Privatni penziono investicijski fond

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Vertigo

#1 Privatni penziono investicijski fond

Post by Vertigo »

Da li neko zna ista o privatnim penzionim fondovima u BiH. Vidim da je to u Hrvatskoj dobro zazivilo, a ima i prednosti u odnosu na drzavne PIO. Dobra stvar je sto se novac koji uplacujete u penzioni fond vodi kao vas i jos vaznije, u slucaju smrti taj novac se nasljedjuje.
Da li ce ti penzioni fondovi moci biti alternativa drzavnim tj. da li cemo imati pravo izbora ili ce ostati samo dobrovoljni?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Dobro bi bilo kada bi mogli biti alternativa, jer mi zaista ne bi bilo zao uloziti u takvo nesto.

Medjutim danas, kada se i onako od moje plate odbije skoro necija mjesecna plata za penziono, zdravstveno i osiguranje u slucaju ostanka bez posla, danas kada cijene nevjerovatnom brzinom rastu a plata ostaje ista, danas kada postajem pio... Pardon, ovo je iz druge pjesme :D Danas kada mi uvode jos 15% poreza na ono sto meni ostane kada se i onako sve poplaca drzavi, mislim da bi mi ovo bio nepotreban izdatak, jer ipak moram od necega i jesti, i stekati za ne daj Boze bolesti kakve, jer u tom slucaju sva moja izdavanja za socijalno padaju u vodu jer ne vrijede ni pisljiva boba.

Ali kad RS ukinu, ja vjerujem da ce lijecenje biti besplatno, a doktori ce se odreci cak i plata :oops: :D
Pasiflora

Post by Pasiflora »

_BosanaC wrote:Dobro bi bilo kada bi mogli biti alternativa, jer mi zaista ne bi bilo zao uloziti u takvo nesto.

Medjutim danas, kada se i onako od moje plate odbije skoro necija mjesecna plata za penziono, zdravstveno i osiguranje u slucaju ostanka bez posla, danas kada cijene nevjerovatnom brzinom rastu a plata ostaje ista, danas kada postajem pio... Pardon, ovo je iz druge pjesme :D Danas kada mi uvode jos 15% poreza na ono sto meni ostane kada se i onako sve poplaca drzavi, mislim da bi mi ovo bio nepotreban izdatak, jer ipak moram od necega i jesti, i stekati za ne daj Boze bolesti kakve, jer u tom slucaju sva moja izdavanja za socijalno padaju u vodu jer ne vrijede ni pisljiva boba.

Ali kad RS ukinu, ja vjerujem da ce lijecenje biti besplatno, a doktori ce se odreci cak i plata :oops: :D
TITO!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vertigo

Post by Vertigo »

Evo kako je to u komsija:

; Čini ga obvezno mirovinsko osiguranje za starost, na temelju individualne kapitalizirane štednje. Obvezno je za sve osiguranike mlađe od 40 godina. Izdvaja se 5% brutto plaće.
; Mirovinski fondovi prikupljeni novac ulažu na financijskim tržištima i ostvaruju dobit kojom se uvećava štednja na osobnim mirovinskim računima članova fonda.
; Osiguranik u svakom trenutku zna koliko ušteđenih sredstava ima na svom osobnom mirovinskom računu.
; Osiguranik u svakom trenutku može promijeniti obvezni mirovinski fond. U prve tri godine zaračunava se propisana izlazna naknada iz fonda, a nakon tri godine članstva prelazak je besplatan.
; Ako član obveznog fonda umre prije nego je počeo koristiti mirovinu, sredstva ušteđena na njegovom osobnom mirovinskom računu su nasljedna i pripast će zakonskim nasljednicima.
; Kada stekne uvjete za mirovinu, osiguranik odabranim mirovinskim osiguravajućim društvom osiguranik sklapa ugovor o isplati mirovine u jednom od 2 moguća oblika: pojedinačna ili zajednička mirovina od kojih svaka može biti doživotna ili sa zajamčenim razdobljem isplate.
; Nadzor nad poslovanjem mirovinskih fondova i mirovinskih osiguravajućih društava provodi državna Agencija za nadzor financijskih usluga - Hanfa.
; U slučaju lošeg poslovanja ili propasti mirovinskog fonda članovi svoju imovinu namiruju iz temeljnog kapitala i jamstvenog pologa obveznog mirovinskog društva.

Obavezni mirovinski fondovi u Hrvatskoj

; Raiffeisen obvezni mirovinski fond
; PBZ-CO obvezni mirovinski fond
; A-Z obvezni mirovinski fond
; ERSTE plavi obvezni mirovinski fond

pretpostavljam da moraju placati nesto i u drzavni PIO :roll:
Koko je to rijeseno na zapadu?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mene bi takodje interesovalo, ako ko zna, sta se radi sa kapitalom koji recimo PIO dobija od redovnih uplata? Po nekoj logici stvari i taj kapital bi trebao biti oplodjen na neki nacin, a fakat me interesuje, ako ko ima vise informacija, sta se kod nas desava sa tim novcem, i da li sav automatski ulazi u budzet za podmirivanje i onako nezasitog apetita narodnih cobana?
melb26sa

Post by melb26sa »

_BosanaC wrote:Mene bi takodje interesovalo, ako ko zna, sta se radi sa kapitalom koji recimo PIO dobija od redovnih uplata? Po nekoj logici stvari i taj kapital bi trebao biti oplodjen na neki nacin, a fakat me interesuje, ako ko ima vise informacija, sta se kod nas desava sa tim novcem, i da li sav automatski ulazi u budzet za podmirivanje i onako nezasitog apetita narodnih cobana?

Koliko su meni objasnili, novac od doprinosa koji mjesecno poslodavci uplate se koristi za isplatu penzija jer je kod nas i dalje onaj generacijski sistem da trenutni zaposleni izdrzavaju penzionere. Prije je bilo bolje jer su za jednog penzionera 3 radnika placala a sada je to 1:1 (zato i tolika stopa doprinosa). Ne znam da li PIO ima bilo kakva ulaganja jer znam da pocesto bude na TV da zbog malog priliva doprinosa ne mogu povecati penzije.
Ne nadjoh web site ovog Zavoda, ako i postoji, pa ne znam da li sam dala pravi odgovor :D
Post Reply