Privatni univerziteti
-
bwin
#1 Privatni univerziteti
Nakon sto sam napustio ekonomski fakultet imam namjeru upisati nesto drugo, nisam se u ekonomiji pronasao. Pa me zanima koji imaju univerziteti da nude vanredno studiranje, dakle da ne moram redovno dolaziti na predavanje jer mi je to rak rana uvijek bila? Je li u Travniku i Bijeljini ima tako nesto ili u Tuzli jos bolje?
- Tesla10
#2 Re: Privatni univerziteti
Idi na MIT ako imaš para. Problem je samo što MIT nije u našoj državi. I na MIT - u se ne može tako lako prepisati. Može se ići vanredno samo ako si genije
.
Šalim se malo. Kloni se Travnika druže. Tu znanja nema. Ne znam za Bijeljinu, ali za Travnik znam. Što se tiče Tuzle ona ima dobre fakultete, i ako već planiraš da odabereš nešto između ova tri grada moj savjet ti je da odeš u Tuzlu. Samo ne znam da li ćeš tamo moći vanredno studirati, ali ona je najbolja opcija vjeruj mi
.
Šalim se malo. Kloni se Travnika druže. Tu znanja nema. Ne znam za Bijeljinu, ali za Travnik znam. Što se tiče Tuzle ona ima dobre fakultete, i ako već planiraš da odabereš nešto između ova tri grada moj savjet ti je da odeš u Tuzlu. Samo ne znam da li ćeš tamo moći vanredno studirati, ali ona je najbolja opcija vjeruj mi
-
Juliuscezar
#3 Re: Privatni univerziteti
Zar u Bijeljini nije bio onaj belaj, ponistene diplome i to ?
- DiA 2005
#4 Re: Privatni univerziteti
A sta je sa Kiseljakom ? Ovo pitam cisto informativno, a malo i jer me zanimaju postdipl. programi...
-
bwin
#5 Re: Privatni univerziteti
Tuzla je jaka ali nema vanrednih fakulteta koliko znam a po ovoj bolonji znajuci sebe ja necu moci ispuniti normu svakodnevnog ranog ustajanja radi predavanja. Tri izostanka sa predavanja i padas predmet dzaba sve. Sto se tice Travnika da li su diplome priznate, da li ce biti znanja manje vise mi nebitno, ioanako nema sanse da se zaposlim sa faksom ali eto.Tesla10 wrote:Idi na MIT ako imaš para. Problem je samo što MIT nije u našoj državi. I na MIT - u se ne može tako lako prepisati. Može se ići vanredno samo ako si genije.
Šalim se malo. Kloni se Travnika druže. Tu znanja nema. Ne znam za Bijeljinu, ali za Travnik znam. Što se tiče Tuzle ona ima dobre fakultete, i ako već planiraš da odabereš nešto između ova tri grada moj savjet ti je da odeš u Tuzlu. Samo ne znam da li ćeš tamo moći vanredno studirati, ali ona je najbolja opcija vjeruj mi.
-
lajk
#6 Re: Privatni univerziteti
Gledaj gdje vise prakse ima..
-
Zorokrik
#7 Re: Privatni univerziteti
http://www.cip.gov.ba/index.php/2014-01-21-22-32-01
Mogu ti preporučiti suvremeni privatni fakultet Logos Mostar; http://logos-centar.com/
ili pak fakultet u Međugorju: http://hercegovina.edu.ba/hr/ Bio sam u posjeti i imaju za reklame nostrificirane diplome u Njemackoj
Također doktorate s javnih sveučilišta kod njih zavrsavaju.
Mogu ti preporučiti suvremeni privatni fakultet Logos Mostar; http://logos-centar.com/
ili pak fakultet u Međugorju: http://hercegovina.edu.ba/hr/ Bio sam u posjeti i imaju za reklame nostrificirane diplome u Njemackoj
Također doktorate s javnih sveučilišta kod njih zavrsavaju.
- Ajatolah_
#8 Re: Privatni univerziteti
Šta će ti to onda?bwin wrote:Tuzla je jaka ali nema vanrednih fakulteta koliko znam a po ovoj bolonji znajuci sebe ja necu moci ispuniti normu svakodnevnog ranog ustajanja radi predavanja. Tri izostanka sa predavanja i padas predmet dzaba sve. Sto se tice Travnika da li su diplome priznate, da li ce biti znanja manje vise mi nebitno, ioanako nema sanse da se zaposlim sa faksom ali eto.Tesla10 wrote:Idi na MIT ako imaš para. Problem je samo što MIT nije u našoj državi. I na MIT - u se ne može tako lako prepisati. Može se ići vanredno samo ako si genije.
Šalim se malo. Kloni se Travnika druže. Tu znanja nema. Ne znam za Bijeljinu, ali za Travnik znam. Što se tiče Tuzle ona ima dobre fakultete, i ako već planiraš da odabereš nešto između ova tri grada moj savjet ti je da odeš u Tuzlu. Samo ne znam da li ćeš tamo moći vanredno studirati, ali ona je najbolja opcija vjeruj mi.
- Tesla10
#9 Re: Privatni univerziteti
Vidiš da je momku dosadio život pa bi malo egzibicije
.
- Joe McCarthy
#10 Re: Privatni univerziteti
bwin wrote:Nakon sto sam napustio ekonomski fakultet imam namjeru upisati nesto drugo, nisam se u ekonomiji pronasao. Pa me zanima koji imaju univerziteti da nude vanredno studiranje, dakle da ne moram redovno dolaziti na predavanje jer mi je to rak rana uvijek bila? Je li u Travniku i Bijeljini ima tako nesto ili u Tuzli jos bolje?
Pametnije bi ti bilo da naučiš neki IT zanat. Jedini posao koji sam ja mogao naći sa toaletnim papirom iz EFSA.UNSA.BA je bio nekoliko hiljada kilometara od Bosne (u pogrešnom smjeru nažalost). Ekonomija poput političkih nauka je propalitet od faksa, i tu nema "hajra", gledaj tehničke nauke CISCO akademija ili ti Microsoft Bootcamp.
- purgatorio
#11 Re: Privatni univerziteti
Većina privatnih je bacanje para. Državni bar manje koštaju ali i oni malo vrijede. Društvene fakultete se ne isplati završavati uopće, tu nema posla ovog tisućljeća. Gledam svaki dan puno ljudi, magistara politologije/sociologije/ekonomije/pizde materine koji mogu samo konobari da budu. To je žalosno, ali tim ljudima vjerojatno nije imao tko reći da ne upisuju takvo što, sada barem društvo odgovori ljude od toga.
Par ljudi koje znam su završili FIT u Mostaru i svi rade, stoga bi to bila moja preporuka. Čuo sam također da mašinstvo i građevina dobro kotiraju vani.
Ja sam trenutačno student privatnog fakulteta, završio sam državni prije par godina i pošto nije bilo posla u struci upišem informatiku na jednom faxu u Banjaluci. Više se može naučiti na youtube za mjesec nego ovako za 3 godine, iz osobnog iskustva, bježati od ovoga.
Par ljudi koje znam su završili FIT u Mostaru i svi rade, stoga bi to bila moja preporuka. Čuo sam također da mašinstvo i građevina dobro kotiraju vani.
Ja sam trenutačno student privatnog fakulteta, završio sam državni prije par godina i pošto nije bilo posla u struci upišem informatiku na jednom faxu u Banjaluci. Više se može naučiti na youtube za mjesec nego ovako za 3 godine, iz osobnog iskustva, bježati od ovoga.
- Arteta
#12 Re: Privatni univerziteti
Bijeljina je isti nivo kao i Travnik.Tesla10 wrote:Idi na MIT ako imaš para. Problem je samo što MIT nije u našoj državi. I na MIT - u se ne može tako lako prepisati. Može se ići vanredno samo ako si genije.
-
celeron
#13 Re: Privatni univerziteti
Pa i Sveučilište/Univerzitet "Vitez" Vitez ima nostrificirane diplome u Njemačkoj 100%. Što se tiče prepisivanja, prepisuje se kao i na svakom drugom ha državni ha privatni. 2% studenata ništa ne prepiše, ostali barem nešto tako da ne palamudite oko toga bezveze. Na navedenom privatnom, ha bio redovan ha vanredan obavezan si dolazit na predavanja. Predaju stvarno dže vrhunski profesori, pogotovo na Ekonomiji u što se možeš uvjerit ako vidiš spisak profesora. Za IT i Zdravstveni smjer organizuju i plaćenu praksu u Njemačkoj, tako da ovo nije uopšte loš privatni, nek priča ko šta hoće. Svako ima pravo da govori, i ovako i onako...izbor je tvoj.
-
Coromandel
#14 Re: Privatni univerziteti
plus rektor vinko kandžija, profa sa sorbone...celeron wrote:Pa i Sveučilište/Univerzitet "Vitez" Vitez ima nostrificirane diplome u Njemačkoj 100%. Što se tiče prepisivanja, prepisuje se kao i na svakom drugom ha državni ha privatni. 2% studenata ništa ne prepiše, ostali barem nešto tako da ne palamudite oko toga bezveze. Na navedenom privatnom, ha bio redovan ha vanredan obavezan si dolazit na predavanja. Predaju stvarno dže vrhunski profesori, pogotovo na Ekonomiji u što se možeš uvjerit ako vidiš spisak profesora. Za IT i Zdravstveni smjer organizuju i plaćenu praksu u Njemačkoj, tako da ovo nije uopšte loš privatni, nek priča ko šta hoće. Svako ima pravo da govori, i ovako i onako...izbor je tvoj.
- So What!
#15 Re: Privatni univerziteti
Internacionalni Univerzitet u Sarajevu - IUS je mašinerija. U svom posjedu imaju 72. 000 metara kvadratnih kampusa između Ilidže i Sokolović Kolonije. U kampusu se nalaze dvije velike zgrade sa fenomenalnom tehničkom opremom, ukupno 6 amfiteatara i 20 učionica, sportskom dvoranom, bibliotekom, ogromnom kantinom, caffeima u obje zgrade, tri computer laba. Pored toga postoji Research centar nedavno otvoren sa labaratorijama, ali tamo nisam zalazio, dva doma, ženski i muški, fudbalski teren, džamija i još uvijek je to samo dio od onoga što je planirano da se izgradi. Godina košta oko 3750 eura, a fakutet broji oko 2000 studenata od kojih je pola Bosanaca i pola stranci, ali pretežno Turci. Profesorski kadar je izmiješan, najviše Bosanaca i Turaka, ali ima i Arapa, Amerikanaca, Čeha, Slovaka, Engleza itd...
Diplome su priznate, a ako neko vjeruje da je tu ulupan toliki novac da bi štampali bezvrijedne diplome, onda OK. Procjene kampusa sa kompletnom opremom iznose oko 100 miliona dolara.

Diplome su priznate, a ako neko vjeruje da je tu ulupan toliki novac da bi štampali bezvrijedne diplome, onda OK. Procjene kampusa sa kompletnom opremom iznose oko 100 miliona dolara.

-
Forsaken
- Leia_Organa
#17 Re: Privatni univerziteti
MIT? Je li to onaj što se završi dok si rek'o keks?Tesla10 wrote:Idi na MIT ako imaš para. Problem je samo što MIT nije u našoj državi. I na MIT - u se ne može tako lako prepisati. Može se ići vanredno samo ako si genije.
- Leia_Organa
#18 Re: Privatni univerziteti
Dobar. Hoću ako ćeš mi biti žirant.So What! wrote:Internacionalni Univerzitet u Sarajevu - IUS je mašinerija. U svom posjedu imaju 72. 000 metara kvadratnih kampusa između Ilidže i Sokolović Kolonije. U kampusu se nalaze dvije velike zgrade sa fenomenalnom tehničkom opremom, ukupno 6 amfiteatara i 20 učionica, sportskom dvoranom, bibliotekom, ogromnom kantinom, caffeima u obje zgrade, tri computer laba. Pored toga postoji Research centar nedavno otvoren sa labaratorijama, ali tamo nisam zalazio, dva doma, ženski i muški, fudbalski teren, džamija i još uvijek je to samo dio od onoga što je planirano da se izgradi. Godina košta oko 3750 eura, a fakutet broji oko 2000 studenata od kojih je pola Bosanaca i pola stranci, ali pretežno Turci. Profesorski kadar je izmiješan, najviše Bosanaca i Turaka, ali ima i Arapa, Amerikanaca, Čeha, Slovaka, Engleza itd...
- Tesla10
#19 Re: Privatni univerziteti
Jest, al' malo morgenLeia_Organa wrote:MIT? Je li to onaj što se završi dok si rek'o keks?Tesla10 wrote:Idi na MIT ako imaš para. Problem je samo što MIT nije u našoj državi. I na MIT - u se ne može tako lako prepisati. Može se ići vanredno samo ako si genije.
-
dosada_ziva
#20 Re: Privatni univerziteti
U Gorazdu ima neki univerzitet. Vidim imaju studij medicine. Ne bi bilo loše u roku medicinu završit 
-
free_too
#21 Re: Privatni univerziteti
Je li iko informatiku na apeironu zavrsio i otisao vani radit (Germany, Austria),
Zanima me zbog papira, jasno mi je da znanje neces dobit dobro na apeironu, ali meni treba papir jer znanja imam
Nema vize bez papira, djabe znanje 
lp
Zanima me zbog papira, jasno mi je da znanje neces dobit dobro na apeironu, ali meni treba papir jer znanja imam
lp
- Ajatolah_
#22 Re: Privatni univerziteti
Što se tiče bh. studenata, jako malo ih plaća tu neku veliku lovu, jer do njihove stipendije zaista nije teško doći.Leia_Organa wrote:So What! wrote:Internacionalni Univerzitet u Sarajevu - IUS je mašinerija. U svom posjedu imaju 72. 000 metara kvadratnih kampusa između Ilidže i Sokolović Kolonije. U kampusu se nalaze dvije velike zgrade sa fenomenalnom tehničkom opremom, ukupno 6 amfiteatara i 20 učionica, sportskom dvoranom, bibliotekom, ogromnom kantinom, caffeima u obje zgrade, tri computer laba. Pored toga postoji Research centar nedavno otvoren sa labaratorijama, ali tamo nisam zalazio, dva doma, ženski i muški, fudbalski teren, džamija i još uvijek je to samo dio od onoga što je planirano da se izgradi. Godina košta oko 3750 eura, a fakutet broji oko 2000 studenata od kojih je pola Bosanaca i pola stranci, ali pretežno Turci. Profesorski kadar je izmiješan, najviše Bosanaca i Turaka, ali ima i Arapa, Amerikanaca, Čeha, Slovaka, Engleza itd...
Dobar. Hoću ako ćeš mi biti žirant.
Ali nisam siguran da je to toliko dobro koliko So What tvrdi. Dobro, vjerujem da imaju super sređene amfiteatre, opremu, ali nije sve u tome.
- Bloody
#23 Re: Privatni univerziteti
So What! wrote:Internacionalni Univerzitet u Sarajevu - IUS je mašinerija. U svom posjedu imaju 72. 000 metara kvadratnih kampusa između Ilidže i Sokolović Kolonije. U kampusu se nalaze dvije velike zgrade sa fenomenalnom tehničkom opremom, ukupno 6 amfiteatara i 20 učionica, sportskom dvoranom, bibliotekom, ogromnom kantinom, caffeima u obje zgrade, tri computer laba. Pored toga postoji Research centar nedavno otvoren sa labaratorijama, ali tamo nisam zalazio, dva doma, ženski i muški, fudbalski teren, džamija i još uvijek je to samo dio od onoga što je planirano da se izgradi. Godina košta oko 3750 eura, a fakutet broji oko 2000 studenata od kojih je pola Bosanaca i pola stranci, ali pretežno Turci. Profesorski kadar je izmiješan, najviše Bosanaca i Turaka, ali ima i Arapa, Amerikanaca, Čeha, Slovaka, Engleza itd...
Prvo provjeri informacije koje iznosis, potom navedi izvor tih informacija i tek onda daj svoje misljenje. IUS jeste masinerija ali u smislu uzimanja para i niceg vise,o kvaliteti znanja necu da govorim, slicno ili isto kao i na svakom privatnom univerzitetu, tacnije receno" koliko para-toliko muzike".
Licno mi je receno iz sekretarijata tog univerziteta da rade na dobivanju akreditacije(rade ima 4 godine )
- So What!
#24 Re: Privatni univerziteti
Normalno da nije, ali je svjež početak jer postoji ozbiljna infrastruktura da se radi, a ne kao npr, naprave zgradu od dva i po amfiteatra i to univerzitet. Kao što rekoh, uđete lijepo na stranicu ius.edu.ba i potrazite Academic Staff i priložene su biografije, zapravo tablice sa akademskim titulama (kad, šta i gdje) i radnim iskustvom (kad, šta i gdje). Naučit se može dosta toga, a sam koncept univerziteta je da svi studenti moraju položiti Matematiku, bare najosnovniju čak iako studiraju npr. Social and Political Studies, ali također svi moraju položiti i Historiju, Pravo i Etiku jer je politika univerziteta da je opšte znanje temelj daljeg znanja, a dosta studenata dođe bez toga. S druge strane česta su predavanja renomiranih ličnosti poput nedavnog predavanja dobitniak Nobelove nagrade za mir, Muhameda Yunusa, a ima nešto što se zove Ambassador Talk i održava se na mjesečnom nivou kada jedan od ambasadora u BiH dođe i održi predavanje. Postoji mnogo klubova, poput kluba ljubitelja animea npr. S druge strane tu su razna takmičenja poput Spelling Bee contesta, Talent showa koji se nagrađuju novčano isto. Tu je i GeekShow takmičenje za inovacije te državno takmičenje za srednje škole u programiranju. SAP je nedavno održao svoju konferenciju na IUSu, a Juventus Youth Camp će se održati na stadiona IUS-ovog kampusa. Ko traži znanje on će ga i pronaći i naravno da ga ima, profesora ima težih, ima popustljivij, prepisivanja povremeno kao i na svakom fakultetu, s tim da je razlika što su profesori uljudni i ako ništa odgovore ti na mail. Univerzitet nije savršen, normalno nije nijedan, no za BiH uslove, fakultet je stvarno mašinerija.Ajatolah_ wrote: Što se tiče bh. studenata, jako malo ih plaća tu neku veliku lovu, jer do njihove stipendije zaista nije teško doći.
Ali nisam siguran da je to toliko dobro koliko So What tvrdi. Dobro, vjerujem da imaju super sređene amfiteatre, opremu, ali nije sve u tome.
Bloody wrote:
Prvo provjeri informacije koje iznosis, potom navedi izvor tih informacija i tek onda daj svoje misljenje. IUS jeste masinerija ali u smislu uzimanja para i niceg vise,o kvaliteti znanja necu da govorim, slicno ili isto kao i na svakom privatnom univerzitetu, tacnije receno" koliko para-toliko muzike".
Licno mi je receno iz sekretarijata tog univerziteta da rade na dobivanju akreditacije(rade ima 4 godine ). A diploma je priznata samo u Turskoj.
Klasični primjer trollanja i forumskog kontriranja, da ne znam ljude koji su se bez problema zaposlili možda bih se i ja složio s tobom. S druge strane školu pohađaju i djeca aktuelnih minsitara na svim nivoima i valjda nije niko lud da pusti da mu dijete studira u ustanovi čije diplome nisu priznate, na kraju krajeva radi se o 2000 ljudi čiji broj raste. Npr. za američki svi znaju da nije priznat i jako malo ljudi ga upisuje jer se za to odavno čulo, no za IUS, a pogotovo SSST (Ganić) se pouzdano zna da se posao vrlo lagano pronađe.
-
mahalas505
#25 Re: Privatni univerziteti
Odvadi malo, cuj 100 milionaSo What! wrote: Diplome su priznate, a ako neko vjeruje da je tu ulupan toliki novac da bi štampali bezvrijedne diplome, onda OK. Procjene kampusa sa kompletnom opremom iznose oko 100 miliona dolara.