Samra je prije svega debil kojem treba onemogućiti pristup internetu.dječak sa šibicama wrote:Ali meni je fascinantno kako Samri ne smetaju Zlatko Petrovic, Cedomir Lukic (jer su iz njene partije, naravno) niti se bunila kad je njena stranka imenovala Ivicu Sarica za ministra
Valjda Kristina i taj Vlastimir nisu dovoljno halal Srbi/Hrvati
Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#226 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
- horkesh
#227 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Na stranu narastajući bošnjački nacionalizam, nauštrb državnog patriotizma (a koji je posljedica, i to odavno očekivana i najavljivana, višedecenijskog obrušavanja na državu BiH, ali i Bošnjake kao narod. Bošnjaci su danas ubjedljivo najsluđeniji i najfrustriraniji narod u BiH).
SDA je odavno otpisala ostatak države, samo kako bi u njihovom fildžanu mogli imati apsolutnu vlast. Kad, ne leži vraže, ta vlast ipak nije baš tako nedodirljiva! Narod, barem u Sarajevu, ipak nije BAŠ tolika stoka kakvom su je oni smatrali.
Ovdje uopšte nije vijest to što se neka SDA-ovka buni jer se smjenjuju Ramizi, a imenuju Vlaste. Na koju ste uopšte kartu mislili da će igrati SDA?
Ono što je ovdje važno je da se u Sarajevu smjenjuju nesposobni, čak i ako su "naši", a postavljaju sposobni profesionalci. Koji se, usput, zovu, na primjer, Kristina, a koja je pride i LGBT aktivistkinja.
Meni je ovo dokaz da je Sarajevo još uvijek svjetlosnim godinama ispred ostatka zemlje gdje su na vlasti SNSD i HDZ i gdje je jedino važno, što Novak ukaza, da se imenuju "naši".
Pa u Širokom ili Čapljini, gdje li ono, se narod digao na noge jer im je VSTV imenovao sudiju Bošnjaka! Zatucano pa to ti je.
Šipak vam, brojači krvnih zrnaca i prebrojavači nacionalnih kvota. Sarajevo je trenutno kao Užička Republika nekad - jedina privremeno oslobođena teritorija.
Sad se borba mora nastaviti do konačnog oslobođenja cijele naše zajedničke države. A važno je da je čišćenje počelo upravo od naše lijepe avlije.
SDA je odavno otpisala ostatak države, samo kako bi u njihovom fildžanu mogli imati apsolutnu vlast. Kad, ne leži vraže, ta vlast ipak nije baš tako nedodirljiva! Narod, barem u Sarajevu, ipak nije BAŠ tolika stoka kakvom su je oni smatrali.
Ovdje uopšte nije vijest to što se neka SDA-ovka buni jer se smjenjuju Ramizi, a imenuju Vlaste. Na koju ste uopšte kartu mislili da će igrati SDA?
Ono što je ovdje važno je da se u Sarajevu smjenjuju nesposobni, čak i ako su "naši", a postavljaju sposobni profesionalci. Koji se, usput, zovu, na primjer, Kristina, a koja je pride i LGBT aktivistkinja.
Meni je ovo dokaz da je Sarajevo još uvijek svjetlosnim godinama ispred ostatka zemlje gdje su na vlasti SNSD i HDZ i gdje je jedino važno, što Novak ukaza, da se imenuju "naši".
Pa u Širokom ili Čapljini, gdje li ono, se narod digao na noge jer im je VSTV imenovao sudiju Bošnjaka! Zatucano pa to ti je.
Šipak vam, brojači krvnih zrnaca i prebrojavači nacionalnih kvota. Sarajevo je trenutno kao Užička Republika nekad - jedina privremeno oslobođena teritorija.
Sad se borba mora nastaviti do konačnog oslobođenja cijele naše zajedničke države. A važno je da je čišćenje počelo upravo od naše lijepe avlije.
Last edited by horkesh on 24/05/2019 12:53, edited 1 time in total.
-
Seyfo
#228 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Ja ne bih mogao živjeti u Mostaru nikako ali baš nikako...
Klima mi ne prija. Ljeti prevruće a mimo ljeta vjetar ubi.
Naglasak mi je stran.
Bosance ne vole i smatraju ih ovakvim i onakvim.
Eto.
Klima mi ne prija. Ljeti prevruće a mimo ljeta vjetar ubi.
Naglasak mi je stran.
Bosance ne vole i smatraju ih ovakvim i onakvim.
Eto.
- dječak sa šibicama
#229 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Ona jeste ocito budala, ali je u isto vrijeme i poslanica u parlamentu. Samim tim njena rijec ima neku tezinu, ona odlucuje o necemu.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#230 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
dječak sa šibicama wrote:Ona jeste ocito budala, ali je u isto vrijeme i poslanica u parlamentu. Samim tim njena rijec ima neku tezinu, ona odlucuje o necemu.
-
Hafis
#231 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Pa dobro, ne moraš baš mene porediti s kolegicom iz Kiseljaka. Ja sam malo urbaniji, iskusniji i školovaniji od tvoje kolegice i vrlo dobro znam što o čemu pričam.Tomahawk11 wrote:Normalno, bolje ti znaš od njega koji tu živi.Hafis wrote:Sindrom žabe u kuhajućoj vodi.Mišo_Kovač wrote:Kakav je tačno pritisak u Sarajevu? Ja sam citav zivot tu.
To što govoriš upravo je slično uobičajenim kliničkim fenomenima u medicini.
Većina ljudi ne zna da imaju visook šećer ili visok tlak, sve dok im ga jednog dana netko ne izmjeri.
U tvom slučaju, ti vjerojatno prilagodio svoje ponašanje sukladno očekivanju većine koja te okružuje. Pod tim mislim da ti ne pada na pamet negdje javno iznijeti neke nepravilnosti kojih vjerojatno ima u svakoj homogenoj nacionalnoj sredini.
Vidiš, ja bih se tu osjećao sputan, ali naravno ne i fizički ugropžen ili neke druge gluposti.
Izvini, ali meni iz ovog tvog pršti teorija potkovana neznanjem i generalizacijom.
I podsjeti me na kolegicu sa fakulteta iz Kreševa koja je nakon godinu dana smogla hrabrosti da me pita kako to da u Sarajevu ne skidaju sabljom glave, a njoj to pričali...šta da joj odgovorim, nasmijao sevidiš i sama, tu si godinu, trebam li ti ja davati odgovor.
Nisam uopće nitkog generalizirao samo sam rekao da je danas biti običan manjinac (ne Ivo Komšić. Miro Lazović i slična kategorija uhljeba) već običan manjinac u većinskoj sredini - ipak zajebana stvar.
Recimo, procentualno u Zapadnom mostaru živi više Bošnjaka nergo Srba i Hrvata u Sarajevu. Javno nikada nisam čuo da se netko od njih ikada za nešto pobunio (mada mislim da ima razloga u nekim stvarima).
Da li je to znak da je zapadni Mostar tzv. multikulturalna sredina kao što je i Sarajevo ?
i na koncu - Što misliš da li oni (pod tim mislim na Bošnjake u zapadnom dijelu Mostara) imaju neku drugu priču u četiri zida?
Ili je bas sve tako bajno?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#232 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Naravno, dijete koje nije prije toga vidjelo dalje od Kreševa nije za kriviti. Tebe svakako jesteHafis wrote: Pa dobro, ne moraš baš mene porediti s kolegicom iz Kiseljaka. Ja sam malo urbaniji, iskusniji i školovaniji od tvoje kolegice i vrlo dobro znam što o čemu pričam.
Nisam uopće nitkog generalizirao samo sam rekao da je danas biti običan manjinac (ne Ivo Komšić. Miro Lazović i slična kategorija uhljeba) već običan manjinac u većinskoj sredini - ipak zajebana stvar.
Recimo, procentualno u Zapadnom mostaru živi više Bošnjaka nergo Srba i Hrvata u Sarajevu. Javnonikada nisam čuo da se netko od njih ikada za nešto pobunio (mada mislim da ima razloga u nekim stvarima).
Da li je to znak da je zapadni Mostar tzv. multikulturalna sredina kao što je i Sarajevo ?
i na koncu - Što misliš da li oni (pod tim mislim na bošnjaka u zapadnom dijelu Mostara) imaju neku drugu priču u četiri zida?
Ili je sve bajno?
Ne znam šta bih ti rekao, nisam nikad živio u zapadnom Mostaru, ne znam kakve su prilike.
Bio jesam i nisam se uopšte osjećao kao krme u Teheranu
To je sigurno izraženije u manjim sredinama. Teže do posla, teže do nekih prava....Sarajevo? Ne pita te niko ništa.
Šta ljudi pričaju među 4 zida, fakat ne znam niti volim nagađati o tome.
Šta bi značilo da je sve bajno? Da Bošnjak u zapadnom Mostaru ne mora imati na umu da je on tu Bošnjak ili Hrvat u Sarajevu da je Hrvat? Da ga to na neki način obilježava? Ja ne vidim da je to u Sarajevu tako. Da je neko markiran nekom nevidljivom trakom, koje god vjere, nacije ili boje bio.
- dječak sa šibicama
#233 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Uvijek se manjina prilagodi vecini, kao da bi Zvonko Maric sa stanom u Chicagu, smio bas ovako kenjati protiv USA.
Ili vec postojeci Marici tamo, a ima ih buljuk. Samo jedan primjer.
U takozvanom zapadnom Mostaru zivi jako puno Bosnjaka, ljudi sute i gledaju svoja posla. Slicna je prica u Vitezu, Travniku, N. Travniku, da se ne lazemo svako ima neku svoju teoriju i stranu price ali svi gledaju da o "politici ne govore".
Uostalom, Meho Mehic i Salko Salkovic recimo da su prijatelji, sa Marin Dvora, mozda je jedan teski SDAovac a drugi SDPovac, sigurno ne pricaju o politici. Ili da idem u banalnost, jedan navija za Zelju, drugi za Sarajevo, njih dvojica se sigurno nece posamarati motkama kao one budale u Olovu. Ali intimno, jedan drugom jebu mater zbog nekakvog fudbala.
Mozda je to licemjerno ali tako citav svijet funkcionise. Uostalom, kad vidim one budale po USA u parkovima, jedni za Trumpa drugi za Obamu pa se ganjaju po parku, tuku i slicno, jel to normalno.
Mozes imati stav o politici, religiji, naciji, ali drzi brate za sebe. Odmah se sjetim one price koju sam prvi put cuo kad je rat lagano krenuo, komsija jedan Mujaga "sjedni sa Srbinom veceraj, drugog u vrecu stavi sjedni na njega..." i tako dalje
a u drustvu nekoliko Srba sjede i slusaju. To su glupe situacije, zato su Englezi pametni, idi u Hajd park i istresi se reci sta imas pa se vrati kuci normalan.
Ili vec postojeci Marici tamo, a ima ih buljuk. Samo jedan primjer.
U takozvanom zapadnom Mostaru zivi jako puno Bosnjaka, ljudi sute i gledaju svoja posla. Slicna je prica u Vitezu, Travniku, N. Travniku, da se ne lazemo svako ima neku svoju teoriju i stranu price ali svi gledaju da o "politici ne govore".
Uostalom, Meho Mehic i Salko Salkovic recimo da su prijatelji, sa Marin Dvora, mozda je jedan teski SDAovac a drugi SDPovac, sigurno ne pricaju o politici. Ili da idem u banalnost, jedan navija za Zelju, drugi za Sarajevo, njih dvojica se sigurno nece posamarati motkama kao one budale u Olovu. Ali intimno, jedan drugom jebu mater zbog nekakvog fudbala.
Mozda je to licemjerno ali tako citav svijet funkcionise. Uostalom, kad vidim one budale po USA u parkovima, jedni za Trumpa drugi za Obamu pa se ganjaju po parku, tuku i slicno, jel to normalno.
Mozes imati stav o politici, religiji, naciji, ali drzi brate za sebe. Odmah se sjetim one price koju sam prvi put cuo kad je rat lagano krenuo, komsija jedan Mujaga "sjedni sa Srbinom veceraj, drugog u vrecu stavi sjedni na njega..." i tako dalje
- BHCluster
#234 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Kako se to zdruzeno radi SDA s jedne strange, dok HDZ-ovi forumski lesinari s druge napadaju one koji naravno nisu “njihovi” Hrvati. Fuj.
- pustopoljina
#235 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
I interesantno, i dvadeset godina kasnije, ipak jos imaju koga napadatiBHCluster wrote:Kako se to zdruzeno radi SDA s jedne strange, dok HDZ-ovi forumski lesinari s druge napadaju one koji naravno nisu “njihovi” Hrvati. Fuj.
-
Hafis
#236 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Da mi to svedemo na brojke.Tomahawk11 wrote:Naravno, dijete koje nije prije toga vidjelo dalje od Kreševa nije za kriviti. Tebe svakako jesteHafis wrote: Pa dobro, ne moraš baš mene porediti s kolegicom iz Kiseljaka. Ja sam malo urbaniji, iskusniji i školovaniji od tvoje kolegice i vrlo dobro znam što o čemu pričam.
Recimo, procentualno u Zapadnom mostaru živi više Bošnjaka nergo Srba i Hrvata u Sarajevu. Javnonikada nisam čuo da se netko od njih ikada za nešto pobunio (mada mislim da ima razloga u nekim stvarima).
i na koncu - Što misliš da li oni (pod tim mislim na bošnjaka u zapadnom dijelu Mostara) imaju neku drugu priču u četiri zida?
Ili je sve bajno?![]()
Ne znam šta bih ti rekao, nisam nikad živio u zapadnom Mostaru, ne znam kakve su prilike.
Bio jesam i nisam se uopšte osjećao kao krme u Teheranumalo se pretjeruje s tom pričom kako je neko ono baš ugrožen.
To je sigurno izraženije u manjim sredinama. Teže do posla, teže do nekih prava....Sarajevo? Ne pita te niko ništa.
Šta ljudi pričaju među 4 zida, fakat ne znam niti volim nagađati o tome.
Šta bi značilo da je sve bajno? Da Bošnjak u zapadnom Mostaru ne mora imati na umu da je on tu Bošnjak ili Hrvat u Sarajevu da je Hrvat? Da ga to na neki način obilježava? Ja ne vidim da je to u Sarajevu tako. Da je neko markiran nekom nevidljivom trakom, koje god vjere, nacije ili boje bio.
Po današnjim pokazateljima, osim za političke potrebe izbora ili za popunjavanja etničkih kvota koje se ne mogu izbjeći u nekim institucijama, prosječan Hrvat u Sarajevu ne mora uopće brinuti da će ga netko nekada imenovati za direktora neke javne ustanove, škole, nekog upravnog vijeća i dr...pa čak i za ministra u kantonalnoj vladi. Čak se izgubila i ona minimalana pozitivna diskriminacija.
To su brojke a ne moje mišljenje. I to nije tako samo u Sarajevu.
Ali, odosmo daleko od teme. I dalje tvrdim da etnički manjinac u Sarajevu ne mora biti po deafultu proBiH. Otkud bi HDZ i HDZ90 imali tamo po 2-3000 glasova na izborima.
- pustopoljina
#237 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Kao ni prosjecan bosnjak, a kamoli bosanac.
I ne mora prosjecni hrvat ili srbin biti po defaultu proBiH, bilo bi fino...ali ne mora i dobro je sto ne mora.
Sebi bira.
I ne mora prosjecni hrvat ili srbin biti po defaultu proBiH, bilo bi fino...ali ne mora i dobro je sto ne mora.
Sebi bira.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#238 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Pa ne mora, slažem se. To je druga strana priče.Hafis wrote: Da mi to svedemo na brojke.
Po današnjim pokazateljima, osim za političke potrebe izbora ili za popunjavanja etničkih kvota koje se ne mogu izbjeći u nekim institucijama, prosječan Hrvat u Sarajevu ne mora uopće brinuti da će ga netko nekada imenovati za direktora neke javne ustanove, škole, nekog upravnog vijeća i dr...pa čak i za ministra u kantonalnoj vladi. Čak se izgubila i ona minimalana pozitivna diskriminacija.
Ali, odosmo daleko od teme. I dalje tvrdim da etnički manjinac u Sarajevu ne mora biti po deafultu proBiH. Otkud bi HDZ i HDZ90 imali tamo po 2-3000 glasova na izborima.
Jesam te dobro shvatio, Hrvat u Sarajevu ne može biti imenovan na neku od bitnijih funkcija osim u slučaju popunjavanja etničkih kvota?
Uzmimo da je tako, mislim da je i to sasvim dovoljno, pa Srbi uvoze u Sarajevo iz okoline kadar da popune sve kapacitete etničkih kvota
Ne znam, moguće da si u pravu za to, ja to onako, okom običnog građanina.
- insomnia78
#239 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Jbg malo koji narod bi “osto pametan” da im se dogodilo isto ko Bosnjama. Jos je ovo sve i dobro.
Uostalom i 40godina nakon onog rata su se “ubijali” Nijemci u djecijim igrama
Uostalom i 40godina nakon onog rata su se “ubijali” Nijemci u djecijim igrama
- BHCluster
#240 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Mogu samo crknuti i to im od srca zelim. Divi ovog virtualnog bojovnika kako lezerno napisa kako HDZ/90 su protiv BiH. Pametnom dosta. Zasto se podrzavaju HDZ-SDA zato sto su isti.pustopoljina wrote:I interesantno, i dvadeset godina kasnije, ipak jos imaju koga napadatiBHCluster wrote:Kako se to zdruzeno radi SDA s jedne strange, dok HDZ-ovi forumski lesinari s druge napadaju one koji naravno nisu “njihovi” Hrvati. Fuj.![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#241 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Normalno da su protiv BiH. Oni su za svoj dio kolača, samo treba biti pošten i priznati.
-
Hafis
#242 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Ja ne prigovaram Sarajevu kao Sarajevu, jer svi smo mi jedno veliko Sarajevo gdje se znaju pravila igre a svi se pravimo mahniti.Tomahawk11 wrote:Pa ne mora, slažem se. To je druga strana priče.Hafis wrote: Da mi to svedemo na brojke.
Jesam te dobro shvatio, Hrvat u Sarajevu ne može biti imenovan na neku od bitnijih funkcija osim u slučaju popunjavanja etničkih kvota?
Uzmimo da je tako, mislim da je i to sasvim dovoljno, pa Srbi uvoze u Sarajevo iz okoline kadar da popune sve kapacitete etničkih kvota![]()
Pa se tako i stvorila ova lažna fama o dobrim i lošim H, B i S. U kontekstu priče: ''ovi naši lokalni primjerci su med i mlijeko za razliku od većine njih koji su protiv nas i normala - fašisti su.
pa hvala bogu kada si manjinac da ćeš se voditi onom starom norveškom izrekom: ''Veži kona gdje ti aga kaže''. A ako ti ne valja, široki ti puti.
Zato nam sve lokalne sredine, osim što se ubrzano prazne, postaju i sve homogenije.
Ja sam poznavao nekoliko desetaka hrvatskih obitelji u Sarajevu (imao sam i rodbine gore). Danas ima još ima 6-7 obitelji koje poznajem gore, s tim da je to starija generacija kojoj su djeca davno makla dalje, i za nekoliko godina neće biti ni njih.
Ali okle mene, ja sam prekaljeni ujo i ne znam što je multietničnost.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#243 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Hafise, hoćeš reći da je razlika između nekog Josipa, a koji glasa za HDZ i mog prijatelja (kojeg neću imenovati, ali je hrvatske nacionalnosti), a koji pak glasa za neku građansku varijantu - to što je Josip iskren, a ovaj moj prijatelj cinik?
Obojica, podrazumjeva se, žive u Sarajevu.
- pustopoljina
#244 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Ah...to ti onu o jednom za stolom i drugom u vreci ispod stolaHafis wrote:Ja ne prigovaram Sarajevu kao Sarajevu, jer svi smo mi jedno veliko Sarajevo gdje se znaju pravila igre a svi se pravimo mahniti.Tomahawk11 wrote:Pa ne mora, slažem se. To je druga strana priče.Hafis wrote: Da mi to svedemo na brojke.
Uzmimo da je tako, mislim da je i to sasvim dovoljno, pa Srbi uvoze u Sarajevo iz okoline kadar da popune sve kapacitete etničkih kvota![]()
Pa se tako i stvorila ova lažna fama o dobrim i lošim H, B i S. U kontekstu priče: ''ovi naši lokalni primjerci su med i mlijeko za razliku od većine njih koji su protiv nas i normala - fašisti su.
pa hvala bogu kada si manjinac da ćeš se voditi onom starom norveškom izrekom: ''Veži kona gdje ti aga kaže''. A ako ti ne valja, široki ti puti.
Zato nam sve lokalne sredine, osim što se ubrzano prazne, postaju i sve homogenije.
Ja sam poznavao nekoliko desetaka hrvatskih obitelji u Sarajevu (imao sam i rodbine gore). Danas ima još ima 6-7 obitelji koje poznajem gore, s tim da je to starija generacija kojoj su djeca davno makla dalje, i za nekoliko godina neće biti ni njih.
Ali okle mene, ja sam prekaljeni ujo i ne znam što je multietničnost.
E moj hafize...
- Banksy
#245 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Falio sinosara wrote:Sad procitah ova Vera navodno raskrinkala neki kriminal, nesto nisu naplacivali ovi prije, pa sad kao ona rekla da se naplacuje. Zasto? Od koga su krali? To je njihovo, njihov narod, neka kradu, ko od svojih. Zasto da ne kradu, to narod ocekuje, da ga njegovi pljackaju, zato i glasaju za njih. Kakva, ba, Vera?
Samo se smutnja pravi.
-
Hafis
#246 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Ja tvog prijatelja u potpunosti shvaćam. I ja bih glasao za njih na njegovom mjestu.Tomahawk11 wrote:Hafise, hoćeš reći da je razlika između nekog Josipa, a koji glasa za HDZ i mog prijatelja (kojeg neću imenovati, ali je hrvatske nacionalnosti), a koji pak glasa za neku građansku varijantu - to što je Josip iskren, a ovaj moj prijatelj cinik?
HDZ-ova politika i program su okrenuti isključivo hrvatskom glasačkom tijelu koje živi na kompaktnim područjima gdje mogu sudjelovati u kreiranju vlasti. HDZ i njegov program nemaju ništa za ponuditi npr. nekom Hrvatu koji živi recimo na Mejtašu.
SDP ima specijaliziran program za plijenidbu takvih potencionalnih glasača. Ima solidnu priču na koju se taj profil glasača može lako zalijepiti...dalje za potrebe takvog imidža potreban mu je i jedan broj nebošnjaka na izbornim listama, ali i u nekim partijskim tijelima i tu uvijek postoji šansa za nebošnjaka.
Osim predizborne priče, SDP se u provedbi vlasti i u političkom programu ponaša kao i svaka druga bošnjačka politička stranka koja brine isključivo o bošnjačkom političkom interesu upakovanom u građansku foliju. Inače da nije tako, da je starno građanska multietnička stranka, valjda bi ga prepoznali glasači i u RS-u, srednjoj Bosni ili u Hercegovini.
-
zposao
#247 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Kako znaš ko za kog glasa ako nisi sa njim bio dok je ispunjavao listić? I meni nijedan prijatelj nije u lice rekao sa glasa za neke nacionaliste pa evo rezultati izbora redovito dođu ko hladan tuš.Tomahawk11 wrote:Hafise, hoćeš reći da je razlika između nekog Josipa, a koji glasa za HDZ i mog prijatelja (kojeg neću imenovati, ali je hrvatske nacionalnosti), a koji pak glasa za neku građansku varijantu - to što je Josip iskren, a ovaj moj prijatelj cinik?
Običnom statistikom možemo zaključiti na osnovu nekog uzorka koliko bi trebalo otprilike glasati za pojedine stranke. A ispade da niko ne glasa
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#248 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
A ne razumiješ Josipa koji iz Sarajeva glasa za HDZ?Hafis wrote:Ja tvog prijatelja u potpunosti shvaćam. I ja bih glasao za njih na njegovom mjestu.Tomahawk11 wrote:Hafise, hoćeš reći da je razlika između nekog Josipa, a koji glasa za HDZ i mog prijatelja (kojeg neću imenovati, ali je hrvatske nacionalnosti), a koji pak glasa za neku građansku varijantu - to što je Josip iskren, a ovaj moj prijatelj cinik?
HDZ-ova politika i program su okrenuti isključivo hrvatskom glasačkom tijelu koje živi na kompaktnim područjima gdje mogu sudjelovati u kreiranju vlasti. HDZ i njegov program nemaju ništa za ponuditi npr. nekom Hrvatu koji živi recimo na Mejtašu.
SDP ima specijaliziran program za plijenidbu takvih potencionalnih glasača. Ima solidnu priču na koju se taj profil glasača može lako zalijepiti...dalje za potrebe takvog imidža potreban mu je i jedan broj nebošnjaka na izbornim listama, ali i u nekim partijskim tijelima i tu uvijek postoji šansa za nebošnjaka.
Osim predizborne priče, SDP se u provedbi vlasti i u političkom programu ponaša kao i svaka druga bošnjačka politička stranka koja brine isključivo o bošnjačkom političkom interesu upakovanom u građansku foliju. Inače da nije tako, da je starno građanska multietnička stranka, valjda bi ga prepoznali glasači i u RS-u, srednjoj Bosni ili u Hercegovini.
-
Novak20
#249 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Čini mi se da nije problem u Josipu ili tvom prijatelju nego u tome što glas za "građansku varijantu" tvog prijatelja završi na tasu SDA.Tomahawk11 wrote:Hafise, hoćeš reći da je razlika između nekog Josipa, a koji glasa za HDZ i mog prijatelja (kojeg neću imenovati, ali je hrvatske nacionalnosti), a koji pak glasa za neku građansku varijantu - to što je Josip iskren, a ovaj moj prijatelj cinik?
- Banksy
#250 Re: Alijini Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?
Ako lider 30 godina vladajuće stranke za osobu druge etničke pripadnosti namjerno slaže da je ''sumnjivih namjera stigla iz Beograda nakon rata'',
ako glasilo 30 godina vladajuće stranke generala Armije BiH naziva četnikom (čiča Jova),
ako kandidat na izborima 30 godina vladajuće stranke nebošnjake naziva krmojedima,
ako portal 30 godina vladajuće stranke sistematski laže, blati, širi agresivno mržnju, i huška javnost protiv svih nebošnjaka koji su rat proveli u Sarajevu, a dio su neke druge političke priče,
onda je to narativ koji se spustio iz vrha, koji se sve vrijeme vrlo vitalan, krio 30 godina, a razotkrio u trenutku kad su kočnice popustile jer se po prvi put u 30 godina izgubila vlast.
SDA je neofašistička stranka, jednaka istim, takvim, bratskim, s kojima je svezala zastave prije 30 godina, za koje je pri njihovom osnutku rekla ''gdje ste dosad, vas smo čekali'', za koje je nekidan pustila suzu u ''emotivnom govoru'' u Mostaru.
I mora se biti vrlo naivan, pa pomisliti da je tuka ovo izgovorila spontano, slučajno, bez miga iz vrha stranke. Ovo se radi smišljeno, a sve ne bi li se na bilo koji način probudio bijes i revolt (mahom polupismene, primitivne) javnosti, pa krenulo u skidanje sadašnje sarajevske vlade, bilo kojim sredstvima.
ako glasilo 30 godina vladajuće stranke generala Armije BiH naziva četnikom (čiča Jova),
ako kandidat na izborima 30 godina vladajuće stranke nebošnjake naziva krmojedima,
ako portal 30 godina vladajuće stranke sistematski laže, blati, širi agresivno mržnju, i huška javnost protiv svih nebošnjaka koji su rat proveli u Sarajevu, a dio su neke druge političke priče,
onda je to narativ koji se spustio iz vrha, koji se sve vrijeme vrlo vitalan, krio 30 godina, a razotkrio u trenutku kad su kočnice popustile jer se po prvi put u 30 godina izgubila vlast.
SDA je neofašistička stranka, jednaka istim, takvim, bratskim, s kojima je svezala zastave prije 30 godina, za koje je pri njihovom osnutku rekla ''gdje ste dosad, vas smo čekali'', za koje je nekidan pustila suzu u ''emotivnom govoru'' u Mostaru.
I mora se biti vrlo naivan, pa pomisliti da je tuka ovo izgovorila spontano, slučajno, bez miga iz vrha stranke. Ovo se radi smišljeno, a sve ne bi li se na bilo koji način probudio bijes i revolt (mahom polupismene, primitivne) javnosti, pa krenulo u skidanje sadašnje sarajevske vlade, bilo kojim sredstvima.
Last edited by Banksy on 24/05/2019 13:49, edited 1 time in total.