prisluškivanje?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
razbijač_magle

#1 prisluškivanje?

Post by razbijač_magle »

Image

pitanje za Sa-x (i ostale): je li ovo legalno :? ...
(da ne bude zabune, ovo je iz Sa-x Oglasaa)

ako nije, hoće li neko se pobrinuti?

unaprijed hvala :D
Prpa.ba

#2 Re: prisluškivanje?

Post by Prpa.ba »

razbijač_magle wrote:pitanje za Sa-x (i ostale): je li ovo legalno :?

Mozda neko iz silnih ministarstava sigurnosti i bezbjednosti hoce da zaradi extra paru :oops: :D
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Ja u oglasu ne pročitah ništa nelegalno; ljudi nude na prodaju razne kodove.
Možda je nelegalan sam čin priskluškivanja, ali u ponuđenom - niko nije prisluškivao.
Radoje B.

Post by Radoje B. »

Nebi trebalo da je legalno, ali me nimalo nebi iznenadilo da jeste, bas zato sto zvuci SF. Evo ti primjer iz danske. Smijes posjedovati i kupiti radio skener koji hvata sve frekvencije policiju, vatrogasce, kontrolu leta, ali ga ne smijes koristiti. Znaci treba te uhvatiti sa slusalicama na usima da te kazni. Ne znam koliko, mozda par eura...
razbijač_magle

Post by razbijač_magle »

homo_sapiens wrote:Ja u oglasu ne pročitah ništa nelegalno; ljudi nude na prodaju razne kodove.
Možda je nelegalan sam čin priskluškivanja, ali u ponuđenom - niko nije prisluškivao.
ma daj molim te :shock:
jesi ti pravnik? :?
razbijač_magle

#6 Re: prisluškivanje?

Post by razbijač_magle »

Prpa.ba wrote:

Mozda neko iz silnih ministarstava sigurnosti i bezbjednosti hoce da zaradi extra paru :oops: :D
:roll: :x
homo_sapiens

#7 Re: prisluškivanje?

Post by homo_sapiens »

razbijač_magle wrote:
Prpa.ba wrote:

:roll: :x

Iz Krivičnog zakona FBiH:

Neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje

Član 195.

(1) Ko putem posebnih uredjaja bez odobrenja prisluškuje ili tonski snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namijenjena ili omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana, odnosno tonski snimana,
kaznit će se zatvorom do tri godine.

(2) Ako djelo iz stava 1. ovog člana učini službena osoba u vršenju službe,
kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Nedopuštena trgovina

Član 269.

(1) Ko neovlašteno prodaje, kupuje ili vrši razmjenu robe ili predmeta čiji je promet zabranjen ili ograničen,
kaznit će se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

(2) Ako je učinitelj djela iz stava 1. ovog člana organizirao mrežu preprodavaca ili posrednika ili je postigao imovinsku korist koja prelazi iznos od 30.000 KM,
kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

(3) Roba i predmeti nedopuštene trgovine oduzet će se.

Nisam mogao naći zakon koji zabranjuje promet proizvoda iz reklamne ponude.
Vertigo

Post by Vertigo »

:roll: ukoliko postavljac oglasa ne radi u telekomu ili nekoj obavjestajnoj sluzbi, prisluskivanje mobitela na opisan nacin je nemoguce.
tataratira

Post by tataratira »

uplatiš 40 evrića i znaš da si zayeban, ovako samo nagađaš
Sarafcina

Post by Sarafcina »

registrovan wrote::roll: ukoliko postavljac oglasa ne radi u telekomu ili nekoj obavjestajnoj sluzbi, prisluskivanje mobitela na opisan nacin je nemoguce.

ali uzimanje levata :D ... ;)
Ilija_Cvorovic

Post by Ilija_Cvorovic »

Radi se o prevari. Uredjaji sa kojima se mogu prisluskivati mobiteli, presretati sms poruke i sl. puno kostaju i mogu ih kupovati samo ministarstva drzava uz dozvolu SAD. Naravno ako je uredaj iz SAD.
Vertigo

Post by Vertigo »

Ilija_Cvorovic wrote:Radi se o prevari. Uredjaji sa kojima se mogu prisluskivati mobiteli, presretati sms poruke i sl. puno kostaju i mogu ih kupovati samo ministarstva drzava uz dozvolu SAD. Naravno ako je uredaj iz SAD.
zasto bi drzavna minstarstva bilo sta kupovala kada imaju legalan pristup telekom operatorima. I nase obavjestajne sluzbe rade preko telekoma.
Drugog efikasnog nacina nema.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Ilija_Cvorovic wrote:Radi se o prevari. Uredjaji sa kojima se mogu prisluskivati mobiteli, presretati sms poruke i sl. puno kostaju i mogu ih kupovati samo ministarstva drzava uz dozvolu SAD. Naravno ako je uredaj iz SAD.
rhode&schwartz :D ;)
i ne brini nista :D sve ide :D

inace... mobilna ne koristi nikakvo sifriranje podataka ... sve ti je open na bujrum i izvolite :)... samo ako skontas frekvencije :), a modulacija.... e sad .... da bi ti mogo odredjeni telefon... to je vec druga prica ;)
ne mozes se nacaliti u zenici, ukljuciti tokivoki i slusati mobitele u Sarajevu (odnosno mozes, ako imas nacina da upadnes u telekom), a inace ti je na raspolaganju samo presretanje komunikacije mob-bazna stanica ... pa ti onda kontaj koliko mu daleko smijes biti.

po meni, neko je skonto da naplacuje porez na glupost.... jos te uzme lopatom... jos mu ne smijes traziti lovu nazad ... :)
Vertigo

Post by Vertigo »

bosmen wrote:
registrovan wrote:
zasto bi drzavna minstarstva bilo sta kupovala kada imaju legalan pristup telekom operatorima. I nase obavjestajne sluzbe rade preko telekoma.
Drugog efikasnog nacina nema.
Sta to mislis majke ti da se to tako lako prisluskuje bez opreme za to
Daj ne lupaj,
Pa kako obavjestajne sluzbe prisluskuju?
prvo ponovo procitaj sta sam napisao, a onda se malo obrazuj iz podrucja telekomunikacija.
Vertigo

Post by Vertigo »

Sarafcina wrote:
rhode&schwartz :D ;)
i ne brini nista :D sve ide :D

inace... mobilna ne koristi nikakvo sifriranje podataka ... sve ti je open na bujrum i izvolite :)... samo ako skontas frekvencije :), a modulacija.... e sad .... da bi ti mogo odredjeni telefon... to je vec druga prica ;)
ne mozes se nacaliti u zenici, ukljuciti tokivoki i slusati mobitele u Sarajevu (odnosno mozes, ako imas nacina da upadnes u telekom), a inace ti je na raspolaganju samo presretanje komunikacije mob-bazna stanica ... pa ti onda kontaj koliko mu daleko smijes biti.

po meni, neko je skonto da naplacuje porez na glupost.... jos te uzme lopatom... jos mu ne smijes traziti lovu nazad ... :)
na srecu nisi u pravu, signal mobilne telefonije je i te kako kodiran ;-)
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Prije 3 godine sam upoznao nekog našeg mladog dijsporca iz Švedske, zaposlenog u Erikssonu. Gledao kako skida SMS na svoj mob. Doduše, samo Nokia, i samo SMS. U njegovoj neposrednoj blizini je bio i moj mob.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

homo_sapiens wrote:Prije 3 godine sam upoznao nekog na¹eg mladog dijsporca iz ©vedske, zaposlenog u Erikssonu. Gledao kako skida SMS na svoj mob. Dodu¹e, samo Nokia, i samo SMS. U njegovoj neposrednoj blizini je bio i moj mob.

a prije toga je upario tvoj bluetooth sa svojim, pokrenuo programcic... rupacha u BT poznata vec godinama... mogao je i ostvarivati pozive s tvog telefona.
ali... ugasish BT... ako onda moze... e onda je stvarno maher...
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Sarafcina wrote:
homo_sapiens wrote:Prije 3 godine sam upoznao nekog našeg mladog dijsporca iz Švedske, zaposlenog u Erikssonu. Gledao kako skida SMS na svoj mob. Doduše, samo Nokia, i samo SMS. U njegovoj neposrednoj blizini je bio i moj mob.

a prije toga je upario tvoj bluetooth sa svojim, pokrenuo programcic... rupacha u BT poznata vec godinama... mogao je i ostvarivati pozive s tvog telefona.
Nisam imao BT tada
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Sarafcina wrote:
homo_sapiens wrote:Prije 3 godine sam upoznao nekog našeg mladog dijsporca iz Švedske, zaposlenog u Erikssonu. Gledao kako skida SMS na svoj mob. Doduše, samo Nokia, i samo SMS. U njegovoj neposrednoj blizini je bio i moj mob.

Nisam imao BT tada
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

Sarafcina wrote:

malo stručniji komentar o prisluškivanju:
http://www.elitesecurity.org/t34081
Sarafcina

Post by Sarafcina »

homo_sapiens wrote:
Sarafcina wrote:
homo_sapiens wrote:Prije 3 godine sam upoznao nekog na¹eg mladog dijsporca iz ©vedske, zaposlenog u Erikssonu. Gledao kako skida SMS na svoj mob. Dodu¹e, samo Nokia, i samo SMS. U njegovoj neposrednoj blizini je bio i moj mob.

malo struèniji komentar o prislu¹kivanju:
http://www.elitesecurity.org/t34081

to tamo nema nikakve veze sa hakovanjem tvog telefona (program se skida sa neta, napisan je u javi i svako iole tehnicki pismen ga moze iskoristiti)

u principu sam ti reko skoro isto sto i prof samo u prethodnim komentarima.
a prof se malo hmmm sa ovim dijelom: ***** prepravio sam *** nije potrebno da ga citiram ..

softver za ovakvo zezanje je legalan, dostupan na netu svima koji su voljni da ga instaliraju na svoje telefone (symbian)... svrha toga?.. jedino ako zivite u nekom dzems bond romanu..., ali tada vam ne treba telefon, imate puno bolje nacine.

a druga mjera.. ono sa vadjenjem baterija iz telefona je budalestina. na top sastancima se sva elektronika ostavlja van prostorije i babo ruco :)
*mima*

#22 Re: prisluškivanje?

Post by *mima* »

razbijač_magle wrote:Image

pitanje za Sa-x (i ostale): je li ovo legalno :? ...
(da ne bude zabune, ovo je iz Sa-x Oglasaa)

ako nije, hoće li neko se pobrinuti?

unaprijed hvala :D
Nije valjda da vjerujes u ovo sranje?????
Post Reply