Privatizacija ili neokolonijalizam?

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply

Da li ste za privatizaciju državnih telekom operatora?

Poll ended at 02/10/2006 12:10

Da, bez obzira ko je investitor
3
33%
Da, ali samo ako je u pitanju privatnik
1
11%
Ne
5
56%
 
Total votes: 9

zooropa
Posts: 34
Joined: 05/06/2006 22:16
Location: Travnik

Privatizacija ili neokolonijalizam?

Post by zooropa » 02/09/2006 12:10

U zadnjim Danima, u posebnom prilogu Biznis-Ekonomija-Menadžment, njegov urednik Eldar Dizdarević je napisao zanimljiv uvodnik. Da ne prenosim čitav tekst, evo dijela koji predstavlja poentu cjielog članka:

"Websterov rječnik definira neokolonijalizam kao termin koji opisuje kolonijalizam u vremenu nestanka imperija. Webster dalje precizira da je vremenom evoluirao i ekonomski neokolonijalizam, i to u slučajevima kada jedna država kontrolira i eksploatira ekonomiju druge države, a u cijeli proces su, osim država konolizatora, uključene i multinacionalne korporacije.

Zašto bi ova dva termina bila uopšte važna za Bosnu i Hercegovinu? Pa, zato što se u ekonomskom životu u našoj zemlji u posljednje vrijeme dešavaju procesi koji po svojim osobinama, ali i po definiciji, više odgovaraju neokolonijalizmu nego privatizaciji.

Zašto bi se, naprimjer, situacija u kojoj Hrvatska, preko svoje državne kompanije INA-e, kontrolira distribuciju naftnih derivata u BiH nazivala privatizacijom umjesto neokolonijalizma? Zašto bi se prodaja Rafinerije nafte Bosanski Brod ruskoj državnoj kompaniji Zarubezhneft opisivala kao privatizacija kada u tom slučaju nema ispunjenog elementarnog uslova - promjene vlasničke strukture iz državne u privatnu? Zašto bi se eventualni ulasci Deutsche Telecoma, austrijskog Mobilkoma ili srbijanskog Telekoma Srbije, dakle kompanija koje kontrolišu vlade tih država, u vlasničku strukturu bh. telekom operatora, opisivale terminom privatizacija kada rječnici daju prilično jasnu definiciju tog procesa?"

Čovjek u potpunosti ima pravo.


Odisej
Posts: 327
Joined: 10/08/2006 16:05
Location: Gorazde

Post by Odisej » 02/09/2006 12:24

LOPOVI U ODORAMA POLITIČARA PRODAJU SVE ŠTO STIGNU I NA TAJ NAČIN UVODE NEOKOLONIJALIZAM U BIH - A NAS PRETVARAJU U ROBOVE STRANIH DRŽAVA , TAJKUNA I KRIMINALACA.
PRODAJU TVORNICE , JAVNA PREDUZEĆA , RIJEKE ... USKORO ĆE NA RED DOĆI I NEBO , CIJELA ZEMLJA I NARAVNO - MI U PAKETU!

MA...KU IM LOPOVSKU !

hamusch
Posts: 18
Joined: 30/06/2006 20:46

Post by hamusch » 02/09/2006 12:34

Nema tu nista lose ako se nesto prodaje al pod uslovom da je cijena u redu. Jer ako mi budemo cekali da postanemo bogati iz vlastitih mogucnosti-to moze dugo potrajati a narodu treba posla, zivota, hleba i i i

mI85
Posts: 40
Joined: 10/08/2006 02:20

Post by mI85 » 02/09/2006 14:37

Ovi sto ce doci da privatizuju nacinit ce te bogatim, a sve pod sloganom "Eto nas, samo zbog vas". To im je jedini cilj! Posto smo vec u govnima, treba se svim sredstvima boriti da se bar sacuvaju ova "strateska" preduzeca, telekom, elektrodistribucija, voda, kao i prirodni resursi, rijeke, sume i dr. da nam ne bi govna prekrila i glavu, a bandite kakav je Hadzipasic i ono pseto Zlatko Hurtic javno objesit za muda. Jos je dobro, ali sta kad nam multinacionalne kompanije otmu vodu i struju? E tek onda smo najebali.

zooropa
Posts: 34
Joined: 05/06/2006 22:16
Location: Travnik

Post by zooropa » 02/09/2006 16:04

Nema tu nista lose ako se nesto prodaje al pod uslovom da je cijena u redu. Jer ako mi budemo cekali da postanemo bogati iz vlastitih mogucnosti-to moze dugo potrajati a narodu treba posla, zivota, hleba i i i


Kako nema ništa loše? Navodno, milijardu i 300 miliona KM je potrebno za sticanje većinskog vlasništva, ali ta će cijena će sigurno pasti ako se privatizuje Telekom Srpske. BH Telecom je prošle ostvario dobit od 177 miliona KM, pretprošle preko 160 miliona KM itd. Te cifre govore da se već iz te dobiti mogu ostvariti značajni razvojni ciljevi tj. možemo "vlastitim mogućnostima postajati bogatiji", a što se ne ostvaruju nije pitanje ni za koga od nas već za mudonje koji nas pate već deceniju i po.

Još jedan problem je što političke stranke ne žele da dozvole pravim ekspertima i stručnjacima da rade u telekomima, elekroprivredama itd., jer bi tada ta preduzeća bila efikasnija, imala veću dobit, a i obični građani bi uživali u nižim cijenama. Ali, valja napustiti fotelje kakve su u tim preduzećima...

Mnogi će reći da bi strani investitor pružio niže cijene. To vrijedi pod uslovom da u BiH postoji konkurencija, a nje nema. Valja samo pogledati šta se desilo u Hrvatskoj kad je došao Deutsche Telecom, svi očekivali mobilni raj, a Nijemci digoše cijene za 50% u odnosu na one dok je operator bio u Hrvatskom vlasništvu.

Mr_M
Posts: 383
Joined: 16/07/2005 17:36

Post by Mr_M » 02/09/2006 22:13

Ja sam za privatizaciju telekoma.
Dok god budu telefonski operateri u rukama drzave i apsolutni monopolisti, nece biti kvalitenih i jeftinih usluga telefonski operatera, kakve postoje u blizem susjedstvu i u EU.
Pogledajte samo npr. cjene interneta u BiH i okruzenju, te vrste prikljucaka koji domaci operateri nude.

Titov_pionir
Posts: 142
Joined: 19/01/2005 01:42

Post by Titov_pionir » 02/09/2006 23:00

Telekomi ce se morati privatizovati. Nema druge. Sve zemlje regiona su privatizovali svoje telekome, pa ce i BiH morati. Ne mislim da bi puno time izgubili, ukoliko ih prodamo za onoliko, koliko zaista i vrijede i ako stvar bude profesionalno odradjena. Osim toga, ne bi vise postojao monopol, tj cijene bi se smanjile, a ni telekom srpske, te hrvatske telekomunikacije se ne bi zvali vise po jednom narodu (ili entitetu). Ali s obzirom ko nam vodi drzavu, imam los osjecaj oko cijele situacije...

klif
Posts: 1309
Joined: 28/12/2005 12:58

Post by klif » 02/09/2006 23:13

Kada bi BH politicari na celo Telekoma doveli ljude kalibra Borisa Nemsica, mislim da bi za par godina BH Telekom bio u stanju da bude ponudzac u postupku privatizacije telefonskih drzavnih firmi manje razijenih drzava od nas (ukoliko ima takvih).

BH Telekom, Elektroprivreda, Energopetrol su svuda zlatne koke koje se privatizuju onda kada mozes dobiti onoliko koliko trazis i kada znas sta ces sa dobivenim parama.

Al dobro, znaju i nasi.

zooropa
Posts: 34
Joined: 05/06/2006 22:16
Location: Travnik

Post by zooropa » 05/09/2006 19:57

Mr._M: Dok god budu telefonski operateri u rukama drzave i apsolutni monopolisti, nece biti kvalitenih i jeftinih usluga telefonski operatera, kakve postoje u blizem susjedstvu i u EU.


Titov_pionir: Telekomi ce se morati privatizovati. Nema druge. Sve zemlje regiona su privatizovali svoje telekome, pa ce i BiH morati. Ne mislim da bi puno time izgubili, ukoliko ih prodamo za onoliko, koliko zaista i vrijede i ako stvar bude profesionalno odradjena. Osim toga, ne bi vise postojao monopol, tj cijene bi se smanjile, a ni telekom srpske, te hrvatske telekomunikacije se ne bi zvali vise po jednom narodu (ili entitetu).


U postu gore stoji da postoji mogućnost da DRŽAVNE FIRME privatizuju naše državne firme. Ili prevedeno: Vlade tih zemalja bi mogle upravljati našim ključnim sektorima. Dakle, tu je opet to (toliko puta nazivano neefikasnim) državno vlasništvo.

Zamislite da dođe do krize na naftnom tržištu: šta mislite šta će u tome slučaju Vlada Hrvatske (jer INA je u vlasništvu Hrvatske) učiniti, preko INA-e snabdjevati BiH tržište u dovoljnim količinama?

Ili ako, npr. Elektroprivredu privatizira strana državna kompanija? Ukoliko se odnosi između BiH i te zemlje pođu natezati, vrlo lako ta zemlja može, recimo, dići cijene el. energije. Ako mislite da se to ne radi, zašto su Putin i Chavez izvršili nacionalizaciju gas i naftne kompanije, respektivno.

Druga stvar, mala je konkurencija da bi te cijene tek tako pale. Već sam gore spomenuo šta se desilo Hrvatksoj ulaskom T-Com-a. Ako uđe samo jedna kompanija, ona se neće ponašati kao monopolista?

Treće, ne čini mi se razumnim argument da ako su druge zemlje izvršile privatizaciju moramo i mi. Zašto Njemačka nije izvršila privatizaciju? Sada bi neko mogao reći gdje smo mi, a gdje Švabe, ali to nije bitno. Firme poput telekoma, elektroprivreda mogu itekako pomoći razvoju svake zemlje. Od prošlogodišnjih 177 miliona dobiti, oko 90 je otišlo u državnu kasu (govorim o Federaciji). Pa zašto mislite da su oni zainteresovani za ove sektore nego zbog velikih profita.

Post Reply