblik državne pomoći što je porast u odnosu na 30 posto u ranim 1980-im, pa čak i od 44 posto 2008.

Ogroman porast socijalnih davanja, koje list temelji na podacima zadnjeg popisa stanovništva Statističkog ureda SAD, otežat će smanjivanje savezne potrošnje, unatoč tisućama milijardi dolara vladinog deficita koji se svake godine dodaju na postojeći javni dug.

Porast socijalnih davanja u SAD-u u posljednjih nekoliko godina najvjerojatnije je povezan s tzv. Velikom recesijom, koja je započela krajem 2008. i protegla se u 2010. Čak i sada, stopa nezaposlenosti od 8,1 posto, gotovo je dvostruko veća nego tradicionale američke stope nezaposlenosti od oko 4 posto tijekom većine 1990-ih i ranih 2000-ih, navodi WSJ.

Neki analitičari čak kažu da je prava stopa nezaposlenosti, uključujući i one koji su jednostavno otpali od radne snage i više ne traže posao, bliža stopi od 15 posto. To je problem, jer sve manje ljudi koji rade znači i manje poreznih dolara u saveznu riznicu, koja je već dugo pati od pada prinosa.

Podaci iz popisa stanovništva također pokazuju da 16 posto stanovništva SAD-a živi u kućanstvima u kojima najmanje jedan član prima socijalnu pomoć, a 15 posto prima ili živi s nekim tko koristi program zdravstvene skrbi za starije osobe - Medicare.
amazon

#216 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by amazon »

Challenger__ wrote:
amazon wrote: Pa tako nesto, Britanci i stara Evropa, dodao bi samo, stvoritelji svega na ovome svijetu..
Koja stara Evropa? Zevsova žena? Ona je vječno mlada, ne stari.

Nisam znao da ovdje ima grčkih fanatika.
Stara Evropa za tebe, Britanci, Francuzi, Nijemci..
Challenger__

#217 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Challenger__ »

amazon wrote: Stara Evropa za tebe, Britanci, Francuzi, Nijemci..
Ma hajde, Evropa bez svojih antičkih korijena, izvora, Elade i Rima.

Pričaš napamet.
amazon

#218 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by amazon »

Challenger__ wrote:
amazon wrote: Stara Evropa za tebe, Britanci, Francuzi, Nijemci..
Ma hajde, Evropa bez svojih antičkih korijena, izvora, Elade i Rima.

Pričaš napamet.
Ne pricamo o starome zavjetu, vec o drzavama koje upravljaju svijetom..
Challenger__

#219 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Challenger__ »

amazon wrote:Ne pricamo o starome zavjetu, vec o drzavama koje upravljaju svijetom..
"Stari zavjet"?

:lol: :lol: :lol:

Nemaš ti pojma šta je Evropa.
FFC

#220 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

BTW u samoj americi se niko pismen ne loži na ameriku. samo redneksi, tj. papci.
nicaze_072

#221 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by nicaze_072 »

Moze li meni neko objasniti ulogu masona u americkom imperijalizmu.

:D
Lacrosse

#222 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by Lacrosse »

Halo momak Medicare nije socijalna pomoc.
To je zdravstveno osiguranje za penzice za koju sve i jedna osoba koja radi u Americi izdvaja.
Po ovim statistikama u Bosni svi primaju neku pomoc, 100% stanovnistva, jer su svi na javnom zdravstvu a ne na privatnom.
I da kad se uzmu oni koji imaju medicare tj. zdravsteno u penziji, oni koji su na welfaru, i oni koji primaju unemploymenet moguce je doci do neke cifre od 20-30%, ali ja nemam nijednog prijatelja u Americi koji je radnih godina a koji nema posao. Ja ne znam nikog ko ne radi i nema posla u Americi, a hoce da radi. E sad sto oni koji nece da rade i sto neki uzmu pauzu po godinu dana kad dobiju otkaz jer imaju 60% plate a da je ne moraju ici zaraditi, to je sad drugi par opanaka.
I mada je cinjenica da su morali vrsiti ekstenziju unemployment benefita, s 12 na 18 mjeseci, sta sad to treba da predvidja neku propast Amerike? Pa svi vicete kako vas satra kapitalizam Americki a onda tu tezu potvrdujete sa svim socijalnim programima koje je Amerika razvila pod Obamom, sto je normalno, u Americi non stop ide tranzicija sa demokratsko predsjednika gdje se ekspendira budzet za welfare i socijalne programe, do Republikanskog predsjednika kad se vrsi rezanje budzeta i tax break za bogate.
Sto ne postavis ovdje tekst iz the economist-a o tome kako je konacno povecana taksa za najbogatije u Americi, oni koji zarade preko 400.000 dollara godisnje morace dati federalnog poreza s 35-->40%, s tim se je Bushevi zakoni iz 2001 u kojima je dao beneficije bogatima u vidu smanjenja poreza, ponisteni. Kad ce Fahro platiti 40% porez na dobit od Avaza, i svih franciza koje ima? Ili drugi neki privatnik u Bosni, recimo Mittal Steel, kad ce njima Bosna uzeti 35-40% profita?

http://www.economist.com/news/united-st ... epublicans
agnostic_front

#223 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by agnostic_front »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
agnostic_front wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote: -namjerno izazivanje svjetske finansijske krize sa ciljem proširenja uticaja u svijetu
objasni
Kada sam pročitao prvi put šta si napisao mislio sam, žiku profesora što se nafurao. Objasni, što, kako i gdje. Na konkretne primjere odgovara pitanjima. Što da mu se pravdam, kome da se pravdam :D Onda kontam možda jadnik ne zna :D bolje mu odgovori. Neka malo istražuje :D - ti iznosiš tvrdnju da je kriza izazvana iz tog razloga, a ne ja. tačno, kome da se pravdaš.
Milton Friedman wrote: “Only a crisis - klix or perceived - produces real change. When that crisis occurs, the actions that are taken depend on the ideas that are lying around. That, I believe, is our basic function: to develop alternatives to existing policies, to keep them alive and available until the politically impossible becomes the politically inevitable.”

It's about the uncontroversial fact that people change their minds when the old ways seem to fail. Simple :) Nije mi jasno zašto podvlačiš samo prvi dio citata, kad je i drugi dio vrlo bitan. Zašto se Friedman protivio invaziji Iraka? Ili možda sugerišeš da Friedman hoće da kaže da samo rat i haos donose prosperitet (za imperijaliste, valjda)?

Mislim da je malo problematično što ideje idu u smijeru, navodim kao primjer "ideja koje leže okolo", nakon cunamija u Indoneziji hajmo napraviti luksuzna odmarališta tamo gdje su živjeli ljudi ili nakon Uragana Katrine "hajmo privatizovati škole u New Orleansu".

Guardian je "optužio" 25 ljudi za izazivanje finansijke krize. Šta se desilo nakon toga, ljudi dobili bonuse :D ŠT se desilo s druge strane, ništa specijalno. Stotinjak miliona dobilo otkaze, države se zavalile još par triliona u dug i tako te gluposti. Pošteno :D - Guardian je mogao da "optuži" samo vladu Amerike koja vukla loše poteze (svi griješimo), a banka će logično težiti da zaradi što više, kao što bi radio i ti, i ja i svako.
agnostic_front wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote: -cilj proširenja uticaja u svijetu je profit, izvlačenje profita i ništa više
šta je problem?
Problem, kakav problem ?
According to UNICEF, 22,000 children die each day due to poverty. And they “die quietly in some of the poorest villages on earth, far removed from the klix and the conscience of the world. Being meek and weak in life makes these dying multitudes even more invisible in death.

Around 27-28 percent of all children in developing countries are estimated to be underweight or stunted. The two regions that account for the bulk of the deficit are South Asia and sub-Saharan Africa.
ko im jebe mater što su se rodila, nek pocrkaju, jel tako ? - I, Amerika je kriva ovdje, kako? Koliko Bill Gates (Amerikanac, kapitalista) daje para za siromašne? Koliko je Warren Buffet (Amerikanac, kapitalista) dao? I možemo u nedogled sa primjerima. Šta bi bilo kad ti ljudi ne bi davali ogromne novce, koji su oni zaradili, i koje ne moraju da daju?

agnostic_front wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote: -do profita se dolazi na način da se što više poluga vlasti "izbije iz ruku građana" tako da o njihovoj sudbini/imovini/pravima odlučuju činovnici koji nisu izabrani na izborima u njihovoj državi nego su izabrani dogovorom par ljudi ( koji također ne učestvuju u izbornom procesu ). Prva, navedena, varijanta se dešava u "demokratskim zemljama". Druga varijanta su totalitarni režimi koji su na vlasti u ostalim dijelovima svijeta.
zar nije kontradiktorno napisati da se nešto izbija iz ruku građana u totalitarnim režimima? u demokratskim društvima uvijek za privatizaciju.
Ti misliš da ništa nije bilo prije totalitarnog režima ? Samo takav režim je postojao, prije se ništa nije dešavalo ? To bi trebao da bude zaključak. Lijepo napisah, dvije matrice, jedna za demokratiju, druga za "malo manju demokratiju" :oops: Ne misliš valjda da u Africi možeš preko EU-a natjerati ljudi da kopaju dijamante, daju svoje sirovine u bescjenje i rade za 1-2 dolara dnevno :oops: - ovo mi nije nimalo jasno, priznajem, pa ako ti nije problem, malo "for dummies" objašnjenje, ako može naravno, ne bi bilo na odmet :)
agnostic_front wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote: -neregulisano tržište, slobodno tržište, ukidanje socijalne države, privatizacija kompletnih resursa država, smanjenje državne potrošnje, smanjenje administracije, MMF, Svjetska banka globalizacija su poluge za izvlačenje profita.
naravno, zar nije logično da ako smo za SAD i kapitalizam, da smo za neregulisano i slobodno tržište, ukidanje socijalne države, privatizaciju resursa, smanjenje adminstracije i državne potrošnje?
Slažem se, treba brate sve ukinuti, zdravstveno, porodiljsko, dječije doplatke, radnička prava, privatizovati Telekom, statak firmi koje se nisu prodale, elektro-energetske potencijale, šume, vode, škole, javni prijevoz. Sve živo. Slobodno tržište pa pošteno. Kupe izvore pa nabiju cijene vode stoja mjesečno. Ko voli nek izvoli, ko neće, isključi vodu i lagano. Nemaš ovjerenu knjižicu, krepaj. Imaš dvoje djece, što si ih pravio + treba otpustiti minimalno pola administracije, odjednom. To je siguran recep za prosperitet i napredak. - da, s tim što pišeš nešto što nema veze s tim, ovo "nemaš ovjerenu knjižicu, krepaj"
agnostic_front wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote: - bogaćenje elite i njihov pravi još više onih koji su gladni ili su na rubu egzistencije
da li ima više bogatih ljudi nego prije 100 godina? to što vi predstavljate tih famoznih 1%, ima mnogo problema. kojom metodolgijom je ustanovljeno da recimo jedna porodica sada ima manje nego prije 30, 40, 50 godina? (http://www.youtube.com/watch?v=vDhcqua3_W8)
Lijep link, koji sam na tvoju žalost otvorio i gle čuda, čujem for americans :oops: Khm, nije ovdje priča o standardu u Americi ( to si do sada trebao shvatiti, pročitati postove na temu iako ti se možda čini da si iznad toga a nisi, vjeruj ) :D ovdje je pričao o uticaju američkog imperijalizma/kapitalizma na ostatak svijeta.

Pitaš me za metodologiju, hm, ček da razmislim
Total Percentage of World Population that lives on less than $2.50 a day 50%

Total Percentage of People that live on less than $10 a day 80%

Number of children in the world 2.2 billion

Number of Children that live in Poverty 1 billion
http://www.statisticbrain.com/world-poverty-statistics/

Zanimljivo je da kada u google ukucas poverty in the world prvo dobiješ plaćene linkove, sjedište u New Yorku, Oklahomi i ta neka priča :D - video jeste konkretno za SAD, ali ima li gdje statistika koja upoređuje stanje od prije 20, 30, 40 godina i ona od sada, kao u videu? Recimo, da li je u Kini bilo bolje za vrijeme mrtvog komunizma, ili sad kad su već otvorili?
agnostic_front wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote: -dugovi prema MMF-u će kad-tad doći na naplatu. Postavlja se pitanje ko će to naplatiti, zašto se toliko zadužilo, kome je u cilju bilo da se države zadužuju i ko to može spriječiti na koncu
ostaje da se vidi. kakva je to optužba konkretno?.
Čas je završio. Domaći nije težak, valjda si u stanju da pročitaš postove na temi. Hajde sada, slobodan si.
agnostic_front wrote: I naravno, živjela Čikaška škola i Milton Friedman!
Amin.
FFC

#224 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

zapocnes temu o geopolitickoj ulozi amerike u svijetu, kako podsticu ratove, vrse zlocine, krse vlastiti ustav, ucjenjuju male drzave da posluju s njima na "ravnopravnoj" bazi i sl. a diskusija se okrene na to kako su tamo vece plate i standard nego u bosni... :-) :-)
FFC

#225 Re: Problem američkog imperijalizna

Post by FFC »

milton fridman je uvijek u pravu jer on uvijek prica o mikroekonomiji. tu logiku da nevidljiva ruka trzista najbolje posluje kad se drzava ne petlja u odnose firmi ni staljin nije sporio...

medjutim milton friedman je umro prije sto je poikazano da americki imperijalizam ne posluje prema principima free marketa vec, kao sto je marx rekao, kada zagusti uzmu pare od sirotinje da se izvuku. postaje stvarno zamorno objasnjavati ovo nekome ko je juce cuo za ponudu, potraznju i ekvilibrijum pa misli da je boga za jaja uhvatio sa znanjem o kapitalizmu.
Locked