Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Moderator: _BataZiv_0809
-
lepsid
#1 Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Poštovani,
zamolio bih vas za jedno pojašnjenje odredaba novog zakona o radu FBiH koji je donesen ovog ljeta.
Naime, moj trenutni važeći ugovor o radu je zaključen prije pet godina na neodređeno vrijeme. Nakon donošenja novog zakona o radu, moj poslodavac želi da potpišem novi ugovor o radu, ali, ovaj put na određeno vrijeme. Potpisivanjem novog ugovora, vjerovatno bih izgubio pravo rada na neodređeno vrijeem stečeno trenutnim važećim ugovorom.
Moj poslodavac tvrdi da sam obavezan da potpišem novi ugovor o radu, te da ako odbijem potpisivanjeg novog ugovora, moj važeći ugovor o radu će automatski prestati da važi. Hoće reći, "ako ne potpišeš novi ugovor o radu na određeno vrijeme, automatski ćeš dobiti otkaz."
Ineteresira me, da li doista donošenjem novog zakona o radu moram potpisati novi ugovor, ili je ovo samo način mog poslodavca da prevarom dođe do raskida ugovora na neodređeno vrijeme.
Možete li me još i posavjetovati, šta trebam činiti u ovoj situaciji.
Hvala vam puno,
zamolio bih vas za jedno pojašnjenje odredaba novog zakona o radu FBiH koji je donesen ovog ljeta.
Naime, moj trenutni važeći ugovor o radu je zaključen prije pet godina na neodređeno vrijeme. Nakon donošenja novog zakona o radu, moj poslodavac želi da potpišem novi ugovor o radu, ali, ovaj put na određeno vrijeme. Potpisivanjem novog ugovora, vjerovatno bih izgubio pravo rada na neodređeno vrijeem stečeno trenutnim važećim ugovorom.
Moj poslodavac tvrdi da sam obavezan da potpišem novi ugovor o radu, te da ako odbijem potpisivanjeg novog ugovora, moj važeći ugovor o radu će automatski prestati da važi. Hoće reći, "ako ne potpišeš novi ugovor o radu na određeno vrijeme, automatski ćeš dobiti otkaz."
Ineteresira me, da li doista donošenjem novog zakona o radu moram potpisati novi ugovor, ili je ovo samo način mog poslodavca da prevarom dođe do raskida ugovora na neodređeno vrijeme.
Hvala vam puno,
-
prezimenko
#2 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Stas ti bolan (TM)
-
k1ks
#3 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Ne,ovaj novi zakon je tu samo za ove sto su na birou i sto kontaju se nekad u buducnosti zapolist. Ovi sto rade u drzavnim institucijama vazi stari zakon i Vi ste zasticeni nemas sta da brines.
A moje pitanje za tebe glasi jesi slucajno ti igdje isao na fakulete,zavrsio nes vise od srednje skole ???
A moje pitanje za tebe glasi jesi slucajno ti igdje isao na fakulete,zavrsio nes vise od srednje skole ???
-
SVITOLINA
#4 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Niko ne sme da vas prisiljava.
Ma opusti se i ništa ne potpisuj. Pa nisi lud da neodređeno zamjeniš sa određenim ugovorom.
Ma opusti se i ništa ne potpisuj. Pa nisi lud da neodređeno zamjeniš sa određenim ugovorom.
-
azdralovic
#5 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
ne smije te ni na sta natjerati retroaktivno
dakle zakon vazi od nastupanja
sve prije njega je vazece
rece mi moja pravnica
dakle zakon vazi od nastupanja
sve prije njega je vazece
rece mi moja pravnica
-
lepsid
#6 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Hvala svima na odgovoru.
Pretpostavljao sam da mi ne može dati drugi ugovor o radu koji je nepovoljniji od postojećeg, ali ipak nisam pravnik, a tri pravnice i direktor su me došli ubjeđivati da moram potpisati izmijenjeni ugovor o radu na određeno vrijeme. Iako sam i sam tvrdio i pozivao se na član 177 ZOR, njihova tumačenja su bila sasvim suprotna, a argument im je bio i "da su se već konsultirali sa inspektorom rada".
Usput, ne radim u državnom javnom sektoru, već u realnom. I imam magistarsku diplomu (po starom sistemu), tako da imam više od srednje škole
Pretpostavljao sam da mi ne može dati drugi ugovor o radu koji je nepovoljniji od postojećeg, ali ipak nisam pravnik, a tri pravnice i direktor su me došli ubjeđivati da moram potpisati izmijenjeni ugovor o radu na određeno vrijeme. Iako sam i sam tvrdio i pozivao se na član 177 ZOR, njihova tumačenja su bila sasvim suprotna, a argument im je bio i "da su se već konsultirali sa inspektorom rada".
Usput, ne radim u državnom javnom sektoru, već u realnom. I imam magistarsku diplomu (po starom sistemu), tako da imam više od srednje škole
-
azdralovic
#7 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
konsultuj se sa kolegama na poslu, nisi valjda jedini kojem su ponudili tako nesto... ako treba mozes i sam nazvati upravu i pitati za misljenje...lepsid wrote:Hvala svima na odgovoru.
u svakom slucaju sud je uvijek na strani zaposlenih, ako i prijete otkazom, advokata i naplati
-
nightvision
#8 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Nije li receno da ce stari zakon vaziti jos neko odredjeno vrijeme, cini mi se da se spominjao neki rok od 90 dana u kojem ce biti obavezno potpisati novi ugovor, nakon cega stari zakon prestaje vaziti a onima koji ne potpisu novi ugovor automatski prestaje radni odnos?! Znaci samo kazem, ne tvrdim da je tako.k1ks wrote:Ne,ovaj novi zakon je tu samo za ove sto su na birou i sto kontaju se nekad u buducnosti zapolist. Ovi sto rade u drzavnim institucijama vazi stari zakon i Vi ste zasticeni nemas sta da brines.
- holowey
#9 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
mislim da je to vezano za kolektivne ugovorenightvision wrote:Nije li receno da ce stari zakon vaziti jos neko odredjeno vrijeme, cini mi se da se spominjao neki rok od 90 dana u kojem ce biti obavezno potpisati novi ugovor, nakon cega stari zakon prestaje vaziti a onima koji ne potpisu novi ugovor automatski prestaje radni odnos?! Znaci samo kazem, ne tvrdim da je tako.k1ks wrote:Ne,ovaj novi zakon je tu samo za ove sto su na birou i sto kontaju se nekad u buducnosti zapolist. Ovi sto rade u drzavnim institucijama vazi stari zakon i Vi ste zasticeni nemas sta da brines.
-
k1ks
#10 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Ironican sam bio... Naravno da taj novi zakon vazi za sve i da ce svi morati potpisati novi ugovor.. Ne mogu da vjerujem sta pitaju,kontaju neki da mogu izbjeci mijenjanje zakona..nightvision wrote:Nije li receno da ce stari zakon vaziti jos neko odredjeno vrijeme, cini mi se da se spominjao neki rok od 90 dana u kojem ce biti obavezno potpisati novi ugovor, nakon cega stari zakon prestaje vaziti a onima koji ne potpisu novi ugovor automatski prestaje radni odnos?! Znaci samo kazem, ne tvrdim da je tako.k1ks wrote:Ne,ovaj novi zakon je tu samo za ove sto su na birou i sto kontaju se nekad u buducnosti zapolist. Ovi sto rade u drzavnim institucijama vazi stari zakon i Vi ste zasticeni nemas sta da brines.
-
nightvision
#11 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
k1ks wrote:Ironican sam bio... Naravno da taj novi zakon vazi za sve i da ce svi morati potpisati novi ugovor.. Ne mogu da vjerujem sta pitaju,kontaju neki da mogu izbjeci mijenjanje zakona..
-
Kruler
#12 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Ja nisam obrazovan da tumačim zakone i sve što napišem uzmite s dobrom dozom skepticizma.lepsid wrote:Hvala svima na odgovoru.
Poslodavac vam ne može samovoljno samo dati drugi ugovor o radu. Međutim, ništa ga ne spriječava da vam ponudi novi ugovor. Ukoliko su obje strane suglasne, onda nema problema. Međutim, ukoliko, kao što je slučaj ovdje, ne želite potpisom sporazumno staviti van snage za vas povoljniji stari ugovor u korist neopovoljnijeg novog, jer niste valjda izgorili po glavi, niko vas na to ne može natjerati.
Ponekad se desi da poslodavac ovu ponudu novog ugovora upakuje u tako što vam da "Odluku o otkazu ugovora s ponudom novog ugovora" kojom vam, u slučaju da ne potpišete u datom roku, daje otkaz. Ovo je dio koji možete pokušati osporiti. Naime, uprkos popularnom mišljenu, zakoni koji definišu legalnost otkaza ugovora važe jednako u javnom i u realnom sektoru.
Uz sve ovo, koliko se sjećam, nove odredbe zakona o radu odnose se na kolektivne ugovore. Ukoliko su primjenjive na pojedinačne, mislim da u tom slučaju poslodavac nema potrebe da vam nudi novi ugovor o radu jer su djelovi ugovora koji su u suprotnosti s zakonom po automatizmu stavljeni van snage. Naravno, ovo je uzevši u obzir da zakon definiše granice, napr. ukoliko zakon kaže da je minimum godišnjeg odmora 18 dana, onda je dio koji definiše godišnje odmore koji kaže da je to manje potpuno besmislen, dok je potpuno ok ugovorno definisati više (ukoliko zakon ne postavi gornju granicu).
Ja sam prije nekoliko godina (2009/2010) imao sličnu situaciju, tada pravdanu izmjenom statuta firme. Budući da sam, po primitku odluke, sutradan zakazao intervju za bolje plaćen posao, gdje sam po završetku otkaznog roka i počeo raditi, nije mi bilo u interesu da pokušam osporiti odluku o otkazu iako je to bila realna opcija. I mene su firmini pravnici ovdje ubjeđivali da nepotpisivanjem kršim težu povredu radnog odnosa, šta god da je to, što naravno nije imalo veze s životom.
Nakon svega napisanog, budući da ja nisam advokat niti sam formalno obrazovan da tumačim zakone, najbolje bilo da kontaktirate dobrog advokata.
-
lepsid
#13 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Mene sada interesuje šta se konkretno podrzumijeva pod neusklađenošću ugovora sa ZOR iz člana 178 (Poslodavci su dužni u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona ponuditi radniku zaključivanje ugovora o radu, ukoliko isti nije u skladu sa odredbama ovog zakona)
Mogu li to biti dani godišnjeg odmora?. Npr., u mome postojećem ugovoru o radu piše da imam pravo na 18 dana godišnjeg odmora, a novi ZOR to definiše na 20 dana.
Postoji li pravna potreba da se samo zbog tog člana ugovora mora mijenjati cijeli ugovor o radu? Svi ostali dijelovi moga postojećeg ugovora o radu nisu u suprotnosti sa novim ZOR.
Mogu li to biti dani godišnjeg odmora?. Npr., u mome postojećem ugovoru o radu piše da imam pravo na 18 dana godišnjeg odmora, a novi ZOR to definiše na 20 dana.
Postoji li pravna potreba da se samo zbog tog člana ugovora mora mijenjati cijeli ugovor o radu? Svi ostali dijelovi moga postojećeg ugovora o radu nisu u suprotnosti sa novim ZOR.
- greatful_and_dead
#14 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Nemoj se dalje provaljivat, djeca ti se smiju.k1ks wrote:Ironican sam bio... Naravno da taj novi zakon vazi za sve i da ce svi morati potpisati novi ugovor.. Ne mogu da vjerujem sta pitaju,kontaju neki da mogu izbjeci mijenjanje zakona..nightvision wrote:Nije li receno da ce stari zakon vaziti jos neko odredjeno vrijeme, cini mi se da se spominjao neki rok od 90 dana u kojem ce biti obavezno potpisati novi ugovor, nakon cega stari zakon prestaje vaziti a onima koji ne potpisu novi ugovor automatski prestaje radni odnos?! Znaci samo kazem, ne tvrdim da je tako.k1ks wrote:Ne,ovaj novi zakon je tu samo za ove sto su na birou i sto kontaju se nekad u buducnosti zapolist. Ovi sto rade u drzavnim institucijama vazi stari zakon i Vi ste zasticeni nemas sta da brines.
Zakoni se ne mogu primjenjivati retroaktivno.
- greatful_and_dead
#15 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Ne potpisuj ništa, nisi obavezan. Traži advokata.lepsid wrote:Poštovani,
Hvala vam puno,
-
zenicablues
#16 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Odgovor na tvoje pitanje je slijedeći:lepsid wrote:Poštovani,
Hvala vam puno,
Moraš potpisati novi ugovor,jer u protivnom,poslodavac ti moze otkazati ugovor o radu u roku od 30 dana od dana dostave novog ugovora. Međutim,taj novi ugovor ne smije,u pogledu uslova, biti nepovoljniji od ugovora pod kojima je radni odnos zasnovan,odnosno pod kojima su uređeni radni odnosi radnika i poslodavca do zaključenja novog ugovora. Ako radnik prihvati ponudu a smatra da mu je ponuđen nepovoljniji ugovor može u roku od 30 dana od dana dostave ponude pred sudom osporavati valjanost ponude.
Znači,u tvojoj situaciji:
1.poslodavac ti nudi novi ugovor,ali na određeno vrijeme;
2. Prihvatas ponudu,potpisujes novi ugovor;
3.u roku od 30 dana tuzis poslodavca i pred sudom dokazes da je ponuđeni ugovor nepovoljniji od prethodnog. Na sudu dobijas 100 %.i sud presudom obavezuje poslodavca da ti ponudi novi ugovor koji ne smije biti nepovoljniji od prethodnog.
Ovo je sve jasno rečeno u članku 178. novog Zakona o radu FBIH (Službene novine FBIH 62/15). Vjerujem da novi zakon ima na internetu, pa pogledaj.
Napominjem da sam potpuno kompetentan za Ovo tumačenje jer se pravnim poslom u struci i "živoj" praksi bavim već dugi niz godina.
Nadam se da sam pomogao.
Pozdrav.
-
zenicablues
#17 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Poslodavci jesu DUŽNI ponuditi zaključivanje novog ugovora o radu jer je to njihova zakonska obaveza. Naime,članom 171. stav 1. tacka 71. su propisane prekršajne sankcije za poslodavca koji to ne uradi,a novčana kazna za poslodavce je od 1.000,00 KM do 3.000,00 KM, a za ponovljeni prekršaj od 5.000,00 KM do 10.000,00 KM. Pored godišnjeg odmora ima tu još par (nebitnih) finesa (npr.po starom zakonu je bio uposlenik,a po novom je radnik itd.). Uglavnom inspekcije će imati dovoljno prostora za manevar, tj. novcano kažnjavanje,što se na kraju svodi na punjenje budžeta.lepsid wrote:Mene sada interesuje šta se konkretno podrzumijeva pod neusklađenošću ugovora sa ZOR iz člana 178 (Poslodavci su dužni u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona ponuditi radniku zaključivanje ugovora o radu, ukoliko isti nije u skladu sa odredbama ovog zakona)
Najbolje se dobro pripremiti i sve uskladiti kako se inspekciji ne bi dalo povoda za kažnjavanje.
Pozdrav.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#18 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Ovaj boldovani dio. Kako misliš da radnik ako uradi to što si naveo kod privatnika zadrži svoje radno mjesto? Tužiš gazdu, a onda očekuješ od njega da te "trpi" tu tek tako? Ta procedura možda može proći kod državnih firmi. Kod privatnika bi samo jebao ježa u leđa...zenicablues wrote:Odgovor na tvoje pitanje je slijedeći:lepsid wrote:Poštovani,
Hvala vam puno,
Moraš potpisati novi ugovor,jer u protivnom,poslodavac ti moze otkazati ugovor o radu u roku od 30 dana od dana dostave novog ugovora. Međutim,taj novi ugovor ne smije,u pogledu uslova, biti nepovoljniji od ugovora pod kojima je radni odnos zasnovan,odnosno pod kojima su uređeni radni odnosi radnika i poslodavca do zaključenja novog ugovora. Ako radnik prihvati ponudu a smatra da mu je ponuđen nepovoljniji ugovor može u roku od 30 dana od dana dostave ponude pred sudom osporavati valjanost ponude.
3.u roku od 30 dana tuzis poslodavca i pred sudom dokazes da je ponuđeni ugovor nepovoljniji od prethodnog. Na sudu dobijas 100 %.i sud presudom obavezuje poslodavca da ti ponudi novi ugovor koji ne smije biti nepovoljniji od prethodnog.
Ovo je sve jasno rečeno u članku 178. novog Zakona o radu FBIH (Službene novine FBIH 62/15). Vjerujem da novi zakon ima na internetu, pa pogledaj.
Napominjem da sam potpuno kompetentan za Ovo tumačenje jer se pravnim poslom u struci i "živoj" praksi bavim već dugi niz godina.
Nadam se da sam pomogao.
Pozdrav.
Last edited by Romeo 80 on 19/11/2015 19:02, edited 1 time in total.
- Haris.ba
#19 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Zakonski čista situacija. Ali, praktično nije. Čak mislim da i ne može odmah tužiti, prvo mora provesti "postupak" pred poslodavcem.
Ali, to nisam siguran. član 114. stav 3.
Zakon je pisao neko odrođen od stvarnosti i ko nikada nije radio u tzv. realnom sektoru.
Zakon je pisao neko odrođen od stvarnosti i ko nikada nije radio u tzv. realnom sektoru.
-
zenicablues
#20 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
100 % se slažem s tobom. Dobio bi firmu na sudu,ali bi mu vjerovatno toliko zagorcali život na poslu,da bi na kraju sam napustio. Znamo svi kako to ide kod privatnika.Romeo 80 wrote:Ovaj boldovani dio. Kako misliš da radnik ako uradi to što si naveo kod privatnika zadrži svoje radno mjesto? Tužiš gazdu, a onda očekuješ od njega da te "trpi" tu tek tako? Ta procedura možda može proći kod državnih firmi. Kod privatnika bi samo jebao leža u leđa...zenicablues wrote:Odgovor na tvoje pitanje je slijedeći:lepsid wrote:Poštovani,
Hvala vam puno,
Nadam se da sam pomogao.
Pozdrav.
Ja da sam na njegovom mjestu,fino i kulturno bi sjeo sa direktorom i pravnicima i razgovarao sa se potpiše novi ugovor,naravno na neodređeno vrijeme,sa novim finesama koje radniku i nisu toliko bitne
-
nightvision
#21 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
upitno je da li bi cak dobio sudski postupak ako bi mu bio ponudjen ugovor koji je u skladu sa novim zakonom o radu, poslodavac nije duzan da ponudi nista vise nego je zakonom predvidjeno. znaci, stari ugovor prestaje da vazi, dobija ponudu da potpise novi, ako nece prestaje mu radni odnos, poslodavac ga salje na biro i trazi novog radnika koji ce potpisati novi ugovor o radu. meni je to, naglasavam kao laiku, prosto kao pasulj. druga stvar je sto se stvara prostor da se ljudi ucjenjuju ali takva praksa je i do sada bila i prisutna i primjenjivana u realnom sektoru kod privatnika. budzetski uhljebi su do sada bili izuzeti od toga ali novi zakon bi teoretski to trebao malo izjednaciti.zenicablues wrote: 100 % se slažem s tobom. Dobio bi firmu na sudu,ali bi mu vjerovatno toliko zagorcali život na poslu,da bi na kraju sam napustio. Znamo svi kako to ide kod privatnika.
Ja da sam na njegovom mjestu,fino i kulturno bi sjeo sa direktorom i pravnicima i razgovarao sa se potpiše novi ugovor,naravno na neodređeno vrijeme,sa novim finesama koje radniku i nisu toliko bitne
-
zenicablues
#22 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Ponuđeni ugovor ne smije biti nepovoljniji... Tako da potpisivanjem novog ugovora ne bi smio izgubiti prava koja su već stečena prvim ugovorom.nightvision wrote:upitno je da li bi cak dobio sudski postupak ako bi mu bio ponudjen ugovor koji je u skladu sa novim zakonom o radu, poslodavac nije duzan da ponudi nista vise nego je zakonom predvidjeno. znaci, stari ugovor prestaje da vazi, dobija ponudu da potpise novi, ako nece prestaje mu radni odnos, poslodavac ga salje na biro i trazi novog radnika koji ce potpisati novi ugovor o radu. meni je to, naglasavam kao laiku, prosto kao pasulj. druga stvar je sto se stvara prostor da se ljudi ucjenjuju ali takva praksa je i do sada bila i prisutna i primjenjivana u realnom sektoru kod privatnika. budzetski uhljebi su do sada bili izuzeti od toga ali novi zakon bi teoretski to trebao malo izjednaciti.zenicablues wrote: 100 % se slažem s tobom. Dobio bi firmu na sudu,ali bi mu vjerovatno toliko zagorcali život na poslu,da bi na kraju sam napustio. Znamo svi kako to ide kod privatnika.
-
walk_M-A-N
#23 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Zenica, hvala. Ovo je baš važno, i šta će ljudi, neće valjda sad desetine hiljada radnika ići kod advokata za istu stvar.
Ja sam u potpunosti bio protiv novog ZoR i radi ovoga, nepravnik može upratiti izmjene ali čitav novi tekst vrlo teško. Naravno, namjerno je urađeno naopako.
Ja sam u potpunosti bio protiv novog ZoR i radi ovoga, nepravnik može upratiti izmjene ali čitav novi tekst vrlo teško. Naravno, namjerno je urađeno naopako.
-
calculator
#24 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
Potpisivanjem novog ugovora o radu, koji sadrži njegov određen rok trajanja, a zadržava sve ostale odredbe, koje pravo je radnik izgubio?zenicablues wrote:Ponuđeni ugovor ne smije biti nepovoljniji... Tako da potpisivanjem novog ugovora ne bi smio izgubiti prava koja su već stečena prvim ugovorom.nightvision wrote:upitno je da li bi cak dobio sudski postupak ako bi mu bio ponudjen ugovor koji je u skladu sa novim zakonom o radu, poslodavac nije duzan da ponudi nista vise nego je zakonom predvidjeno. znaci, stari ugovor prestaje da vazi, dobija ponudu da potpise novi, ako nece prestaje mu radni odnos, poslodavac ga salje na biro i trazi novog radnika koji ce potpisati novi ugovor o radu. meni je to, naglasavam kao laiku, prosto kao pasulj. druga stvar je sto se stvara prostor da se ljudi ucjenjuju ali takva praksa je i do sada bila i prisutna i primjenjivana u realnom sektoru kod privatnika. budzetski uhljebi su do sada bili izuzeti od toga ali novi zakon bi teoretski to trebao malo izjednaciti.zenicablues wrote: 100 % se slažem s tobom. Dobio bi firmu na sudu,ali bi mu vjerovatno toliko zagorcali život na poslu,da bi na kraju sam napustio. Znamo svi kako to ide kod privatnika.
Da li je određeno ili neodređeno vrijeme trajanja ugovora pravo?
-
nightvision
#25 Re: Prisiljavanje na izmjenu ugovora o radu sukladno novom zakonu o radu
mozda je tako u drzavnim institucijama, kod privatnika ce kurku dobiti, znas to dobro, bolje od mene sigurno.zenicablues wrote:Ponuđeni ugovor ne smije biti nepovoljniji... Tako da potpisivanjem novog ugovora ne bi smio izgubiti prava koja su već stečena prvim ugovorom.