Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Moderator: Bloo

User avatar
kandelabar
Posts: 681
Joined: 30/03/2013 03:20

#26 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by kandelabar » 06/07/2013 15:48

čitao sam ja slične stvari za rwr i onu blue card al sve na njemačkom pa ne mogu sve da povežem zato sam pitao da mi neko to razjasni..hvala ti na ovim linkovima ali ovo je takođe na njemačkom vidjet ću da proslijedim taj tekst familiji tamo u Grac pa da probaju skontat,a možeš li mi reći još nešto bodovi koji se dobijaju za njemački jezik..Imao sam 4g u srednjoj školi njemački mislim oko 300 sati ukupno je li se to važi za tu radnu vizu ili moram imat neki certifikat sa Gethe instituta kako već oni vrednuju A1..


User avatar
fatality
Posts: 2146
Joined: 24/02/2008 14:11

#27 Re: AW: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by fatality » 06/07/2013 16:01

kandelabar wrote:čitao sam ja slične stvari za rwr i onu blue card al sve na njemačkom pa ne mogu sve da povežem zato sam pitao da mi neko to razjasni..hvala ti na ovim linkovima ali ovo je takođe na njemačkom vidjet ću da proslijedim taj tekst familiji tamo u Grac pa da probaju skontat,a možeš li mi reći još nešto bodovi koji se dobijaju za njemački jezik..Imao sam 4g u srednjoj školi njemački mislim oko 300 sati ukupno je li se to važi za tu radnu vizu ili moram imat neki certifikat sa Gethe instituta kako već oni vrednuju A1..

Mislim da moras imat certifikat, ja kad sam predavao zaokruzio sam najveci stepen i nisam nista doturao, ali sam faks ovdje zavrsio pa su valjda tako povezali sta li (na faksu pak imam diplomu sa gete instituta)

Sto se tice bodova, vise bodova dobijes ako njemacki znas nego ako imas nobelovu nagradu (ovo je stvarno, nije sala)


Gesendet von meinem GT-I9300 mit Tapatalk 2

amerosm
Posts: 18
Joined: 16/06/2013 19:59

#28 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by amerosm » 20/08/2013 09:37

Za trziste Austrije 100% znam da u privatnom sektoru (sto je vecina kompanija/firmi) nije potrebna nortifikacija diplome i da sam privatnik odlucuje o tome da li ce ti priznati diplomu ili ne, dok za Njemacku nisam siguran, gdje ipak mislim da je potrebna nortifikacija bez obzira o kom se sektoru radi.

Molim nekoga ko ima iskustva da mi kaze je li moja konstatacija sto se trzista Njemacke tice tacna ili pogresna...

filozofija
Posts: 730
Joined: 19/03/2012 10:46
Location: Ojropa!

#29 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by filozofija » 20/08/2013 09:44

kandelabar wrote:Imao sam 4g u srednjoj školi njemački mislim oko 300 sati ukupno je li se to važi za tu radnu vizu ili moram imat neki certifikat sa Gethe instituta kako već oni vrednuju A1..
Za njemački jezik moraš da imaš certifikat. Ako nemaš za njemački, onda može i neki priznati certifikat za engleski.
amerosm wrote:Za trziste Austrije 100% znam da u privatnom sektoru (sto je vecina kompanija/firmi) nije potrebna nortifikacija diplome i da sam privatnik odlucuje o tome da li ce ti priznati diplomu ili ne, dok za Njemacku nisam siguran, gdje ipak mislim da je potrebna nortifikacija bez obzira o kom se sektoru radi.

Molim nekoga ko ima iskustva da mi kaze je li moja konstatacija sto se trzista Njemacke tice tacna ili pogresna...
U Austriji ne treba za privatni sektor, ako posao ne spada u "regulisane". Dakle, ako se ne radi o arhitekti, pravniku, ljekaru, farmaceutu. Ako ti posao nije "reguslisan": Dakle, informatičar, inženjer, ekonomista, mašinac, itd, onda ti ne treba nostrifikacija. Dovoljno je da diplomu imaš na engleskom. Isto tako važi i za Njemačku.

User avatar
dedovic.almir
Posts: 585
Joined: 04/03/2012 23:28
Location: DE
Contact:

#30 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by dedovic.almir » 20/08/2013 09:45

Visokoobrazovne institucije iz BiH nisu upisane u registar akreditiranih sveučilišta
Fakultetske diplome iz BiH ne priznaje nijedna zemlja EU
Ne zna se jesu li studijski programi usklađeni s EU standardima

Nijedno sveučilište u Bosni i Hercegovini trenutačno nije upisano u registar akreditiranih visokoškolskih ustanova, što znači da diplome sa sveućilišta u BiH nisu priznate u EU, potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija ravnatelj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta (HEA) BiH Husein Nanić. “Od deset visokoškolskih ustanova koje su u postupku akreditacije, četiri su dobile odluku o akreditaciji koje izdaju nadležna obrazovna tijela. Međutim, proces se završava upisom visokoškolske ustanove u državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, a koje se vrši nakon što Agencija ocijeni da je osluka o akreditaciji u skladu s kriterijima i normama kojima se utvrđuju minimalni standardi. Do danas nijedna visokoškolska ustanova u BiH nije upisana u državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova”, kazao je Nanić.

Upozorenje

Na skandal s akreditacijama za sveučilišta u BiH upozorava i profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Lamija Tanović koja je niz godina bila šefica Odjela za međunarodnu znanstvenu, tehničku, obrazovnu, kulturnu i sportsku suradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH. - Ni za jednu visokoškolsku ustanovu u BiH još uvijek nije utvrđeno jesu li studijski programi u skladu s određenim europskim standardima obrazovanja, otkrila je profesorica Tanović. - Nijedno sveučilište u BiH nije akreditirano, a svaka država mora imati svoj registar akreditiranih sveučilišta. Republika Srpska ima svoju agenciju za akreditiranje i postoji agencija za akreditaciju i na državnoj razini koja nema nadležnosti, te kao takva obično samo potvrđuje ono što joj predlože entitetske agencije, kazala je Tanović i dodala kako veliki problem predstavlja i činjenica da se diljem BiH posljednjih godina otvaraju mnoga sveučilišta koja nemaju potreban stručni i kvalificirani kadar. - Posljednjih godina u BiH postoji veliki broj privatnih sveučilišta koji ne doprinose povećanju znanja i vještina kod studenata. Trenutačno imamo oko 45 sveučilišta ili fakulteta od čega samo osam državnih, kazala je Tanović.

Problem sustava

Napomenula je da postojeći obrazovni sustav u BiH ne prati europske obrazovne trendove. - Od kraja rata imamo problem da ne postoji dobra suradnja sveučilišta i kompanija tako da se neplanski obrazuju nove generacije studenata. Očigledno je da postojeći sustav ne funkcionira jer na zavodima za zapošljavanje imamo na tisuće osoba sa završenim fakultetima. Potrebno je da se na sveučilištima obrazuju studenti s vještinama i znanjem koje će se iskoristiti u radu. A to je moguće samo kroz praktičan rad, smatra Tanović. Nanić je pojasnio da visokoškolske ustanove proces akreditacije završavaju samo službenim upisom u Državni registar, nakon što se utvrdi da su njihovi profesori kvalificirani za obavljanje akademskog posla.

jutarnji hr

User avatar
dedovic.almir
Posts: 585
Joined: 04/03/2012 23:28
Location: DE
Contact:

#31 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by dedovic.almir » 20/08/2013 10:02

Naših univerziteta nema ni na mapi

Univerziteta iz Bosne i Hercegovine nema na najnovijoj Šangajskoj listi - akademskog rangiranja 500 najboljih univerziteta u svijetu (ARWU) koje od 2003. godine provodi Centar za prestižne univerzitete pri Univerzitetu Jiao Tong u Šangaju.

Uspješno su rangirani Beogradski, Zagrebački i Ljubljanski univerzitet, a činjenica da naše zemlje nema na listi, potvrđuje u kakvom je položaju visoko obrazovanje u BiH.

Kriteriji koji su morali biti ispunjeni jesu naučnoistraživački rad, utjecaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima te utjecaj univerziteta u regionu.

Univerziteti u BiH ne ispunjavaju ove kriterije. Činjenice da se u nauku godinama u našoj zemlji ništa nije ulagalo, da nemamo zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou te da smo zemlja u tranziciji, samo donekle ublažavaju ovaj poražavajući podatak.

Među prvih deset rangiranih nalazi se osam američkih i dva britanska univerziteta, a kao prvi su istaknuti Harvard, Stanford i Berkli.

Također, radi transparentnosti u odabiru univerzitetskih studija, Evropska unija odlučila je ove godine provesti vlastito rangiranje prvih 700 univerziteta u svijetu "U-Multirank" prema širim kriterijima.

Objava najboljih univerziteta u svijetu po tim kriterijima očekuje se u proljeće naredne godine.

20.08.2013

dinob1000
Posts: 111
Joined: 28/01/2013 23:35

#32 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by dinob1000 » 20/08/2013 21:52

molim malu pomoc
imamo namjeru da se pokusamo iseliti u austriju.supruga je zavrsila defektoloski fakultet i stekla zvanje DIPLOMIRANI DEFEKTOLOG OLIGOFRENOLOG(rad sa mentalno hendikepiranom djecom i omladinom-obrazovanje,rehabilitacija itd)
PA ME INTERESUJE DA LI NEKO ZNA KAKAV JE TACAN NAZIV NJENOG ZANIMANJA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ ILI SVICARSKOJ.
POKUSAVAO SAM NA NETU DA NADJEM ALI NISAM USPIO.AKO NEKO MOZE DA POMOGNE BIO BIH ZAHVALAN
POZDRAV

PS. jedino sto sam uspio naci da jevezano za njen trenutni posao je u njmackoj SONDERPEDAGOGIN

fatal error
Posts: 98
Joined: 18/12/2006 22:38

#33 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by fatal error » 20/08/2013 23:13

dinob1000 wrote:molim malu pomoc
imamo namjeru da se pokusamo iseliti u austriju.supruga je zavrsila defektoloski fakultet i stekla zvanje DIPLOMIRANI DEFEKTOLOG OLIGOFRENOLOG(rad sa mentalno hendikepiranom djecom i omladinom-obrazovanje,rehabilitacija itd)
PA ME INTERESUJE DA LI NEKO ZNA KAKAV JE TACAN NAZIV NJENOG ZANIMANJA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ ILI SVICARSKOJ.
POKUSAVAO SAM NA NETU DA NADJEM ALI NISAM USPIO.AKO NEKO MOZE DA POMOGNE BIO BIH ZAHVALAN
POZDRAV

PS. jedino sto sam uspio naci da jevezano za njen trenutni posao je u njmackoj SONDERPEDAGOGIN
defektologija je sonderpädagogik a ona je sonderpädagogin

svako dobro vam zelim!

dinob1000
Posts: 111
Joined: 28/01/2013 23:35

#34 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by dinob1000 » 21/08/2013 08:41

fatal error wrote:
dinob1000 wrote:molim malu pomoc
imamo namjeru da se pokusamo iseliti u austriju.supruga je zavrsila defektoloski fakultet i stekla zvanje DIPLOMIRANI DEFEKTOLOG OLIGOFRENOLOG(rad sa mentalno hendikepiranom djecom i omladinom-obrazovanje,rehabilitacija itd)
PA ME INTERESUJE DA LI NEKO ZNA KAKAV JE TACAN NAZIV NJENOG ZANIMANJA U AUSTRIJI,NJEMACKOJ ILI SVICARSKOJ.
POKUSAVAO SAM NA NETU DA NADJEM ALI NISAM USPIO.AKO NEKO MOZE DA POMOGNE BIO BIH ZAHVALAN
POZDRAV

PS. jedino sto sam uspio naci da jevezano za njen trenutni posao je u njmackoj SONDERPEDAGOGIN
defektologija je sonderpädagogik a ona je sonderpädagogin

svako dobro vam zelim!
hvala veliko

dinob1000
Posts: 111
Joined: 28/01/2013 23:35

#35 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by dinob1000 » 21/08/2013 21:53

jos jedno pitanje vezano za prethodna.
zavrsio sam srednju elektrotehnicku skolu smjer tehnicar elektro energetike(jos prije rata ne znam kako se sad zovu smjerovi na el.teh.skoli)nisam nikada radio taj posao ali imam iskustva u elektricarskim poslovima kabliranje ,montaza ,fina montaza itd (na zalost ne posjeduje diplomu ali nije problem za prekvalifikaciju)
INTERESUJE ME KAKVE SU SANSE ZA ZAPOSLENJE U AUSTRIJI KAO ELEKTRO MONTER SA POSTOJECOM DIPLOMOM ILI SA PREKVALIFIKACIJOM ZA ELEKTRICARA.
OVO PITAM ZATO STO IMAM NEKIH SAZNANJA ALI VOLIO BIH JOS NEKU INFORMACIJU I ZATO STO MISLIM DA JE TEZE DOBITI POSAO TEHNICARA JER IPAK JE NJIHOV SISTEM GODINAMA ISPRED NASEG
AKO NEKO IMA INFORMACIJE ILI LICNA ISKUSTVA MOLIO BIH DA IH PODJELI
HVALA UNAPRIJED(DOSAD ME NISTE RAZOCARALI)
POZDRAV

amerosm
Posts: 18
Joined: 16/06/2013 19:59

#36 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by amerosm » 22/08/2013 18:05

dinob1000 wrote:jos jedno pitanje vezano za prethodna.
zavrsio sam srednju elektrotehnicku skolu smjer tehnicar elektro energetike(jos prije rata ne znam kako se sad zovu smjerovi na el.teh.skoli)nisam nikada radio taj posao ali imam iskustva u elektricarskim poslovima kabliranje ,montaza ,fina montaza itd (na zalost ne posjeduje diplomu ali nije problem za prekvalifikaciju)
INTERESUJE ME KAKVE SU SANSE ZA ZAPOSLENJE U AUSTRIJI KAO ELEKTRO MONTER SA POSTOJECOM DIPLOMOM ILI SA PREKVALIFIKACIJOM ZA ELEKTRICARA.
OVO PITAM ZATO STO IMAM NEKIH SAZNANJA ALI VOLIO BIH JOS NEKU INFORMACIJU I ZATO STO MISLIM DA JE TEZE DOBITI POSAO TEHNICARA JER IPAK JE NJIHOV SISTEM GODINAMA ISPRED NASEG
AKO NEKO IMA INFORMACIJE ILI LICNA ISKUSTVA MOLIO BIH DA IH PODJELI
HVALA UNAPRIJED(DOSAD ME NISTE RAZOCARALI)
POZDRAV
Prema posljednjem izvjestaju Austrijske vlade Elektro poslovi su veoma trazeni u Austiji i isti se nalaze na listi poslova u kojima je potrebna radna snaga tako da bi veoma lagano mogao doci do posla. Eh sada je drugi par cipela tvoje poznavanje Njemackog odnosno Engleskog jezika i kako ce poslodavac na to gledati ukoliko ti pomenuti jezici ne idu bas najbolje.

Eh sada imam ja jedno pitanje za ostale forumase. Je li iko od Vas na trziste Njemacke/Austrije predavao uvjerenje/potvrdu o zavrsenom studiju dok je cekao diplomu (jer ista mi tek moze biti izdata u Novembru). Ovo pitam iz razloga da odmah sebe ne bih diskvalifikovao, iako mi je sve regularno ovjereno od strane fakulteta i prevedeno i na Njemacki i Engleski jezik. Hvala unaprijed na odgovoru.

dinob1000
Posts: 111
Joined: 28/01/2013 23:35

#37 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by dinob1000 » 22/08/2013 22:18

amerosm wrote:
dinob1000 wrote:jos jedno pitanje vezano za prethodna.
zavrsio sam srednju elektrotehnicku skolu smjer tehnicar elektro energetike(jos prije rata ne znam kako se sad zovu smjerovi na el.teh.skoli)nisam nikada radio taj posao ali imam iskustva u elektricarskim poslovima kabliranje ,montaza ,fina montaza itd (na zalost ne posjeduje diplomu ali nije problem za prekvalifikaciju)
INTERESUJE ME KAKVE SU SANSE ZA ZAPOSLENJE U AUSTRIJI KAO ELEKTRO MONTER SA POSTOJECOM DIPLOMOM ILI SA PREKVALIFIKACIJOM ZA ELEKTRICARA.
OVO PITAM ZATO STO IMAM NEKIH SAZNANJA ALI VOLIO BIH JOS NEKU INFORMACIJU I ZATO STO MISLIM DA JE TEZE DOBITI POSAO TEHNICARA JER IPAK JE NJIHOV SISTEM GODINAMA ISPRED NASEG
AKO NEKO IMA INFORMACIJE ILI LICNA ISKUSTVA MOLIO BIH DA IH PODJELI
HVALA UNAPRIJED(DOSAD ME NISTE RAZOCARALI)
POZDRAV
Prema posljednjem izvjestaju Austrijske vlade Elektro poslovi su veoma trazeni u Austiji i isti se nalaze na listi poslova u kojima je potrebna radna snaga tako da bi veoma lagano mogao doci do posla. Eh sada je drugi par cipela tvoje poznavanje Njemackog odnosno Engleskog jezika i kako ce poslodavac na to gledati ukoliko ti pomenuti jezici ne idu bas najbolje.

Eh sada imam ja jedno pitanje za ostale forumase. Je li iko od Vas na trziste Njemacke/Austrije predavao uvjerenje/potvrdu o zavrsenom studiju dok je cekao diplomu (jer ista mi tek moze biti izdata u Novembru). Ovo pitam iz razloga da odmah sebe ne bih diskvalifikovao, iako mi je sve regularno ovjereno od strane fakulteta i prevedeno i na Njemacki i Engleski jezik. Hvala unaprijed na odgovoru.
sa engleskim ne stojim najbolje(dosta razumijem ali slabo govorim),a sto se tice njemackog tu sam izmedju B2 i C1(ZIVIO SAM 5 GODINA TAMO)

User avatar
limunada25
Posts: 1928
Joined: 23/06/2010 14:20

#38 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by limunada25 » 25/08/2013 19:39

Ljudi predala sam dokumente za vizu u njemackoj ambasadi 9.8.2013, a praksa mi pocinje 2.9.2013, sta mislite hocul do tad dobiti odgovor?? :?

Kasper22
Posts: 12
Joined: 27/05/2013 23:49

#39 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by Kasper22 » 27/09/2013 01:59

Pozdrav, da li neko zna da li se moze nostrifikovati diploma, ako je kod nas student vanredno zavrsio fakultet?

Limunada25, vama sam poslao privatnu poruku sa nekim pitanjima, pa se nadam da cete procitati i odgovoriti....

filozofija
Posts: 730
Joined: 19/03/2012 10:46
Location: Ojropa!

#40 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by filozofija » 27/09/2013 11:30

Kasper22 wrote:Pozdrav, da li neko zna da li se moze nostrifikovati diploma, ako je kod nas student vanredno zavrsio fakultet?
A što ne bi moglo?! Može.

romson
Posts: 1
Joined: 30/09/2013 09:40

#41 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by romson » 30/09/2013 18:34

Pozdrav svima!Imam nekoliko pitanja i nadam se da će se naći neko ko zna da mi da odgovor.
Po zanimanju sam elektrotehničar pogona(četvrti stepen),imam radno iskustvo otprilike nekih 10-11 godina uglavnom kao elektroinstalater i elektromonter(BiH,Slovenija,Hrvatska).
Našao sam firmu iz Njemačke i dogovorio se sa njima oko mog zaposlenja kod njih.Naravno,dobio sam i ugovor koji sam potpisao.Nakon toga bio sam u Sarajevu u ambasadi i uz ugovor uložio sam još diplomu,prevod diplome,slike i formular.Početkom septembra dobio sam da dopunim papire(CV,preporuke od bivših poslodavaca,potvrda iz škole o fondu časova i trajanju prakse-sve prevedeno na njemački).Nakon toga sam poslao ponovo kopije diplome i prevoda,ovaj put ovjereno kod notara.
Zanima me zna li iko koliko otprilike traje nostrifikacija i koliko košta?Firma ne traži poznavanje njemačkog jezika,pa me zanima da li neko drugi može tražiti poznavanje jezika?
Unaprijed hvala na odgovorima!

Adis Hasanbasic
Posts: 4
Joined: 09/07/2013 09:08

#42 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by Adis Hasanbasic » 30/10/2013 19:17

Pozdrav, mene kratko i jasno zanima postoji li ikakav prevod ili neki slican naziv za moju skolu? Zavrsio sam Elektrotehnicku skolu (4. stepen), a smijer Tehnicar elektroenergetike... Da li iko zna da li je ona priznata u Njemackoj i da li uopste postoji prevod za tu skolu na njemacki? :)

User avatar
Zviz
Posts: 4994
Joined: 19/08/2012 15:40
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#43 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by Zviz » 30/10/2013 20:15

romson wrote:Pozdrav svima!Imam nekoliko pitanja i nadam se da će se naći neko ko zna da mi da odgovor.
Po zanimanju sam elektrotehničar pogona(četvrti stepen),imam radno iskustvo otprilike nekih 10-11 godina uglavnom kao elektroinstalater i elektromonter(BiH,Slovenija,Hrvatska).
Našao sam firmu iz Njemačke i dogovorio se sa njima oko mog zaposlenja kod njih.Naravno,dobio sam i ugovor koji sam potpisao.Nakon toga bio sam u Sarajevu u ambasadi i uz ugovor uložio sam još diplomu,prevod diplome,slike i formular.Početkom septembra dobio sam da dopunim papire(CV,preporuke od bivših poslodavaca,potvrda iz škole o fondu časova i trajanju prakse-sve prevedeno na njemački).Nakon toga sam poslao ponovo kopije diplome i prevoda,ovaj put ovjereno kod notara.
Zanima me zna li iko koliko otprilike traje nostrifikacija i koliko košta?Firma ne traži poznavanje njemačkog jezika,pa me zanima da li neko drugi može tražiti poznavanje jezika?
Unaprijed hvala na odgovorima!
Neznam sta ces raditi u toj firmi ali nostrofikacije je samo potrebn ako tvoj posao spada pod Reglementierter Beruf ako ne nije nista potrebno osim ugovora o zaposljavanju, plati, osiguranju... a to sto su trazili da CV prevedes i preporuke prvi put cijem, jer ambasada nema nista sa tim to je nesto izmedju tebe i onog ko ti nudi posao.

User avatar
topcam
Posts: 4406
Joined: 08/07/2007 12:49

#44 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by topcam » 01/11/2013 13:15

Adis Hasanbasic wrote:Pozdrav, mene kratko i jasno zanima postoji li ikakav prevod ili neki slican naziv za moju skolu? Zavrsio sam Elektrotehnicku skolu (4. stepen), a smijer Tehnicar elektroenergetike... Da li iko zna da li je ona priznata u Njemackoj i da li uopste postoji prevod za tu skolu na njemacki? :)
Elektroenergietechniker ti je prevod, tako reci bukvalno. Energieelektroniker,
to bi bio slican naziv ili Industrieelektriker/Betriebstechnik.

User avatar
pinokio04
Posts: 1580
Joined: 01/03/2012 09:51

#45 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by pinokio04 » 23/11/2013 00:31

Pozz raja
Interesuje me da li priznaju diplomu magistra farmacije u njemackoj i austriji..da li se polazu kakve razlike predmeta, kako im se krecu plate..
TAkođe me interesuje da li se priznaje diploma medicisnkog tehnicara opsti smjer.
Da li se te diplome moraju prevesti kod nas u BiH na njemacki jezik i kako, nostrifikacija !!
I kakve su sanse za ova dva profila za posao, kako krenuti odakle krenuti za trazenje posla u Njemackoj Austriji Svicarskoj..
Jezik ne poznajemo ja i zena, da li polagati jezik ovdje ici na kurs ili sta vec..
Odakle da krenem..
Hvalaaa

nino90
Posts: 1350
Joined: 26/04/2007 19:36

#46 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by nino90 » 23/11/2013 00:43

zavisi od fakulteta, naprimjer
Znam da je ekonomski fakultet akreditiran od austrijske akreditacijske kuce, a elektrotehnika od njemacke ( sarajevski univerzitet), sto se elektrotehnike tice, znam nekoliko ljudi, a i cuo sam za jos neke sto su se zaposlili u tim i drugim zemljama zapadne evrope i priznato im je,.

User avatar
Zviz
Posts: 4994
Joined: 19/08/2012 15:40
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#47 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by Zviz » 23/11/2013 12:51

pinokio04 wrote:Pozz raja
Interesuje me da li priznaju diplomu magistra farmacije u njemackoj i austriji..da li se polazu kakve razlike predmeta, kako im se krecu plate..
TAkođe me interesuje da li se priznaje diploma medicisnkog tehnicara opsti smjer.
Da li se te diplome moraju prevesti kod nas u BiH na njemacki jezik i kako, nostrifikacija !!
I kakve su sanse za ova dva profila za posao, kako krenuti odakle krenuti za trazenje posla u Njemackoj Austriji Svicarskoj..
Jezik ne poznajemo ja i zena, da li polagati jezik ovdje ici na kurs ili sta vec..
Odakle da krenem..
Hvalaaa
Nije mi poznato da priznaju 100% sve kad je rijec o farmaciji i medicini pa cak i brojnim drugim studijma, ako ti priznaju 4/5 budi hiper sretan!
Nije bitno gdje ih prevodis samo da su rad izvrsili sudski tumaci - no ipak bi potrazio tumaca u Austriji, Njemackoj ili Svicarskoj jer i slab prevod predmeta moze da bezveze izazove sumnju da nije isto sto oni traze pa da na osnovu tog slabog prevoda traze ponovni ispit.

Za obe ti treba dobro poznavanje njemackog jezika - unaprijed. Odstekaj jedno 1,5 godine da intezivno ucis.

Za Svicarsku se predlaze i poznavanje francuskog jezika!

User avatar
pinokio04
Posts: 1580
Joined: 01/03/2012 09:51

#48 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by pinokio04 » 23/11/2013 22:33

Zna li neko koliko se kreće mjesečna cijena najma stana u Minhenu od 30-40 kvadrata. I koliko rezije za takav stan..
Ima li neko iskustva mozda


Sent from my gangam style mashine

User avatar
hrle1976
Posts: 4902
Joined: 20/12/2011 01:36
Location: Praha, Czech Republic

#49 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by hrle1976 » 24/11/2013 14:32

pinokio04 wrote:Zna li neko koliko se kreće mjesečna cijena najma stana u Minhenu od 30-40 kvadrata. I koliko rezije za takav stan..
Ima li neko iskustva mozda


Sent from my gangam style mashine

Sve zavisi gdje u M trazis stan. Recimo u Thalkirchen mozes naci za nekih 500-650€ + troskovi koji se razlikuju od stana do ostana kao nebo i zemlja. Negdje ce traziti 70€ mjesecno, a na drugom mjestu i do 170€ za istu velicinu stana.

User avatar
pinokio04
Posts: 1580
Joined: 01/03/2012 09:51

#50 Re: Priznavanje diploma u Austriji i Njemackoj

Post by pinokio04 » 24/11/2013 16:51

hrle1976 wrote:
pinokio04 wrote:Zna li neko koliko se kreće mjesečna cijena najma stana u Minhenu od 30-40 kvadrata. I koliko rezije za takav stan..
Ima li neko iskustva mozda


Sent from my gangam style mashine

Sve zavisi gdje u M trazis stan. Recimo u Thalkirchen mozes naci za nekih 500-650€ + troskovi koji se razlikuju od stana do ostana kao nebo i zemlja. Negdje ce traziti 70€ mjesecno, a na drugom mjestu i do 170€ za istu velicinu stana.
Aha, hvala
A reci mi da li bi moglo biti 600 eura mjesecno da se jede. Je li malo !!
Ne kupujem cigare i alkohol, znaci samo hrana i pice
I da.. Kako im se krece mjesecna karta gradskog prevoza


Sent from my iPhone 5 using Tapatalk

Post Reply