PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#76 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by PipiDugaDevetka »

Nadrealno! Rijeka moga djetinjstva: Bosna blizu Sastavaka !
Image
Image
Da zovemo Norveške omladince preko ljeta da nam počiste ovo, kao onomad!?
:(
Last edited by PipiDugaDevetka on 01/04/2011 20:56, edited 1 time in total.
nellington

#77 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by nellington »

Ja ovo nikad neću moći shvatiti :( Lakše branim industrijalca koji ispusti tone produkata sagorijevanja u havu nego onog ko baci kesu, dvije, tri, pet u rijeku računajući da to nije njegov problem.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#78 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

nellington wrote:Ja ovo nikad neću moći shvatiti :( Lakše branim industrijalca koji ispusti tone produkata sagorijevanja u havu nego onog ko baci kesu, dvije, tri, pet u rijeku računajući da to nije njegov problem.
Postoji kreditna linija EU za rješavanje problema PVC ambalaže, ali eto, ministar Herceg neće da popusti pa da preda dužnost.
zonbirile

#79 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
nellington wrote:Ja ovo nikad neću moći shvatiti :( Lakše branim industrijalca koji ispusti tone produkata sagorijevanja u havu nego onog ko baci kesu, dvije, tri, pet u rijeku računajući da to nije njegov problem.
Postoji kreditna linija EU za rješavanje problema PVC ambalaže, ali eto, ministar Herceg neće da popusti pa da preda dužnost.
---------------------------------------
ljudi davno to apsolvirali,sada je aktualan projekat od koljevke do koljevke.Sve ,ali sve ima da bude razgradljivi,ili moguće za reciklažu.I sve u najam,kao PET ambalaža u Hrvatskoj.Imaju već komplet kuću,tepihe i sl.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#80 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by -LIBERO- »

Ma ovako je vecina korita po BIH. Srce me boli kada krenem,recimo,od Sarajeva ka Zenici . Pa obala Bosne cijelom tom duzinom je slicna ovome na slici.
zonbirile

#81 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by zonbirile »

zato ubice šetaju gradom i čekaju završetak izgradnje hotelskog kompleksa zvanog zatvor.I dan danas u SAD na +40 okovani zatvorenici bišću travu oko puta.pa i kod Šabana,bila OOUR Miljacka,pri Centralnom,zatvorenici radili,najviše u pripremi ZOI84
PipiDugaDevetka

#82 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

PipiDugaDevetka wrote:Nadrealno! Rijeka moga djetinjstva: Bosna blizu Sastavaka !
Image
Image

Ovaj animirani film me naveo na razmišljanje,... :idea: :arrow: :idea:
michio

#83 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by michio »

Ko uopste slavi sezdesetsestu godisnjicu bilo cega tako raskosno kao Sarajevo :-)
Shaco

#84 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Shaco »

Kao prvo naziv teme ne dolikuje vaznosti ovoga datuma... 6 april je najznacajniji dan u historiji Sarajeva, a mozda i sama BiH.
Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma. Ovo je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak nove opsade Sarajeva.
Kraj Drugog svjetskog rata u Sarajevu je nastupilo na današnji dan 1945. godine i od tada se 06. april obilježava kao Dan oslobođenja grada Sarajeva.

Na dan oslobođenja grada, 47 godina kasnije, Sarajevo je počelo voditi još jednu bitku. Ipak, dan ranije tog 5. aprila, kada su se pred zgradom Skupštine RBiH okupile na hiljade građana sa transparentima "Mi smo za mir", zabilježene su prve žrtve rata - Suada Dilberović i Olga Sučić.
Umjesto mira nastupila je opsada grada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.
Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu istoriju, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.

06.04.1945.Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata
06.04.1992. Prvi napad na Sarajevo
06.04.1992. Međunarodno priznanje nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine
06.04.1992. Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a

SRETAN TI RODJENDAN GRADE.

p.s. PROMJENITE IME TEME, NE DOLIKUJE :sad:
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#85 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by bordo gandalf »

Image
zonbirile

#86 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by zonbirile »

Shaco wrote:Kao prvo naziv teme ne dolikuje vaznosti ovoga datuma... 6 april je najznacajniji dan u historiji Sarajeva, a mozda i sama BiH.
Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma. Ovo je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak nove opsade Sarajeva.
Kraj Drugog svjetskog rata u Sarajevu je nastupilo na današnji dan 1945. godine i od tada se 06. april obilježava kao Dan oslobođenja grada Sarajeva.

Na dan oslobođenja grada, 47 godina kasnije, Sarajevo je počelo voditi još jednu bitku. Ipak, dan ranije tog 5. aprila, kada su se pred zgradom Skupštine RBiH okupile na hiljade građana sa transparentima "Mi smo za mir", zabilježene su prve žrtve rata - Suada Dilberović i Olga Sučić.
Umjesto mira nastupila je opsada grada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.
Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu istoriju, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.

06.04.1945.Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata
06.04.1992. Prvi napad na Sarajevo
06.04.1992. Međunarodno priznanje nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine
06.04.1992. Dan sjećanja na poginule pripadnike MUP-a

SRETAN TI RODJENDAN GRADE.

p.s. PROMJENITE IME TEME, NE DOLIKUJE :sad:
-------------------------------------------------
normalno,sve ćemo mjenjati,umjesto čistiti
Qler

#87 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Qler »

PipiDugaDevetka wrote:Nadrealno! Rijeka moga djetinjstva: Bosna blizu Sastavaka !
Image
Image
E za ovakave stvari treba fino pokupiti osudjenike iz zatvora, u lance ih i neka ciste. Kao u USA. Drustveno korisni rad. Das im po 5KM dnevno da imaju za kifli i neka ciste...
zonbirile

#88 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by zonbirile »

ne može,a ko će bildati u zatvorskom fitnes klubu,poslije kupanje pa čitaonica.
Malena lutkica

#89 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by Malena lutkica »

Ja sam odrasla u Sarajevu i kad uporedim Sarajevo sa drugim gradovima po svjetu vjerujte mi da nije ni priblizno toliko prljavo npr.Zambia,Egipat ulice ne da su prljave nego su katastrofalne.
alica.k

#90 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

Post by alica.k »

Malena lutkica wrote:Ja sam odrasla u Sarajevu i kad uporedim Sarajevo sa drugim gradovima po svjetu vjerujte mi da nije ni priblizno toliko prljavo npr.Zambia,Egipat ulice ne da su prljave nego su katastrofalne.
ti poredis bosnu u evropi sa egiptom i zambijom u africi.
svaka cast.

PRLJAVO JE, JASTA.

to sto su egipat i zambija prljavi je njihov problem, meni je svejedno za njih.
PipiDugaDevetka

#91 Re: PRLJAVO Sarajevo slavi 66. godišnjicu oslobođenja

-Hej, mali, ispalo ti je nešto! Treba li ti to?
-Ne treba!
-Ne treba ni ovom gradu.

Ovako sam ja opomenuo jednog iz grupe učenika u blizini osnovne škole do moje ulice.
Bila je i tv. reklama istovjetna, davno, birvaktillae kada su učenici bili Titovi pioniri!
Post Reply