pritisak ulja
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
gazda01
#1 pritisak ulja
imam pitanje vezano za pritisak ulja koji mi pokazuje na displeju.da malo detaljnije opisem problem,na displeju mi pise insufficient oil pressure,ovo sam preveo sa holandskog jer mi je na tom jeziku bord kompjuter.lampica mi se pali samo kad je mali broj obrtaja motora,ispod 1500,najcesce na semaforu ili u mjestu.auto je peugeot 407,2006 godiste sw...sutra idem na dijagnostiku pa cu valjda detaljnije znati ali eto htio bih da cujem dal neko ima neka iskustva sa ovim problemom.hvala
-
LeKo
#2 Re: pritisak ulja
Provjeri nivo ulja u motoru prije nego odeš na dijagnostiku.
-
gazda01
#3 Re: pritisak ulja
provjerio,malo ispod pola i dosuo sam pola litra...
- Bakir1
#4 Re: pritisak ulja
moli Boga da je posrijedi musicava francuska elektronika,ako ne mali pritisak ulja na malim obrtajima nije nikad dobra stvar
-
530i
#5 Re: pritisak ulja
Za prvu pomoć dospi ulja do maksimuma, ali svakako zamijeni obavezno ulje i filter ulja. Nemoj da kupuješ neke sumnjivo jeftine proizvode, samo provjereno. Osim toga možda i davač (senzor) pritiska ulja griješi, pa šalje pogrešan signal.
Sve drugo je katastrofalno...havarija mašine...
Sve drugo je katastrofalno...havarija mašine...
-
gazda01
#6 Re: pritisak ulja
ma ovdje nesta izgleda debelo ne stima.zamijenio sam ulje i filter nedavno i ako sam dobro zapamtio odmah tu noc su i poceli problemi oko ovog...da se razumimo,stavio sam castrolovo ulje 10-40 ali kako sam citao za hdi motore najbolje je 100% sinteticko ulje,tj 5w-40...pa se sad nadam da je taj senzor bas osjetljiv i da je to,jer ako nije onda dovidjenja i prijatno izgleda.
-
cucamonga
#7 Re: pritisak ulja
cim varira akcija lampice n a niskoj turazi i na visokoj to znaci da senzor ipak reaguje pri obrtajima i ne bih rekao da je felerican.
u svakom slucaju bih dolio ulja do maximuma ako nista da donji postroj
dovoljno kvalitetno podmazivanje ima
.
ukoliko ima lose podmazivanje na glavi motora trosice ti se glava - mozda je i do uljne pumpe ima tu dosta stvari koje treba iskontrolisat.
mozda je ulje jednostavno drugacije viskoznosti i gustoce jer si nasuo drugacije od potrebnog pa nema protok kako treba tako da prvo iskljucis najjeftinije varijable koje si zapravo opisao sam - da je pocelo nakon zamjene ulja - mjesto da odmah radis generalku motora

I BTW dok ne zamijenis ulje u ono koje mu treba vozi na srednjim turazama 1500-2000 o.
u svakom slucaju bih dolio ulja do maximuma ako nista da donji postroj
ukoliko ima lose podmazivanje na glavi motora trosice ti se glava - mozda je i do uljne pumpe ima tu dosta stvari koje treba iskontrolisat.
mozda je ulje jednostavno drugacije viskoznosti i gustoce jer si nasuo drugacije od potrebnog pa nema protok kako treba tako da prvo iskljucis najjeftinije varijable koje si zapravo opisao sam - da je pocelo nakon zamjene ulja - mjesto da odmah radis generalku motora
I BTW dok ne zamijenis ulje u ono koje mu treba vozi na srednjim turazama 1500-2000 o.
-
jefferson
#8 Re: pritisak ulja
Stavljaj 5W40 tokom svih sezona, ne vazno jel ljeto ili zima. 5W40 je danas sto je nekad bilo 15W40.
Moguce je da je do ulja, ali opet, 10W40 ili 5W40, oba ulja imaju cst prodornost vrlo slicnu na radnoj temperaturi. Provjeri da nije nesto sa filterom ili pumpom!
Moguce je da je do ulja, ali opet, 10W40 ili 5W40, oba ulja imaju cst prodornost vrlo slicnu na radnoj temperaturi. Provjeri da nije nesto sa filterom ili pumpom!
- Zvek
#9 Re: pritisak ulja
U 407 nema francuske elektronike, dizelasi su Bosch i Siemens, a benzinci Magneti Marelli, 3.0 V6 je neki japanac.Bakir1 wrote:moli Boga da je posrijedi musicava francuska elektronika,ako ne mali pritisak ulja na malim obrtajima nije nikad dobra stvar
- Bakir1
#10 Re: pritisak ulja
nisam to znao,bio je zakljucak na osnovu prijasnih spoznaja o francuskoj elektronici 
-
jefferson
#11 Re: pritisak ulja
Ma ovo je pumpa ili filter ulja!Bakir1 wrote:nisam to znao,bio je zakljucak na osnovu prijasnih spoznaja o francuskoj elektronici
-
gazda01
#12 Re: pritisak ulja
zavrsio sam sve,promijenio sam i ulje ifilter radi sigurnosti.eh sad ispostavilo se da je ovaj nazovi majstor sto mi je mijenjao ulje prvi put stavio pogresan filter,i zove ovaj da mi pokaze koja je razlika.frapiro sam se prosto.uglavnom filteri im trebaju da imaju neku plastiku koja otvara neku diznu valjda sto kad mi je ovaj prvi mijenjao nije taj stavio,jos mi rekao kako je to njegov orginalni.uglavnom to mi je sve zamijenio i sad sve odlicno funkcionise...hvala na savjetima...