privatni ili drzavni fakultet
- JThomas
#26 Re: privatni ili drzavni fakultet
ovi su mi žestoki, čim neko bilo šta kaže protiv privatnih, on je neškolovan, nepismen, "nekompetentan", a evo sad još i ljubomoran zato što nema para 
- veljaca
#27 Re: privatni ili drzavni fakultet
- Kao PRVO uvesti pravilo da profesor moze PREDAVATI samo na jednom fakultetu. Kad u privredi mozes raditi SAMO u jednoj firmi, onda i za njih ISTO. Time bi se postiglo da profesor, bukvalno, ne TRCI sa jednog na drugi fakultet - da pokupi sto vise para a usljed toga ( nisu oni u godinama kad im trcanje godi) OPADA KVALITET nastave ( za takve profesore njihovi ASISTENTI odradjuju 90% posla ).
- Kao DRUGO uvesti pravilo da profesor kad dobije titulu nakon toga MORA biti AKTIVAN akademski i naucni radnik ( objavljivati radove, educirati se ) a ne da dobije zvanje i "prst u uho" i onda nam na osnovu prezentacija u PowerPoint-u drze predavanja ( kao bolji ) ili kredom pisu po tabli (kao losiji).
- Kao TRECE vezano za temu ( iako je i ovo gore vezano za istu ) kad student upise privatni fakultet, POSTOJI uvjerenje da je samim time vec KUPIO dio diplome. Oni lakse zavrse fakultet. ( Razlog su i pare koje su dali - jer i njih obavezuju da se vise bore a bogami obavezuju i profesore da ih lakse puste). Mada i drzavni fakulteti nisu vise besplatni.

- Kao DRUGO uvesti pravilo da profesor kad dobije titulu nakon toga MORA biti AKTIVAN akademski i naucni radnik ( objavljivati radove, educirati se ) a ne da dobije zvanje i "prst u uho" i onda nam na osnovu prezentacija u PowerPoint-u drze predavanja ( kao bolji ) ili kredom pisu po tabli (kao losiji).
- Kao TRECE vezano za temu ( iako je i ovo gore vezano za istu ) kad student upise privatni fakultet, POSTOJI uvjerenje da je samim time vec KUPIO dio diplome. Oni lakse zavrse fakultet. ( Razlog su i pare koje su dali - jer i njih obavezuju da se vise bore a bogami obavezuju i profesore da ih lakse puste). Mada i drzavni fakulteti nisu vise besplatni.
-
Chairman
#28 Re: privatni ili drzavni fakultet
JThomas wrote:ovi su mi žestoki, čim neko bilo šta kaže protiv privatnih, on je neškolovan, nepismen, "nekompetentan", a evo sad još i ljubomoran zato što nema para
A cim neko kaze nesto protiv drzavnih a za privatne onda je snob,babin sin/kcerka,bude napadnut kako su ti fakulteti laksi,kako su prevara itd itd...
- JThomas
#29 Re: privatni ili drzavni fakultet
prvo, u ovoj državi svršeni srednjoškolac ne može sam sebi zaraditi 10.000 km za godišnju školarinu, a studentski krediti ne postoje. stipendije se daju vrlo malom broju. što će reći, da bi išao na recimo SSST moraš imati bogate roditelje, to je suha činjenica. ja nikoga ne diskriminiram, niti smatram manje vrijednim po tom osnovu, ali ako je to za tebe "babin sin" - onda jesu babini sinovi. koliki procenat stanovništva ovdje može sebi to da priušti?
drugo, činjenica da gotovo svi koji upišu i završe, govori da u principu JESU lakši, mada tu ima dosta faktora i ovisi od fakulteta do fakulteta. šta misliš što se mirnes prebacio na apeiron nakon što je zapeo na ustavnom kod duvnjaka na PFSA? i završio sve na brzinu? čarlama neka.
treće, država i društvo su takvi kakvi su, i kako novi univerziteti niču iz dana u dan, ljudi su opravdano sumnjičavi dok se ne vidi šta je i kako je. bi li ti upisao fakultet koji je osnovan ove ili prošle godine i izletio nekoliko hiiljada za školarinu?
drugo, činjenica da gotovo svi koji upišu i završe, govori da u principu JESU lakši, mada tu ima dosta faktora i ovisi od fakulteta do fakulteta. šta misliš što se mirnes prebacio na apeiron nakon što je zapeo na ustavnom kod duvnjaka na PFSA? i završio sve na brzinu? čarlama neka.
treće, država i društvo su takvi kakvi su, i kako novi univerziteti niču iz dana u dan, ljudi su opravdano sumnjičavi dok se ne vidi šta je i kako je. bi li ti upisao fakultet koji je osnovan ove ili prošle godine i izletio nekoliko hiiljada za školarinu?
-
Chairman
#30 Re: privatni ili drzavni fakultet
JThomas wrote:prvo, u ovoj državi svršeni srednjoškolac ne može sam sebi zaraditi 10.000 km za godišnju školarinu, a studentski krediti ne postoje. stipendije se daju vrlo malom broju. što će reći, da bi išao na recimo SSST moraš imati bogate roditelje, to je suha činjenica. ja nikoga ne diskriminiram, niti smatram manje vrijednim po tom osnovu, ali ako je to za tebe "babin sin" - onda jesu babini sinovi. koliki procenat stanovništva ovdje može sebi to da priušti?
Za prvo se slazem,ali....
Postoje krediti za studente,raspitaj se o tome.Tako da ti ta nema mjesta...
A privatni fakulteti su mozda laksi samo zbog toga sto nema izivljavanja profesora nad studentima i nema naredbi od dekana da bi se npr ove godine morala procistiti prva godina
Ljudi jesu sumnjicavi,ali mislim da su se 2-3 fakulteta izdigla i presla tu fazu novootvoreni.No da ne bih davao reklame nek ostane na tome
- Bumbar
#31 Re: privatni ili drzavni fakultet
[quote="veljaca Kao TRECE vezano za temu ( iako je i ovo gore vezano za istu ) kad student upise privatni fakultet, POSTOJI uvjerenje da je samim time vec KUPIO dio diplome. Oni lakse zavrse fakultet. ( Razlog su i pare koje su dali - jer i njih obavezuju da se vise bore a bogami obavezuju i profesore da ih lakse puste). Mada i drzavni fakulteti nisu vise besplatni.
[/quote]
pa nije bas kao da ti je pola diplome vec u dzepu...znam ljudi koji su odustali...a vjeruj mi, kad skontas koliko placas muka ti bude pa nema hoces li uciti ili neces nego moras
i nema onoga...ma hajd, imam ja jos jedan rok :S
pa nije bas kao da ti je pola diplome vec u dzepu...znam ljudi koji su odustali...a vjeruj mi, kad skontas koliko placas muka ti bude pa nema hoces li uciti ili neces nego moras
- Bumbar
-
ibizza
#33 Re: privatni ili drzavni fakultet
ja studiram Menadzment u Travniku...i nije uopste tako kako se prica... jedan primjer....proslu subotu smo imali ispit iz Poslovnog prava....od 150 studenata polozilo je samo 10...a taj Pravni fakultet u Kiseljaku isto nije kao sto ti kazes...odi na njihovu stranicu i pogledaj rezultate ispita...pogledaj koliki je prolaz...profi25 wrote:ja koliko sam cuo ovaj SSST je extra fax, ali je ogranicen i rigorozan prijem studenata, ali da oni koji ga upisu dobiju kvalitetno znanje tj. predavanje i sve sto uz to ide...![]()
ovaj apeiron je moj jaran zavrsio godinu za 4 mjeseca i kaze ne treba se posebno uciti, samo procitati gradivo i znati osnovno, sve ostalo profesor ti nadopuni i ti prodjes![]()
taj isti jaran je prije toga studirao Visu poslovnu na Ekonomiji i te 2 godine je On studirao 5 godina![]()
ocito da je znanje tu jako slabo, ali i to je do pojedinca... a diplome su priznate kao i Ekonomija![]()
ali sta je meni najcudnije ovaj Pravni fax u kiseljaku...![]()
![]()
kazu drzavna sluzba ga priznaje kao i ovaj drzavni, ne mogu da vjerujem, pa sam se raspitao i fakat je istina![]()
ja se ubijam od ucenja i padanja na drzavnom, a oni tamo laganini vikendom polazu i pola profesora je isto kao na drzavnom, samo sto tamo imaju druge kriterije![]()
ocajjjjjjjjjjj
-
Forsaken
#34 Re: privatni ili drzavni fakultet
Mozda to vise govori o studentima i njihovim radnim navikama, nego o tezini gradiva koje se polazebermiin wrote:ja studiram Menadzment u Travniku...i nije uopste tako kako se prica...npr jedan primjer....proslu subotu smo imali ispit iz Poslovnog prava....od 150 studenata polozilo je samo 10...a taj Pravni fakultet u Kiseljaku isto nije kao sto ti kazes...odi na njihovu stranicu i pogledaj rezultate ispita...pogledaj koliki je prolaz...profi25 wrote:ja koliko sam cuo ovaj SSST je extra fax, ali je ogranicen i rigorozan prijem studenata, ali da oni koji ga upisu dobiju kvalitetno znanje tj. predavanje i sve sto uz to ide...![]()
ovaj apeiron je moj jaran zavrsio godinu za 4 mjeseca i kaze ne treba se posebno uciti, samo procitati gradivo i znati osnovno, sve ostalo profesor ti nadopuni i ti prodjes![]()
taj isti jaran je prije toga studirao Visu poslovnu na Ekonomiji i te 2 godine je On studirao 5 godina![]()
ocito da je znanje tu jako slabo, ali i to je do pojedinca... a diplome su priznate kao i Ekonomija![]()
ali sta je meni najcudnije ovaj Pravni fax u kiseljaku...![]()
![]()
kazu drzavna sluzba ga priznaje kao i ovaj drzavni, ne mogu da vjerujem, pa sam se raspitao i fakat je istina![]()
ja se ubijam od ucenja i padanja na drzavnom, a oni tamo laganini vikendom polazu i pola profesora je isto kao na drzavnom, samo sto tamo imaju druge kriterije![]()
ocajjjjjjjjjjj
-
Sarafcina
#35 Re: privatni ili drzavni fakultet
meni su najdrazi oni sto pojma nemaju, a zavrsili su faks
... naravno samo kad mi se nadju sa druge strane
. tad se najvise love obrne
.
a oni koji znaju... njihovo je da se pravi sistem gdje se rad i znanje vrednuju. finansijeri tog sistema su obicno oni koji kupe diplome...
a oni koji znaju... njihovo je da se pravi sistem gdje se rad i znanje vrednuju. finansijeri tog sistema su obicno oni koji kupe diplome...
-
mona.mona
#36 Re: privatni ili drzavni fakultet
JThomas wrote:prvo, u ovoj državi svršeni srednjoškolac ne može sam sebi zaraditi 10.000 km za godišnju školarinu, a studentski krediti ne postoje. stipendije se daju vrlo malom broju. što će reći, da bi išao na recimo SSST moraš imati bogate roditelje, to je suha činjenica. ja nikoga ne diskriminiram, niti smatram manje vrijednim po tom osnovu, ali ako je to za tebe "babin sin" - onda jesu babini sinovi. koliki procenat stanovništva ovdje može sebi to da priušti?
Nije tacno da moras biti babin sin da bi studirao ovaj fakultet...
Postoje krediti koje student ima grace period da zavrsi odredjeni fakultet
Ja sam student tog fakulteta i nisam bas vidjela da su bogata djeca, iskljucivo bogata djeca prisutna na ovom fakultetu..
Toliko..
- ljubav_aha
#37 Re: privatni ili drzavni fakultet
vecina djece bogatih porodica studiraju u inostranstvumona.mona wrote:JThomas wrote:prvo, u ovoj državi svršeni srednjoškolac ne može sam sebi zaraditi 10.000 km za godišnju školarinu, a studentski krediti ne postoje. stipendije se daju vrlo malom broju. što će reći, da bi išao na recimo SSST moraš imati bogate roditelje, to je suha činjenica. ja nikoga ne diskriminiram, niti smatram manje vrijednim po tom osnovu, ali ako je to za tebe "babin sin" - onda jesu babini sinovi. koliki procenat stanovništva ovdje može sebi to da priušti?
Ja sam student tog fakulteta i nisam bas vidjela da su bogata djeca, iskljucivo bogata djeca prisutna na ovom fakultetu..
Toliko..
- JThomas
#38 Re: privatni ili drzavni fakultet
hajde boga vam, spustite se na zemljumona.mona wrote:JThomas wrote:prvo, u ovoj državi svršeni srednjoškolac ne može sam sebi zaraditi 10.000 km za godišnju školarinu, a studentski krediti ne postoje. stipendije se daju vrlo malom broju. što će reći, da bi išao na recimo SSST moraš imati bogate roditelje, to je suha činjenica. ja nikoga ne diskriminiram, niti smatram manje vrijednim po tom osnovu, ali ako je to za tebe "babin sin" - onda jesu babini sinovi. koliki procenat stanovništva ovdje može sebi to da priušti?
Toliko..
znam tolike studente što im roditelji jedva skuckaju i za državni faks + stan i udžbenike, što oni svi lijepo ne uzmu kredit pa se prebace na SSST kad je to toliko lako i dostupno
ne, ne idu djeca bogatih roditelja, nego se ugrožene socijalne kategorije upisuju na SSST
-
ludacha
#39 Re: privatni ili drzavni fakultet
JThomas stvarno ides u krajnosti.
kad je nauka u pitanju je li bitno da li dijete, student, potjece iz imucnije obitelji, prosjecne ili mozda siromašne. svatko radi ono sto misli da je najbolje za njega. sutra kad moje dijete krene na studij, uopće ne bih dvojila da li sugerirati upis na drzavni ili privatni fakultet. novci nebi bili "zvjezda vodilja" nego ono sto se pruza, kvaltet nastave /nastavnog kadra. mislis da bi mi bilo tesko kredit uzeti, prodati nesto, na kraju krajeva i stedjeti godinama (kao sto to ljudi po inozemstvu rade) kako bih svom djetetu obezbjedila najbolje moguce obrazovanje. a na njemu je da se trudi i uci.
e sad kad smo rjesili pitanje €, $, KM...da se usredotocimo na ono vaznije
iskreno, ne znam kakvi su privatni fakulteti u BiH. nisam u to upucena. ali ako gledamo na zemlje u okruzenju, moram reci da ih ima nekoliko jako kvalitetnih. da sutra hocu opet fakultet upisati, vjerujem da bih tako nesto i ucinila (odabrala privatni) razlog - posvecuju mnogo vise paznje polaznicima, konstantno procjenjivanje studenata, njihovog poznavanja i snalazenja u datoj oblasti kao bi i predavanja bila sto adekvatnija (dakle, nema obrađivanja davno apsolviranih znanja i sl), sve je fleksibilnije, nastava interaktivna, profesori su mnogo susretljiviji itd itd.
kad je nauka u pitanju je li bitno da li dijete, student, potjece iz imucnije obitelji, prosjecne ili mozda siromašne. svatko radi ono sto misli da je najbolje za njega. sutra kad moje dijete krene na studij, uopće ne bih dvojila da li sugerirati upis na drzavni ili privatni fakultet. novci nebi bili "zvjezda vodilja" nego ono sto se pruza, kvaltet nastave /nastavnog kadra. mislis da bi mi bilo tesko kredit uzeti, prodati nesto, na kraju krajeva i stedjeti godinama (kao sto to ljudi po inozemstvu rade) kako bih svom djetetu obezbjedila najbolje moguce obrazovanje. a na njemu je da se trudi i uci.
e sad kad smo rjesili pitanje €, $, KM...da se usredotocimo na ono vaznije
iskreno, ne znam kakvi su privatni fakulteti u BiH. nisam u to upucena. ali ako gledamo na zemlje u okruzenju, moram reci da ih ima nekoliko jako kvalitetnih. da sutra hocu opet fakultet upisati, vjerujem da bih tako nesto i ucinila (odabrala privatni) razlog - posvecuju mnogo vise paznje polaznicima, konstantno procjenjivanje studenata, njihovog poznavanja i snalazenja u datoj oblasti kao bi i predavanja bila sto adekvatnija (dakle, nema obrađivanja davno apsolviranih znanja i sl), sve je fleksibilnije, nastava interaktivna, profesori su mnogo susretljiviji itd itd.
- JThomas
#40 Re: privatni ili drzavni fakultet
ja ne govorim ni da treba, ni da treba, nego da privatne fakultete uglavnom uistinu studiraju djeca bogatijih roditelja. ti se ne slažeš s ovim? a to što ti pričaš je jedna skroz druga tema koju ja uopšte nisam dotakao.
-
latinalover
#41 Re: privatni ili drzavni fakultet
privatni i drzavni faksovi se ne bi trebali porediti uoopste..
et, na ssst imas dvostruku diplomu..
sad je to i ekonomski fakultet sarajevo uveo: tri godine studija, dvije ovdje ,jedna u irskoj,prve dvije kostaju 5000 eura treca 6000 eura...
na ssst su sve 4 godine ovdje zavrsili...a na ekonomskom ce dvije godine ovdje, i trecu u irskoj..ipak je to drzavni....nije ovo nikakva ljubomora, nego jednostavno cinjenica
et, na ssst imas dvostruku diplomu..
sad je to i ekonomski fakultet sarajevo uveo: tri godine studija, dvije ovdje ,jedna u irskoj,prve dvije kostaju 5000 eura treca 6000 eura...
na ssst su sve 4 godine ovdje zavrsili...a na ekonomskom ce dvije godine ovdje, i trecu u irskoj..ipak je to drzavni....nije ovo nikakva ljubomora, nego jednostavno cinjenica
- Oldboy
#42 Re: privatni ili drzavni fakultet
Sad sam pogledao prijemni ispit iz matematike i sa elektrotehnikom se ne moze ni porediti. Pa mislim da svaki prosjecni ucenik ovo moze poloziti.
Evo prijemnog: http://www.ssst.edu.ba/download_entrance_math.pdf
Evo prijemnog: http://www.ssst.edu.ba/download_entrance_math.pdf
- IceQueen
#43 Re: privatni ili drzavni fakultet
Sto se tice fakulteta kod nas, ja bih svakako izabrala državni. Koliko znam ne postoji privatni fakultet s programom medicina, stomatologija, veterina, mašinstvo, hemija, fizika itd!!!
-
omar.89
#44 Re: privatni ili drzavni fakultet
Jest vala. Ne kažem da su privatni fakulteti loši, ali sve samo pravo i ekonomija, a kod nas to razvijeno k'o u kamenom dobu. pa gdje će svi ti pravnici ekonomiste radit. I bez privatnih fakulteta, biro vazda bio pun ekonomista i pravnika, a mogu mislit sadIceQueen wrote:Sto se tice fakulteta kod nas, ja bih svakako izabrala državni. Koliko znam ne postoji privatni fakultet s programom medicina, stomatologija, veterina, mašinstvo, hemija, fizika itd!!!
-
latinalover
#45 Re: privatni ili drzavni fakultet
i naravno ,svaki pametan poslodavac ce pirje izabrati diplomca s drzavnog nego s privatnog..u nasoj drzaviomar.89 wrote:Jest vala. Ne kažem da su privatni fakulteti loši, ali sve samo pravo i ekonomija, a kod nas to razvijeno k'o u kamenom dobu. pa gdje će svi ti pravnici ekonomiste radit. I bez privatnih fakulteta, biro vazda bio pun ekonomista i pravnika, a mogu mislit sadIceQueen wrote:Sto se tice fakulteta kod nas, ja bih svakako izabrala državni. Koliko znam ne postoji privatni fakultet s programom medicina, stomatologija, veterina, mašinstvo, hemija, fizika itd!!!
- Bumbar
#46 Re: privatni ili drzavni fakultet
svaki pametan poslodavac ce izabrati diplomca koji se cini boljim...zbog prakse sto je radio ili neceg drugog...to je li sa drzavnog ili privatnog nema veze, jer se necemo lagati...na oba mozes kupiti diplomu.
- IceQueen
#47 Re: privatni ili drzavni fakultet
Svaki pametan poslodavac u ovoj zemlji ce izabrati diplomca koji zna raditi svoj posao a pri tome ne trazi mnogo novca za to sto radi! Prema tome nebitno, privatni ili drzavni!latinalover wrote:i naravno ,svaki pametan poslodavac ce pirje izabrati diplomca s drzavnog nego s privatnog..u nasoj drzaviomar.89 wrote:Jest vala. Ne kažem da su privatni fakulteti loši, ali sve samo pravo i ekonomija, a kod nas to razvijeno k'o u kamenom dobu. pa gdje će svi ti pravnici ekonomiste radit. I bez privatnih fakulteta, biro vazda bio pun ekonomista i pravnika, a mogu mislit sadIceQueen wrote:Sto se tice fakulteta kod nas, ja bih svakako izabrala državni. Koliko znam ne postoji privatni fakultet s programom medicina, stomatologija, veterina, mašinstvo, hemija, fizika itd!!!
Ovi koji zavrsavaju privatne fakultete imaju zagarantovan posao samo u firmi svog starog, ali to bi imali i da su zavrsili bilo kakav, pa i nikakav fakultet!
- Amazonka27
#48 Re: privatni ili drzavni fakultet
jao kako lupate gluposti.....e cuj zavrsiti fakutet i zagarantovano kod starog u firmi...ehehehe...licno idem na drzavni...ali mislim da i privatni imaju svoj kvalitet a i svoju cijenu...djeca koja idu u privatne skole...mislim da nemaju neke ni olaksavajuce ni otezavaje uslove prilikom upisa u srednju ili na fakultet. e sad...treba samo otvoriti oci da li taj "privatni" fakultet ima ispravnu dozvolu...
- illuminated
#49 Re: privatni ili drzavni fakultet
drzavni fax, zagrijati stolicu, a za ovih par puta 10000 KM ustedjenih kupiti novog Mercedesa.
Od ovih privatnih faxova, SSST ce postati dobar za 15 godina kad Ganic zavrsi R&D institut i jos razvije infrastrukturu.
Dupla diploma je mazanje ociju onima koji se na to pecaju. Btw. kredibilitet tog drugog faxa je blago receno upitan.
Ovo ostalo....sjecam je jednog slucaja kad su "dekana" "fakulteta" za menadzment zvali na kucni telefon da se upisu, i javi mu se zena,
i razgovor tece tipa: "Jel se kod njeg moze upisat' ?",
Zena: "Jes, jes..More, samo nazovite veceras..."
Od ovih privatnih faxova, SSST ce postati dobar za 15 godina kad Ganic zavrsi R&D institut i jos razvije infrastrukturu.
Dupla diploma je mazanje ociju onima koji se na to pecaju. Btw. kredibilitet tog drugog faxa je blago receno upitan.
Ovo ostalo....sjecam je jednog slucaja kad su "dekana" "fakulteta" za menadzment zvali na kucni telefon da se upisu, i javi mu se zena,
i razgovor tece tipa: "Jel se kod njeg moze upisat' ?",
Zena: "Jes, jes..More, samo nazovite veceras..."
-
remover
#50 Re: privatni ili drzavni fakultet
Objektivno, jos uvijek je bolje studirati na drzavnom fakultetima.
Al i tomo dolazi kraj, jer sve vise uzimaju maha privatni fakulteti (kvalitetni)
ja sam studiram u Mostaru na ekonomiji, katastrofa od faxa.. profeosra 1 u godina dana vidish itd, pristup studentima ja jednag nuli.
Pa sam se prebacio na privatni fakultet, pristup je znatno bolji.. a i to sto pisu da se ne mora uciti itd, NIJE tacno!!
(fakultet sam mjenjao zbog posla)
Al i tomo dolazi kraj, jer sve vise uzimaju maha privatni fakulteti (kvalitetni)
ja sam studiram u Mostaru na ekonomiji, katastrofa od faxa.. profeosra 1 u godina dana vidish itd, pristup studentima ja jednag nuli.
Pa sam se prebacio na privatni fakultet, pristup je znatno bolji.. a i to sto pisu da se ne mora uciti itd, NIJE tacno!!
(fakultet sam mjenjao zbog posla)