Prisvajanje javnih površina

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dadoka84

#1 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by dadoka84 »

Ko i debil ispred moje zgrade. Zabetonirao stubice i parkira auto ispod prozora. Ne moram ni reci da je u pitanju zona zabranjena za saobracaj (c-faza)
GianFranco

#2 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by GianFranco »

micki125 wrote:Lola na Ilidži, iza Male aleje do Željeznice, betonirao dva stuba razapeo lanac i uredno zakatančio javnu površinu, te je prisvojio kao svoj parking, i niko ga ne dira, može mu se izgleda.

Image
Image
Prvo je postavio stubiće i lanac. Dogodine će bagerom iskopati pa će postaviti temelje za garažu, pa onda , naravno, ide garaža (malo veća).
Sljedeći korak je zidanje i dograđivanje još jedne etaže na istu. Vremenom će tu nići i ljetna bašta i tako u nedogled.
Nemoj se iznenaditi da tu, na istom mjestu, jednog dana nikne hotel. A sve je počelo ovim stubićima.
Tako to rade papci, može im se jer su na svim funkcijama (od mjesne zajednice, preko općine do Kantona) neki njihovi zemljaci, rođaci ,također papci.
Hajde ti uradi ovo. Imaćeš više problema nego sa četnicima od 1992 do 1995. Ne brini, sve će ovo jednog dana biti JUČE.
GianFranco

#3 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by GianFranco »

micki125 wrote:
GianFranco wrote:
micki125 wrote:Lola na Ilidži, iza Male aleje do Željeznice, betonirao dva stuba razapeo lanac i uredno zakatančio javnu površinu, te je prisvojio kao svoj parking, i niko ga ne dira, može mu se izgleda.

Prvo je postavio stubiće i lanac. Dogodine će bagerom iskopati pa će postaviti temelje za garažu, pa onda , naravno, ide garaža (malo veća).
Sljedeći korak je zidanje i dograđivanje još jedne etaže na istu. Vremenom će tu nići i ljetna bašta i tako u nedogled.
Nemoj se iznenaditi da tu, na istom mjestu, jednog dana nikne hotel. A sve je počelo ovim stubićima.
Tako to rade papci, može im se jer su na svim funkcijama (od mjesne zajednice, preko općine do Kantona) neki njihovi zemljaci, rođaci ,također papci.
Hajde ti uradi ovo. Imaćeš više problema nego sa četnicima od 1992 do 1995. Ne brini, sve će ovo jednog dana biti JUČE.
počelo ja sa jednim parom stubića, a sada ih ima četiri para. :shock:
Znači, to uzelo maha. Nek vam je bog na pomoći.
Cholina_Lokica

#4 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by Cholina_Lokica »

u toku noci dodjes, lanac isjeces na nekoliko komada, ove stubice izvalis :D pohebes mu malo planove
GianFranco

#5 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by GianFranco »

micki125 wrote:
GianFranco wrote:[

Znači, to uzelo maha. Nek vam je bog na pomoći.
uzelo jašta, a i što ne bi, može im se, izgleda samo nebo je granica. :D
Ako slučajno prolaziš preko Anexa, vidjećeš kod trolejbuskog stajališta birtiju koja nudi teleće glavuše.
Vlasnik je Murate-Šabane, onaj papak koji je htio dići u vazduh hidrocentralu u Višegradu i koji je prije rata macolom slupau bistu Ive Andrića, našeg Nobelovca.
E, vidiš i on je počeo od nekakvih stubića preko male trafike, pa preko knjižare do TELEĆE GLAVUŠE.
A nekad smo mi k'o djeca ondje lopte igrali i prve fudbalske korake učili.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#6 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by Admir_1984 »

Mene isto zivciraju baste kafica. Izbace one stolove i jos malo pa ces ih morati preskakati da prodjes :x :x :x :x
duspi

#7 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by duspi »

na breci je lik vlasnik restorana neposredno pred rat cijeli pasaž kroz zgradu jednostavno zazidao i proglasio svojim, srušio unutrašnji zid restorana (koji graniči s tim pasažem) i fino se proširio, napravio si tu kuhinju...

sve na divljaka..pitanje jel ikad uopšte predao papirologiju da to pokuša pokriti, a kamoli završio...
alica.k

#8 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by alica.k »

meni je vatra trn u oku (iako imaju plavi sladoled). svaki put kad prodjem kroz grad, razmisljam koji je klinac njemu dozvolio da zauzme citavu ulicu svojom ljetnom bastom a za pjesake ostavio metar-dva, eto cisto da se mogu provuci. i jos sad sve redom prska svojim "rashladjivanjem", i prolaznike i goste.
glavna ulica u sarajevu "da glavnija ne moze".

sramota.
fini dečko

#9 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by fini dečko »

alica.k wrote:meni je vatra trn u oku (iako imaju plavi sladoled). svaki put kad prodjem kroz grad, razmisljam koji je klinac njemu dozvolio da zauzme citavu ulicu svojom ljetnom bastom a za pjesake ostavio metar-dva, eto cisto da se mogu provuci. i jos sad sve redom prska svojim "rashladjivanjem", i prolaznike i goste.

sramota.
Slažem se i onaj gore Labud nekadašnji, neznam zove li se još tako...
neprilagodjena

#10 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by neprilagodjena »

Image
Image

Napravi slike i u opstinu.

Prvo ispitaj da li su nekome prodali komad zemlje za privatno parkiraliste.
Ako kaze DA onda nazad kuci,ne mozes nista tu uciniti.
Ako kaze NE onda njoj/njemu pokazi slike i pitaj sta to treba da znaci i vidi moze li se tu sta uciniti.

Samo nemoj da rezes nikakve lance ili da se svadjas sa tim tipom,sta znas moze jos i pistolj da izvadi.
sistem

#11 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by sistem »

alica.k wrote:meni je vatra trn u oku (iako imaju plavi sladoled). svaki put kad prodjem kroz grad, razmisljam koji je klinac njemu dozvolio da zauzme citavu ulicu svojom ljetnom bastom a za pjesake ostavio metar-dva, eto cisto da se mogu provuci. i jos sad sve redom prska svojim "rashladjivanjem", i prolaznike i goste.

sramota.
on ima urednu dozvolu.
meni opet ne smeta, jer je to uvelo malo zivosti u to slijepo crijevo ferhadije. a i kad sjednem kafu pit, niko mi ne promakne :D

ono sto mi smeta, to je prodaja plasticnog smeca oko trga oslobodjenja :x
GianFranco

#12 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by GianFranco »

sistem wrote:

sramota.
on ima urednu dozvolu.
meni opet ne smeta, jer je to uvelo malo zivosti u to slijepo crijevo ferhadije. a i kad sjednem kafu pit, niko mi ne promakne :D

:?
Sarayman

#13 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by Sarayman »

Smijesni ste svi. Smeta vam a nista ne radite (ili premalo) po tom pitanju. Ili ne znate. I zato slusajte kako se to radi. Svaka opstina ima inspekciju kojoj je posao kaznjavanje bilo kakve nelegalne grdnje, pogotovo na javnoj povrsini. Nazovete opstinu (ako vec nemate direktan broj) i trazite da vas spoje, jer zelite prijaviti nelegalnu gradnju. Ova inspekcija duzna vam je saopciti rezultate akcije na vasu prijavu, pa bi vam trebali i traziti kontakt telefon. Ako se bojite da ce "lola" saznati vase podatke, pitajte inspektora da li "lola" ima pravo na informaciju o vama, i onda ucinite po volji (podnesite prijavu ili odustanite). Ja kad sam prijavljivao papka iz zgrade, nistam nista pitao u vezi ovog jer me nije bilo briga hoce li saznati ili ne..
sistem

#14 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by sistem »

GianFranco wrote:
sistem wrote:

sramota.
on ima urednu dozvolu.

:?
to je subjektivni dozivljaj :wink:
meni je taj ulazak u ferhadiju uvijek bio mracan i neinteresantan, lijevo ona mrtva fasada, desno osim rukavica nista interesantno. vatra je uljepsala to mjesto. naglasavam - subjektivni dozivljaj :oops:
Bandierra Rossa

#15 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by Bandierra Rossa »

Ja sam mislio započeti kuću na mostu na Dolac Malti,ali obzirom da sam sarajlija,odustao sam jer bi mi demokratski izabrane vlasti kičmu slomile...
GianFranco

#16 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by GianFranco »

[

sramota.[/quote]
on ima urednu dozvolu.

ono sto mi smeta, to je prodaja plasticnog smeca oko trga oslobodjenja :x[/quote]

:?[/quote]
to je subjektivni dozivljaj :wink:
meni je taj ulazak u ferhadiju uvijek bio mracan i neinteresantan, lijevo ona mrtva fasada, desno osim rukavica nista interesantno. vatra je uljepsala to mjesto. naglasavam - subjektivni dozivljaj :oops:[/quote]

Poštujem.
negativ

#17 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by negativ »

Montažna kuća Bosančica proizvođača Krivaja Zavidovići bila izložena na platou Skenderija. Stala dvojica Sandža i gledaju je pa jedan kaže 'ma nije ni skupa, majku mu, a drugi će ' ma samo lokacija joj valja tih para :idea:
Dori

#18 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by Dori »

negativ wrote:Montažna kuća Bosančica proizvođača Krivaja Zavidovići bila izložena na platou Skenderija. Stala dvojica Sandža i gledaju je pa jedan kaže 'ma nije ni skupa, majku mu, a drugi će ' ma samo lokacija joj valja tih para :idea:
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
chuchumbamayumbe

#19 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by chuchumbamayumbe »

Ja u cetvrtak oko devet pocinjem da zidam kucu na Trgu Oslobodjenja.
Sta ce mi dozvole i folovi-golovi, kada svi mogu raditi sta hoce a inspekcija nikome nista, zasto bih ja bio crna ovca?
Konto sam nesto skromnije sazidati, samo dvije etaze + garaza.
Imate li kakvih savjeta, koju ciglu da koristim?!
8-)
neprilagodjena

#20 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by neprilagodjena »

E boze dragi :lol: :lol:
kockica_kockica

#21 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by kockica_kockica »

uslikati stubice i lanac i napisati prijavu u opcinu

oni to lijepo provjere ako je kupljen komad zemlje ok
ako nije lijepo mu daju papir da to makne
ako ne uradi
oni nadju nekog da to makne
a njemu daju racune da plate tog sto je maknuo
mozda mu naplate kakvu kaznu onako usput

u svakom slucaju samo treba biti malo hrabar :oops:
atom62

#22 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by atom62 »

sto se tice opstinskih pacova, mislim da je to jako opasno. znate dobro da su oni dio tog kriminalnog sistema.
ja sam vise puta zvao opstinu centar i inspekcije, ali odgovor je najcesce, ja nisam za taj slucaj odgovoran???? a kada pitate ko je, slijedi odgovor ne znam!
evo i mojih iskustava:
1. gasi je napravio jos jednu kucu u pehlivanusi (nastavak svoje) i to dok je sjedio u zatvoru?
2. sarac ismailova ulica mislim 14 (preko puta dzamije), kuca na tri sprata (bez dozvola)
3. mehmeda spahe, prodavnica motocikala, frajer je zabio metalne cijevi u asfalt i ogranicio ca. 10 m ulice kao parking za motore????
4. atila kafic na hrasnom pored miljacke. gazde su kompletan trotoar prekrile zelenim tepihom i postavile stolove po trotoaru! jedno (20 m trotoara)
5. kod mosta bih-malzijskog prijateljstva, zgrada je izgradjena na ulici?????? frajeri su bukvalno uzorali ulicu!
6. preko puta vijecnice, kod parkiralista gdje je stajala bina za bascarsijske veceri, frajer napravio kucu????
kako su mogli, za ove zgrade dobiti prikljucak za struju, vodu, kanalizaciju, plin, grijanje i upotrebne dozvole za radnje? kako je to moguce?
fotografije mi je tesko uraditi, jer mislim da bih brzo osjetio posljedice na svojo kozi!
ako postoji mogucnost, ko to zna, da napravimo jednu stranicu, gdje bi smo samo iznosili ove podatke, uz mozda kratak opis objekta?? onda nece moci inspekcije, nacelnici opstina kao i opstinski delegati tvrditi nismo znali! :x
kockica_kockica

#23 Re: Prisvajanje javnih površina

atom62 wrote:sto se tice opstinskih pacova, mislim da je to jako opasno. znate dobro da su oni dio tog kriminalnog sistema.
ja sam vise puta zvao opstinu centar i inspekcije, ali odgovor je najcesce, ja nisam za taj slucaj odgovoran???? a kada pitate ko je, slijedi odgovor ne znam!
evo i mojih iskustava:
1. gasi je napravio jos jednu kucu u pehlivanusi (nastavak svoje) i to dok je sjedio u zatvoru?
2. sarac ismailova ulica mislim 14 (preko puta dzamije), kuca na tri sprata (bez dozvola)
3. mehmeda spahe, prodavnica motocikala, frajer je zabio metalne cijevi u asfalt i ogranicio ca. 10 m ulice kao parking za motore????
4. atila kafic na hrasnom pored miljacke. gazde su kompletan trotoar prekrile zelenim tepihom i postavile stolove po trotoaru! jedno (20 m trotoara)
5. kod mosta bih-malzijskog prijateljstva, zgrada je izgradjena na ulici?????? frajeri su bukvalno uzorali ulicu!
6. preko puta vijecnice, kod parkiralista gdje je stajala bina za bascarsijske veceri, frajer napravio kucu????
kako su mogli, za ove zgrade dobiti prikljucak za struju, vodu, kanalizaciju, plin, grijanje i upotrebne dozvole za radnje? kako je to moguce?
fotografije mi je tesko uraditi, jer mislim da bih brzo osjetio posljedice na svojo kozi!
ako postoji mogucnost, ko to zna, da napravimo jednu stranicu, gdje bi smo samo iznosili ove podatke, uz mozda kratak opis objekta?? onda nece moci inspekcije, nacelnici opstina kao i opstinski delegati tvrditi nismo znali! :x
da bi opcina pokrenula postupak po sluzbenoj duznosti moraju imati to zaknom propisano odnosno da postoji javni interes u ovom slucaju zemljiste treba biti u njihovom vlasnistvu... ako je zemljiste u vlasnistvu treceg lica, onda ta osoba/vlasnik mora podnijeti zahtjev opcinskom organu ... nakon sto taj organ donese recimo rjesenje o uklanjanju kuce a doticni to ne uradi pokrece se sudski spor... dakle za sve mora postojati neko ko ce sve to pokrenuti bilo da je organ ili stranka... samo od sebe ne moze...

mozda ne znamo da se vode razni postupci i sporovi sa tim ljudima....

ali da je korupcija i kriminal na djelu vrlo dobro znam..
duboka_misao

#24 Re: Prisvajanje javnih površina

Post by duboka_misao »

pa znas dok to prodje kroz jedno 4 sluzbe,bude izgubljeno nadjeno, protokolisano,opet izgubljeno, upisano, ovjereno, i onda ti je istekao neki rok za nesto,pa moras sve ponovo...zar nema neka inspekcija da nazoves i kazes dodji slikaj ustanovi stanje i pishi prijavu?
kockica_kockica

#25 Re: Prisvajanje javnih površina

To je opcinska nadleznost, koliko ja znam...

To sto nisu nista javili ne znaci da nista ne rade ... I kad posalju Rjesenje o sklanjanju stubica sa javne povrsine, stranka moze imati neki rok za zalbu ili neki drugi nacin zastite... No u svakom slucaju ako su stubici postavljeni bespravno bit ce uklonjeni :)
Post Reply