Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
wildflower

#1 Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by wildflower »

Zanima me, kakva je situacija kada se neko sa svojom diplomom sa, naprimjer, Pravnog fakulteta u Sarajevu, pojavi u nekoj od zemalja EU? Znam da je prije situacija bila losa, da se malo sta priznavalo, ali cini mi se da bi sada ti odnosi trebali biti bolje regulisani... (Bolonjski proces, da li je ista bolje sada?)

Puno bi pomoglo ako neko ima konkretne price, licno iskustvo ili iskustvo nekog koga poznajete? Mene konkretno zanima kakva je procedura u Njemackoj, ali svaka informacija je korisna...
nellington

#2 Re: Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by nellington »

Izvini na offtopičarenju, ali još je zeznutije pitanje šta ako se neko s diplomom PF.UNSA pojavi u ZDK. Vjerovatno će prije priznati diplomu ovi u EU nego svi naši lokalni atari.

Ovo kažem jer još ne postoji nacionalna, a ni entitestka strategija šta i kako sa bolonjskim diplomama.
wildflower

#3 Re: Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by wildflower »

u ZDK nema problema, to znam jer sam i sama tu :)
u toku sam sa situacijom oko statusa bolonjskih diplomaca, ali nevezano za to interesuje me procedura priznavanja, nostrifikacije BH diploma, ako postoji, u Njemackoj, ili bilo gdje drugo u EU
Eborg

#4 Re: Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by Eborg »

Pa za pochetak morash imati u vidu da ti je PFSA (ili bilo koji PF) vjerovatno zadnji za priznavanje diplome vani.Zashto?Ako uklonimo sve ove nashe divne festivale na faxu u Sarajevu (sex,chips & video clips) ti si se diplomom vishe-manje formalno osposobila za djelovanje u BiH jer je pravo kao takvo strogo limitirano teritorijom,tj. pravni sistem ide unutar njenih granica.Da ne kazhem da se vecina predmeta radi po zakonima FBiH i ne ukljuchuje RS i BiH a kao shto @nellington reche pojavi se u drugom kantonu i pravit ce ti problem. :-)

Pravni fax ce ti biti "priznat" samo ako budesh htjela nastaviti shkolovanje vani na postdiplomskom studiju,tu se sve prima,samo plati. :D

Ne usudjujem se ni pomisliti kakvo je stanje na ostalim PF shirom BiH.
Angry_Orange

#5 Re: Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by Angry_Orange »

Sada i u BiH imas strane drzavne fakultete koji nude studiranje u BiH(vecinom postdiplomski studiji) i dobivanje strane diplome...Odlicna stvar je npr.MBA u Sarajevu(i napominjem da se dobiva diploma sa jednog poznatog engleskog drzavnog univerziteta...)...
A,sto se tice prava,da ti se prizna bez daljeg usavrsavanja cisto sumnjam,ma i onaj sa EU diplomom da ode u neku zemlju izvan naseg kontinenta pitanje je bi li mogao obavljati funkciju(razliciti pravni sistemi....npr.anglosaksonski)....

I sto se tice npr.pravnog faksa u Zenici,npr.imas mogucnost da ides jedan semestar slusati predavanja u Tursku ,valjda imaju saradnju sa nekim faksom od tamo...)...(to ako se hoces okrenuti ka istoku...hehehehe) :mrgreen: ;-)
Lucazode

#6 Re: Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by Lucazode »

Primjećujem da većina mojih kolega koji su završili "višu dvogodišnju na ekonomiji" u Sarajevu sada idu u Istočno Sarajevo i završavaju kao diplomci bez ikakve muke. Polaganje predmeta svedeno je na semiraske i kolokvije koji nose do 60% ocjene. Znači praktično i ne uče, jer sam lično u dodiru sa njima.

Jedan je već završio i nešto čeka da mu ovjere u opštini Novi Grad diplomu.

Kakav je kvalitet takvog studija ako je težište na diplomi a ne na znanju?
Da li iko od poslodavaca ima uvida u kvalitet tako stečene diplomu ?
Uživaju li isti status prilikom apliciranja za posao kao i studenti iz Sarajeva ?
aksiom

#7 Re: Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by aksiom »

Da se ukljucim i ja u raspravu, dajem primjer http://www.spu.ba/ Pavlović "fakulteta" u Doboju gdje je kolegica završila neku poresku akdemiju- i da bi bilo najbolje trazila posao u federaciji gdje god je zakucala na vrata ljudi se samo nasmijali na tu diplomu, dok u RS priznaju taj faks, u jednu ruku mi je jako drago zbog toga, pošto se taj faks sastoji na principu one narodne "ojdi mi dojdi mi" - plati godošnje 2 soma eura i ti si godinu očistio, i onda mi takvi dođu solit pamet kao "šta bi se on mučio na državnom da ga profesor ruši 5 puta i da mu se fakultet razvlači"..
Lucazode

#8 Re: Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by Lucazode »

aksiom wrote:Da se ukljucim i ja u raspravu, dajem primjer http://www.spu.ba/ Pavlović "fakulteta" u Doboju gdje je kolegica završila neku poresku akdemiju- i da bi bilo najbolje trazila posao u federaciji gdje god je zakucala na vrata ljudi se samo nasmijali na tu diplomu, dok u RS priznaju taj faks, u jednu ruku mi je jako drago zbog toga, pošto se taj faks sastoji na principu one narodne "ojdi mi dojdi mi" - plati godošnje 2 soma eura i ti si godinu očistio, i onda mi takvi dođu solit pamet kao "šta bi se on mučio na državnom da ga profesor ruši 5 puta i da mu se fakultet razvlači"..

Upravo to i navode studenti kad prelaze u Istočno Sarajevo, da se ne žele mučiti kod nas na univerzitetima te da je dole praktično zagarantovan prolaz.
Ne znaju tablicu množenja kako treba a isti takvi konkurišu ravnopravno prilikom uposlenja...
Ne konta :cry:
aksiom

#9 Re: Priznavanje diploma sa univerziteta u BiH

Post by aksiom »

Lucazode wrote: Upravo to i navode studenti kad prelaze u Istočno Sarajevo, da se ne žele mučiti kod nas na univerzitetima te da je dole praktično zagarantovan prolaz.
Ne znaju tablicu množenja kako treba a isti takvi konkurišu ravnopravno prilikom uposlenja...
Ne konta :cry:
zato i kažem da mi je drago zbog takvih pametnjakovića, al ja vjerujem da će to kad tad doći na svoje- da će te diplome moc samo okacit na zid za ukras- kako bi jedan poznanik rekao za te takve da idu na "akšamske fakultete" - ujutro se upišeš a do akšama već položiš(kupiš) pola ispita
Post Reply