Probijanje šifre u WORD-u

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1 Probijanje šifre u WORD-u

Post by Truba »

Zanima me koliko vremena treba da se probije šifra od 5 malih slova koja se pojavi prilikom otvaranja Word dokumenta

i je li to moguće???
znam da postoje programi koji to probijaju ali kad zaboravite šifru umjesto koje stoje one zvjezdice ***** pa program "pročita" zvjezdice

ali sam čuo da probijanje velike šifre može trajati danima

:?
mostarac

Post by mostarac »

pa normalno da moze trajati danima jer uzmimo sifru od 5 znakova. Neka su samo brojevne kombinacije ako uzmemo i pet nula onda ih je tacno 100.000, a gdje su jos kombinacije kada umjesas tu i 29 slova i jos poneki joker znak koji je dozvoljeno koristiti. Eh sa svakim novim znakom se u nevjerovatnom obimu povecava broj mogucnosti i ti zamisli koliko ima kombinacija ako imas izbor od 45 znakova (slova brojevi i znakovi) koji su slozeni u neku sifru od 10 znakova. Medjutim imas programe koji rade i na principu eliminacije, a najlakse im je provaliti cisto brojevnu sifru. Mada nisam nesto s kriptografijom stao, ali eto da nesto i ja napisem na onome sto bi mi ko fol trebalo bit zanimanje :D
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Imao sam ja programcic koji cita zvjezdice ali ga vise nemam i ne sjecam se kako se zove.

Ali postoji :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ja sam negdje pročitao da je neko imao taj programčić ali da se ne sjeća kako se zove i još da nije siguran da postoji :D
Truba

Post by Truba »

daklem koliko će im trebati da probiju moju šifru od 5 malih slova :D

daklem samo slova i to mala bez brojeva

:D:D:D

koliko je to kombinacija :roll:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

da nije mozda 32^5 :roll: :D
v.

Post by v. »

bio je na hackeri.org
program po imenu "sifric" koji bi otkrio te zvjezdice, imao davno =)
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Post by xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx »

Ako su ti samo mala slova onda je to za cas posla, a ako su tu jos brojevi , velika slova i specijalni znakovi onda ti treba bruku vremana. Za te zvjezdice imas ShowPass program oko 200 kb, ali ti to cini mi se ne radi na xp. Stavi sifru od jedno 10 slova sa brojevima i#$%&$ i nece ti je skontat ni vidovita azira sa kasikama...
Truba

Post by Truba »

...hm za čas posla...
daj ime programa da provjerim
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Sta tebi treba komi?

Koliko si siguran ako sifriras neki dokument ili zelis neki dokument, koji je trenutno zasticen sifrom, da otvoris?

Prvo: nisi siguran
Drugo: najbolje da to posaljes nekome ko ima mogucnost da ukloni istu sifru.
kekec

Post by kekec »

umro je mostar wrote:pa normalno da moze trajati danima jer uzmimo sifru od 5 znakova. Neka su samo brojevne kombinacije ako uzmemo i pet nula onda ih je tacno 100.000, a gdje su jos kombinacije kada umjesas tu i 29 slova i jos poneki joker znak koji je dozvoljeno koristiti. Eh sa svakim novim znakom se u nevjerovatnom obimu povecava broj mogucnosti i ti zamisli koliko ima kombinacija ako imas izbor od 45 znakova (slova brojevi i znakovi) koji su slozeni u neku sifru od 10 znakova. Medjutim imas programe koji rade i na principu eliminacije, a najlakse im je provaliti cisto brojevnu sifru. Mada nisam nesto s kriptografijom stao, ali eto da nesto i ja napisem na onome sto bi mi ko fol trebalo bit zanimanje :D
Mostarac, znas li sta je RZN ?
Ili TG-1 ?
Panasonic

Post by Panasonic »

Svaka sifra mora biti spremljena u memoriju od strane programa/dokumenta. Cim se ona nalazi u memoriji, teoretski je moguce da dodjes do nje. :D Bez ikakvih kombinacija brojeva i slova :D

Kako? Ima li ko ideju?
neko iz mase

Post by neko iz mase »

nikad se ne cuva sifra vec hash od te sifre. kad ukucas password, tvoja sifra prolazi kroz algoritam i rezultat se uporedjuje sa kljucem u memoriji ili fajlu
Apos

Post by Apos »

program za ćitanje ********** znakova se zove fliper, bar onaj koji sam ja koristio.
Truba

Post by Truba »

The_Fluid wrote:Sta tebi treba komi?
treba mi hitno para :D:D:D
The_Fluid wrote: Koliko si siguran ako sifriras neki dokument ili zelis neki dokument, koji je trenutno zasticen sifrom, da otvoris?
osoba X ima moj dokument sa šifrom od 5 slova
koliko joj vremena treba da to probije ne znajući jesu li mala ili velika slova i ima li ili nema brojeva

na drugom forumu sam dobio odgovor da ako koristim 12 znakova... recimo ovako

umjesto borntokill12 jer program za probijanje ima u sebi rječnik koji pročita bor i odma ubacuje mogućnosti bornto
da ukucam

b0rn2kill12
ili tome slično da otežam

pajdaš je došao do zaključka da za 12 slova treba 6 milijuna godina ako jedna kombinacija traje 20 mikrosekundi
Truba

Post by Truba »

evo da ne gnjavim

pa koji je onda smisao šifriranja kad ti mogu sjebat šifru kad oće tako lako

Ako koristiš širi skup mogućih znakova i dužu šifru onda pretraga može da se oduži. Recimo mala i velika slova, brojevi, i razni drugi znakovi, to je 26+26+10+kusur=recimo 80, ako šifra ima 10 znakova onda je to 80^10=oko 1e19, ako je isto 20 mikro sekundi za jednu šifru, to je 2e14 sekundi, što je nešto više od 6 miliona godina:

http://www.google.com/search?hl=en&lr=& ... tnG=Search

Potrebno je da nizovi znakova u šifri budu nerazumljivi, jer pretraga može da se vrši i po datom rečniku, kada program kombinuje razne postojeće reči i lako pronalazi šifre tipa born2kill. Dobra ideja je da se neka slova zamene grafički sličnim znakovima, tako da prethodna šifra postaje b0rn2k!11. Naravno, pametni programi znaju i za tu foru, ali je bar skup šifri za pretragu sada veći.

na pitanje jel pomaže to što se nakon 3 promašaja zatvara word
odgovor je

Pretraga se naravno ne radi ručno, nego pomoću nekog od "password recovery" programa, tako da nema onog "3 strikes, you're out".
rundajz

Post by rundajz »

Bitna stvar je duzina kljuca i vrsta algoritma (RSA, DES, itd) kojim je to sifrovano.

Broj karaktera u password-u je od sekundarne vaznosti.

Ako si sifrovao u Word-u, bez klikanja na ono "Advanced" najvjerovatnije da si izabrao "default" opciju, koja i nije nesto :) (Office 97/200 Compatibile).
Na netu se mogu naci programi koji to otvaraju za cas posla, neovisno o broju karaktera (znakova) u tvom password-u, na ekranu.

Ako si kliknuo na "Advanced" pa odabrao neki od zadnjih u listi, koji imaju "RSA" u imenu i kljuc duzine 128 bit-a, onda treba "malo" vise vremena (da ne dajem proizvoljne ocjene ovde, ali mozes smatrati da je sigurno).
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

heh jedno pitanje van teme, jel se moze probit sifra od maila ikako?
neko iz mase

Post by neko iz mase »

aha
Post Reply