Kako ko? Sve sto si ti rekao je relativno, a ne i cinjenica. Meni je prezime Šalja, moja otac je albanac sa Kosova, a majka albanka iz Crne gore, ja sam rodjen u Bosni i citav zivot sam proveo ovdje.Porijeklo moga prezimena veze se za Albaniju i prezime Čelja koje je srodno nama. Bila su dvojica brace, jedan je pobjegao iz Albanije u Kosovo radi ubistva i dabi izbjegao pravdu promjenio je prezime u Šalja i eto tako je nasa loza krenula svojim putem. Na Kosovu jedna regija i jedna planina nose ime po nasem prezimenu. Moja braca i sestre su sticajem okolnosti neki prije rata dok su boravili kod familije naucili albanski, dok je najmladja sestra mi albanski naucila kad je izbjegla iz Bosne u Crnu Goru kod druge sestre mi. Dok sam ja bio crna ovca koja eto nikada nije imala ni volje ni zelje da taj isti jezik nauci, jer jednostavno nije mi stalo do toga nesto pretjerano. Kad bi me sreo, za mene nikada nebi mogao reci da sam albanac porijeklom, rekao bi ovaj je sto posto Bosanac. Vecina moje familije, amidze, dajidze (stricevi, ujaci), rodjaci su u inostranstvu, vecinom Albanci. Mahom su 90-tih, a neki i prije otisli na zapad i o nikome od njih se nije nikada govorilo u epitetu kriminalaca i albanske mafije. Tek jedan od svih je tamo izgradio dosije kao narkodiler, njega se cijela familija sa majcine strane stidi, neki i odricu, posto je eto on iz njihovog plemena Djokaja ili Djokovica. To pleme u Crnoj Gori obuhvata muslimane, katolike i pravoslavce i jedno je od najvecih plemena.DegmanKommandant wrote:A gle fora je kaj ja ne poznajem bas jako mnogo albanaca kuzis,a price o njima su na svakom koraku,i onda svaki covjek popije te price,vjeruj mi brate mili,ja sam prosao dosta Europe i svijeta,i koju sam god Europsku zemlju prosao sa kojom god nacionalnoscu pricao,niko nije imao jednu dobru rijec za Albance da kaze,cim spomenem Albaniju,svi me odmah granatiraju,smrdljiv,kriminalci,kradljivci,sverceri ljudima,drogom,pricam sa jednim Svedaninom kaze mi kao "ne mogu ih smisliti,od kad su se naselili u Svedsku kriminal u porastu,neizdrzivo je"
I kuzis brate sta da si onda mislim o njima i toj zemlji jebi ga ? jednu rijec do sada nisam cuo o njima a da bude dobra,evo vi bosanci muslimani ste mi prvi ,vjeruj mi ni o bosancima,ni hrvatima ni nikome nisam cuo toliko prerasuda kolko o njima...kuzis pa PRESTRASIM SE JEBI GA,nemojte me krivo shvatit nije zlonamjerno,ali kad cujem price o njima od ljudi majke mi moje ako ne dobijem dojam da se radi o nacistima iz ww2....
Ne znam zasto su oni tako ocrnjeni u toj Europi i svijetu jbg ga...rijetko ko na svijetu nije cuo za Albance,a ko je cuo taj nema dobra misljenja o njima...
JEBI GA brate,ti meni kazes "unazadio ih najgori komunisticki sistem" pa su zato Hrvati napredniji od njih,ali brate,sjeti se ti kolko nas je srat zajebo,pa srusili su nam uzasno mnogo infrastrukture,cak i cijele gradove i sela,sto je bilo jednako kao i albanija tokom komunizma,jos smo bili u goroj poziciji od njih 90-ih jer oni nisu imali rat,a vidi nas i nas GDP danas i sve sto imamo i njih...nije sve u komunjarama,problem je sto su albanci izuzetno pohlepan narod kolko sam ja cuo,zele novac,tamo je najveca stopa kriminala nego bilo gdje,svi su "bratici" ne izdaju se i tako funkcioniraju,Razumijete ? za nekog albanca mozda mislis da je ljudina ,dobar ,postenjacina,a s trece strane taj isti preko nekog svog rodaka salje pakete heroina i koke jbg ga,tako oni funkcioniraju...tamo je kriminal pola ekonomije,od toga ih vecina zivi...
Ne znam ,bas bi iz tih razloga volio da budu razvijena turistka i industrijska zemlja pa da vise nebudu toliko ocrnjeni i da se ne prica uvijek lose o njima,ali ne znam dal ce to sta promijeniti...svi pricaju o strasnom rastu albanije,a svaki od njih bi dao bubreg da moze izbrisati sa kosova,makedonije ili albanije u Europu,i onda dode u npr Svedsku,i tamo je krimos jebi ga...
zasto se ne opamete,pa niko ih takve nece voljet k vragu...ja ih uvijek pokusavam braniti i ljude malo smiriti,ali jednostavno na zapadu oni glase za divljake i mos se da ne kazem STA....
Istini za volju, svaki narod ima one koji mu kvare ugled i reputaciju, stvar je samo hoces li u moru postenih ljudi, ti bas naletiti na one kojih se i sami albanci stide. Imao sam priliku da upoznam Albance iz razlicitih predijela svijeta i one koji zive u njihovim maticnim zemljama i onim koji zive van njih i mogu ti reci da su sareni, mentalitetom i nacinom ponasanja prema ljudima. Kosovari se recimo dosta razlikuju od recimo od albanaca sa juga Crne Gore, ali recimo mentalitetom su slicni sa Sandzackim albancima. Isto tako Albanci iz Albanije i Kosova su dosta razliciti. Cak i oni jadikuju jedni na druge. Generalno dobar su narod. Kojih poznaje dobro, zna kako s njima.
Albanci su narod s kojim se historija poigravala u zadnjih 200 godina i to nemilosrdno, gore od njih su jedino prosli Bosnjaci. Albanci su izgubili, najvise teritorija u zadnjih 200 godina. Srbi su im oteli Kosovo, Makedonci su im oteli dobar komad Albanije, Grci i Crnogorci takodjer. Gore od svega toga jeste cinjenica, da ih je zadesilo par totalitarnih rezima na kraju onaj sa Enverom Hodzom u Albaniji koji ih je do 90-te godine drzao u dobrom zaostatku za svijetom. Od 90-te pa na ovamo Albanci tek krecu za ganjanjem svega onoga za cim su decenijama zudili pod rezimom Envera Hodze. Albanci na Kosovu i Albanci u Crnoj Gori su ove u Albaniji smatrali i danas smatraju stalim u vremenu... Medjutim i sami se cude cudu, kad posjete Albaniju danas. Moja seka je bila u Albaniji 90-tih godina i pricala mi je kako su ljudi znali kravu da kriju u kuci kako je nebi drugi komsija ukrao, pa vi skontaj te kakva je tamo bila neimastina. Od drugih na ovome forumu ste mogli cuti price o tome kakva je Albanija bila za vrijeme Envera Hodze, kako si u kafani mogao naruciti tek vodu sa secerom jer kafe nije bilo ni za lijeka. Za njih je ovo sto i sada imaju veliki napredak, medjutim oni nestaju oni napreduju i mozda za 10-tak ili 15-tal godina, ona bude uzor nekome kako se iz nicega gradi jedna stabilna i jaka evropska drzava.
S time odakle su oni startali u odnosu na nas, njihov napredak je daleko veci ...