PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ironmen

#1 PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Post by Ironmen »

Imam ugovor u firmi gdje je precizirano radno vrijeme I,II smjene kao i prekovremeni rad i zakonski 40 sati sedmično, stim da poslodavac ima pravo da produži radno vrijeme u slučajnu vremenskih nepogoda, poplava, potres, požar.

Radno vrijeme prve smjene je od 7:00 do 15:00 kao što je navedeno u ugovoru.

Sada firma zhtjeva od radnika novo radno vrijeme od 7:00 do 15:30 iz nekih svojih hirova, nisu detaljno naveli razloge, stim da su radne i 2 subotu u mjesecu tako da dobijem prekoračenje fonda sati od 15-20 sati prosječno na mjesečnom nivou koje naravno nije plaćeno niti bilo gdje zavedeno kao prekoračenje fonda.

Sada od nas zahtjevaju da poptišemo pravilink da smo upoznati sa novim načinom rada ali samo pravilnik ugovor ostaje isti.

Zanima me svaka pravna pomoć kao radnika kakva imam prava, kako i šta svaki savjet je dobro došao i molim vas sve pravnike, advokate da mi pomognete..

Šta ako odbijem potpisati novi pravilnik i dobijem otkaz kakava imam prava dalje.

Zamolio bi vas sve koji mi možete pomoći na bilo koji način da makar ovako probamo stati na kraj diktaturi i tiraniji poslodavaca.
Last edited by Ironmen on 29/05/2019 17:37, edited 1 time in total.
nivla

#2 Re: PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Post by nivla »

pa tu je situacija jasna, neces ti , ima ko hoce
imas dva izlaza iz situacije
1. da se svi koje kaci ovo pobune, a to je nikad
2. strpis se i nadjes drugi posao
Ironmen

#3 Re: PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Post by Ironmen »

nivla wrote:pa tu je situacija jasna, neces ti , ima ko hoce
imas dva izlaza iz situacije
1. da se svi koje kaci ovo pobune, a to je nikad
2. strpis se i nadjes drugi posao
Ok "ima ko hoce" uredu

Ja ne zelim da potpisem taj neki novi "pravilnik" cuj pravilnik a imam potpisan ugovor..

Zanima me jeli ovo sa njihove strane sve po zakonu ili je krivično djelo, zanima me imam li ikakva prava kao radnik ili sam samo jos jedan obični rob.

Imali ikakvog načina da se stane na kraj ovakvih bezobraznim poslodavcima.
teuta06

#4 Re: PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Post by teuta06 »

Pretpostavljam da je poslodavac uveo tih dodatnih pola sata zbog koristenja pauze od pola sata.. jer kad radis od 7-15.. to je 7,5 sati rada i pola sata pauze.... a sad ces raditi 8 sati, gdje ti se pauza ne uracunava u radno vrijeme...

ovo za subote netko drugi nek objasni :)
TheGodfather001

#5 Re: PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Post by TheGodfather001 »

Prvo provjeriti šta piše u ugovoru o radu u vezi pauze i radnog vremena, ako novi pravilnik odstupa od ugovora, tražite da vam poslodavac napravi aneks ugovora. U protivnom imate pravo da tražite razliku u platama i naknadama za narađene, neplaćene sate koji su navedeni mimo ugovora.
Ironmen

#6 Re: PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Post by Ironmen »

teuta06 wrote:Pretpostavljam da je poslodavac uveo tih dodatnih pola sata zbog koristenja pauze od pola sata.. jer kad radis od 7-15.. to je 7,5 sati rada i pola sata pauze.... a sad ces raditi 8 sati, gdje ti se pauza ne uracunava u radno vrijeme...

ovo za subote netko drugi nek objasni :)
Da ugovorom je navedena pauza od 30 minuta i radno vrijeme po danu od 7,5 sati zato se rade jos "2 subote" dodatno da se ispostuje fond sati ali sada sa ovih dodatnih pola sata je na mjesecnom nivou dodatnih 12,5 sati koji se naravno nigdje neće prikazati nego ce se izrabiti preko 500 radnika po 12,5 sati što je preko 6000 ukradenih sati.
teuta06

#7 Re: PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Post by teuta06 »

Ovo nezvanično... ali pricala mi je jedna zena gdje su se redovno subote radile.. da su oni fiktivno imali kao rad u smjenama...i neke manipulacije da bi ispostovali 40 sati tjedno po zakonu, dok u praksi nije bilo smjena, i radilo se svaki dan 8 sati plus subote... gdje se prekoračivalo 40 sati tjedno...
hfaruk10

#8 Re: PRISILNA IZMJENA RADNOG VREMENA

Post by hfaruk10 »

Zakon o radu FBiH priznaje najpovoljnije pravo za radnika, bilo da je ono navedeno u pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru, granskom kolektivnom ugovoru ili ugovoru o radu.

Ako Pravilnik o radu propisuje 8 sati rada, a ugovor o radu propisuje 7.5 sati rada, vi niste obavezni da radite 8 već 7.5 sati, osim u slučajevima koje zakon propisuje da je moguće raditi prekovremeno i sl. Ukoliko sa poslodavcem imate potpisan ugovor o radu na određeno, očekujte da će vam po isteku važećeg ugovora, ponuditi da potpišete ugovor o radu koji će biti izmjenjen u pogledu sati. Naravno vi to možete odbiti ali to znači i da ćete ostati bez posla.

Ukoliko ste na neodređeno, onda je za očekivati da će vam poslodavac ponuditi otkaz ugovora o radu sa ponudom izmijenjenog ugovora o radu (izmjena će se odnositi na broj radnih sati), pa možete odbiti da potpišete novi, i ostanete pri starom ugovoru.

Svakako da izmjenom pravilnika ne može da utiče na vaša prava i ugovorni odnos koji ste zaključili.
Post Reply