Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#1 Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 30/06/2011 21:56

Koju bi lokaciju sarajlija, ili dobar poznavalac toka raje u sa :D , preporučio za ugostiteljski objekat? Stari grad i popularne lokacije sam pretumbao, fakat nema slobodnog prostora. 50tak kvadrata je popularna kvadratura, toliko tražim. Dakle, jedan simpa ugostiteljski objekat sa finom hranom, originalno, mlada raja bi furala, turisti također. Eh sad, zbog turista, nema druge lokacije do baščaršije i titove ulice i ferhadije, al jbg, nema da ga naopačke okreneš ...

Ako odpada stari grad, gdje bih trebao baciti pogled. Grbavica? Hrasno? ... dalje ne bi ...Planirao sam onaj dio oko eš kompanija i hyundaija, solidan broj raje se mota tu dnevno, zbog fakulteta i tako to .. Hajd ako ko ima nešto fino za predložit, počastiću 8-)


User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 19695
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
Has thanked: 14 times
Been thanked: 4 times

#2 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by KatarinaKosaca » 01/07/2011 11:02

Ako su ti preferentna grupa turisti, nemaš šta raditi na Grbavici ili Hrasnom. Ako ti je samo napraviti obrt, idi u nova naselja, Stup, Dobrinja itd. Ima po 800 stanova, dakle cca 2000 ljudi koji žive u blizini. Mada nikad nema pravila. Zavisi i kakav marketing napraviš, kakvu hranu praviš. Kad sam vidjela kako radi jedan frizerski salon u donjem dijelu Koševskog brda, nisam mogla vjerovati. Zaklela bih se da se tu ništa ne napravi. Sretno!

User avatar
CharlesBukowski
Posts: 198
Joined: 12/05/2010 12:28

#3 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by CharlesBukowski » 01/07/2011 11:08

To kad bi znali, mnogi ne bi propali :)

User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 19695
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
Has thanked: 14 times
Been thanked: 4 times

#4 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by KatarinaKosaca » 01/07/2011 11:09

CharlesBukowski wrote:To kad bi znali, mnogi ne bi propali :)
:thumbup: :)

žuti
Posts: 562
Joined: 11/04/2011 13:04

#5 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by žuti » 01/07/2011 12:04

Nađe li lokaciju? :)

♥ Julianna ♥
Posts: 8314
Joined: 19/06/2008 16:43
Location: U koži krokodila

#6 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by ♥ Julianna ♥ » 01/07/2011 16:16

To ti hoćeš da ti neko zlatnu koku pokloni? Eeeee :roll:

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#7 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 04/07/2011 13:32

žuti wrote:Nađe li lokaciju? :)
Našo dvije pristojne u starom gradu. Oko jedne oblijećem dva mjeseca, imam info da mu ne ide bas, pa da to planira zatvorit. Dilema :P, vidjecemo 8)

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#8 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 04/07/2011 13:33

♥ Julianna ♥ wrote:To ti hoćeš da ti neko zlatnu koku pokloni? Eeeee :roll:
Gdje sam tražio da mi se pokloni zlatna koka? :-)
Pitao sam koja je pristojna lokacija za biznis, koji dio, savjet za koji lokalitet da precesljam ... kuzis?

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43
Been thanked: 1 time

#9 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by insomnia78 » 04/07/2011 13:38

Ilidza definitivno. Evo oslobodila se i lokacija:
http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /110703016

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#10 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 04/07/2011 13:42

KatarinaKosaca wrote:Ako su ti preferentna grupa turisti, nemaš šta raditi na Grbavici ili Hrasnom. Ako ti je samo napraviti obrt, idi u nova naselja, Stup, Dobrinja itd. Ima po 800 stanova, dakle cca 2000 ljudi koji žive u blizini. Mada nikad nema pravila. Zavisi i kakav marketing napraviš, kakvu hranu praviš. Kad sam vidjela kako radi jedan frizerski salon u donjem dijelu Koševskog brda, nisam mogla vjerovati. Zaklela bih se da se tu ništa ne napravi. Sretno!
Sve potpisujem i hvala.

User avatar
JThomas
Posts: 64640
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: vjerna ŽEKIPA
Been thanked: 434 times

#11 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by JThomas » 04/07/2011 15:22

u ovakvoj situaciji kakva jeste, najbolje ti rade oni koji idu na količinu i nisku cijenu. tipa buregdžinice u blizini pijaca.


Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#13 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 04/07/2011 17:10

Dr.Cuddy wrote:www.pik ba/artikal/1504980/poslovni-prostor-u-sarajevu-na-bascarsiji-povrsine-40-m2/ Baščaršija

www.pik ba/artikal/1369328/poslovni-prostor-70m2/ Papagajka

www.pik ba/artikal/1322920/multifunkcionalan-poslovni-prostor-povrsine-56m2-u-blizini-kina-radnik-/ Kod kina Radnik

al' vjerujem da si prečešljao oglase već :thumbup:
jedino mi je novitet ovaj kod papagajke, a danas je i objavljen :D
ova dva znam, svaka čast :) :thumbup:

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#14 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 21/07/2011 10:29

Našo poslovni prostor 5000 KM kirija usred Baščaršije. 50tak m2. s tim što je oko 30 ugostiteljski prostor.

Imam budžet od 30 000 KM za cijeli projekat. E sad, dilema. Da li se šutnut nogom u guzicu pa krenuti u taj biznis i moliti Boga za 1000 KM dnevnog prometa pa da budem na nuli i da mi nešto sitno i ostane :-) ... pa da za dva mjeseca znam jel ima posla ili nema (jer ako tu ne uspije neće nigdje) ili da idem negdje u stranu, pa da ulažem standardno, gledam da budem na nuli i da navrćem raju njakim marketinzima na sebe :D. Znači, ekspresno ili lagano. Za lagano ima kamaru opcija i to ne bi bio problem.

Već vagam lagano na ovu ekspresnu stranu pa kud puklo da puklo, barem ću znat da sam sve uradio na pravom mjestu, u pravo vrijeme i u pravom gradu :)

User avatar
Toto
Posts: 7358
Joined: 21/04/2009 11:09

#15 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Toto » 21/07/2011 10:36

a sto nisi ovo sve istabirio prije turisticke sezone pa otvorio mehanu kad turisti jezde seherom ??

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#16 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 21/07/2011 10:42

Toto wrote:a sto nisi ovo sve istabirio prije turisticke sezone pa otvorio mehanu kad turisti jezde seherom ??
Pa nije bilo poslovnog prostora evo 3, 4 mjeseca. Pod lupom mi je cijela Baščaršija, po godine blejim ko budala. Ma imaću barem fore da ispitam jel poso ima prođu, ako ima, isplati se durat nekako do sledeće sezone, plivat koliko se može, jer prostor je idealan da ne može idealniji biti. I nisu mi samo turisti bitni, to je neka blaga pretpostavka, ne mora da znači. Nema pravila, jebo lafinu.

User avatar
KatarinaKosaca
Posts: 19695
Joined: 30/08/2008 17:28
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
Has thanked: 14 times
Been thanked: 4 times

#17 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by KatarinaKosaca » 21/07/2011 10:51

Bolje ti je imati stalne mušterije nego čekati ha turiste ha škrtu dijasporu jednom godišnje. Nego, kad počinješ? Sretno...

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#18 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 21/07/2011 10:56

KatarinaKosaca wrote:Bolje ti je imati stalne mušterije nego čekati ha turiste ha škrtu dijasporu jednom godišnje. Nego, kad počinješ? Sretno...
Ma nisu mi oni presudni, ali činiće, pretpostavljam, dobar dio mušterija. Trebao bi startati početkom septembra. Hvala ti :)

User avatar
Toto
Posts: 7358
Joined: 21/04/2009 11:09

#19 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Toto » 21/07/2011 11:03

za dobra biznisa u ovom esnafu potrebna su tri uslova:
1.Lokacija;
2.Lokacija;
3.Lokacija;
:D :D
Sad u potragu za dobrim kuharom.

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#20 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 21/07/2011 11:39

Toto wrote:za dobra biznisa u ovom esnafu potrebna su tri uslova:
1.Lokacija;
2.Lokacija;
3.Lokacija;
:D :D
Sad u potragu za dobrim kuharom.
Ma kuhar je ko zapeta puška. Ma lokacija je tito, nema se tu šta lafinat plaho. Valjaće haman odriješit kesu :roll:

User avatar
Penicilin
Posts: 383
Joined: 26/09/2009 13:59

#21 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Penicilin » 21/07/2011 17:35

Murisno1 wrote:Našo poslovni prostor 5000 KM kirija usred Baščaršije. 50tak m2. s tim što je oko 30 ugostiteljski prostor.

Imam budžet od 30 000 KM za cijeli projekat. E sad, dilema. Da li se šutnut nogom u guzicu pa krenuti u taj biznis i moliti Boga za 1000 KM dnevnog prometa pa da budem na nuli i da mi nešto sitno i ostane :-) ... pa da za dva mjeseca znam jel ima posla ili nema (jer ako tu ne uspije neće nigdje) ili da idem negdje u stranu, pa da ulažem standardno, gledam da budem na nuli i da navrćem raju njakim marketinzima na sebe :D. Znači, ekspresno ili lagano. Za lagano ima kamaru opcija i to ne bi bio problem.

Već vagam lagano na ovu ekspresnu stranu pa kud puklo da puklo, barem ću znat da sam sve uradio na pravom mjestu, u pravo vrijeme i u pravom gradu :)
Ako je iole dobra lokacija ja bi gledo da donekle pođonim koncept Barahane. Rustikalni i blago orjentalni, opušten ambijent (samim tim bez previše ulaganja), varijanta domaćeg pića (izbor raznih rakija, kvalitetno kučno vino) uz ekonomične cijene, opušteni i komunikativni konobari (tip - FGR). Što se tiče klope dobro je uvijeko ubaciti nešto novo ali ne previše alternativno za naše pojmove. Možda neka kombinacija libanske meze - humus, falafel, one njihove salate, možda šiš. Recimo to fali na čaršiji a posebno se turisti furaju na te stvari. Zatim dobra kafa...
Bez obzira kad kreneš trebaće ti pola godine da se uhodaš i da raja skontaju mjesto tako da ti turistička sezona i ne znači previše. Na čaršiji ko živi samo od turista taj životari. Treba imati mjesto koje standardno radi tokom cjele godine i tokom cjele sedmice. Zato mislim da je Barhana dobar primjer.

Murisno1
Posts: 2037
Joined: 06/10/2005 09:10
Location: Sarajevo

#22 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Murisno1 » 21/07/2011 19:01

Penicilin wrote:
Murisno1 wrote:Našo poslovni prostor 5000 KM kirija usred Baščaršije. 50tak m2. s tim što je oko 30 ugostiteljski prostor.

Imam budžet od 30 000 KM za cijeli projekat. E sad, dilema. Da li se šutnut nogom u guzicu pa krenuti u taj biznis i moliti Boga za 1000 KM dnevnog prometa pa da budem na nuli i da mi nešto sitno i ostane :-) ... pa da za dva mjeseca znam jel ima posla ili nema (jer ako tu ne uspije neće nigdje) ili da idem negdje u stranu, pa da ulažem standardno, gledam da budem na nuli i da navrćem raju njakim marketinzima na sebe :D. Znači, ekspresno ili lagano. Za lagano ima kamaru opcija i to ne bi bio problem.

Već vagam lagano na ovu ekspresnu stranu pa kud puklo da puklo, barem ću znat da sam sve uradio na pravom mjestu, u pravo vrijeme i u pravom gradu :)
Ako je iole dobra lokacija ja bi gledo da donekle pođonim koncept Barahane. Rustikalni i blago orjentalni, opušten ambijent (samim tim bez previše ulaganja), varijanta domaćeg pića (izbor raznih rakija, kvalitetno kučno vino) uz ekonomične cijene, opušteni i komunikativni konobari (tip - FGR). Što se tiče klope dobro je uvijeko ubaciti nešto novo ali ne previše alternativno za naše pojmove. Možda neka kombinacija libanske meze - humus, falafel, one njihove salate, možda šiš. Recimo to fali na čaršiji a posebno se turisti furaju na te stvari. Zatim dobra kafa...
Bez obzira kad kreneš trebaće ti pola godine da se uhodaš i da raja skontaju mjesto tako da ti turistička sezona i ne znači previše. Na čaršiji ko živi samo od turista taj životari. Treba imati mjesto koje standardno radi tokom cjele godine i tokom cjele sedmice. Zato mislim da je Barhana dobar primjer.
Sve stoji. Biznis je već tu, osmišljen, koncipiran, naravno, u hodu će još neke stvari vjervatno nadoći. Moje pitanje je, ako je biznis baš biznis za Baščaršije, odnosno biznis za glavne džade (od baščaršije do BBI centra) ... jel pametno odmah udariti na najbolju lokaciju (samim tim evo i na najskuplju) i faktički većinu novca uložiti u lokaciju i odmah znati na čemu si, odnosno znaćeš puls u dva mjeseca vala da ga naopako izvrneš, prostor je manje/više već useljiv, potrebno je par dorada ili ...

Držati se baščaršije, ali skloniti se (mada prostora nema a nije Bog zna ni jeftinije nešto) malo sa strane, gdje je malo manje frekfencija pa se više posvetiti marketingu odnosno skretanju pažnje na sebe i malo žešće dotjerati enterijer kako bi se istako između ostalog i time.

To je ta dilema. Dal udarit u srž odma ili polako. Opet ponavljam, pretpostavite da je biznis ko biznis OK (sve osmišljeno, prikupljen solidan feedback sa terena).

Incub
Posts: 627
Joined: 16/04/2007 15:44

#23 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Incub » 21/07/2011 21:46

Kako sam vidio ti respolazes sa 30.000 KM a kirija je 5000 KM.
Da ti ne rusim zamisao mislim da te nema u tom poslu, dok se ti okrenes proce 6 mjeseci i kirije ti pojele ulog.
Mani se ovoga. Iskreno pa ti vidi sta ces.

User avatar
Toto
Posts: 7358
Joined: 21/04/2009 11:09

#24 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Toto » 21/07/2011 22:07

Ja bih prioritet dao usluzi (jelovniku i picima) i marketingu. Mramor, kamen i zeljezo ostavio za kasnije - kad se oparis.
Rentabilni gosti :D u restoran dolaze zbog kuhara a ne zbog dizajnera.

Pocetni kapital sa kojim raspolazes i nije bas izdasan da imas mogucnosti da vecinu investiras u estetiku.
Mozes li da skontas koliki su ti fiksni troskovi po jednoj stolici?

User avatar
Penicilin
Posts: 383
Joined: 26/09/2009 13:59

#25 Re: Pristojna lokacija za ugostiteljski biznis

Post by Penicilin » 22/07/2011 01:26

Ma stipu šuplju. Šta god ti ko reko vjeruj mi u svakom biznisu najvažnija je jedino i samo volja i odlučnost. Ako si spreman da se u ovo upustiš imaš manje više dovoljno love. Pitanje je jedino kolko će ti uzeti kirije u startu ali kako god kafanu od 50 m2 možeš solidno opremiti za 20 milja, a ako ti poso krene kako treba, trebo bi za mjesec ili najviše dva biti u stanju pokriti troškove. Najvažnije ti je da budeš lično prisutan i da vodiš sam lično računa o svemu. Ako si spreman da se lično posvetiš ugostitetljskom poslu za tri mjeseca ćeš početi da zarađuješ.
Ovo što pitaš da li uzeti bolju ili zavučeniju lokaciju ja mislim da trebaš igrati na jaču varijantu u svakom slučaju. Nema tu isprobavanja ako pukneš u startu zaboravi da češ se lako iščupati. Ako si već kreno u to idi punim pa šta bude. U svakom slučaju bolja lokacija ti je veća šansa za uspjeh. Skontaj model u koji vjeruješ i posveti se tome maksimalno. Naravno ne smiješ biti megaloman i moraš realno procjeniti potrebno ulaganje. Ali nema šansi da ti u pokretanju vlatitog biznisa ideš postepeno i na sigurno. Ako češ tako onda ti je bolje ganjaj poso u državnoj službi. Ja vjerujem da bez hrabrosti i rizika nema vlastitog biznisa. Ako vidiš da si ga popušio halali na vrijeme i fataj se bilo čega od čega možeš preživjeti i ne okreći se. To ti je sva filozofija poduzetništva i privatluka. Imaš šansu 1:10 da izgoriš. Ali ako prođeš prošo si, a ako ga popušiš vratičeš se na ono odakle si krenuo. Bez puno filozofije. Biznis je surova igra i tako ga treba i kozumirati.

Post Reply