Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Jedan čovjek kojeg poznajem čitav zivot me je pitao da budem direktor neke firme, jos nisam sa njim razjasnio o cemu se radi ali postavljam ovdje pitanje:
Da li ja mogu napraviti kakav ugovor sa moje strane da se "ogradim" od eventualne pronevjere novca ili slicnog?
Sad mi treba vase misljenje sta bi uradili na mom mjestu
Pozzzzz
Dok cekamo pojasnjenje, evo ga frisak sa teme "vic dana":
Uciteljica zadala temu za pismeni zadatak koja glasi ''Da sam direktor''
svi pisu osim Perice.
Pita ga uciteljica:
- ''Zasto ne pises Perice?''
Perica odgovara:
- ''Čekam sekretaricu!'
Jos nisam detalje razjasnio... ali frajer je mutan do jaja i mene gotivi citav zivot i sad je on predlozio da ja budem direktor te neke firme (uskoro cu saznat o kakvoj se firmi radi) znaci nema veze nikakve sa mojom imovinom.
Ali znam jedan slucaj slican pitali neki "likovi" nekog frajera hoš bit direktor a on pristao i kasnije popu.io foru
ja da sam na tvom mjestu ne bih pristala...koliko vidim ti ne razumijes sta ce biti tvoje obaveze, u kakve poslove se upustas i kakve posljedice to moze imati po tebe i tvoju imovinu...samim tim sto kazes da je lik mutan, dao si manje vise sebi odgovor...
Pacho wrote:Jos nisam detalje razjasnio... ali frajer je mutan do jaja i mene gotivi citav zivot i sad je on predlozio da ja budem direktor te neke firme (uskoro cu saznat o kakvoj se firmi radi) znaci nema veze nikakve sa mojom imovinom.
Ali znam jedan slucaj slican pitali neki "likovi" nekog frajera hoš bit direktor a on pristao i kasnije popu.io foru
terra_incognita wrote:Dok cekamo pojasnjenje, evo ga frisak sa teme "vic dana":
Uciteljica zadala temu za pismeni zadatak koja glasi ''Da sam direktor''
svi pisu osim Perice.
Pita ga uciteljica:
- ''Zasto ne pises Perice?''
Perica odgovara:
- ''Čekam sekretaricu!'
Pacho wrote:Jos nisam detalje razjasnio... ali frajer je mutan do jaja i mene gotivi citav zivot i sad je on predlozio da ja budem direktor te neke firme (uskoro cu saznat o kakvoj se firmi radi) znaci nema veze nikakve sa mojom imovinom.
I ti sam postajes mutan do jaja ako prihvatis.
Ama prvo vidi o čemu se radi, ovako nam je nesuvislo nasuho raspravljati.
Možda frajer pokreće proizvodnju neke organske hrane, možda hoće one šparoge da uzgaja sa anamo one teme
Prvo ti vidi o čemu se radi i šta bi tvoja zaduženje/odgovornosti bile, pa nam to fino napiši, a onda ćemo da analiziramo
direktor ne odgovara svojom imovinom za dugove društva...ali krivično i prekršajno itekako odgovara za zakonitost svog rada. direktor zastupa društvo u svakodnevnom poslovanju, i nikako se ne možeš ograditi od eventualnih pronevjera kad si ti taj koji ih mora potpisati. ako već znaš da je lik mutan, nemoj se upuštati u to. naročito ne grlom u jagode da ne znaš ni šta on radi ni šta bi ti morao raditi.
JThomas wrote:direktor ne odgovara svojom imovinom za dugove društva...ali krivično i prekršajno itekako odgovara za zakonitost svog rada. direktor zastupa društvo u svakodnevnom poslovanju, i nikako se ne možeš ograditi od eventualnih pronevjera kad si ti taj koji ih mora potpisati. ako već znaš da je lik mutan, nemoj se upuštati u to. naročito ne grlom u jagode da ne znaš ni šta on radi ni šta bi ti morao raditi.
To zavisi od oblika drustva, u d.o.o. ne ali postoje oblici u kojima odgovara za obaveze drustva neograniceno solidarno cjelokupnom svojom imovinom. I to svaki clan ne samo vrhovni komadant.
Last edited by terra_incognita on 25/04/2011 14:52, edited 1 time in total.
odgovara član, ali ne odgovara direktor (ako nije ujedno i član). da hoće da bude član, valjda bi rekao "hajmo osnovati firmu". imaju posebni uslovi pod kojima i član d.o.o. može odgovarati...ali to nije ovdje tema, pošto mi se stvarno čini da ovaj hoće samo da bude direktor.
može čisto imovinsku za redovne obaveze društva, ali krivična i prekršajna odgovornost za sve mutne radnje će biti na njemu jer ih mora potpisati. a one sad pa sad mogu prerasti u imovinsku...
JThomas wrote:može čisto imovinsku za redovne obaveze društva, ali krivična i prekršajna odgovornost za sve mutne radnje će biti na njemu jer ih mora potpisati. a one sad pa sad mogu prerasti u imovinsku...
A de mi samo reci da li uprava moze ista uraditi bez mog znanja ili pak da bi oni nesto "smuljali" moraju imat moj potpis ? to mi je glavno da znam
JThomas wrote:može čisto imovinsku za redovne obaveze društva, ali krivična i prekršajna odgovornost za sve mutne radnje će biti na njemu jer ih mora potpisati. a one sad pa sad mogu prerasti u imovinsku...
A de mi samo reci da li uprava moze ista uraditi bez mog znanja ili pak da bi oni nesto "smuljali" moraju imat moj potpis ? to mi je glavno da znam
Pa prvo moras vidjeti kakve ce biti ovlastenja svakog od clanova uprave.
Ta ovlastenja daje vlasnik prilikom registracije firme na sudu
sve ovisi u konkretnom slučaju, sve se to definiše aktima društva, može se recimo imenovati prokurist koji može poduzimati sve pravne radnje...ali čim traže tebe koji ne znaš ništa ko tu koga...znači da hoće da podvale nekoga da potpisuje mutljage.
pođi od sebe, da otvaraš firmu za pošten i normalan posao, bi li pitao nekoga da ti bude direktor, a bez da mu kažeš šta će firma uopšte raditi...? to kratko i jasno znači da im ne treba pravi direktor, nego žrtveni jarac.