Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
oridjidji

#501 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by oridjidji »

DegmanKommandant wrote:A gle fora je kaj ja ne poznajem bas jako mnogo albanaca kuzis,a price o njima su na svakom koraku,i onda svaki covjek popije te price,vjeruj mi brate mili,ja sam prosao dosta Europe i svijeta,i koju sam god Europsku zemlju prosao sa kojom god nacionalnoscu pricao,niko nije imao jednu dobru rijec za Albance da kaze,cim spomenem Albaniju,svi me odmah granatiraju,smrdljiv,kriminalci,kradljivci,sverceri ljudima,drogom,pricam sa jednim Svedaninom kaze mi kao "ne mogu ih smisliti,od kad su se naselili u Svedsku kriminal u porastu,neizdrzivo je"

I kuzis brate sta da si onda mislim o njima i toj zemlji jebi ga ? jednu rijec do sada nisam cuo o njima a da bude dobra,evo vi bosanci muslimani ste mi prvi ,vjeruj mi ni o bosancima,ni hrvatima ni nikome nisam cuo toliko prerasuda kolko o njima...kuzis pa PRESTRASIM SE JEBI GA,nemojte me krivo shvatit nije zlonamjerno,ali kad cujem price o njima od ljudi majke mi moje ako ne dobijem dojam da se radi o nacistima iz ww2....

Ne znam zasto su oni tako ocrnjeni u toj Europi i svijetu jbg ga...rijetko ko na svijetu nije cuo za Albance,a ko je cuo taj nema dobra misljenja o njima...

JEBI GA brate,ti meni kazes "unazadio ih najgori komunisticki sistem" pa su zato Hrvati napredniji od njih,ali brate,sjeti se ti kolko nas je srat zajebo,pa srusili su nam uzasno mnogo infrastrukture,cak i cijele gradove i sela,sto je bilo jednako kao i albanija tokom komunizma,jos smo bili u goroj poziciji od njih 90-ih jer oni nisu imali rat,a vidi nas i nas GDP danas i sve sto imamo i njih...nije sve u komunjarama,problem je sto su albanci izuzetno pohlepan narod kolko sam ja cuo,zele novac,tamo je najveca stopa kriminala nego bilo gdje,svi su "bratici" ne izdaju se i tako funkcioniraju,Razumijete ? za nekog albanca mozda mislis da je ljudina ,dobar ,postenjacina,a s trece strane taj isti preko nekog svog rodaka salje pakete heroina i koke jbg ga,tako oni funkcioniraju...tamo je kriminal pola ekonomije,od toga ih vecina zivi...

Ne znam ,bas bi iz tih razloga volio da budu razvijena turistka i industrijska zemlja pa da vise nebudu toliko ocrnjeni i da se ne prica uvijek lose o njima,ali ne znam dal ce to sta promijeniti...svi pricaju o strasnom rastu albanije,a svaki od njih bi dao bubreg da moze izbrisati sa kosova,makedonije ili albanije u Europu,i onda dode u npr Svedsku,i tamo je krimos jebi ga...

zasto se ne opamete,pa niko ih takve nece voljet k vragu...ja ih uvijek pokusavam braniti i ljude malo smiriti,ali jednostavno na zapadu oni glase za divljake i mos se da ne kazem STA.... :?
Kako ko? Sve sto si ti rekao je relativno, a ne i cinjenica. Meni je prezime Šalja, moja otac je albanac sa Kosova, a majka albanka iz Crne gore, ja sam rodjen u Bosni i citav zivot sam proveo ovdje.Porijeklo moga prezimena veze se za Albaniju i prezime Čelja koje je srodno nama. Bila su dvojica brace, jedan je pobjegao iz Albanije u Kosovo radi ubistva i dabi izbjegao pravdu promjenio je prezime u Šalja i eto tako je nasa loza krenula svojim putem. Na Kosovu jedna regija i jedna planina nose ime po nasem prezimenu. Moja braca i sestre su sticajem okolnosti neki prije rata dok su boravili kod familije naucili albanski, dok je najmladja sestra mi albanski naucila kad je izbjegla iz Bosne u Crnu Goru kod druge sestre mi. Dok sam ja bio crna ovca koja eto nikada nije imala ni volje ni zelje da taj isti jezik nauci, jer jednostavno nije mi stalo do toga nesto pretjerano. Kad bi me sreo, za mene nikada nebi mogao reci da sam albanac porijeklom, rekao bi ovaj je sto posto Bosanac. Vecina moje familije, amidze, dajidze (stricevi, ujaci), rodjaci su u inostranstvu, vecinom Albanci. Mahom su 90-tih, a neki i prije otisli na zapad i o nikome od njih se nije nikada govorilo u epitetu kriminalaca i albanske mafije. Tek jedan od svih je tamo izgradio dosije kao narkodiler, njega se cijela familija sa majcine strane stidi, neki i odricu, posto je eto on iz njihovog plemena Djokaja ili Djokovica. To pleme u Crnoj Gori obuhvata muslimane, katolike i pravoslavce i jedno je od najvecih plemena.

Istini za volju, svaki narod ima one koji mu kvare ugled i reputaciju, stvar je samo hoces li u moru postenih ljudi, ti bas naletiti na one kojih se i sami albanci stide. Imao sam priliku da upoznam Albance iz razlicitih predijela svijeta i one koji zive u njihovim maticnim zemljama i onim koji zive van njih i mogu ti reci da su sareni, mentalitetom i nacinom ponasanja prema ljudima. Kosovari se recimo dosta razlikuju od recimo od albanaca sa juga Crne Gore, ali recimo mentalitetom su slicni sa Sandzackim albancima. Isto tako Albanci iz Albanije i Kosova su dosta razliciti. Cak i oni jadikuju jedni na druge. Generalno dobar su narod. Kojih poznaje dobro, zna kako s njima.

Albanci su narod s kojim se historija poigravala u zadnjih 200 godina i to nemilosrdno, gore od njih su jedino prosli Bosnjaci. Albanci su izgubili, najvise teritorija u zadnjih 200 godina. Srbi su im oteli Kosovo, Makedonci su im oteli dobar komad Albanije, Grci i Crnogorci takodjer. Gore od svega toga jeste cinjenica, da ih je zadesilo par totalitarnih rezima na kraju onaj sa Enverom Hodzom u Albaniji koji ih je do 90-te godine drzao u dobrom zaostatku za svijetom. Od 90-te pa na ovamo Albanci tek krecu za ganjanjem svega onoga za cim su decenijama zudili pod rezimom Envera Hodze. Albanci na Kosovu i Albanci u Crnoj Gori su ove u Albaniji smatrali i danas smatraju stalim u vremenu... Medjutim i sami se cude cudu, kad posjete Albaniju danas. Moja seka je bila u Albaniji 90-tih godina i pricala mi je kako su ljudi znali kravu da kriju u kuci kako je nebi drugi komsija ukrao, pa vi skontaj te kakva je tamo bila neimastina. Od drugih na ovome forumu ste mogli cuti price o tome kakva je Albanija bila za vrijeme Envera Hodze, kako si u kafani mogao naruciti tek vodu sa secerom jer kafe nije bilo ni za lijeka. Za njih je ovo sto i sada imaju veliki napredak, medjutim oni nestaju oni napreduju i mozda za 10-tak ili 15-tal godina, ona bude uzor nekome kako se iz nicega gradi jedna stabilna i jaka evropska drzava.

S time odakle su oni startali u odnosu na nas, njihov napredak je daleko veci ...
Bumerang

#502 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Last edited by Bumerang on 03/12/2009 18:26, edited 1 time in total.
Bumerang

#504 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Albanija, gradic Kukes blizu granice sa Kosovom. Ovdje prolazi i Autoput/Autostrada Kosovo (Pristina) - Albanija (grad Durres)

Slika: http://img651.imageshack.us/img651/1376 ... escity.jpg

Image

Image
Upload Foto ImageShack: http://img518.imageshack.us/

Albania Slideshow: http://img79.imageshack.us/slideshow/pl ... 75lw1.smil
Last edited by Bumerang on 29/01/2010 14:17, edited 1 time in total.
anastasija

#505 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by anastasija »

Armin92 wrote:
Pooll wrote:
Armin92 wrote:Ja sam sad nedavno bio u Albaniji 5 dana , jedino negativno s Albanijom je to sto su za na iz BiH potrebne vize (kazu na granici kad ne priznajemo Kosovo ) viza po osobi kosta 31 € ,

Ne znam po kojoj su tarifi vama naplacivali, ali ulazna viza se placa 10 € :cry: :cry: :cry: :cry:
Kazu da je bila 10 € , kazu da nismo priznali Kosovo i da nismo priznali albanske pasose zato da su samo prema nama i Srbijancima takvi , sad ja ne znam mozda i jest 10 mozda su nas prevarili al ne vjerujem .
Prevarili su vas nego sta. Joj koja prica, kao niste Kosovo priznali! A ovamo pricaju kako nase turiste iz Srbije docekuju sa pricom-ne brinite, mi nismo kao ti Siptari na Kosovu, mi smo Albanci. :lol:

Gledala sam neke ponude za Albaniju, im apovoljnih aranzmana na moru, oko 250 eura 10 dana u hotelu sa 3 zvezdice. Mada kazu da im more nije nesto toplo i lepo.
anastasija

#506 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by anastasija »

Srbi su im oteli Kosovo
Bas sam se lepo nasmejala, onako do suza i od muke. :-)
anastasija

#507 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by anastasija »

Srbi su im oteli Kosovo
Bas sam se lepo nasmejala, onako do suza i od muke. :-)

Dečanska hrisovulja iz 1330. godine sadrži detaljan spisak domaćinstava koja su popisana u Metohiji i severo-zapadnoj Albaniji, na metohu manastira Visoki Dečani:

3 od 89 naselja su bila albanska, ostala su bila ne-albanska.
od 2.166 poljoprivrednih gazdinstava i 2.666 kuća na područjima stočarstva, 44 su bila albanska, (1,8%). Ostala su registrovana kao Slovenska tj. srpska.

Nesrpska populacija Kosova i Metohije nije prelazila 2% do kraja 14. veka.

Oblast Brankovića je pokrivala oko 80% današnje teritorije Kosova i Metohije

Tokom Velikog bečkog rata (1683-1699) koji se vodio između Otomanskog carstva i Habzburškog carstva, Srbi su stali na stranu Habzurgovaca u borbi protiv Turaka, Habzburzi su došli do Skoplja, ali su tu potučeni od Turaka tako da su se vratili preko Save i Dunava, bojeći se turske odmazde Srbi se povlače sa njima i to je I seoba Srba, sa Kosova i Metohije je otišlo oko 180.000 Srba (samo iz Prizrena 20.000) i naselili se na austrijske posede Vojvodinu i Vojnu granicu. Posle toga islamizirani Albanci iz visokoplaninskog područja Malesije naseljavaju uglavnom Metohiju. Ovaj proces je nastavljen u 18. veku. Slična situacija se odigrala 1737. pri II seobi Srba.

Tokom 19. veka počinju neslaganja u broju stanovnika Kosova i Metohije. Neki izvori daju brojčanu prednost Srbima, drugi Albancima. Turska popisna statistika je nerelevantna jer je popisivala religijsku pripadnost, a ne etničku, i to koristeći knjige rođenih.

Procenjeno je da je 200.000 - 400.000 Srba proterano iz Kosovskog Vilajeta 1876-1912, posebno tokom Grčko - turskog rata 1897. godine.

Većina teritorije je okupirana u Drugom svetskom ratu od strane marionetske italijanske državne tvorevine Velike Albanije., koja je ubila 10.000 Srba, etnički očistila 100.000 Srba i u isto vreme naselila 100.000 Albanaca iz Albanije. Svim Srbima, koji su naseljeni posle 1912. godine i povratka Kosova i Metohije pod vlast Srbije, je zabranjen povratak posle Drugog svetskog rata, što je takođe smanjilo srpsku populaciju u pokrajini.
Bumerang

#508 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

@ Anastasija a i neki drugi forumasi, malo ste se udaljili od teme i otisli s diskusijom na politiku i na Kosovo.

Ovo je forum Priroda i Ekologija i tema Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!
Ova tema se ne bavi politikom i Kosovom. Ako zelite da pisete politicke stvari na temu Kosova, Albanije i slicno onda mozete ici na forum Politika, tamo imate politicku temu o Kosovu :bih:
pure_love

#509 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by pure_love »

Albanija je prelijepa,kada se urede bit ce centar Balkana,Bog im dao takvu ljepotu a ne koriste je

ali narod na zapadu polako otkriva Albaniju,ipak ce proci par godina prije nego sto turizam procvjeta tamo
iz dna duše

#510 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by iz dna duše »

Bumerang wrote:@ Anastasija a i neki drugi forumasi, malo ste se udaljili od teme i otisli s diskusijom na politiku i na Kosovo.

Ovo je forum Priroda i Ekologija i tema Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!
Ova tema se ne bavi politikom i Kosovom. Ako zelite da pisete politicke stvari na temu Kosova, Albanije i slicno onda mozete ici na forum Politika, tamo imate politicku temu o Kosovu :bih:
Slažem se s tobom...kakve veze ima Kosovo sa prirodnim ljepotama i turističkim potencijalom Albanije...
Idite i otvorite temu na PF Politika i svađajte se ko je kome šta na Balkanu oteo i otima...
anastasija

#511 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by anastasija »

Slazem se i ja da sam se udaljila od teme, ali ne znam ko je prvi poceo da pise o otimanju Kosova i sl. ;) Zato sam i citirala i napisala to. No to je to.
U svakom slucaju od Albanije vredi posetiti Skadar. Ovo ostalo, za 250 evra mogu otici u Grcku ili Tursku koje imaju mnogo razvijeniji turizam i lepse plaze. :)
A zapad kao zapad, prosli sve i svasta pa idu sad u Rumuniju, Bugarsku, ex YU, Albaniju.
No ono sto su uradili Amiru92 (kako li se zove forumas sto je isao u Albaniju) je sramota. Da se na granici tako ponasaju i da mlate pare. Znate kad ce oni postati nesto sa tom korupcijom? Nikad. Ne samo oni nego i svi ostali koji tako posluju. Odes na more ostavis im pare a oni te zavrnu za 20 evra, znaci ako ih je islo troje zavrnuli su coveka za 60 evra tj. 120KM> Sramota. Kad bi mi tako u Becu uradili ne bih isla tamo, a kamlo u ovu nedodjiju. :twisted:
burekodsira

#512 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by burekodsira »

evo vidio sam da centroprevoz i sa i gz nudi docek nove godine u tirani ALBANIJA – NOVA 2010. GODINA 4 dana – 3 noćenja – 30.12. - 02.01. za 269,-KM :thumbup:
coek

#513 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 07:50, edited 1 time in total.
anastasija

#514 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by anastasija »

Koja tamo valuta ide?
Valbon_1

#515 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Valbon_1 »

anastasija wrote:Koja tamo valuta ide?
Nacionalana valuta je LEK, ali moze se koristiti i Euro. Kurs je 135 Lek = 1 Euro :)
matilda33

#516 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by matilda33 »

Ja sam bila. Prosle godine. Plati se 10EUR sto je us sustini kao neko osiguranje za auto i neka viza...bila sam sa momkom. Nocni zivot u Tirani je ludilo.
Klima kao u Grckoj, suho, toplo, prelijepo.
Djevojke obucene po zadnjoj modi. Muzika iz svakog ugla.
Cijene rucka minimalne, 10 eur za rucak za dvoje u jednom od najboljih restorana u gradu, i to rucak da jedes najskuplje i bas ono sto volis..
Neobicno je. Nema nijedne stare zgrade osim njih par u centru, i kad se ode iz centra vidi se da je grad nekako u izgradnji, ali uopste nije cudno na ruzan nacin, nego vise nekako staromodno, ali toplo. Voze ludo, sa svih strana ulijecu, i prolaze kroz crveno, i nemaju problema da ulete sa bilo koje strane. Mi smo isli na plazu koja je 30min autom od centra Tirane, u mjesto Marikaj, plati se 1eur po autu, kao, za infrastrukturu koju treba da smisle tek...ali, plaza - bozanstvena. Kilometri i kilometri pjeska, valovi, otvoreno more, lezaljke i suncobran za 4 eur dnevno. Nemaa toaleta i muzike i ludila, plaza je nekako porodocina ali prostire se na nekih 10km po mojoj slobodnoj procjeni. Nama su ljudi trcali u susret da nam pokazu gdje ima slobodna lezaljka, niko nam nije A rekao, jednom me je zaustavila policija, cim sam rekla HELLO - odmah smo prosli, hahahaha...
Meni super.
Ja bih opet otisla, skroz mi je za fini odmor. I za one koji mogu da psihicki podnesu njihov stil voznje po cesti.
Konobari slabo znaju engleski, ali ako im pkazete u meniju (koji je multilingualni), donijece vam sve sto zelite, jako su ljubazni, nema podlosti, nema kolutanja ocima, nekako svi rade, svi se bore, svi su mirni i stalozeni...ponavljam, osim na cestama :)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#517 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by KatarinaKosaca »

@Matilda, da li si išla preko agencije ii u vlastitom aranžmanu? Koliko sam shvatila bila si u Tirani, a išla na plažu od tamo? Možeš li reči cijene spavanja u hotelu ili gdje si već bila i uvjete?
Ja sam tu obalu gledala iz aviona nekoliko puta i imam želju da odem, a imam jako malo informacija.
anastasija

#518 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by anastasija »

@Matilda, nisu oni jedini koji voze katastrofa. I u Egiptu je ista prica, tamo cak ni semafora nema. :D
Hmmm, bas j ejeftino. Samo bzv sto nema wc-a :D Nije valjda da nema ni tuseva? Jel ima wc u blizini bar? U nekim kaficima?
anastasija

#519 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by anastasija »

Poslao/la: milos86 u 20. 09 2008. 14:59
Vreme boravka: 08. 2008 Godina rođenja: 0

Pa ovako, u Albaniju sam otisao neplanirano, setao Grcku ovog leta, pa Ohrid (imam smestaje ako treba :) ) i pomislim da bi lepo bilo treci put otici na more ove god, i tako mi maltene iz kafane u ranim jutarnjim casovima, dogovorimo novo letovanje. Zaputimo se se preko Struge na granicni prelaz Caffesane, na ulasku platimo 2 eur po coveku, pokazemo dokumenta, medjunarodnu, obicnu dozvolu, pasos, zeleni karton i krenemo prema Elbasanu, put do tamo sa 300 krivina, most nema sve delove, ali mora da se prodje, jedan po jedan. Posle kraceg vremena stajemo na pumpu da popijemo kafu i iskoristimo za pus pauzu

http://www. youtube. com/watch?v=fzuMKJpsH8E

Elbasan ruiniran grad beda ziva, osim ogromne pravoslavne crkve koja je prelepa, dalje idemo do Lushnja auto putem skoro do Valone, prolazimo 30 km od Tirane, putarina naravno nema i za 3h smo u Valoni koja je trebala biti glavno odrediste, ulazimo u prelep grad koji podseca na mondenska letovalista, ali mu more nista ne valja (Jadransko - glibavo) i mi odlucimo da idemo na nam jug do Sarande. Posto smo mnogo pametni i ne zelimo niciju pomoc mi pratimo kartu neznajuci da je put u izgradnji i 133km vozimo neverovatnih 8h. Pravimo pauzu u mestu Himare. Nastavljamo i posle 3 sata muchenja po prasini na vrhu planine dolazimo na kraj puta koji je preprecio bager. Moramo da cekamo dok ne zavrsi radove.

http://www. youtube. com/watch?v=AKVdFMiMHEc

Stizemo u Sarandu prevece, i u centru grada nalazimo smestaj u hotelu sa klimom i satelitskom za 7, 5eur po coveku. Prvoga dana upoznajemo ljude po prodavnicama, prodavac mekika specijalno za nas pravi po narudzbini i donosi tople svakog jutra. Poslasticara nam je preko puta za baklave i tulumbe a tu su i dva omiljena restorana, jedan u kome sluze gyros za 1eur i drugi gde sluze picu porodicnu za 3 eur. Lezaljke na plazi su 1, 5eur, gorivo je 1, 20eur mada su nam natocili 40eur a platili 30eur, niko nezna engleski, sporazumevamo se rukama, ali su svi ljubazni i niko nema nista protiv nas i kola sa dvoglavim belim orlom. Sami obilazimo grad uz pomoc mape. Posto nas mesto ne drzi idemo do grada Butrinta, koji je stari Rimski grad. Ulaz 7eur. Provlacimo se sa grupom nemackih turista u stedimo 7x4=28 eur. Ostatak vremena provodimo po malim zabacemi plazicama van grada. Jedemo domacu srpsku hranu, zato sto su rafovi puni nje, pijemo i domace sokove. Naravno ne propustamo ni skender konjak. Posle par dana odlucujemo da se vratimo za Ohrid asfaltiranim putem preko Gyirocastra, rodnog grada Enver Odze, koji je sagradio silne bunkere po zemlji. Uz put svracamo u jedan restoran, gde nam pustaju Draganu Mirkovic i stavljaju na najlepsi sto, drago nam je. Nastavljamo. Put je malo duzi ali brzo stizemo na granicu, gde nas Albanski carinik moli da mu damo 5eur jer je gladan, nismo mu dali. Zatim nas ceka neprijatno iznenadjenje na makedonskoj granici. Makedonci nam traze pored 1000 dokumenata i medjunarodno zdravstveno koje nemamo. Traze da se vratimo za Albaniju. Meni puca film i okrecem na nacionalnom osnovu, kao "Albancu su za vas gospoda, ovo ono..." Carinik zove sefa, kaze mu sta sam rekao, on prilazi, na uniformi vidim Albansko ime, smeje se, pruza mi ruku, dok me pokisli makedonci gledaju, i kaze "Brate Srbine, slobodan si, srecan put" Eto toliko vracamo se u Ohrid.

Evo sta iskopah :D
anastasija

#520 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by anastasija »

Poslao/la: milos86 u 20. 09 2008. 14:59
Vreme boravka: 08. 2008 Godina rođenja: 0

Pa ovako, u Albaniju sam otisao neplanirano, setao Grcku ovog leta, pa Ohrid (imam smestaje ako treba :) ) i pomislim da bi lepo bilo treci put otici na more ove god, i tako mi maltene iz kafane u ranim jutarnjim casovima, dogovorimo novo letovanje. Zaputimo se se preko Struge na granicni prelaz Caffesane, na ulasku platimo 2 eur po coveku, pokazemo dokumenta, medjunarodnu, obicnu dozvolu, pasos, zeleni karton i krenemo prema Elbasanu, put do tamo sa 300 krivina, most nema sve delove, ali mora da se prodje, jedan po jedan. Posle kraceg vremena stajemo na pumpu da popijemo kafu i iskoristimo za pus pauzu

http://www. youtube. com/watch?v=fzuMKJpsH8E

Elbasan ruiniran grad beda ziva, osim ogromne pravoslavne crkve koja je prelepa, dalje idemo do Lushnja auto putem skoro do Valone, prolazimo 30 km od Tirane, putarina naravno nema i za 3h smo u Valoni koja je trebala biti glavno odrediste, ulazimo u prelep grad koji podseca na mondenska letovalista, ali mu more nista ne valja (Jadransko - glibavo) i mi odlucimo da idemo na nam jug do Sarande. Posto smo mnogo pametni i ne zelimo niciju pomoc mi pratimo kartu neznajuci da je put u izgradnji i 133km vozimo neverovatnih 8h. Pravimo pauzu u mestu Himare. Nastavljamo i posle 3 sata muchenja po prasini na vrhu planine dolazimo na kraj puta koji je preprecio bager. Moramo da cekamo dok ne zavrsi radove.

http://www. youtube. com/watch?v=AKVdFMiMHEc

Stizemo u Sarandu prevece, i u centru grada nalazimo smestaj u hotelu sa klimom i satelitskom za 7, 5eur po coveku. Prvoga dana upoznajemo ljude po prodavnicama, prodavac mekika specijalno za nas pravi po narudzbini i donosi tople svakog jutra. Poslasticara nam je preko puta za baklave i tulumbe a tu su i dva omiljena restorana, jedan u kome sluze gyros za 1eur i drugi gde sluze picu porodicnu za 3 eur. Lezaljke na plazi su 1, 5eur, gorivo je 1, 20eur mada su nam natocili 40eur a platili 30eur, niko nezna engleski, sporazumevamo se rukama, ali su svi ljubazni i niko nema nista protiv nas i kola sa dvoglavim belim orlom. Sami obilazimo grad uz pomoc mape. Posto nas mesto ne drzi idemo do grada Butrinta, koji je stari Rimski grad. Ulaz 7eur. Provlacimo se sa grupom nemackih turista u stedimo 7x4=28 eur. Ostatak vremena provodimo po malim zabacemi plazicama van grada. Jedemo domacu srpsku hranu, zato sto su rafovi puni nje, pijemo i domace sokove. Naravno ne propustamo ni skender konjak. Posle par dana odlucujemo da se vratimo za Ohrid asfaltiranim putem preko Gyirocastra, rodnog grada Enver Odze, koji je sagradio silne bunkere po zemlji. Uz put svracamo u jedan restoran, gde nam pustaju Draganu Mirkovic i stavljaju na najlepsi sto, drago nam je. Nastavljamo. Put je malo duzi ali brzo stizemo na granicu, gde nas Albanski carinik moli da mu damo 5eur jer je gladan, nismo mu dali. Zatim nas ceka neprijatno iznenadjenje na makedonskoj granici. Makedonci nam traze pored 1000 dokumenata i medjunarodno zdravstveno koje nemamo. Traze da se vratimo za Albaniju. Meni puca film i okrecem na nacionalnom osnovu, kao "Albancu su za vas gospoda, ovo ono..." Carinik zove sefa, kaze mu sta sam rekao, on prilazi, na uniformi vidim Albansko ime, smeje se, pruza mi ruku, dok me pokisli makedonci gledaju, i kaze "Brate Srbine, slobodan si, srecan put" Eto toliko vracamo se u Ohrid.

Evo sta iskopah :D
Bumerang

#521 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

@ Anastasija,

Na ovoj temi imas 21 stranicu raznih slika, textova, linkova i priloga jednog dijela forumasa koji su vec bili u Albaniji i prenjeli na ovu temu svoja iskustva. Ako imas vremena idi po cijeloj temi stranicu po stranicu pa razgledaj i citaj :D
Bumerang

#523 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Image

Image

Image

Image

Image

Albanija i Hrvatska ulaze u velike zajednicke poslovne projekte u brodogradnji i naftnoj industriji. Zajednicka proizvodnja brodova i lukuznih jahti u Albaniji i Hrvatskoj za izvoz na medjunarodno trziste a izmedju ostalog na arapsko za bogate seike. Zajednicki projekti u naftnoj industriji Albanije i Hrvatske. Albanija je bogata naftom, traze se novi investitori i poslovni partneri za trazenje, busenje i crpljenje naftnih izvora.
Last edited by Bumerang on 19/11/2010 15:09, edited 2 times in total.
Bumerang

#524 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Last edited by Bumerang on 25/01/2010 13:16, edited 1 time in total.
Bumerang

#525 Re: Albanija kao nova turisticka ljetna i zimska destinacija!

Post by Bumerang »

Mountains of Albania

Vise slika o planinama u Albaniji na: http://www.summitpost.org/object_list.p ... _3=Albania

Mountain of Valamara in Albania

Vise info o planini Valamara na wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Valamara

Vise informacija na: http://www.ii.uib.no/~petter/mountains/ ... amara.html

Link: http://img13.imageshack.us/content_roun ... ia=mupload

Slika 1: http://img13.imageshack.us/f/albaniamou ... amara.jpg/

Slika 2: http://img13.imageshack.us/img13/7858/a ... lamara.jpg

* Valamara
* 2373 m.
* Primary factor: 1526 m.
* Location: North 40:47:646, East 020:27.911 (GPS at the summit)
* Difficulty: YDS class 1.
* Climbed October 4. 2007

How to get there:
From Tirana, the capital of Albania, go southeast to Elbasan, this is about 40 kilometer. In Elbasan, locate the road that heads south to the village Gramsh, this is about 42 kilometer. Drive through Gramsh, locate a pink mosque with a minaret tower on your left hand side. Measure from here. The following description giving both kilometer and approximate driving times should be helpful when navigating to the trailhead.
Image
Mountain of Valamara in Albania
Vise informacija na: http://www.ii.uib.no/~petter/mountains/ ... amara.html

Putovanja i vise informacija o Albaniji:

1. http://www.albaniantourism.com

2. http://albania.shqiperia.com
Last edited by Bumerang on 08/08/2010 21:17, edited 5 times in total.
Post Reply