pozz..zanima me po vasem misljenju (ili jos bolje misljenju nekog ko je kroz ovo prosao) je li bolje ici vani zavrstiti informatiku i je li kvalitetnije (kako pricaju) i dobije li se vise znanja na etf u sarajevu ili hajmo reci na tu graz ili nekom univerzitetu vani ?
takodjer me zanima koliko je diploma sa etf u sa priznata vani ?
Priznatost diplome i znanje
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2 Re: Priznatost diplome i znanje
etf je akreditiran u potpunosti tako da je diploma priznata 100% bilo gdje
a znanje koje dobiješ, to uvijek ovisi o tebi, bez obzira na fakultet
ukoliko znaš programiranje, možeš se zaposliti bez ikakve diplome u bilo kojoj kompaniji ovdje u Sarajevu
a znanje koje dobiješ, to uvijek ovisi o tebi, bez obzira na fakultet
ukoliko znaš programiranje, možeš se zaposliti bez ikakve diplome u bilo kojoj kompaniji ovdje u Sarajevu
- friskyoreo
#3 Re: Priznatost diplome i znanje
Ako imas priliku da biras, svakako Graz ili neki drugi uni u Austriji, Njemackoj itd. Naravno, sve ovisi o tebi koliko ces se posvetiti ucenju, ali bar ces imati priliku da steknes znanje. I kada zavrsis tamo studije, puno vise opcija imas.hiimfedja wrote:pozz..zanima me po vasem misljenju (ili jos bolje misljenju nekog ko je kroz ovo prosao) je li bolje ici vani zavrstiti informatiku i je li kvalitetnije (kako pricaju) i dobije li se vise znanja na etf u sarajevu ili hajmo reci na tu graz ili nekom univerzitetu vani ?
takodjer me zanima koliko je diploma sa etf u sa priznata vani ?
- U-zap
#4 Re: Priznatost diplome i znanje
Iz vlastitog iskustva ti mogu reci da ti je bolje vani studirati nego u BiH. Dobit ces vise prakse i znanje koje je relevantnije za buduci posao. Ako ipak odlucis da studiras u BiH, upisi ETF i uci eng/njem jezik. Sto se tice privatnih faxova izbjegavaj ih jer ces samo izgubiti dosta novca. Nije BiH pa da ima privatne faxove visokog kvaliteta kao u USA.
-
sonmoho
#5 Re: Priznatost diplome i znanje
A mašinstvo nije priznato? Ja sad pitam zato, jer je jako tesko upasti na državni budžet na ETF'u u Sa, zato sam odlučio studirati mašinstvo, koje mi se čini isto kvalitetno kao elektrotehnika. Na masinstvu ima oko 8 smjerova, od kojih je i nekoliko fokusirano na tržište stranih zemalja, kao smjer motori i motorna vozila, odbrambene tehnologije ili industrijsko inžinjerstvo i menadžment. Vidim također da se mašinstvo hvali jakom međunarodnom saradnjom, pa mi nije jasno zašto je vani samo priznata diploma ETF'a.
Nadam se da ce mi neko ovo objasniti
Nadam se da ce mi neko ovo objasniti
- Rimad
#6 Re: Priznatost diplome i znanje
Ako misliš ići vani, što prije odeš, biće ti lakše. To što pričaju da je nešto u BiH bolje nego negdje vani, čisto pr....anje, pogotovu su tome skloni ovi sa ETF-a. Naravno, i na zapadu ima smeća od fakulteta, ali pretpostavljam da nisi mislio studirati na takvom?
Znanje je prije svega individualno, znači imaš inžinjera koji su završili ETF u Sarajevu i bolji su od inžinjera koji su završili MIT u Americi, ali to ne znači da je ETF bolji od MIT-a.
Iz svog iskustva, nebitno o kojoj branši se radi, ko ima želju da ide/bježi, treba to što prije učiniti, jer te vrlo lahko vrijeme može pregaziti, pa kasnije nećeš stići realizovati što si naumio.
Znanje je prije svega individualno, znači imaš inžinjera koji su završili ETF u Sarajevu i bolji su od inžinjera koji su završili MIT u Americi, ali to ne znači da je ETF bolji od MIT-a.
Iz svog iskustva, nebitno o kojoj branši se radi, ko ima želju da ide/bježi, treba to što prije učiniti, jer te vrlo lahko vrijeme može pregaziti, pa kasnije nećeš stići realizovati što si naumio.
- purgatorio
#7 Re: Priznatost diplome i znanje
Ja poznajem mnogo ljudi što je otišlo u Graz studirati na način da ovdje samo upišu fax i onda se prebace tamo i stignu na I semestar. Što se tiče informatike, preporučujem ovdje završiti, jer je to disciplina koja najviše zavisi od tvoga truda i zalaganja, tako da se ne isplati ići vani.
Ekvivalent znanju (i više) stečenom kroz fax je moguće dobiti besplatno online.
npr http://blog.agupieware.com/2014/05/onli ... level.html
- Tesla10
#8 Re: Priznatost diplome i znanje
Hvala ti mnogo za ovo!!!purgatorio wrote:Ja poznajem mnogo ljudi što je otišlo u Graz studirati na način da ovdje samo upišu fax i onda se prebace tamo i stignu na I semestar. Što se tiče informatike, preporučujem ovdje završiti, jer je to disciplina koja najviše zavisi od tvoga truda i zalaganja, tako da se ne isplati ići vani.