Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Moderator: anex
- Dope_Man
#1 Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Pozdrav svima koji procitaju,
imam nenu koja ima na nozi prakticno otvorenu ranu, najvise lici na dijabeticki ulcer (koliko sam uspio izguglati trazeci po slikama) ali pretrage koje je imala par puta u javnim bolnicama nisu dale nikakvu konacnu dijagnozu, samo bezvezne antibiotike i tablete protiv bolova.
S obzirom da je to muci vec dugo, a u posljednje vrijeme danima i nocima ne moze prakticno ni da jede, ni da spava zbog stalnih jakih bolova, uspio sam je ubijediti da se to rijesi jednom za sva vremena, lijek ili amputacija. Kako lijeka izgleda nema, a u javnu bolnicu ne moze ni da udje na bilo kakvo lijecenje iako je imala termin (korona je odgovor) odlucio sam se za privatno.
Vec sam veceras poslao par mailova prema par privatnih klinika sa oviom opisom i upitom, znam da je nedjelja sutra i da cu vjerovatno cekati do ponedjeljka od njih, pa bih volio da cujem iskustva ljudi koji su mozda imali slicnu situaciju. Gdje rade amputaciju (ako bude neophodno a sve su prilike da hoce), koga bi preporucili ako imate iskustva, i otprilike koliko bi to moglo kostati. Platicu svakako jer njena bol nema cijenu, ali bih volio ipak da imam neku cifru u glavi da znam sta ocekivati.
imam nenu koja ima na nozi prakticno otvorenu ranu, najvise lici na dijabeticki ulcer (koliko sam uspio izguglati trazeci po slikama) ali pretrage koje je imala par puta u javnim bolnicama nisu dale nikakvu konacnu dijagnozu, samo bezvezne antibiotike i tablete protiv bolova.
S obzirom da je to muci vec dugo, a u posljednje vrijeme danima i nocima ne moze prakticno ni da jede, ni da spava zbog stalnih jakih bolova, uspio sam je ubijediti da se to rijesi jednom za sva vremena, lijek ili amputacija. Kako lijeka izgleda nema, a u javnu bolnicu ne moze ni da udje na bilo kakvo lijecenje iako je imala termin (korona je odgovor) odlucio sam se za privatno.
Vec sam veceras poslao par mailova prema par privatnih klinika sa oviom opisom i upitom, znam da je nedjelja sutra i da cu vjerovatno cekati do ponedjeljka od njih, pa bih volio da cujem iskustva ljudi koji su mozda imali slicnu situaciju. Gdje rade amputaciju (ako bude neophodno a sve su prilike da hoce), koga bi preporucili ako imate iskustva, i otprilike koliko bi to moglo kostati. Platicu svakako jer njena bol nema cijenu, ali bih volio ipak da imam neku cifru u glavi da znam sta ocekivati.
-
NediM17
#2 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Gdje je ta rana na nozi? Ako je od dijabetesa obično počinje na nožnim prstima. Je li dijagnosticiran dijabetes, troši li inzulin, kontroliše li šećer?
Mojoj mami koja je bila težak nedisciplinovan šećeraš gangrena se pojavila na palcu noge. Imali smo posvećenog med. tehničara koji je dolazio svaki drugi dan, čistio ranu ( blagim rastvorom dobrog starog sapuna kabaša, pa oblozi od rivanola), masirao joj nogu da krv procirkuliše.
Uz to sve sam joj kupio karton Venovina, 8 flaša po 0.75 koje je ispila l i uspjeli smo to sanirati. Kad je završilo ljeto otišla je od nas, preuzeli je brat i snaha, dvoje male djece, nedovoljna pažnja prema staroj majci, ona šutila, nije se ništa žalila. Mi došli da je obiđemo ugledam krv na čarapi, imamo šta vidjeti, gangrena na palcu i velikom prstu. Doktor, bolnica, kažu ljekari amputirati ova dva prsta i dio stopala. Imali smo velikih problema da je ubijedimo da je operišu, na kraju je nevoljko pristala ali drugog izlaza nije bilo. Operacija uspjela, rana zacijelila, mogla se i kretati.
Nakon određenog vremena doživi moždani udar, poživila je nakon toga još nepunu godinu i napustila ovaj svijet u oktobru 2019. prije ovog covid sranja.
Uglavnom, moja supruga je pazila, mazila, hranila, kupala, masirala, davala inzulin, mama je pila ovaj Venovin redovno i problem sa gangrenom se više nije pojavljivao.
Operacija je radjena negdje u januaru 2018. na Koševu na Klinici za angiologiju.
Ne znam koliko sam pomogao, ali prvo treba postaviti dijagnozu, pa onda pristupiti liječenju. Amputacija je krajnje rješenje kad se sve drugo iscrpi.
Ono što se za početak može učiniti čistiti ranu redovno, previjati, masirati nogu, a ni ovaj Venovin neće naškoditi.
Ti si pitao za privatnu kliniku, u Sarajevu ih ima dosta, raspitaj se, vidi, odluči, kako god nek je sa srećom i da se nena riješi belaja.
Mojoj mami koja je bila težak nedisciplinovan šećeraš gangrena se pojavila na palcu noge. Imali smo posvećenog med. tehničara koji je dolazio svaki drugi dan, čistio ranu ( blagim rastvorom dobrog starog sapuna kabaša, pa oblozi od rivanola), masirao joj nogu da krv procirkuliše.
Uz to sve sam joj kupio karton Venovina, 8 flaša po 0.75 koje je ispila l i uspjeli smo to sanirati. Kad je završilo ljeto otišla je od nas, preuzeli je brat i snaha, dvoje male djece, nedovoljna pažnja prema staroj majci, ona šutila, nije se ništa žalila. Mi došli da je obiđemo ugledam krv na čarapi, imamo šta vidjeti, gangrena na palcu i velikom prstu. Doktor, bolnica, kažu ljekari amputirati ova dva prsta i dio stopala. Imali smo velikih problema da je ubijedimo da je operišu, na kraju je nevoljko pristala ali drugog izlaza nije bilo. Operacija uspjela, rana zacijelila, mogla se i kretati.
Nakon određenog vremena doživi moždani udar, poživila je nakon toga još nepunu godinu i napustila ovaj svijet u oktobru 2019. prije ovog covid sranja.
Uglavnom, moja supruga je pazila, mazila, hranila, kupala, masirala, davala inzulin, mama je pila ovaj Venovin redovno i problem sa gangrenom se više nije pojavljivao.
Operacija je radjena negdje u januaru 2018. na Koševu na Klinici za angiologiju.
Ne znam koliko sam pomogao, ali prvo treba postaviti dijagnozu, pa onda pristupiti liječenju. Amputacija je krajnje rješenje kad se sve drugo iscrpi.
Ono što se za početak može učiniti čistiti ranu redovno, previjati, masirati nogu, a ni ovaj Venovin neće naškoditi.
Ti si pitao za privatnu kliniku, u Sarajevu ih ima dosta, raspitaj se, vidi, odluči, kako god nek je sa srećom i da se nena riješi belaja.
- Dope_Man
#3 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Nasao sam jednu, otisao u ponedjeljak odmah. Doktro jer odmah odstranio svo mrtvo tkivo i u sustini sada ide nada da ce se rana sama zatvoriti sto bi trebalo da se desi. Za mjesec dana ce imati provjeru pa cemo vidjeti, do tad previjanje i tablete.
Ako nista, cini se da je sada bar malo manje boli kako je svo lose tkivo odstranjeno (sto je trajalo 10 minuta i covjek govori da mu nije jasno zasto to odmah nisu uradili kad je vodjena u bolnicu).
Ako nista, cini se da je sada bar malo manje boli kako je svo lose tkivo odstranjeno (sto je trajalo 10 minuta i covjek govori da mu nije jasno zasto to odmah nisu uradili kad je vodjena u bolnicu).
-
Naslovnica
#4 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Sjećam se da je pokojni punac prvo izgubio prste jedne noge, pa onda nogu do koljena.
Onda je i druga noga otišla skroz.
Baš je bio nadrljao.
Na kraju je jadnik dobio i crveni vjetar i umro nakon nekoliko sedmica, u bolnici.
Trajalo je to sjeckanje godinama.
Bude dobar, pa opet počnu rane, pa ga ovi izrežu, bude OK koju godinu i onda opet.
Sjećam se da je išao počesto i u hiperbaričnu komoru, ne sjećam se da li je to bilo prie operacija ili poslije, uglavnom mu je godilo.
Dugo godina je bio strastveni pušač i doktori kažu da je to najviše pogodovalo ovakvom ishodu.
Da ga moja punica nije pazila i bila oko njega ne bi izdržao ni trećinu vremena nakon što se razbolio.

Onda je i druga noga otišla skroz.
Baš je bio nadrljao.
Na kraju je jadnik dobio i crveni vjetar i umro nakon nekoliko sedmica, u bolnici.
Trajalo je to sjeckanje godinama.
Bude dobar, pa opet počnu rane, pa ga ovi izrežu, bude OK koju godinu i onda opet.
Sjećam se da je išao počesto i u hiperbaričnu komoru, ne sjećam se da li je to bilo prie operacija ili poslije, uglavnom mu je godilo.
Dugo godina je bio strastveni pušač i doktori kažu da je to najviše pogodovalo ovakvom ishodu.
Da ga moja punica nije pazila i bila oko njega ne bi izdržao ni trećinu vremena nakon što se razbolio.
-
Acur
#5 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Pozdrav možete li mi preporučiti privatnu kliniku za amputaciju prsta, vidim da ste i vi radili privatno, hitno mi je nadam se da ćete odg unaprijed hvala.
-
Acur
#6 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Pozdrav može li molim vas preporuka za privatnu kliniku gdje ste vi to odradili. Hvalaa unaprijed.Dope_Man wrote: ↑28/04/2021 14:37 Nasao sam jednu, otisao u ponedjeljak odmah. Doktro jer odmah odstranio svo mrtvo tkivo i u sustini sada ide nada da ce se rana sama zatvoriti sto bi trebalo da se desi. Za mjesec dana ce imati provjeru pa cemo vidjeti, do tad previjanje i tablete.
- Dope_Man
#7 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
U ovom slucaju nije radjena amputacija, tako da nisam siguran koliko moze pomoci. Kao sto sam napisao, u klinici su samo odstranili svo osteceno i zagnojeno tkivo, i kro par mjeseci rana je prilicno zamladila, a nena je prosla sa daleko manje boli nego sto je imala ranije.Acur wrote: ↑07/06/2022 17:07Pozdrav može li molim vas preporuka za privatnu kliniku gdje ste vi to odradili. Hvalaa unaprijed.Dope_Man wrote: ↑28/04/2021 14:37 Nasao sam jednu, otisao u ponedjeljak odmah. Doktro jer odmah odstranio svo mrtvo tkivo i u sustini sada ide nada da ce se rana sama zatvoriti sto bi trebalo da se desi. Za mjesec dana ce imati provjeru pa cemo vidjeti, do tad previjanje i tablete.
Uradili smo to u Chicago Vein, klinika u Radon Plazi.
-
Acur
#8 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Hvala velika od srca, na odgovoru pozdravDope_Man wrote: ↑07/06/2022 18:16U ovom slucaju nije radjena amputacija, tako da nisam siguran koliko moze pomoci. Kao sto sam napisao, u klinici su samo odstranili svo osteceno i zagnojeno tkivo, i kro par mjeseci rana je prilicno zamladila, a nena je prosla sa daleko manje boli nego sto je imala ranije.
Uradili smo to u Chicago Vein, klinika u Radon Plazi.
- karanana
#9 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
ne mogu pomoci sa preporukom, ali ne mogu a da ne upitam, da li je zakonski dozvoljeno klinikama da rade amputacije na osnovu zahtjeva pacijenta? kako je to regulisano?
ne vjerujem da je bas tako lagano kao ono tipa dodjes i kazes, treba mi amputacija prsta, mozete li mi to odraditi. haman ko zubar i vadjenje zuba.
ne vjerujem da je bas tako lagano kao ono tipa dodjes i kazes, treba mi amputacija prsta, mozete li mi to odraditi. haman ko zubar i vadjenje zuba.
- dulekrele
#10 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Pa ima hirurga koji rade u privatnim klinikama. Da li ce raditi ampuatcije to je vec veliko pitanje. Prsta i mozda ali ekstremiteta cisto sumnjam jer to nije nesto sto je od jednostavnijih stvari.
- nepass1
#11 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Nece niko amputirati na licni zahtjev pacijenta.
- uglavnomja
#12 Re: Privatna klinika - Amputacija - Gdje otici?
Dope_Man wrote: ↑07/06/2022 18:16
U ovom slucaju nije radjena amputacija, tako da nisam siguran koliko moze pomoci. Kao sto sam napisao, u klinici su samo odstranili svo osteceno i zagnojeno tkivo, i kro par mjeseci rana je prilicno zamladila, a nena je prosla sa daleko manje boli nego sto je imala ranije.