Misljenja nam se jako razlikuju, muzu i meni
Stoga bih zamolila, vas forumase sa djecom,da nam kazete prednosti i mane ovih pobrojanih nacina cuvanja djece..iz vaseg iskustva
hvala
Ja sam u takvom poslovnom okruzenju gdje 99% kolega djecu upisuju u privatne skole i vrtice. Ne sumnjam da postoje neke prednosti i bolji sadrzaji, ali i u tim privatnim vrticima se desavaju slicni problemi kao i u drzavnim. Sve su to slicni ljudi koji se uposljavaju u vrticima.Ma.Le.Na wrote:Najveca razlika u misljenju kod nas je u vezi vrtica...privatni ili drzavni
Za tetu se slazem, bolje je dok je beba mala, ali ju je strasno tesko naci...nekoga ko ce se igrati i izlaziti s djetetom a ne da mi se dijete vrati sa naucenim pink pjesmama i radnjom aktualne sapunice..
Uz sve to ...iole kvalitetna teta je skuplja i od privatnog vrtica vise kategorije..
Moje misljenje je da je tu sigurniji vrtic
Dragi kaze da su privatni vrtici samo marketinski trik..isti kao drzavni ako ne gori
ja se ne slazem..
da li vas ima koji su probali oba i da li mozete reci razlike?
Mozes li napisati vise sta znaci to individulano posvecivanje djeci u vrticu i kako si iskusio da se to radi u privatnim vrticima?Henry Chinaski wrote:U državnim ti puno zavisi na kakve vaspitačice naletiš. S obzirom da nisu baš previše motivirane za rad, treba ti puno sreće da naiđeš na dobre.
Ja uglavnom nisam bio zadovoljan ali ako ti očekivanja nisu velika, onda je ok. Grupe su velike pa u startu nema šanse da se neko djetetu individualno posveti. Mislim da su ljudi uglavnom zadovoljni jer ne očekuju previše, a i cijena je dobra.
Sa privatnim sam zadovoljniji ali sam i plaćao više.
Ove kojima nisam bio zadovoljan nikad nisu nalazile za shodno da mi kažu išta o djetetu. Kako je jelo, da li ima nekog napretka u socijalizaciji, crtanju, ponašanju ili bilo čemu drugom. Uglavnom sam imao osjećaj da ne znaju ništa o djeci ponaosob. Ako se djetetu ne jede, nisu se baš trudili da mu pomognu (možda zato što je previše djece). Ove baš nisu bile raspoložene da često izlaze napolje sa djecom, a djelovalo mi je da se i mođusobna netrpeljivost između uposlenih odražavala na rad sa djecom. Kad su godišnji odmori, spajaju se grupe bez obzira da li to djeci odgovara. Bilo je i slučajeva da se gledaju serije koje ja ne puštam djeci kod kuće.dobar osjecaj wrote:Mozes li napisati vise sta znaci to individulano posvecivanje djeci u vrticu i kako si iskusio da se to radi u privatnim vrticima?Henry Chinaski wrote:U državnim ti puno zavisi na kakve vaspitačice naletiš. S obzirom da nisu baš previše motivirane za rad, treba ti puno sreće da naiđeš na dobre.
Ja uglavnom nisam bio zadovoljan ali ako ti očekivanja nisu velika, onda je ok. Grupe su velike pa u startu nema šanse da se neko djetetu individualno posveti. Mislim da su ljudi uglavnom zadovoljni jer ne očekuju previše, a i cijena je dobra.
Sa privatnim sam zadovoljniji ali sam i plaćao više.
Hvala za sadrzajan odgovor. I ja bi to zeljela za svoje dijete.Henry Chinaski wrote:Ove kojima nisam bio zadovoljan nikad nisu nalazile za shodno da mi kažu išta o djetetu. Kako je jelo, da li ima nekog napretka u socijalizaciji, crtanju, ponašanju ili bilo čemu drugom. Uglavnom sam imao osjećaj da ne znaju ništa o djeci ponaosob. Ako se djetetu ne jede, nisu se baš trudili da mu pomognu (možda zato što je previše djece). Ove baš nisu bile raspoložene da često izlaze napolje sa djecom, a djelovalo mi je da se i mođusobna netrpeljivost između uposlenih odražavala na rad sa djecom. Kad su godišnji odmori, spajaju se grupe bez obzira da li to djeci odgovara. Bilo je i slučajeva da se gledaju serije koje ja ne puštam djeci kod kuće.
Elem, bilo je raznih stvari ali imao sam i lijepih iskustava sa nekim vaspitačicama.
Samo da podržim ovakvo razmišljanje.HAVANA wrote:Uvijek sam za vrtic.Djeca uce od malih nogu i jednostavno puno sadrzajnije i korisnije je da ide u vrtic.Druzi se,uci kroz igru,vec dobija osjecaj za neki vid obaveze,kad se jede,kad se spava,dolazi,odlazi,pozdravlja,igra,nekom se i obraduje,neko ga i rasplace...Jednostavno vise je pluseva od cuvanja tete,nane,babe...Fino je to ali isto,monotono,pazi,mazi,udovoljavaj...U ovom vremenu kakvo jest,meni je sve super gdje je dijete sto vise sa vrsnjacima,u igri,druzenju,aktivnostima, a sto manje u kuci,sobi,za kompjuterom,ispred televizora...
Nije ništa poskupilo.ciki4 wrote:Koliko sad iznosi cijena punog,a koliko poludnevnog boravka u državnim vrtićima ? Ja čula da je poskupilo
potpisujemNaslovnica wrote:Moja djeca su išla u jaslice, pa zatimu u vrtić u JU Djeca Sarajeva, Dječiji grad na Mojmilu. Krenuli od jaslica, pa sve do osnovne škole.
I nikada im ništa nije falilo. Bude epidemija pljuskavica, fasuju i moji, jbga. Bude viroza, pa se i to pregura. Mišljenja sam da djeca i treba da na taj način ojačaju i steknu imunitet, nego da se drže pod staklenim zvonom. I valjalo im je.
Redovno su bili presvlačeni, mojima se nije dešavalo da jedna pelena bude cijeli dan, ni u kom slučaju.
Jeli su što i ostala djeca, zdravi, napredni, i obožavali su vrtić svih godina dok su išli tamo.
I kada bih birao, opet bih odabrao jaslice/vrtić naspram teta.
Ira i Dina, koliko se sjećam.arslanica wrote:potpisujemNaslovnica wrote:Moja djeca su išla u jaslice, pa zatimu u vrtić u JU Djeca Sarajeva, Dječiji grad na Mojmilu. Krenuli od jaslica, pa sve do osnovne škole.
I nikada im ništa nije falilo. Bude epidemija pljuskavica, fasuju i moji, jbga. Bude viroza, pa se i to pregura. Mišljenja sam da djeca i treba da na taj način ojačaju i steknu imunitet, nego da se drže pod staklenim zvonom. I valjalo im je.
Redovno su bili presvlačeni, mojima se nije dešavalo da jedna pelena bude cijeli dan, ni u kom slučaju.
Jeli su što i ostala djeca, zdravi, napredni, i obožavali su vrtić svih godina dok su išli tamo.
I kada bih birao, opet bih odabrao jaslice/vrtić naspram teta.![]()
i moje dijete je išlo na Mojmilo u vrtić ... od jaslica do starijih grupa ... skoro pet godina ... i u tih pet godina vrtića nikad nisam bila nezadovoljna ... trebaju djeca da ojačaju u svakom smislu ...![]()
p.s. razmišljam kako su se zvale one tete u jaslicama
Pa ne bi ni trebalo da ih cuvaju medicinske sestre nego vaspitacice. Iako mi je drago da su vasa djeca imala dobre vaspitacice, mislim da to uopste nije pohvalan primjer.Naslovnica wrote:Čisto sumnjam da u privatnim jaslicama djecu čuvaju medicinske sestre.