Priznanje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
FFK as Lucy01

#1 Priznanje?

Post by FFK as Lucy01 »

Ne postoji covjek bez predrasude (koje opet najcesce dolaze iz neznanja). Kazu da je postojanje predrasuda neka vrsta odbrambenog mehanizma (mozak tako lakse "rasporedjuje" podatke). Ima nas mnogo koji ih nastojimo da uklonimo, bar iz svakodnevnog zivota.....ali kada zivite okruzeni mnogim ljudima, razlicitog porijekla...kada vas mediji bombarduju sterotipima, to je zaista tesko.

Interesuje me koji su vasi najcesci sterotipi iliti predrasude?
Priznate li, prije svega sebi, pa i drugima da ih imate?
Kojom linijom u zivotu covjek da ide da bi ostao van dohvata sterotipnih stvari, koje ponekad mogu biti veoma okrutne, a ima ih na milione, pocevsi od onih gender based (polno orientisanih)....pa do onih o kojima se danas mozda najvise prica, sexualne orijentacije.
pitt

Post by pitt »

joj...ozbiljna tema :D:D
guardian

Post by guardian »

Pikaju l' se predrasude prema insanima iz Bible belta-a? :D
Vertigo

Post by Vertigo »

Da su zene slabija bica :D
pitt

Post by pitt »

guardian wrote:Pikaju l' se predrasude prema insanima iz Bible belta-a? :D
greska u startu.....nema tamo insana :D:D

Image
danas

Post by danas »

guardian wrote:Pikaju l' se predrasude prema insanima iz Bible belta-a? :D
to nisu predrasude vec cinjenice :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
basta sljezove boje

#7 Re: Priznanje?

Post by basta sljezove boje »

Lucy01 wrote:Ne postoji covjek bez predrasude (koje opet najcesce dolaze iz neznanja). Kazu da je postojanje predrasuda neka vrsta odbrambenog mehanizma (mozak tako lakse "rasporedjuje" podatke). Ima nas mnogo koji ih nastojimo da uklonimo, bar iz svakodnevnog zivota.....ali kada zivite okruzeni mnogim ljudima, razlicitog porijekla...kada vas mediji bombarduju sterotipima, to je zaista tesko.

Interesuje me koji su vasi najcesci sterotipi iliti predrasude?
Priznate li, prije svega sebi, pa i drugima da ih imate?
Kojom linijom u zivotu covjek da ide da bi ostao van dohvata sterotipnih stvari, koje ponekad mogu biti veoma okrutne, a ima ih na milione, pocevsi od onih gender based (polno orientisanih)....pa do onih o kojima se danas mozda najvise prica, sexualne orijentacije.
najcesca pogreska je induktivni zakljucak - upoznas jednog Amerikanca i mislis da su svi takvi. A najvise me nerviraju stereotipi o Bosancima, prosto ih ne mogu podnijeti :D
tempora

Post by tempora »

Ama svaki dan se borim sa predrasudama, pokusavajuci ubijati one odokativne. :(
Prozor

Post by Prozor »

U nasem drustvu najvece zrtve predrasuda su definitivno Cigani.
Spliff.Master

Post by Spliff.Master »

@ PROZOR

"U nasem drustvu najvece zrtve predrasuda su definitivno Cigani."

mislis Romi? :D :D :D

sho bi rekla Alanis Morisette "Isn't it IRONIC, don't you think?"
Prozor

Post by Prozor »

Spliff.Master wrote:@ PROZOR

Pa dobro ja znam mnoge Rome koji za sebe kazu Cigani. Ne vjerujem da je ta rijec uvredljiva, samo sto je "Romi" zvanicna i ispravnija. Ako jeste nekoga uvrijedilo, izvinjavam se.
Spliff.Master

Post by Spliff.Master »

Prozor wrote:

Pa dobro ja znam mnoge Rome koji za sebe kazu Cigani. Ne vjerujem da je ta rijec uvredljiva, samo sto je "Romi" zvanicna i ispravnija. Ako jeste nekoga uvrijedilo, izvinjavam se.
Naravno, izvinjenje je prihvaceno (od Romske populacije :D )
A to sto se oni medjusobno prozivaju ciganima uposte nam ne daje pravo da ih i mi tako zovemo. Mogu izvuci paralele izmedju crnaca u Americi i nasih Roma. I crnci sebe medjusobno zovu 'niggaz', ali gluho i daleko bilo da ih neko tako ovdje javno proziva. Semo mozda KKK :D

Nemam namjeru da bilo kome pametujem, ali mislim da prvi korak ka razbijanju predrasuda mora biti svjesno oduprianje koriscenju tkz "prihvatljivih" izraza ili imenica.

znaci, ROMI i 'AMERICKI AFRIKANCI' su politicki korektni izrazi :D :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Ja sam danas pun predrasuda... živeći u Sarajevu u Bosni i Hercegovini... mediji me truju... opijaju me kojekakvim pričama.... pod njihovim pritiskom ja dijelim ljude na naše i njihove... na ove neke i one tamo neke....

Generalizujem stvari i tako gledam na okolinu....i sve tamo neke njihove posmatram kao potencijalne neprijatelje.... pod nekom tamo njihovom zastavom....

Samo u zadnje vrijeme se često pitam ko je naš, a ko njiihov... ko je moj kao neki a ko nije....
I onda sam konačno shvatio niko nije moj u stvari malo je mojih a puno njihovih.... nas nekih je sve manje i sve smo tiši dok je njih sve više i sve su glasniji.....

A njihovi su generalno papci i njihovi recidivi....., a moji su kao urbani... neki gerilci.... u stvari oni koji idu linijom manjeg otpora a trebali ne bi....

Sve u svemu nekad jesam ne....kad pun predrasuda..... valjda to dolazi sa godinama i pod pritiskom medija
BHG

Post by BHG »

sve su zene iste....i mjesto im je u kuhinji :D
BHG

Post by BHG »

veca_sa wrote:
BHG wrote:sve su zene iste....i mjesto im je u kuhinji :D
e sad si nahebo :D :D
a znam...al ako mogu kako da popravim situaciju....nekad im treba dati i da heklaju ili pletu...po izboru naravno.... :D
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Zasto zene imaju manja stopala? Da blize pridju sudoperu :D :D
Prozor

Post by Prozor »

Spliff.Master wrote:
Prozor wrote:

Naravno, izvinjenje je prihvaceno (od Romske populacije :D )
A to sto se oni medjusobno prozivaju ciganima uposte nam ne daje pravo da ih i mi tako zovemo. Mogu izvuci paralele izmedju crnaca u Americi i nasih Roma. I crnci sebe medjusobno zovu 'niggaz', ali gluho i daleko bilo da ih neko tako ovdje javno proziva. Semo mozda KKK :D

Nemam namjeru da bilo kome pametujem, ali mislim da prvi korak ka razbijanju predrasuda mora biti svjesno oduprianje koriscenju tkz "prihvatljivih" izraza ili imenica.

znaci, ROMI i 'AMERICKI AFRIKANCI' su politicki korektni izrazi :D :D
Dobro, mjenjam u Romi. :)
Post Reply